b.dawid Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 i tyle wystarczy? do odważnych świat należy zobaczymy co z tego wyjdzie, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 ... Wczoraj przygotowałem(wyparzyłem) sobie jeden duży słój(4,5l) i dwa litrowe, przy zlewaniu piwa zostawiłem nad osadem trochę i starałem się delikatnie zamieszać, jak otworzyłem fermentator okazało się że osad jest dość mocno zbity. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dolałem wody destylowanej i mieszałem fermentatorem aż do wymieszania osadu. Po zmieszaniu zlałem wszystko do dużego słoja. Kombinujesz jak koń pod górkę ,nie lepiej było do słoika po np. majonezie zebrać gęstwę po prostu łyżką ? Aby sobie nie komplikować życia, potem tę gęstwę zadajesz łyżką do następnej warki i tyle. A co ty chcesz zbierać po cichej ? ten delikatny osadzik na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kunze pisze: "Krótkie przechowanie gęstwy drożdżowej, do 4 dni w temperaturze 3-4°C, nie wymaga usunięcia z niej piwa. Przy dłuższym przechowaniu, do 10 dni, bardziej wskazane jest przemycie drożdży i trzymanie ich pod warstwą wody." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kunze pisze: "Krótkie przechowanie gęstwy drożdżowej, do 4 dni w temperaturze 3-4°C, nie wymaga usunięcia z niej piwa. Przy dłuższym przechowaniu, do 10 dni, bardziej wskazane jest przemycie drożdży i trzymanie ich pod warstwą wody." Zgadza, sie. Ale my piwowarzy domowi nie trzymamy sie do wiekszosci zasad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 W domowych warunkach utrzymanie sterylności jest dość trudne. Im mniej grzebania, tym mniejsze ryzyko zakażenia. Podobnie jak Anteks nic nie kombinuję, po otwarciu słoja z gęstwą i sprawdzeniu czy jest w porządku po prostu wlewam czym prędzej do świeżej brzeczki. Na wszelki wypadek zawsze mam pod ręką nowe drożdże. Do tej pory mi się to sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Praktykował ktoś zbieranie jasnej warstwy gęstwy ze słoika za pomocą dużej strzykawki (100ml)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Temat jak zawsze na czasie . Po powrocie z urlopu planuje warzenie Dunkelweizen'a, a następnie Weizen'a jeden po drugim. Chce użyć do tego tych samych drożdży WB-06. Myślicie, że nie będzie miało wpływu na smak robienie jasnego po ciemnym??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ja też będę dwie pszenice pod rząd warzył na jednych drożdżach, z tym, że najpierw jasną, a potem ciemną. Wpływu na smak nie powinno mieć chyba użycie gęstwy z piwa o takim samych charakterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 (edytowane) WB-06 bym nie zbierał. Robiłem hefeweizena na WB-06, zebrałem drożdże po nim i zrobiłem dunkelweizena. Pszeniczne ciemne wyszło słabe, prawie w ogóle posmaków pszenicznych i za kwaśny, no ale pijalny. Chyba, że gdzieś indziej popełniłem błąd, ale wydaje mi się, że wina drożdży. Edytowane 7 Czerwca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 A ja tam ostatnio jadę na wb-06. Dostałem gęstwę, zrobiłem na niej 4 warki, będzie i piąta. A posmaki? Hmmm Nieczuły jestem korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Temat jak zawsze na czasie . Po powrocie z urlopu planuje warzenie Dunkelweizen'a, a następnie Weizen'a jeden po drugim. Chce użyć do tego tych samych drożdży WB-06. Myślicie, że nie będzie miało wpływu na smak robienie jasnego po ciemnym??.. W przypadku WB-06 chyba bym zaryzykował podział jednej szaszetki na dwie warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 A ja bym wyliczyl doklanie ile gestwy po wb06 dodac do kolejnej warki i zmniejszyl ta ilosc o 10-20%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 WB-06 bym nie zbierał. Robiłem hefeweizena na WB-06, zebrałem drożdże po nim i zrobiłem dunkelweizena. Pszeniczne ciemne wyszło słabe, prawie w ogóle posmaków pszenicznych i za kwaśny, no ale pijalny. Chyba, że gdzieś indziej popełniłem błąd, ale wydaje mi się, że wina drożdży. Coś ci się przyplątało, albo przepis marny. Ja przeważnie robią po 2-3 zbiory