Skocz do zawartości

Szczepienie nowej warki fermentującą brzeczką z poprzedniej warki


zbynekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś już tak próbował. W winiarstwie to normalna praktyka. Piwa będą tego samego stylu. Mam jutro czas, ale nie mam gęstwy, fermentacja na burzliwej skończy się za tydzień, dwa. Nie chce marnować dzionka, stąd ten pomysł. Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli fermentacja jest tak burzliwa, że występuje jeszcze piana, to możesz ją śmiało zebrać i nią zaszczepić kolejną warkę. Jeśli piana opadła, to proponuję przelać piwo na cichą, zebrać gęstwę i odpowiednią ilość dodać do świeżej brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://pl.wikipedia....rmentacja_dolna

Wielu czyta. Pojawia się tylko pytanie z górnej czy z dolnej częsci brzeczki zbierać gęstwę drożdży górnej fermentacji ;)

Wracając do głównego wątku, jeżeli jesteś pewny że brzeczka fermentująca jest zdrowa to czemu nie spróbować. Gorzej jak jest zainfekowana.

Edytowane przez guma77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna.

bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się trochę obawiam czy w takiej fermentującej brzeczce nie będzie za mało drożdży żeby wystarczyło na pełnowymiarową warkę...

No, ale i tak nie mamy jak tego sprawdzić, więc jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyślmy:

brzeczkę zaszczepiamy pewną ilością drożdzy, a potem drożdże robią 4-6 podziałów, więc powinno być w warce ich ok. 5 razy więcej niż przy zaszczepieniu, o ile nic w międzyczasie nie opadło na dno.

 

Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa.

Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna.

bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki.

Cyba że ktoś fermentuje dolną na zimnym strychu, a górną w gorącej piwnicy :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa.

Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę.

 

O Coder jak zwykle konkretnie i na temat , a nie tak jak ja strzela no oślep.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.