malag201 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 No i chyba mam problem. 3 z dotychczas otwartych butelek nie miały w ogóle gazu i teraz pytanie, czy kapsle nieszczelne, czy coś innego jest nie tak? Za dużo problemów jak na pierwszą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Bo 'pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł' - jak to mawiali Starożytni Czesi Piwowarstwo uczy cierpliwości, ja już przy 14 warce zaczynam chwytać co to jest ta 'cierpliwość' Może i my przesadzamy z tymi granatami? Ale lepiej ostrożność zachować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Kurna, chyba jednak zonk z butelkami. Wstrząsam mocno jedną z butelek, aż się tworzy piana i podchodzi do korka... zaraz słychać lekkie syczenie, czyli pęcherzyki powietrza trochę dałem za te butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 #2 Sam nie wiem jak nazwać. Po prostu piwo. 3kg słód pilzneński Strzegom 1kg słód pszeniczny Litovel 30 minut 63 stopnie 30 minut 72 stopnie 78 3 minuty i filtracja + wysładzanie. 60 minut gotowania 25g chmielu lubelskiego 60 minut 10g magnum 60 minut. Dolałem wody do 20l (tym razem zrobiłem sobie skalę na fermentatorze) i brzeczka po tym ma 11Blg. Biorąc pod uwagę, że za pierwszym razem wydajność mi wyszła 48%, to tym razem AŻ 57% Jest jakiś progres, teraz brzeczka się studzi na balkonie, pewnie całą noc to potrwa . Jutro drożdże Safbrew S33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Zwiększyć wydajność możesz wysładzając do pojemności zamierzonej +10% - 15%. Te procenty odparują w trakcie gotowania. Przyjmuje się 10% na każdą godzinę wrzenia. Wydajność powinna Ci skoczyć gwałtownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Generalnie już leciało koło 3Blg pod koniec wysładzania, chociaż jednak w wysłodzinach na dnie czuć jeszcze lekko słodkie. Problem pojawia się taki, że mam garnek 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Generalnie nie powinno być różnic, ponieważ używam miarki: http://allegro.pl/mi...2115021197.html, ale kurcze widać jednak coś się dzieje, może mniej się rozmieszał cukier etc. To pewnie jedne z tych pierwszych butelek. Pierwsze litry piwa mają więcej osadu niż to co jest na górze w fermentatorze (zależne od długości cichej) Ja nie raz po 3 tyg. leżakowania pierwsze 4 butelki mam lekko mętne, a potem leci klarowne.(butelkuję wprost z fermentatora po cichej i zawsze używam miarki, szkoda czasu na dodatkowe operacje) Mają więcej drożdży i dlatego szybciej się nagazowało. Po czasie nagazowanie we wszystkich się wyrówna i klarowność będzie również taka sama. Edit: czyli w twoim przypadku mogą być wszystkie przegazowane Edytowane 24 Lutego 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Dziwne rzeczy mówicie. Ja podczas całego procesu zużywam równo 27l wody. Zawsze wychodzi mi 21-22l piwa. Odnoszę się do dyskusji na pierwszej stronie Edytowane 24 Lutego 2012 przez zbylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 #2 przelane na cichą. Blg 3.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 #2 zabutelkowane, Blg zeszło do 3. 39 butelek, w tym jedna mocno mętna(pierwsza pójdzie do wypicia). Do każdej butelki dodałem miarkę cukru na 0.5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Wypiłem kilka sztuk #2 i muszę powiedzieć, że czegoś mu brakuje w smaku. Ciężko stwierdzić, ale nie ma takiej pełni. Chyba za mało nachmieliłem jak na "powiedzmy pils": Przy następnej próbie wrzucę więcej chmielu i chyba muszę poczytać o tym jak chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Bo to nie było jasne pełne A na serio. Nie wiem jak zacierałeś, ale zasyp, chmiel i gęstość (11°Blg) wskazują właśnie na lekkie, sesyjne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Zacieranie 30 minut 63 stopnie i 20 minut 72 stopnie. Wyszło chyba za bardzo słodowe, a właśnie za mało goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Dziwne, powinno