Skocz do zawartości

Browar Macias


Rekomendowane odpowiedzi

No i chyba mam problem. 3 z dotychczas otwartych butelek nie miały w ogóle gazu i teraz pytanie, czy kapsle nieszczelne, czy coś innego jest nie tak? :/

Za dużo problemów jak na pierwszą warkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Bo 'pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł' - jak to mawiali Starożytni Czesi :P

Piwowarstwo uczy cierpliwości, ja już przy 14 warce zaczynam chwytać co to jest ta 'cierpliwość' :D

 

Może i my przesadzamy z tymi granatami? Ale lepiej ostrożność zachować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurna, chyba jednak zonk z butelkami. Wstrząsam mocno jedną z butelek, aż się tworzy piana i podchodzi do korka... zaraz słychać lekkie syczenie, czyli pęcherzyki powietrza :/ trochę dałem za te butelki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Sam nie wiem jak nazwać. Po prostu piwo.

 

3kg słód pilzneński Strzegom

1kg słód pszeniczny Litovel

 

30 minut 63 stopnie

30 minut 72 stopnie

78 3 minuty i filtracja + wysładzanie.

 

60 minut gotowania

25g chmielu lubelskiego 60 minut

10g magnum 60 minut.

 

Dolałem wody do 20l (tym razem zrobiłem sobie skalę na fermentatorze) i brzeczka po tym ma 11Blg.

 

Biorąc pod uwagę, że za pierwszym razem wydajność mi wyszła 48%, to tym razem AŻ 57% :)

Jest jakiś progres, teraz brzeczka się studzi na balkonie, pewnie całą noc to potrwa .

 

Jutro drożdże Safbrew S33.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwiększyć wydajność możesz wysładzając do pojemności zamierzonej +10% - 15%. Te procenty odparują w trakcie gotowania. Przyjmuje się 10% na każdą godzinę wrzenia. Wydajność powinna Ci skoczyć gwałtownie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie nie powinno być różnic, ponieważ używam miarki:

http://allegro.pl/mi...2115021197.html,

ale kurcze widać jednak coś się dzieje, może mniej się rozmieszał cukier etc.

 

To pewnie jedne z tych pierwszych butelek. Pierwsze litry piwa mają więcej osadu niż to co jest na górze w fermentatorze (zależne od długości cichej) Ja nie raz po 3 tyg. leżakowania pierwsze 4 butelki mam lekko mętne, a potem leci klarowne.(butelkuję wprost z fermentatora po cichej i zawsze używam miarki, szkoda czasu na dodatkowe operacje) Mają więcej drożdży i dlatego szybciej się nagazowało. Po czasie nagazowanie we wszystkich się wyrówna i klarowność będzie również taka sama.

 

Edit: czyli w twoim przypadku mogą być wszystkie przegazowane ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwne rzeczy mówicie. Ja podczas całego procesu zużywam równo 27l wody. Zawsze wychodzi mi 21-22l piwa.

 

Odnoszę się do dyskusji na pierwszej stronie :)

Edytowane przez zbylon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wypiłem kilka sztuk #2 i muszę powiedzieć, że czegoś mu brakuje w smaku. Ciężko stwierdzić, ale nie ma takiej pełni. Chyba za mało nachmieliłem jak na "powiedzmy pils": Przy następnej próbie wrzucę więcej chmielu i chyba muszę poczytać o tym jak chmielić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odfermentowalo do 3blg, wiec troche cukrow zostalo. Nie wiem, może mój sposób zacierania nie jest odpowiedni, albo termometr jest niedokładny.

Następnym razem zamiast podgrzewać na ogniu będę po prostu dolewał wrzątku dla podniesienia temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na jutro wieczór szykuję się do kolejnej warki. Jak się nie uda, to sobota wieczór :)

 

#3 Stout owsiany

słód pilzneński 3,5kg

słód Caraaroma 0.4kg

słód karmelowy ciemny Special B 0.1kg

płatki owsiane 0.8kg

jęczmień palony 0.25kg

 

Kupiłem też słód czekoladowy, ale nie wiem, czy do Stouta pasuje, więc na razie taki mam plan. Szczegóły po warzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmieniłem recepturę tylko tak, że dodałem 1kg płatków owsianych.

 

Kupiłem w tym tygodniu fermentator nowy i chciałem go wykorzystać podczas filtrowania/wysładzania. Na nieszczęście fermentator pękł i kilka litrów poleciało na kuchnie. Na większe nieszczęście żona była świadkiem. Masakra :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Stout owsiany

słód pilzneński 3,5kg

słód Caraaroma 0.4kg

słód karmelowy ciemny Special B 0.1kg

płatki owsiane 1kg

jęczmień palony 0.25kg

 

Zacieranie 120 minut w temp 65-70 stopni.

 

Gotowanie 90 min

40g chmielu goryczkowego marynka w szyszkach - 90 min

10g chmielu aromatycznego lubelskiego w szyszkach 75 min

 

Drożdże S-04 zadane rano w temp 24 stopnie.

 

Blg brzeczki 15,5, przez straty mam tylko 17,5l piwa. Zastanawiałem się, czy nie rozcieńczyć lekko, ale chyba zostanie tak jak jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#3 zlany na cichą fermentację. Odfermentowało do 5Blg. Smak bardzo gorzki-to nie goryczka chmielu, ale gorzki smak z jęczmienia palonego chyba. Ciekawy jestem kiedy będzie zdatne do picia :)

 

Edit: zebrałem gęstwę, to mój pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyniknie :)

Edytowane przez malag201
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to chyba klops. Wygląda na to,że wdała się infekcja.

http://malag.info/pobierz/piwo.jpg

 

Jak myślicie, wylewać? Generalnie do końca długiego weekendu nie będę robił innego, więc może postać.. Jest szansa, że coś z tego piwa jeszcze wyjdzie? W baniaku 5l trochę więcej tego osadu na górze się zebrało.

 

A i jeszcze zebrałem gęstwę i nie wiem, czy wylewać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#4 Pszeniczne

słód pilzneński 1,5kg

słód karmelowy ciemny Special B 0.05kg(zeby bylo trochę ciemniejsze)

słód pszeniczny 2kg

 

Zacieranie

- 45°C - 10 min

- 50°C - 15 min

- 63°C - 30 min

- 73°C - 50 min

 

Chmielenie 80 minut

50g chmielu lubelskiego

Po 10min – 25 g chmielu

Po 50min – 15 g chmielu

Po 75min – 10 g chmielu

 

Drożdże S33 będą zadane rano, kiedy brzeczka wystygnie.

 

Edit:wyszło 18l brzeczki o blg 11.5

 

 

Po dłuższej przerwie wracam... Córka ma już prawie 2 miesiące i mogę czasem coś uwarzyć :)

Edytowane przez malag201
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Hmm, piwa już prawie nie ma, nie nagazowało się za mocno, więc wniosek, że zostały tylko cukry niefermentowalne.

 

Zastanawia mnie tylko, czemu zostało tak wysokie blg? Po 30 minutach w 63 stopniach większość cukrów powinna się wysłodzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.