AgaL Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Tak, płukanie wymienników do chłodzenia brzeczki Aha. A jakie drożdże daliście? Zdążą do Żywca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 PS. Czy moglibyscie dac fote palnika (tego od paelli) ? PPS. Czy przewidujecie wejsciowki na warzenie, nie mowie tu o tlumie, ale np. o 1-2 os. ? Foto palnika chyba jest na facebooku Jakieś praktyki dla piwowarów domowych chyba zorganizujemy, pewnie w ramach PSPD, ale jeszcze za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Aha. A jakie drożdże daliście? Zdążą do Żywca? Wyeast Witbier. Jak zdążą to będą, jak nie to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Kiedy będzie można nabyć trochę piwa? Mam do Was po drodze na działkę Jak przefermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Gratulacje, wygląda wszystko fajnie. Sprzęt klasa, zwłaszcza nowe łopaty i gustowne, czerwone rękawice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Taboretu gazowego do paelli nie polecamy - podgrzanie do gotowania to koszmar. Na szczęście palnik dekarski nas ratuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Wyeast Witbier. Jak zdążą to będą, jak nie to nie. wrzucaliście aktywatory, czy zamówiliście gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Mamy własną stację propagacji drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Mamy własną stację propagacji drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Mamy własną stację propagacji drożdży poprosimy zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A mnie się podoba jeden drobiazg na ścianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A mnie się podoba jeden drobiazg na ścianie Czyzby ten o jaki w Cyrku na Wiejskiej co jakis czas trwaja boje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 poprosimy zdjęcia Były na wykładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A mnie się podoba jeden drobiazg na ścianie Spokojnie, spokojnie... przyjdzie sanepid i będzie po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Eee tam, jak kwasowka to spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 To się sanepid oskarży o prześladowania religijne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A na co te fermentory plastikowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A na co te fermentory plastikowe? strzelam że na młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Może po pierwszych doznaniach dało by się chłopaków zaciągnąć na czat (albo czat głosowy) jakoś w ciągu tygodnia, albo dwóch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Może po pierwszych doznaniach dało by się chłopaków zaciągnąć na czat (albo czat głosowy) jakoś w ciągu tygodnia, albo dwóch? Tak, może być wieczorem jutro albo w środę, bo potem jedziemy do Żywca. Dodałem podpisy do zdjęć. Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Super, dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Coder, mieliscie jakies niespodzianki przy warzeniu? Jakies nieoczekiwane drobne wpadki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Na fotach nie widac hiszpanskiej inkwizycji, na szczescie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 No i ile godzin Wam zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie było żadnych niespodzianek - od początku założyliśmy, że wszystko będzie się sypać, i nie zawiedliśmy się. Najbardziej bolesne elementy to śrutownik, co śrutuje albo na mąkę, albo przepuszcza całe ziarna, palnik który podgrzewa o 1°C na 2-3 minuty, filtrator z którego kapie kropelka na minutę i chłodnica, której kończy się pojemność cieplna po schłodzeniu 100 l brzeczki. W sumie łatwiej wymienić elementy które działają bez zarzutu: pompy, mieszadło, whirlpool, chłodzenie fermentora. Ale nie jest źle, da się zrobić piwo bez żadnych kompromisów dla technologii, tyle, że trzeba się urobić po łokcie. Pierwsza warka trwała od 7 do 22, głównie ze względu na długą filtrację, druga od 9 do 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się