marekbogdanski Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) hej. przy warzeniu warki #6 - Irish red ale uzyskalem z zestawu surowców przewidzianych na 20 litrow chyba troche za duzo brzeczki bo tak na oko jakies 27-28 litrow. brzeczka po wysladzaniu miala 10 blg czyli tyle ile miala miec zacier gotowalem w 17 litrach a wysladzanie wygladalo tak: 0 L - 17.5 blg 7,5 L - 15 blg 7,5 L - 12 blg 4 L -10 blg po chmieleniu zostalo rowno 12 blg. po 4 dniach odfermentowalo do 5,5 blg, fermentacja nadal trwa. w smaku jest bardzo smaczne choc zupelnie inne niz moje poprzednie IRA ktore bylo moim piwowarskim debiutem i wyszlo zaskakujaco dobrze. mam wrazenie ze to jest lekko wodniste choc po 5 dniach ciezko mowic cokolwiek o smaku (chyba?) zestaw wygladal tak: Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g drożdze Safele S-04 w domu mam jeszcze kilkanascie gramow marynki. myslicie ze jest sens dochmielic to na zimno? skoro chmiel byl przewidziany na 20L to podejrzewam ze teraz moze byc troche niedochmielone? poradźcie prosze Edytowane 7 Marca 2012 przez marekbogdanski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz zwiększyć goryczkę, to zrób herbatkę chmielową: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Herbatka_chmielowa_.28hop_tea.29 Chmieląc na zimno nie zwiększysz goryczki. Wydajność dobra, ale na pewno nie "za duża" Edytowane 7 Marca 2012 przez olo333 marekbogdanski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 po wysładzaniu miałeś 12 i po chmieleniu 12 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 sorry. zle sie wyrazilem, po wysladzaniu bylo 10 blg tak jak opisalem szczegółowo a po chmieleniu 12blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz zwiększyć goryczkę, to zrób herbatkę chmielową: http://www.wiki.piwo...a_.28hop_tea.29 Chmieląc na zimno nie zwiększysz goryczki. Wydajność dobra, ale na pewno nie "za duża" dzieki Olo. czy sadzisz ze powinienem to zrobic czy raczej dac sobie spokoj i miec piwo o mniejszej goryczce? nie mam zbyt duzego doswiadczenia z IRA. kiedys bedac w irlandii pilem kilka czerwoniaków ale wtedy moja swiadomosc piwna byla nikła i tak naprawde dopiero od tego czasu (a dokladnie od wizyty w browarze Guinnessa) zaczalem sie interesowac temetem. jednakze bylo to dobrych kilka lat temu a pamiec zawodna wiec nie mam do czego sie odnosic (poza pierwszym IRA ktore uwarzylem, choc tez z pamieci bo wypite zostalo) Edytowane 7 Marca 2012 przez marekbogdanski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Wydajność dobra, ale na pewno nie "za duża" Skoro osiągnięcie wydajności na poziomie 80% (czyli praktycznie maks jaki można uzyskac wg specyfikacji dla słodu pilzneńskiego) jest dla ciebie nie "za duża" to nie wiem jaką wydajność osiągasz, ale w takim razie szacunek. marekbogdański coś tu nie gra w tym całym opisie. Bo tak jak to już zauważył dziedzicpruski piszesz, że po wysładzaniu miałeś 12Blg oraz po chmielenieu 12Blg, więc gdzieś tu jest przekłamanie Czy możesz się jakoś ustosunkować do swojego stwierdzenia: zacier gotowalem w 17 litrach rzeczywiście gotowałeś zacier czy tylko tak się napisało? Wydajność, którą osiągnąłeś jest dla wielu, w tym dla mnie, granicą nieosiągalną Edytowane 7 Marca 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 moze sprecyzuje. słód wsypałem do 17 litrow wody w temp 66°C uzyskujac temp 63°C. przerwa w 63-61 przez 15 minut, podgrzanie do 73, przerwa w 73-71 przez 45 minut. podgrzanie do 78. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Obstawiam błąd pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 owszem moj balingometr przeklamuje o 2 stopnie ale uwzgledniam to przy pomiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Gęstość to tylko jedna ze zmiennych, druga to objętość. A jeżeli cukromierz przekłamuje, to pomimo skalibrowania zmierz drugim, jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Może jego przekłamanie nie jest stałe (mogłoby wynikać z przesunięcia skali), a zmienne w zależności od mierzonej wartości (masa balingometru nieodpowiednia w stosunku do skali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 oczywiscie jest to możliwe ale przy poprzednich 5 warkach wychodziła mi odpowiednia wydajnosc. załóżmy ze jakims cudem udało mi sie uzyskac taka wydajność. co teraz? herbatka chmielowa czy dac sobie spokój i zostawić tak jak jest? przy nastepnym warzeniu kupie drugi balingometr dla pewnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 druga to objętość. objetosc brzeczki? owszem podalem to na oko ale jest widoczna ogromna roznica miedzy tym warzeniem a 5 poprzednimi. w standardowym fermentorze 33l zostało ok 10 cm przestrzeni. nie ma mnie teraz w domu zeby dokladnie to zmierzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 W lekkim uproszczeniu na fermentorach z BA oraz chyba takich jak kiedyś miał HB to 1cm = ~1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 zacier gotowalem w 17 litrach a wysladzanie wygladalo tak: 0 L - 17.5 blg 7,5 L - 15 blg 7,5 L - 12 blg 4 L -10 blg jeśli po lewej to jest ilość wody do wysładzania, a po prawej ekstrakt brzeczki w kotle, to wychodzi na to że ostatnie wysłodziny miały ekstrakt -4,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) to nie tak. bez dodania wody do wysładzania brzeczka miała 17,5 blg, po lacznym dodaniu 19 litrów do wysładzania (7,5 + 7,5 + 4) uzyskałem 10 blg. po chmieleniu ostatecznie uzyskalem 12blg Edytowane 7 Marca 2012 przez marekbogdanski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Skoro osiągnięcie wydajności na poziomie 80% (czyli praktycznie maks jaki można uzyskac wg specyfikacji dla słodu pilzneńskiego) jest dla ciebie nie "za duża" to nie wiem jaką wydajność osiągasz, ale w takim razie szacunek. Faktycznie rano coś pomyliłem, bo mi wyszło 72%. Ale właśnie dlatego użyłem cudzysłowu "za duża", bo tytuł tematu może sugerować, że autor się martwi tą wydajnością. Ja tu problemów do zmartwień nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 dzieki Olo. czy sadzisz ze powinienem to zrobic czy raczej dac sobie spokoj i miec piwo o mniejszej goryczce? nie mam zbyt duzego doswiadczenia z IRA. kiedys bedac w irlandii pilem kilka czerwoniaków ale wtedy moja swiadomosc piwna byla nikła i tak naprawde dopiero od tego czasu (a dokladnie od wizyty w browarze Guinnessa) zaczalem sie interesowac temetem. jednakze bylo to dobrych kilka lat temu a pamiec zawodna wiec nie mam do czego sie odnosic (poza pierwszym IRA ktore uwarzylem, choc tez z pamieci bo wypite zostalo) Na Twoim miejscu kierowałbym się własnymi preferencjami, a nie wymaganiami stylu - na konkurs nie warzysz. Jeżeli uważasz, że lepsze byłoby bardziej nachmielone, to zrób tą herbatkę. Robiłem dwa razy IRA z zestawów, w pierwszej sklep wysłał mi trochę za dużo chmielu i ta mi bardziej smakowała. marekbogdanski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 jeśli po lewej to jest ilość wody do wysładzania, a po prawej ekstrakt brzeczki w kotle, to wychodzi na to że ostatnie wysłodziny miały ekstrakt -4,2 po ponownym przeczytaniu wypowiedzi chyba nie rozumiem tego. nie jest mozliwe zeby przez dolanie 4l wody zmniejszyc ekstrakt z 12 do 10 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 hej. przy warzeniu warki #6 - Irish red ale uzyskalem z zestawu surowców przewidzianych na 20 litrow chyba troche za duzo brzeczki bo tak na oko jakies 27-28 litrow. Moim zdaniem tu jest pies pogrzebany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Moim zdaniem tu jest pies pogrzebany. ok. zmierzyłem dokladnie według wzoru na objetość (ściętego stożka) i wyszlo mi 26.3 l czyli i tak duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 po ponownym przeczytaniu wypowiedzi chyba nie rozumiem tego. nie jest mozliwe zeby przez dolanie 4l wody zmniejszyc ekstrakt z 12 do 10 blg? skoro po gotowaniu otrzymałeś 27 litrów brzeczki 12 blg, to przed gotowaniem miałeś 32,4 litra brzeczki 10 blg. Czyli przed dolaniem tych 4 ostatnich litrów miałeś 28,4 litra brzeczki (wedle Twoich notatek 12 blg). Czyli miałeś 28,4 litra brzeczki 12 blg (12 blg razy 28,4 litra razy 1,048 = 3,57 kg ekstraktu. Po dodaniu 4 litrów wysłodzin otrzymałeś 32,4 litra brzeczki 10 blg - 3,37 kg ekstraktu - czyli ekstrakt po dolaniu tych 4 litrów spadł Ci o 200 g. To jest 5% różnicy na wydajności. Wydaje mi się że problemem jest błąd pomiaru - zarówno kalibracji areometru jak i temperatury pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 biore pod uwage ze moze wchodzic blad pomiaru. zawsze staram sie jednak aby probka miala 20 °C lub ewentualnie z tabelki robie korekte. zalozmy ze jakis blad sie wkradl to jednak nie sadze zeby byl on wiekszy niz +/- 0.5-1.0 °Blg. chyba nie ma opcji zeby przy przeklamanym wyniku nawet o 1blg wyszlo dodatkowych 6,3 L piwa? ale nie ma co wiecej sie rozwodzic chyba nad tym. przy nastepnym warzeniu kupie drugi balingometr i porownam wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 26 litrów piwa 12 blg = 26 litrów 12 blg wydajność 78% 26 litrów piwa 11 blg = 24 litry 12 blg. wydajność 72% 26 litrów piwa 10 blg = 22 litry 12 blg. wydajność 66% błąd 1 blg to 6% na wydajności, a jak masz areometr z latającym wkładem to nic dziwnego że takie cuda Ci wychodzą - powinieneś przed i po każdym pomiarze sprawdzać go na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 dokladnie tak robie. w wodzie 20°C zawsze pokazuje ok -2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się