szczepan29 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Witam Mam zamiar uczynić Milk Stouta z tego przepisu: http://www.wiki.piwo...siak_%28wena%29 W BA, gdzie chcę zamówić wszystkie surowce nie znalazłem jednak słodu palonego z Żywca. Pytanie moje jest proste, czym mogę go zastąpić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Weyermann Carafa I albo II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Weyermann Carafa I albo II. Czyli rozumiem, że Carafa mam dodać 0,4 kg zamiast 0,2 z przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 a nie lepiej palone ziarno , jest przyjemniejsze w smaku od słodów palonych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A niby dlaczego 2x więcej? Moim zdaniem tyle samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A niby dlaczego 2x więcej? Moim zdaniem tyle samo. Carafa występuje już w przepisie w ilości 0,2kg, jeżeli palony z Żywca mam zamienić również na Carafa to jego łączne ilość wyniesie 0,4kg... chyba dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Odświeżę temat, bo w przyszłości chciałbym uwarzyć piwko bazując także na recepturze tu podanej. https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena) W sklepie, w którym się zaopatruję także nie mogę znaleźć słodu palonego z Żywca. W jednym z wcześniejszych postów ktoś proponował dodanie 0.2 kg Carafa II zamiast palonego z Żywca. Carafa II jest już w recepturze, zatem zwiększam tą ilość to 0,4 kg, czy ktoś ma inne propozycje? Dodam, że taka opcja by mi pasowała, gdyż i tak muszę go kupić pół kilo. Niestety zdaje się, że autor wątku od kilku lat tu nie zagląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jęczmień palony możesz dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zrozumieć "Słód palony z Żywca" mogą tylko Ci co pamiętają te "stare" festiwale w Żywcu. :) Sam kiedyś dałem trochę tego słodu do zwycięskiego portera i sie zastanawiałem potem czym to zastąpić jak chciałem powtórzyć... Problem w tym że ten słód był palony tylko podczas festiwalu i w różnych latach i różnie to mogło wyglądać... Myślę jednak że carafa II może być dobrym przybliżeniem. Ale na pewno nie jęczmień palony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 22 minuty temu, Stasiek napisał: Ale na pewno nie jęczmień palony Dobra, nie robiłem wtedy, ale w którejś recepturze dawałem jp i nie było źle. Skoro masz carafa II w nadmiarze to faktycznie logicznie jest go wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się