leszcz007 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Część drożdży tak ma, nie tylko Danstary. Na górze masz najzdrowsze drożdże, które jeszcze fermentowały po zlaniu gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Część drożdży tak ma, nie tylko Danstary. Na górze masz najzdrowsze drożdże, które jeszcze fermentowały po zlaniu gęstwy. Tak to wygląda. Aż tyle śmiecia zebrałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Aż tyle śmiecia zebrałem? A gdzie napisałem, że to śmieci? napisałem Na górze masz najzdrowsze drożdże, które jeszcze fermentowały po zlaniu gęstwy. Niżej też masz rozróżnialne warstwy, Osobiście, do następnej warki dał bym praktycznie wszystko, bo nie widać, żeby było tam za dużo śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Źle Cie zrozumiałem. Chciałem gęstwę podzielić na trzy warki, wystarczy? Słoik jest litrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 to zależy jakie piwa robisz i jakiej wielkości masz warki. U mnie powinno wystarczyć na jedną warkę Najlepiej użyj jakiegoś kalkulatora do obliczenia ilości drożdży. Tu masz jeden z nich, inne znajdziesz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ty masz wybicie 100l, więc na moje 20l na pewno wystarczy:) Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witam. Chciałbym upewnić się co do sposobu zebrania i zadania gęstwy. W sobotę planuje zlać na cichą piwko które wlasnie fermentuje i jednocześnie zrobić kolejne. A w zasadzie w momencie kiedy będzie się gotowała nowa brzeczka to zlałbym na cichą tą obecnie fermentującą. Po burzliwej planuję zebrać gęstwę i po ostudzeniu nowej brzeczki zaszczepić ją zebraną gęstwą. Pytanie moje: czy kombinować coś z przemywaniem gęstwy czy odrazu wpakować do lodówki a może na tak krótki czas niema sensu trzymać w lodówce. Na sobotę planuję zrobić już chlodnicę i mam nadzieję że chłodznienie nie będzie trwało dłużej jak jakieś 30 min. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Hmm... ja to w takich sytuacjach wlewam brzeczkę prosto na gęstwę nie wybierając jej nawet z fermentora (bo ja leniwy jestem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 W takiej sytuacji zlałbym od razu na te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) To chłodzić musiałbym w fermentorze z kranikiem i potem przelewać brzeczkę na pozostałą gęstwę. Plusem takiego rozwiązania była by możliwość przelewania na cichą (odfermentowanej brzeczki) w momencie chłodzenia (nowej brzeczki) a minusem zapewne fakt że cały pozostały "cmentarz" po porzednim piwku znalazłby się w nowym Edytowane 12 Grudnia 2013 przez sagu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Trochę nie czaję twoich akrobacji. Jak masz chłodnicę to chłodzisz w garnku i zimne zlewasz na gęstwę. Będzie ok. "cmentarzem" się nie przejmuj, jeśli to pierwsze piwo na tych drożdżach. kranika proponuję używać tylko do zacierania oraz rozlewu. nie ma sensu w nim fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź. W ogóle nie pomyślałem żeby chłodzić w garnku u po gotowaniu Będzie to pierwsze piwo na tej gęstwie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wystudzoną brzeczkę lej do tego fermentatora w którym robiłeś burzliwą i sie nie przejmuj. Jeżeli tak robi to Dori to jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Właśnie nastawiliśmy warkę APA na drożdzach US-05, których gęstwy chcielismy użyć do amerykańskiej pszeniczki. Pytanie - czy da się zebrać trochę drożdzy z powierzchni nastawu ( z tej czapy co się tworzy na początku fermentacj burzliwej) ? Czas goni, bo w połowie kwietnia mamy dwie imprezy urodzinowe i nie chcielibyśmy czekać o końca burzliwej z APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Tak, jest kilka tematow o zbieraniu drozdzy z piany, poczytaj je sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 