zbynekkk Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Czy ktoś już tak próbował. W winiarstwie to normalna praktyka. Piwa będą tego samego stylu. Mam jutro czas, ale nie mam gęstwy, fermentacja na burzliwej skończy się za tydzień, dwa. Nie chce marnować dzionka, stąd ten pomysł. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Jeśli fermentacja jest tak burzliwa, że występuje jeszcze piana, to możesz ją śmiało zebrać i nią zaszczepić kolejną warkę. Jeśli piana opadła, to proponuję przelać piwo na cichą, zebrać gęstwę i odpowiednią ilość dodać do świeżej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Pils na burzliwej od tygodnia w 10 stopniach, piana prawie pod dekiel, ale to drożdże dolnej fermentacji, boję się że ich większość siedzi spokojnie na dnie fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 jezu,zrobiłeś 48 warek i dalej wierzysz w te bzdury ,że górne żerują na górze a dolne na dole ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Jezus nie ma tu nic do rzeczy, a ja proszę o burzę mózgów. A nie takie tam. Twierdzisz że tak nie jest, to napisz jak według Ciebie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) http://pl.wikipedia....rmentacja_dolna Wielu czyta. Pojawia się tylko pytanie z górnej czy z dolnej częsci brzeczki zbierać gęstwę drożdży górnej fermentacji Wracając do głównego wątku, jeżeli jesteś pewny że brzeczka fermentująca jest zdrowa to czemu nie spróbować. Gorzej jak jest zainfekowana. Edytowane 17 Lutego 2012 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna. bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Wszystkie moje warki wypiłem i odpukać, nie złapałem jeszcze kwasa. Więc zaryzykuje. O skłamałem, jedna razem z balonem poszła na podłogę. Od tamtego czasu nie używam szklanych naczyń do fermentacji piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Ja się trochę obawiam czy w takiej fermentującej brzeczce nie będzie za mało drożdży żeby wystarczyło na pełnowymiarową warkę... No, ale i tak nie mamy jak tego sprawdzić, więc jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Cześć. Ja tak szczepiłem warkę ale nie pamiętam szczegółów. Myślę że dwa litry + dobre napowietrzanie zda egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Pomyślmy: brzeczkę zaszczepiamy pewną ilością drożdzy, a potem drożdże robią 4-6 podziałów, więc powinno być w warce ich ok. 5 razy więcej niż przy zaszczepieniu, o ile nic w międzyczasie nie opadło na dno. Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa. Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna. bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki. Cyba że ktoś fermentuje dolną na zimnym strychu, a górną w gorącej piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Cześć Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa. Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę. O Coder jak zwykle konkretnie i na temat , a nie tak jak ja strzela no oślep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się