czarli Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) czy ktos moze wie jakie sa koszty wyprodukowania 1000l piwa w minibrowarze? Edytowane 22 Lutego 2012 przez elroy sprecyzowałem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Temat jest bardzo złożony. Podstawowe pytanie, to co rozumiesz pod pojęciem "minibrowar". Poza tym jest wiele założeń, które trzeba poczynić dotyczących sposobu kalkulacji kosztu. Jest kilka ciekawych tematów na tym i na zaprzyjaźnionym forum (browar.biz) - poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Pytanie faktycznie trudne, bo nawet jeśli weźmiemy ceny surowców to problem polega na tym jakie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Pytanie faktycznie trudne, bo nawet jeśli weźmiemy ceny surowców to problem polega na tym jakie piwo. Będę wiedział za kilka dni, ale wszystko zależy od wielu czynników. Od cen zakupu surowców, kosztów własnych, czy stosuje się składniki niesłodowe i enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 nawet od sposobu naliczania akcyzy. (czy jest skład czy przedpłata) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Nie zapominaj, że płacenie akcyzy od wybitej brzeczki nie do końca jest zgodne z przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Nie zapominaj, że płacenie akcyzy od wybitej brzeczki nie do końca jest zgodne z przepisami. No właśnie, to ciekawy temat. Ja nie znalazłem aktów prawnych dotyczących takiego sposobu rozliczenia i nie słyszałem o browarze tak rozliczanym (być może jest), ale wg. dostawcy sprzętu skład jest bardziej opłacalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 skład zawsze będzie bardziej opłacalny bo nie płacisz za zaniki i płacisz akcyzę w momencie jak piwo opuszcza skład. (poprawcie mnie jeśli się mylę w tej drugiej części) przedpłata ma wady: płacisz akcyzę za zanik, musisz ją zapłacić na początku miesiąca i zawsze jest to parę tysi zamrożone, ale za to dużo łatwiej się rozlicza no i nie trzeba mieć składu podatkowego. zibi666 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 skład zawsze będzie bardziej opłacalny bo nie płacisz za zaniki i płacisz akcyzę w momencie jak piwo opuszcza skład. (poprawcie mnie jeśli się mylę w tej drugiej części) ... Tak, w momencie wyprowadzania ze składu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Tylko zdaje się, że trzeba prowadzić jakąś buchalterię tego składu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Tylko zdaje się, że trzeba prowadzić jakąś buchalterię tego składu? prowadzić książkę przychodów i rozchodów i wypełniać co miesiąc druczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Czyli już się mniej opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Tylko zdaje się, że trzeba prowadzić jakąś buchalterię tego składu? no ba! prowadzić książkę przychodów i rozchodów i wypełniać co miesiąc druczki. wszystko nie wykracza poza arytmetykę znaną z PIT i CITów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 To już bym wolał zapłacić 200zł więcej i nie bawić się w jakieś druczki, które można podważyć i zrobić w nich błąd, za który można być ściganym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Sposób płacenia akcyzy nie jest związany kontrolą lub jej brakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 A ile piwa (alkoholu) można legalnie sobie wyprodukować? Czy to prawda, że liczy się to na gospodarstwo domowe a nie na głowę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 To wątek o piwowarstwie rzemieślniczym (komercyjnym), a Ty zapewne masz na myśli domowe. Na potrzeby własne nie ma limitów. Możesz warzyć ile wypijesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Możesz, cóż to jest 1000 litrów w domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób). Jest dokładnie tak jak napisałem. Ok - nie schodźmy z tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób). Chyba mylisz pojęcia kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób). Możesz uwarzyć i 100000l piwa domowego legalnie. Sprzedać nie możesz. A co za tym idzie nie dowiesz się jaki jest koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Dz.U. 2009 Nr 3 poz. 11 USTAWA z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym1) Art. 47. 1. Produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji: ... 3) piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży; Nie ma limitów ilościowych, ale do obliczania kosztów wyprodukowania piwa, nie musisz robić go 1000l wystarczy 10% i przeliczyć. Do tego dla browaru rzemieślniczego dojdzie akcyza 7,79zł za każdy stopień plato /hl, minus zwolnienie z podatku 30zł/hl, przy produkcji do 20000 hl rocznie. Dodatkowe koszty to energia i woda, której najwięcej pójdzie nie na piwo, tylko mycie. Dojdzie jeszcze amortyzacja środków trwałych i koszt lokalu (najem lub zwrot kosztów budowy). Jeszcze koszty związane z rozpoczęciem działalności gospodarczej i uruchomienia browaru. To prawdopodobnie nie wszystko, koledzy, którzy przez to przeszli pewnie jeszcze by coś dorzucili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 koszt amortyzacji sprzętu ma duże znaczenie w cenie piwa. jeden zakłada zwrot po 2 latach, inny po 10. wg moich obliczeń jest to koszt 1-1,5 zł przy niezbyt krótkiej amortyzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 jak sprzedajesz piwo po 18 zł za litr to browar bardzo szybko się zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się