Lukas Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Uwarzyłem ostatnimi czasy 45 l grodziskiego. Bardzo fajne lekkie piwo wyszło. Ale tak sobie myślę o małej modyfikacji zasypu, bo nie do końca pasuje mi wędzonka. Może dam nieco więcej pilznenskiego zamiast wędzonego, a może coś z kolorowych słodów. Może ktoś z szanownych, bardziej doświadczonych piwowarów zasugeruje cos od siebie? A może jakiś całkiem inny przepis na górne piwo na drożdżach S33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Jeśli zamiast wędzonki dodasz przy warzeniu grodzisza pils to moim zdaniem będzie Koelsch ... ale ja jestem mało doświadczony Edytowane 28 Lutego 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Piwo bez wędzonki to już nie jest grodzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 4 butelki tego piwa należy obowiązkowo wysłać do oceny TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Do czerwca jeszcze tyle czasu..... To co mam się wypije i uwarzy sie nowe Poki co Anteks z chęcią wyślę Tobie z 2 flaszki do oceny. Mówię poważnie. Opinia doświadczonego piwowara zawsze bezcenna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Grodzisz to nie Schlenkerla by mocno czuć wędzonkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Grodzisz to nie Schlenkerla by mocno czuć wędzonkę Czy 40% wędzonego pszenicznego z Weyermanna w zasypie (1kg z 2.5 kg) będzie OK? Robiłeś już może piwo na tym słodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Bywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Robiłem na samym wędzonym pszenicznym, wędzonka nikła. Teraz do pszenicznego wędzonego dodałem 1kg Steinbacha i coś tam czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Możesz Lukasie "pobawić się" z grodziszem naśladując to co robili w Grodzisku próbując ratować zakład - czyli Grodzisza Specjalnego (wersja 12 blg), albo coś w rodzaju a'la Bernardyńskie (ciemny grodzisz 14Blg). To jest Twój browar i nikt Ci nie zabroni eksperymentować, tylko pamiętaj - koniecznie podziel się z nami wynikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Chciałbym uwarzyć na święta coś ala Grodzisz. "Na stanie mam": - 2 kg wędzonego jęczmiennego Weyermanna, - 5 kg pszenicznego, i inne nie istotne... Drożdże tylko suche, S-33 czy WB-06 znajdą się. Myślę nad: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks) i (rozmowa na czacie): "ja zrobiłem z 3kg pszenicznego, klarowność jest ok wsypujesz słody do 5l o temp 40*, ustalasz na 37* i przerwa 30min dolewasz 2l gorącej do50* i czekasz 20min następnie 3l do 70* i czekasz 30min próba jodowa, 2l do 75* (tu dodałem łuskę) i filtracja wysładzanie 6l, 4l, 3l ja jeszcze zrobiłem taki myk, że nie było cichej, po burzliwej dałem zeatynę" ale... jak to chmielić? To dopiero drugie zacieranko z mojej strony i dla mnie za mało danych. Da się z tych produktów zrobić coś przyjemnego dla zwyczajnego zjadacza chleba (rodzinka) który w życie wędzonki (piwka) nie miała w paszczy? kurde bo jutro bym co uwarzył :smilies: Edytowane 13 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__20?do=findComment&comment=158336 zerknij tutaj, robię inaczej niż anteks ale też jest dobry moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Undeath, pełna profeska. Żółtodziób załapał teoretycznie wszystko. Praktyka wyłoni teoretyczne niedociągnięcia. Jeszcze powiedz jak Ci to smakuje/owało , hę? Edytowane 13 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/907-anteks-piwowarzy/page__st__320?do=findComment&comment=93188 Po roku w butelkach smakowało sędziom w GKPD Edytowane 13 Października 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) anteks no tez ciekawe. Zwłaszcza, że dzisiaj wygarnąłem gęstwę z 34/70 (a co mi tam) i ładnie se urosła w lodówce. Ale na dolniakach to tak jak lagera trzeba? 12 stopni itd.? Bo jeszcze mam jednego lagerka na cichej, wczoraj przelany. Edytowane 13 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Piwo jest smaczne a żona już wypiła 1,5 skrzynki Znajomi też nie narzekali. Choć czuje trochę niedosyt wędzonki następnym razem będę próbował zamiast zasypu słodu pszenicznego sam słód wędzony a do filtracji łuska ryżowa na wspomożenie Zrób coś podobnego a zapewniam że będziesz bardzo zadowolony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Pewnie wędzonki będzie więcej. Ale i tak będę celował w około 10 BLG. Nie wiem czy to dobry wybór, ale chcę pokazać że istnieje coś na świecie więcej niż ogólnodostępny koncernowy lager Aaa i jeszcze Hefe-weizena zrobię i... zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 To już czaty cytują? Trzeba uważać co się tam pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 To już czaty cytują? Trzeba uważać co się tam pisze Jak zapisać czat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 ctrl + c ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 ctrl + c ? I tak codziennie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) I tak codziennie? Ej, kur...na przestańcie, na czacie rozmawialiśmy o grodziszu, więc zapisałem bo pamięć moja dobra ale krótka, ale się czepiacie...eh... Edytowane 13 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) I tak codziennie? Ej, kur...na przestańcie, na czacie rozmawialiśmy o grodziszu, więc zapisałem bo pamięć moja dobra ale krótka, ale się czepiacie...eh... oj tam, oj tam jak mawia mój młodszy syn Edytowane 13 Października 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Weśta se posłuchajta: [media] [/media] mnie to zawsze uspokaja, choć i nutkę niepokoju wprowadza Edytowane 13 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się