Thorgall Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Oczywiście na ten rok? Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Chyba nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Piwowarstwo jest nałogiem. Miało być 115 warek , jest już 117 i szykuje się następna . Może jutro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Jutro się przeciągnęło do tego łykendu. 118-porter bałtycki z wędzoną śliwką i miętą. 17l 22blg 119 doppelbock 17.8blg. 21,5l 120-miętowy schwartzbier 14blg. 20l. I to by było na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 ten co miał nie warzyć i dobrze ze robisz piwka:) kiedy częstujesz porterem bałtyckim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Dyć nie warza. To tak jakoś tak prawie samo. Dyć nie wyciepna pustych flaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Dyć nie wyciepna pustych flaszek. O to to! Człowiek nie po to tyle lat zbierał butelki, żeby teraz jedną pochopną decyzją przeznaczyć cały dobytek na stłuczkę! Ja nie warzyłem od listopada.. Najgorsze pół roku życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Kiedy robiymy spotkani? Grilla by sie zjadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Żyję i warzę. 160 warka stuknęło w styczniu. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 No i coś trzeba było zrobić z dundrem rumowym. Poszedł zamiast wody do warki 161 Pale ale-5kg Wędzony viking malt3 kg Żytni karmelowy 1.5kg Monachl 1.0kg Pszeniczny karmelowy 1.0kg Pszeniczny 1.0kg Crystal 0.4kg Zasyp porąbany ale miało być słodko i karmelowo? Zacieranie 55°C słody wrzucone i podgrzewanie do 67°C 67°C-60' 76°C10 ' Wysładzanie wodą. Warka 161 Little Isabella 20g Marynka-60min 20g Izabella-5 min 40g Izabella -0 min 9blg 20l BE 256 Warka 162 Dark Prince 30g- Książęcy-60min 30g Książęcy-5min 10g-Książęcy- 0min 15blg 19l BE256 Warka 163 Crocco Dundee 20g Marynka- 60min 30g Książęcy- 5min 22blg 19l S-05 Piwka już zabutelkowane. Wszystkie pyszne, karmelowe, Crocco Dundee gęste, smak cukierków Werthers Original, słony karmel. Warto eksperymentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 164-167 Nic specjalnego i odkrywczego. Zasyp Słody jęczmienne i troche pszenicznego Chmiele usa i nz Drożdże BE 256, US-05 i M44. Wszystkie 12blg 67l na 4 warki. Nie piszę co i jak bo takich przepisów są tysiące. Będę pisał ciekawostki i dziwactwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) Warka 169 Gotlandsdricke Pół reklamówki gęsto upchanej świeżymi gałązkami jałowca poszło do gara i gotowało się ok 1,5h w 35l wody. gałązki wyrzucone,wywar przefiltrowany przez gazę. do 15l wywaru o temp 75st C wsypano 5kg ześrutowanego słodu wędzonego Weyerman. Podgrzano do 68st.C ,okryto i zostawiono do rana. Rano podgrzano do 78st C Filtracja - na dnie ułożono grubą warstwę gałązek jałowca przeplataną baldachimami kwiatu Czarnego Bzu. Przelano do filtracji .wysładzanie podgrzaną do 80stC resztą wywaru . gotowanie-chmielenie 25g chmielu Izabella i kwiaty Czarnego Bzu ok 30 min. Filtracja przez gazę i przez wężyk. 24l 13 blg.Po ostudzeniu do 25 st.C i napowietrzeniu wlano uwodnioną szczyptę drożdży piekarniczych. Fermentacja 10 dni. zeszło do 2blg. zabutelkowano13 czerwca. Pyszne piwko , coś jakby sahti. Polecam Dziś, po ponad pół roku od warzenia , smakuje nadal wyśmienicie. Wygrzebałem wśród pustych butelek 2 pełne. Czekam na wiosnę i powtórka będzie. Edytowane 28 Lutego 2021 przez crocco Aktualizacja smaku zasada, Bartol i Ryland 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się