jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Jak w temacie mam zamiar połączyć dwa szczepy drożdży dolej fermentacji i podać je do BF czy ktoś już coś takiego robił i czy warto? Proszę o wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Co to BF i co chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 silniejsze wygrają, tam mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Burzliwa fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 A co chcesz osiągnąć dając dwa szczepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Moze jakis nowy smak tylko nie wiem czy to cos mi da i w jakim teapie podac te drugie drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Moze jakis nowy smak tylko nie wiem czy to cos mi da i w jakim teapie podac te drugie drozdze W podpisie 51 warek i pytasz o takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 tak pytam bo nigdy tego nie robilem a ty probowales kiedys cos takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 ja bym się raczej nie spodziewał jakiś fajerwerków. Chyba żebys połączył górne z dolnymi. Ale i tak znaczacy wpływ na smak ma teperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Zakladaj ze fermentacja bedzie przebiegala w okolicach 10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Zaglądałeś Tu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Między drożdżami lagerowymi nie ma aż tak wielkich różnic, żeby dało to jakiś zauważalny efekt. Tak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Poruszyłeś temat nad którym wczoraj myślałem. Zastanawiałem się czy nie uwarzyć California Common z dolniakami na starcie i po np. czterech dniach jub od razu dodać Danstar Nottingham i przenieś do ok. 18°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Między drożdżami lagerowymi nie ma aż tak wielkich różnic, żeby dało to jakiś zauważalny efekt. Tak sądzę. Cytując Woody Allena "Iliady nie napisał Homer tylko inny Grek o imieniu Homer" Zmieszanie neutralnych smakowo drożdzy z neutralnymi smakowo drożdzami w odpowiednich dla nich temperaturach da coś pośredniego między neutralnym smakiem a neutralnym smakiem, ale mogę się mylić przemski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Między drożdżami lagerowymi nie ma aż tak wielkich różnic, żeby dało to jakiś zauważalny efekt. Tak sądzę. oj są. Munichy sa całkiem inne niż Czech pilsy a jeszcze inne niż Bavariany. Różnica spokojnie wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 W browarze Weihenstephaner stosowano kiedyś do fermentacji lagerów dwa szczepy drożdży: pyliste i kłaczkujące. Niedługo po wyprowadzeniu szczepu W34\70 zrezygnowano tam z używania mieszanek drożdży. Nie wiem jak wpłynęło to na smak, bo dobór tych drożdży podyktowany był głównie podobno zdolnościami do przystosowania się w fermentacji ciśnieniowej. Mieszać szczepy można, choć akurat w przypadku dolniaków nie spodziewałbym się jakichś fajerwerków . Jednak jest pewien problem: aby uzyskać mieszankę o znanym stosunku składników (drożdży), należy prowadzić dla nich oddzielne propagacje i mieszać je dopiero przed zadaniem do brzeczki. Wzrost poszczególnych szczepów jest niejednakowy, i jak wspomina Jacer, może się zdarzyć, że w przypadku namnażania mieszanki, możemy przypadkiem uzyskać drożdże zdominowane przez jeden szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Tak czy siak podalem juz drozdze za jakies 4-5 dni podam drugi szczep drozdzy zobaczymy co z tego wyjdzie ciekaw jestem jaki bedzie smak w piwie juz zabutelkowanym nadmienie ze bede sie opieral na bazie czterech warek uwarzony w ten sam sposob tzn zasyp temp fermentacji ilosc chmielu wszystkie czasy takie same poprostu wszystkie identyczne. Jezeli macie takie zyczenie to moge wszystko opisywac w tym temacie. Uwazam ze temat tej dyskusji jest dosc ciekawy od dwoch miesiecy o tym myslalem i wlasnie nadszedl ten czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 A czy grodziskie nie fermentowano podobnie tzn. Z użyciem dwóch rodzajów drożdży? Może wyjdzie u ciebie coś ciekawego? Probuj i opisuj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Moim zdaniem lepiej by było podzielić tę warke na dwie i do jednej dodać drugi szczep. Wtedy będziesz sobie mógł porównać efekty. Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Tak czy siak podalem juz drozdze za jakies 4-5 dni podam drugi szczep drozdzy zobaczymy co z tego wyjdzie ciekaw jestem jaki bedzie smak w piwie juz zabutelkowanym nadmienie ze bede sie opieral na bazie czterech warek uwarzony w ten sam sposob tzn zasyp temp fermentacji ilosc chmielu wszystkie czasy takie same poprostu wszystkie identyczne. Jezeli macie takie zyczenie to moge wszystko opisywac w tym temacie. Uwazam ze temat tej dyskusji jest dosc ciekawy od dwoch miesiecy o tym myslalem i wlasnie nadszedl ten czas. Ja bym miał życzenie, żeby pisać ze znakami przestankowymi (przyp.: przecinek, kropka itp.), coby post był zrozumiały. Moim zdaniem lepiej by było podzielić tę warke na dwie i do jednej dodać drugi szczep. Wtedy będziesz sobie mógł porównać efekty. Bardzo sensowne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 nadmienie ze bede sie opieral na bazie czterech warek uwarzony w ten sam sposob tzn zasyp temp fermentacji ilosc chmielu wszystkie czasy takie same poprostu wszystkie identyczne własnie te warki byly szczepione kazda innymi drozdzami ale jednego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Odkopię temat. Przymierzam się do warzenia Portera Bałtyckiego 22 Blg. W czwartek planuję przelać na cichą wiedeńskiego lagera 12 Blg i gęstwę po nim zadać właśnie do tego portera. Z tego co czytałem to ilość drożdży w tej gęstwie może być niewystarczająca do przefermentowania tak mocnego piwa dolnej fermentacji. I tutaj pytanie: czy można dodać po rehydratacji saszetkę drożdży S-23? Tylko takie mam lagerowe, ale pojęcia nie mam, czy w ogóle można łączyć gęstwę ze świeżymi drożdżami i do tego dwóch różnych szczepów ma ktoś doświadczenia w tym temacie? Jakieś rady jak to wszystko rozwiązać, żeby było dobrze? Zestaw obliczony jest na 15l i pewnie tyle będę chciał uzyskać. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 11 Lutego 2013 przez BuDeX Habaneroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Kalkulator wylicza dla piwa 22°Blg i 15l - ~250ml świeżej gęstwy Powinnineś tyle uzyskać z lagera wiedeńskiego. Jeśli planujesz warzyć portera za ciągu tygodnia-dwóch, to przedłuż poprostu burzliwą lagerowi wiedeńskiemu, tak żeby dzień po (lub w tym samym dniu) zlaniu na cichą zadać od razu gęstwę do portera. Co do łączenia drożdży się nie wypowiem, nie ma doświadczenia w tym temacie. Edytowane 11 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Jeśli planujesz warzyć portera za ciągu tygodnia-dwóch, to przedłuż poprostu burzliwą lagerowi wiedeńskiemu, tak żeby dzień po (lub w tym samym dniu) zlaniu na cichą zadać od razu gęstwę do portera. No właśnie planuję tak to ustawić, żeby w czwartek zlać wiedeńskiego na cichą, a w piątek warzyć portera. Skoro kalkulator tak wylicza to nie będę się sprzeczał Wyczytałem na forum (może błędnie), że dla tak mocnego piwa dolnej fermentacji może to nie być wystarczająca ilośc. Zobaczę ile uda się tej gęstwy zebrać i dla spokoju zadam z małym okładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak czytam ten temat i mam takie pytanie: Załóżmy, że nie ruszyła fermentacja powiedzmy na szczepie w34/70. Do dyspozycji są tylko S-23. Można ratować brzeczkę innymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się