Wb-06 i najlepsza pszenica wychodzi właśnie z gęstwy z 2-3 pokolenia. Co do ilości suchych to na 20-26l spokojnie stosuję 1/2 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Coś ci się przyplątało, albo przepis marny. Ja przeważnie robią po 2-3 zbiory Wb-06 i najlepsza pszenica wychodzi właśnie z gęstwy z 2-3 pokolenia. Co do ilości suchych to na 20-26l spokojnie stosuję 1/2 paczki. Ja z kolei nie radze nikomu stosowania mniejszej ilosci drozdzy niz zalecenia producenta. Co wiecej powiem, ze drozdzy powinno dodawac sie nawet wiecej! niz to co zalecil producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam, Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Ile należy użyć gęstwy drożdzowej dla warki 20 litrowej, około 12 stopni Palto, górnej fermentacji? Gdzieś chyba wyczytałem że około 200 ml. Terzeba to za każdym razem obliczać kalkulatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Lepiej za każdym razem obliczać kalkulatorem, ilość jaką trzeba zadać zależy również od czasu przetrzymania gęstwy a ten za każdym razem raczej jest inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam, Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Ile należy użyć gęstwy drożdzowej dla warki 20 litrowej, około 12 stopni Palto, górnej fermentacji? Gdzieś chyba wyczytałem że około 200 ml. Terzeba to za każdym razem obliczać kalkulatorem? Jedni mowia, ze trzeba 1L gestwy na 1hL. (dla piw w okolicach 12 Plato) Inni, ze zalezy to od tego jak dlugo gestwa lezala w lodowce, jak gesta jest gestwa, jaki typ piwa warzysz (ale, czy hybrydowe) itd... no jaka jest gestosc brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Dziękuje za zainteresowanie. Na razie to takie teoretyczne moje rozwarzania. Przymierzam się do pierwszego warzenia z użyciem gęstwy i dopytuję się co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Dziękuje za zainteresowanie. Na razie to takie teoretyczne moje rozwarzania. Przymierzam się do pierwszego warzenia z użyciem gęstwy i dopytuję się co i jak. Na pierwszy raz to bedziesz zadowolony z tej latwej zasady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Jedni mowia, ze trzeba 1L gestwy na 1hL. (dla piw w okolicach 12 Plato) Przetestuję przy możliwej okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Mam kolejne swoje banalne pytania odnośnie gęstwy trochę po fakcie bo gęstwa zadana ale .... Miałem gęstwę zebraną w dwa słoiki w jednym uleżało się około 300ml gęstwy i na wierzchu mieszanina piwa i wody destylowanej, w drugim gęstwy było na oko jakieś 100ml mniej i oczywiście też rozcieńczone piwo. Do zadania do nowej warki wyciągnąłem z lodówki słoik z większą ilością, i nie wiem czy to normalne zachowanie ale już po kilkunastu minutach od wyciągnięcia zaczęło to "pracować" tzn wytwarzać bąble bez dodawania świeżej brzeczki, ta mieszanina na smak .. ot jak rozcieńczone młode piwo bez żadnych kwasków czy smrodków, przed zadaniem zlałem to coś i tak jak planowałem dodałem wystudzonej świeżej brzeczki tyle że rozcieńczonej do około 6-7blg w słoiku zaczęło to trochę pracować więc zadałem drożdże, po 2 dniach blg z 12 zeszło do 4,5(wczoraj sprawdzane) w smaku normalny stout z kawowymi posmakami(zestaw dry stout z centrum piwowarstwa), piana też już opadła już opadła. Wszystko wskazuje na moje oko i nos że działa to tak jak powinno tyle że zachowania gęstwy po wyjęciu z lodówki nigdzie w opisach nie spotkałem. Nie chciał bym w nieświadomości czegoś przeoczyć przy kolejnej warce - ktoś zaobserwował coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Osobiście miałem taki 1 przypadek, gęstwa chciała wyjść ze słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Osobiście miałem taki 1 przypadek, gęstwa chciała wyjść ze słoika. Coś w ten deseń - poszło w kanał czy zużyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Użyłem - jakieś niedobitki z tej warki jeszcze mam, piwo wyszło bardzo dobre. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej#Zadanie_g.C4.99stwy Ważne jest jak długo ją przechowywałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się