Skocz do zawartości

Chłodnice zanurzeniowe do kupienia


kosimazaki

Rekomendowane odpowiedzi

wiem miedź ma same plusy, stosuje się ją od dawna w browarnictwie.... bla bla bla do znudzenia. A chodzi o to że jak mam nierdzewkę to niech już tak zostanie, jak nie wyjdzie z tym drutem to kupie miedziany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może lepiej złoto zastosować? Fajn (99%) ma same zalety, miękkie, neutralne ;)

 

Rozumiem że można mieć zastrzeżenia do chłodnicy miedzianej (sam z czasem chyba pokryję galwanicznie) , ale powierzchnia drutu użytego do jej wiązania ma wpływ jakby mały ;):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ta chłodnica to rozpadnie się bez tych zaczepów ? Nie możesz po prostu chłodzić nie bawiąc się w "drutowanie" ?

Czytaj wcześniejsze wpisy to się dowiesz że wystaje w ponad połowie z gara, a raczej nikt nie będzie trzymał gorącej chłodnicy. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu drut zamówiony, w środę czwartek dojdzie. Co do złota dobry pomysł ale niestety 4 łańcuszki złote przekraczają budżet piwowara domowego :) i jak z jego przewodnością cieplną :):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

haha ha śmieszne bardzo... nie wiem jak twoja chłodnica wygląda, ale ja podejrzewam że jakby cała chłodnica była w garze to miałbym lepszą efektywność chłodzenia,a co za tym idzie mniejsze zużycie wody...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

haha ha śmieszne bardzo... nie wiem jak twoja chłodnica wygląda, ale ja podejrzewam że jakby cała chłodnica była w garze to miałbym lepszą efektywność chłodzenia,a co za tym idzie mniejsze zużycie wody...

Nie do końca. Dzięki temu jaki kształt mają chłodnice tzn. zwoje sięgają od dna garnka aż po lustro brzeczki, podczas chłodzenia brzeczka miesza się samoczynnie (pod warunkiem, że z dobrego końca podpiołeś dopływ zimnej wody). Gdyby wszystkie zwoje osiadły na dnie, efektywność chłodzenia byłaby mniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Właśnie szukam jakiejś przyzwoitej chłodnicy i zastanawia mnie, czy ta: http://allegro.pl/ch...2399628859.html będzie dobra. Wydaje mi się, że długość rurki z jakiej została zrobiona - 6,2 m - jest za mała, ale to tylko przypuszczenia, które wysnułem po przejrzeniu zdjęć innych chłodnic w internecie. Posiada ktoś z Was chłodnicę podobnych rozmiarów ze średnicą rurki 8mm? Jeżeli tak to jaka jest jej wydajność? Chodzi mi głównie o czas potrzebny do schłodzenia 25 litrów i o ilość wody potrzebną do schłodzenia.

 

Edit: a może taka byłaby lepsza http://allegro.pl/de...406168092.html? Tylko czy te zaciski, którymi jest spięta nie zaszkodziłyby w jakiś sposób?

Edytowane przez mesteken
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To którą polecacie z tych dwóch do warek 25 litrowych? Pierwszą mam za 100 zł (wysyłka gratis) a drugą za 122 zł.

@kosimazaki: Jesteś pewien że plastik z jakiego zrobione są te zaciski nie da o sobie znać w brzeczce o temperaturze ponad 100°C? chciałbym kupić taką jaką ty kupiłeś, widać, że profesjonalnie zrobiona, bez zacisków i to jeszcze za 95 zł + wysyłka..

 

Jeżeli efektywność i wydajność dwóch wymienionych chłodnic przy chłodzeniu 25 litrów byłaby porównywalna to brałbym pierwszą... Nie wygląda tak ociążale.

Edytowane przez mesteken
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja też ma ten plastik. kilka warek już na niej schodziłem bez problemów i posmakow ;). Ale z ta druga moim zdaniem jest inny problem. Jest za wysoka! Nie wiem jaki masz kocioł warzelny, ale w moim 40l taka chłodnica w 1/3 wystawała by ponad brzeczke. Troche bez sensu. Ta pierwsza zupelnie powinna wystarczyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obwód 48cm( kształt kwadratowy, przekątna 16cm), 30 pierścieni, stal kwasoodporna, średnica rurki 8mm. OGÓLNA DŁUGOŚĆ TO 14,4 METRA.Wysokość 26 cm

Hmmm.... wysokość przeciętnego gara 30 litrowego to ~30cm.... zresztą jak będzie odrobinę wystawać nic się nie stanie...

Zobaczymy jak do mnie dotrze, też mi brakowało chłodnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się do tematu, żeby nie otwierać nowego.

Czy ktoś robił chłodnicę z rury karbowanej:

http://sklep.artom.com.pl/Rura-karbowana-DN32-typ-WSO-stal-nierdzewna-AISI-3%283,2643,2584%29.aspx

Wysłałem zapytanie do sklepu i otrzymałem następującą odpowiedź:

"Rura karbowana DN8 - stal nierdzewna 304 - 21,88zł + VAT23% /mb.

Średnica wewnętrzna 8,1mm (+-0,02mm) / średnica wewnętrzna 11,7mm (+-0,02mm). Grubość ściany 0,26mm (+-0,02mm).

Sprzedawana w odcinkach do 60m. Do rury DN8 dostępne są nakrętki (niklowane i nierdzewne) 3/8" oraz złącza innego typu."

Wg mnie z uwagi na powierzchnię i cienką ściankę powinna lepiej odprowadzać ciepło od miedzi.