czy da się zebrać trochę drożdzy z powierzchni nastawu Było o tym ciut wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Mam problem/pytanie - jakieś 4,5 tygodnia temu zebrałem gęstwę z Nottinghamów po APA do dwóch osobnych słoików (w każdym po ok. 200-300ml gęstwy. Nie przemywałem jej, bo był to pierwszy raz Jeden z tych słoików zadałem nieco ponad 2 tygodnie temu do cydru kartonikowego... efekt? Kwasiżur... i teraz pytanie czy to wina zakażonej gęstwy (APA wyszło wcześniej bardzo dobre, bez śladów infekcji), czy infekcja w cydra wdarła się podczas fermentacji. Została mi druga porcja gęstwy, którą teraz chciałbym wykorzystać do AIPA bądź Robust Portera. Jak sprawdzić, czy gęstwa jest zdrowa i wystarczająco żywotna? Czy jest jakaś pewna metoda? Edytowane 25 Marca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 co masz na myśli z tym kwasiżurem? Bo cydry do 0blg fermentują przecież nie ma tam cukrów złożonych jak ze słodu więc nie zatrzyma Ci się na 2-4blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Hmm no tak, ale raczej nie powinien być kwaśny jak cholera i śmierdzieć skwaszonym wińskiem... zlałem go na razie na cichą z dodatkiem pektopolu do wyklarowania (był z tłoczonego, mętnego soku) i zobaczymy, ale raczej nie wróżę mu świetlanej przyszłości w moim żołądku Międzyczasie, podczas burzliwej, miałem jeszcze inwazję owocówek w piwnicy... choć żadna nie powinna znaleźć drogi do fermentora. Ale tu kompletnie nie o ten cydr chodzi. Jak wobec tego sprawdzić gęstwę, jeśli w tle jest podejrzenie infekcji zrobionego na niej piwa/cydru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Jak jest podejżenie infekcji to po co przepłacać. Dyszka za saszetkę albo 5 dyszek za całą warkę. Możesz trochę cieńkiego zrobić z wysłodzin i sprawdzić co z tego wyjdzie. Będziesz miał rozpoznanie na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Kwasiżur... i teraz pytanie czy to wina zakażonej gęstwy Nie to wina drożdży, które nie są dedykowane do cydru. Miałem podobny problem przy US-05 Jak wobec tego sprawdzić gęstwę, jeśli w tle jest podejrzenie infekcji zrobionego na niej piwa/cydru? Jeżeli miałbym podejrzenie o infekcję, to bym sobie odpuścił. Moje gęstwy weryfikuję według poniższych punktów 1. Płyn nad gęstwo powinien być klarowny, bez żadnych błonek i podejrzanych przebarwień - zupełnie czysta powierzchnia; 2. Zapach i smak w porządku (chyba wiadomo o co chodzi) 3. Moje gęstwy zawsze posiadają ładny kremowy kolor - to chyba także ważne, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Cydr z kartona będzie kwaśny! Jak chcesz możesz go sobie dosłodzić jakimś ksylitolem albo innym słodzikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 No sorry ale cydr zwykle jest kwaśny jak cholera, to że śmierdzi chamskim wińskiem też może być czymś normalnym, po jakimś czasie przestaje. Tak jak młode wino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Hmm gęstwa pobrana z tego cydru (w celach eksperymentalnych) też trochę podjeżdża, a płukałem ją już 3 razy.. woda w słoiku nad gęstwą jest ciągle mętna. Że cydr można dosłodzić, to wiem - mam nawet już słodzik kupiony. Ale co innego jak jest kwaśny, a skwaszony... Nie wiem, mam nadzieję, że macie rację i coś z tego będzie Ale jeśli nie jest zakażony jakiś dziadostwem, to po dodaniu pektopolu powinien się chyba znacznie sklarować? Z tą gęstwą to się jeszcze zastanowię - może faktycznie lepiej kupić nowe drożdże za 10zł... nawet lepsze do tego AIPA by były np. US-05 niż Nottinghamy. Edytowane 25 Marca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Prosta zasada - jeśli masz wątpliwości, to nie ma wątpliwości. Zwłaszcza jeśli mowa o gęstwie z suchych za kilka(naście) złotych za saszetkę. Ale to Twój browar i Twoje piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się