być raczej wytrawne przy takim zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Odfermentowalo do 3blg, wiec troche cukrow zostalo. Nie wiem, może mój sposób zacierania nie jest odpowiedni, albo termometr jest niedokładny. Następnym razem zamiast podgrzewać na ogniu będę po prostu dolewał wrzątku dla podniesienia temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Na jutro wieczór szykuję się do kolejnej warki. Jak się nie uda, to sobota wieczór #3 Stout owsiany słód pilzneński 3,5kg słód Caraaroma 0.4kg słód karmelowy ciemny Special B 0.1kg płatki owsiane 0.8kg jęczmień palony 0.25kg Kupiłem też słód czekoladowy, ale nie wiem, czy do Stouta pasuje, więc na razie taki mam plan. Szczegóły po warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zmieniłem recepturę tylko tak, że dodałem 1kg płatków owsianych. Kupiłem w tym tygodniu fermentator nowy i chciałem go wykorzystać podczas filtrowania/wysładzania. Na nieszczęście fermentator pękł i kilka litrów poleciało na kuchnie. Na większe nieszczęście żona była świadkiem. Masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 #3 Stout owsiany słód pilzneński 3,5kg słód Caraaroma 0.4kg słód karmelowy ciemny Special B 0.1kg płatki owsiane 1kg jęczmień palony 0.25kg Zacieranie 120 minut w temp 65-70 stopni. Gotowanie 90 min 40g chmielu goryczkowego marynka w szyszkach - 90 min 10g chmielu aromatycznego lubelskiego w szyszkach 75 min Drożdże S-04 zadane rano w temp 24 stopnie. Blg brzeczki 15,5, przez straty mam tylko 17,5l piwa. Zastanawiałem się, czy nie rozcieńczyć lekko, ale chyba zostanie tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) #3 zlany na cichą fermentację. Odfermentowało do 5Blg. Smak bardzo gorzki-to nie goryczka chmielu, ale gorzki smak z jęczmienia palonego chyba. Ciekawy jestem kiedy będzie zdatne do picia Edit: zebrałem gęstwę, to mój pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyniknie Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez malag201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 No to chyba klops. Wygląda na to,że wdała się infekcja. http://malag.info/pobierz/piwo.jpg Jak myślicie, wylewać? Generalnie do końca długiego weekendu nie będę robił innego, więc może postać.. Jest szansa, że coś z tego piwa jeszcze wyjdzie? W baniaku 5l trochę więcej tego osadu na górze się zebrało. A i jeszcze zebrałem gęstwę i nie wiem, czy wylewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Pierwsza sprawa to spróbować, po chwili jeszcze raz, a najlepiej dać komuś kto nie jest z tą warką związany emocjonalnie. Jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenia to gęstwa oczywiście do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) #4 Pszeniczne słód pilzneński 1,5kg słód karmelowy ciemny Special B 0.05kg(zeby bylo trochę ciemniejsze) słód pszeniczny 2kg Zacieranie - 45°C - 10 min - 50°C - 15 min - 63°C - 30 min - 73°C - 50 min Chmielenie 80 minut 50g chmielu lubelskiego Po 10min – 25 g chmielu Po 50min – 15 g chmielu Po 75min – 10 g chmielu Drożdże S33 będą zadane rano, kiedy brzeczka wystygnie. Edit:wyszło 18l brzeczki o blg 11.5 Po dłuższej przerwie wracam... Córka ma już prawie 2 miesiące i mogę czasem coś uwarzyć Edytowane 21 Września 2012 przez malag201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Zabutelkowane. 33 sztuki. Blg spadło do 4.5, więc dodałem tylko tyle cukru, ile normalnie się daje na butelkę 0.33. Do tego będę monitorował piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Hmm, piwa już prawie nie ma, nie nagazowało się za mocno, więc wniosek, że zostały tylko cukry niefermentowalne. Zastanawia mnie tylko, czemu zostało tak wysokie blg? Po 30 minutach w 63 stopniach większość cukrów powinna się wysłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Jesli piszesz o tym pszenicznym to powodem może być użycie S-33, które raczej nie należą do żarłocznych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się