Dodatkowo chciałbym ją mieć w garze na stałe.

Co o tym sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja chłodniczka ma ok 20 cm i i tak kilka zwojów wystaje ponad lustro podczas chłodzenia 20l warki. Oczywiście, że chłodnica może wystawać. Generalnie wyższa chłodnica jest bardziej przyszłościowa. Kiedy kolega będzie chciał przejść na większe warki będzie jak znalazł! Ale jest też mniej poręczna, zajmuje więcej miejsca w kuchni... Wszystko zależy od naszych priorytetów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się do tematu, żeby nie otwierać nowego.

Czy ktoś robił chłodnicę z rury karbowanej:

http://sklep.artom.c...2643,2584).aspx

Wysłałem zapytanie do sklepu i otrzymałem następującą odpowiedź:

"Rura karbowana DN8 - stal nierdzewna 304 - 21,88zł + VAT23% /mb.

Średnica wewnętrzna 8,1mm (+-0,02mm) / średnica wewnętrzna 11,7mm (+-0,02mm). Grubość ściany 0,26mm (+-0,02mm).

Sprzedawana w odcinkach do 60m. Do rury DN8 dostępne są nakrętki (niklowane i nierdzewne) 3/8" oraz złącza innego typu."

Wg mnie z uwagi na powierzchnię i cienką ściankę powinna lepiej odprowadzać ciepło od miedzi.

Dodatkowo chciałbym ją mieć w garze na stałe.

Co o tym sądzicie?

 

Hej, poszukaj na forum (albo też na forum "siostrzanym" ) - ktoś kiedyś opisywał swoje wrażenia z użytkowania chłodnicy z rury karbowanej. Generalnie wydajność (podobno) bardzo dobra. O ile dobrze pamiętam minusem jest stosunkowo wysoka cena oraz fakt, że chłodnica przed zalaniem wodą ma dodatnią pływalność ;)

 

EDIT: Znalazłem ten wątek:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=96166

Edytowane przez kosimazaki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zainteresowało mnie zrobienie chłodnicy z rury karbowanej zaproponowanej przez Przemyssa. Mam pytanie do znających się na rzeczy. Czy stal nierdzewna typu 201 z której wykonana jest http://www.karbowane...i-201-p-13.html jest kwasoodporna? Różnica w cenie pomiędzy AISI 201 a 316 (która na pewno jest kwasoodporna) jest dwukrotna..

Edytowane przez mesteken
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od jakiegoś czasu rozglądałem się za chłodnicami zanurzeniowymi i w końcu trafiłem na allegro na bardzo fajny egzemplarz, który właśnie do mnie przyjechał. Za chłodnicę zapłaciłem 95 zł + koszt przesyłki, więc cena bardzo korzystna.

 

NVld5l.jpg

 

Z korespondencji ze sprzedawcą (pozdrowienia dla miłej Pani Urszuli z Zielonej Góry :) ) wynika, że ma jeszcze jakieś chłodniczki na stanie. Towar dosyć deficytowy, więc może komuś się przyda -> link do strony sprzedawcy: http://allegro.pl/li...?us_id=19229485

 

Na zdrowie :beer:

 

 

W zeszłym tygodniu przyjechała takowa do mnie. Zaczepu trzymają całkiem dobrze. Jedyne z czym miałem zagwozdkę to utworzenie radukcji z 8mm (czyli rurki z jakiej jest taka chłodniczka zrobiona) na 3/4 cala pod wąż ogrodowy zeby sobie wodę puścić. Ale ostatecznie, przy zmieszaniu częsci ogrodowych i gazowniczych udało sie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy... od temperatury wody w kranie, ilości brzeczki oraz temperatury do której chcesz ją schłodzić. Chłodzenie 20l brzeczki wodą z kranu, której w lecie jest raczej letnia, niż zimna, do temperatury 25 stopni zajmuje mi ok 20 min do pół godziny. Mieszanie brzeczki podczas chłodzenia drastycznie podnosi wydajność chłodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

To zależy... od temperatury wody w kranie, ilości brzeczki oraz temperatury do której chcesz ją schłodzić. Chłodzenie 20l brzeczki wodą z kranu, której w lecie jest raczej letnia, niż zimna, do temperatury 25 stopni zajmuje mi ok 20 min do pół godziny. Mieszanie brzeczki podczas chłodzenia drastycznie podnosi wydajność chłodzenia.

Hej,

Mam bardzo podobną chłodnicę (taką http://www.piwo.org/topic/19400-gie%C5%82da-ch%C5%82odniczka/),chłodziłem nią już dwukrotnie, wczorajsze chłodzenie do 25st wodą z kranu o temp 16st trwało 2h.

Do 40st zeszło w 15 minut, a potem już baaardzo słabo. Oczywiście mieszałem, to chłodnicą, to mieszadłem. Dopiero owinięcie rurki igelitowej łączącej kran z wlotem chłodnicy wokół zamrożonej butelki PET pomogło po 2h osiągnąć 25st, sądzę jednak, że zejście do 20st zajęłoby spokojnie kolejną godzinę.

Na początku duży przepływ, z biegiem czasu i spadkiem temperatury coraz mniejszy.

Zastanawiam się czy coś robię źle, wszędzie czytam, że do 20st w 25 minut, mnie wydaje się to kompletnie nieosiągalne z moją chłodnicą. Bez owijania węża wokół PETa temperatura stała na okolicach 30st i ani drgnęła.

Edytowane przez tml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.