Lukas Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Planuję kolejną pszenicę na sobotę. Warka 50 l. Połowę chcę zadać WB06 a połowę MauriBrew WEISS - Y1433. Czy ktoś testował te drugie drożdże? Daje takie same posmaki co WB06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 A ja mam pytanie do WB06 jeżeli kolega pozwoli . Wiele osób radzi, ze względu na ich duża "żarłoczność" robić krótką przerwę w 62st lub nawet jej nie robić. I nasuwa się mi pytanie czy ktoś tak zrobił? Jeżeli tak to proszę się podzielić wynikami eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Właśnie fermentuje pszeniczne na Wb-06 zacierane na lenia w ok 67 °C , zobaczymy do ile zejdzie. Zacierane 30/20 schodziły do 2 °Blg bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Właśnie fermentuje pszeniczne na Wb-06 zacierane na lenia w ok 67 °C , zobaczymy do ile zejdzie. Zacierane 30/20 schodziły do 2 °Blg bez problemów. Zacierales juz moze wczesniej pszenice wg. tego schematu? Pytam bo moje ostatnie podejscie do pszenicznego zacieranego w ten sposob skonczylo sie piwem malo podobnym do pszenicznego. Zero bananow, gozdzikow czy balonowki ... Calosc fermentowana w ~20C. Rowniez uzylem WB-06. Jesli jest to powtorka czegos wczesniej sprawdzonego to poprosilbym o recepture Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) A ja mam pytanie do WB06 jeżeli kolega pozwoli . Wiele osób radzi, ze względu na ich duża "żarłoczność" robić krótką przerwę w 62st lub nawet jej nie robić. I nasuwa się mi pytanie czy ktoś tak zrobił? Jeżeli tak to proszę się podzielić wynikami eksperymentu. Robiłem już dwie pszenice bez maltozowej. Piłem na razie tylko jedna, bo drugą wczoraj dopiero zabutelkowałem. Pierwsza pszenica zeszła mi z 12oBlg do 3,5oBlg, była bardzo dobra. Ta pszenica którą teraz zabutelkowałem próbowałem w niedzielę przed butelkowaniem i też się zapowiada całkiem nieźle, z 11oBlg zeszła mi do 2,5 oBlg. W obydwóch pszenicach wyczuwalne banany. Goździki nie wiem jak pachną także nie wiem czy są Przydało by się teraz zrobić pszenicę z maltozową żeby mieć jakieś porównanie. I nie wiem czemu, ale mam niższą wydajność przy takim zacieraniu. Edytowane 12 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Banany i goździki nie pochodzą od sposobu zacierania, albo pochodzą w znikomym stopniu (spróbujcie zadać część brzeczki innym szczepem drożdży np s04, to zobaczycie banany ) Goździki, to fenole, tworzą je drożdże z kwasu ferulikowego, który można uzyskać ze słodu podczas przerwy ferulikowej właśnie (~44°C). Banany znów najłatwiej uzyskać utrzymując wysoką temperaturę fermentacji - ale to znów ma efekty uboczne w postaci fuzli (i stukania w dekielek, i kaców dnia następnego). Podobny efekt ma stresowanie drożdży poprzez dodanie ich minimalnej ilości, ale tak, żeby wystartowały. Albo zastosować płynne (podobno najskuteczniejsze) Na WB-06 banany uzyskałem kilkakrotnie, choć i fuzli sporo. Ostatni pszeniczniak na Mauribrew WEISS ma goździka aż wykręca usta, za to banana nic a nic - ale to akurat moja wina, bo fermentacja się odbywała w ~16°C. Tyle z teorii. Będę próbował dalej (w końcu od tego zależy moja przyszłość jako piwowara domowego) Edytowane 12 Marca 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Pytanie jaka to jest minimalna ilość żeby piwo było dofermentowane? Eksperymentuję z underpitchingiem i piwo co prawda jest dofermentowane ale ma też dużo aldehydu octowego, który mam nadzieję zniknie podczas leżakowania, a bananów ciągle za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 panowie temat jest na temat porównania mauribrew z wbkami a wy gadacie o technikach warzenia pszenic. mam wiaderko na tych drugich drożdżach, czeka długo na rozlew, ale wydaje mi się że są mniej pszeniczne niż wbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 no to się temat rozwinął... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ten temat zawsze jest na fali, bo uwarzenie dobrego pszeniczniaka to jak znalezienie świętego Graala. @ leech - a aldehyd octowy to nie jest z niedofermentowania właśnie? BTW - ja też mam wiaderko jedno na Mauribrew WEISS, ale pracowało w podobnych temperaturach jak poprzednik i bananów to ja się po nim nie spodziewam. Ale być może w normalnych warunkach daje odpowiednie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 ..wydaje mi się że są mniej pszeniczne niż wbki. Czyli, że co? Rozwiń trochę. Też mam na burzliwej na nich, na razie mogę tylko stwierdzić, że dość ospale do pracy się zabierają. Do WB-ków nie mam zastrzeżeń, zawsze robię na nich pszeniczkę z 30min maltozową i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 ja kolejną zrobię z dekokcją..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Spróbowałem mojej ciemnej pszeniczki na Mauribrew. Fermentacja w 18-19°, jeszcze nie ułożone, ale już spokojnie mogę stwierdzić, że drożdże są w porządku. Lekka słodycz, z przyjemnymi banankami. Dokładnie zgodnie z oczekiwaniem Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Drożdże pszeniczne Mauribrew Weiss rooles ! Jeśli chodzi o suche drożdże do pszenicy, a wyboru niema to zdecydowanie polecam! Co prawda moją robiłem z dekokcją, ale nie sądzę żeby to aż tak wpłynęło na profil smakowy. Nie odfermetowują tak wysoko wb-06. W smaku i zapachu są bardzo podobne do 3068, acz może mają troszkę więcej owocowy "brzoskwiniowy" smaczek. Odważyłem się wysłać do Żywca więc będzie profesjonalna ocena pod warunkiem że przejdą eliminacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mi osobiście bardziej smakował weizen na Mauribrew Weiss niż ten, który zrobiłem na WB-06. Tak samo jak u kolegi powyżej głównie właśnie przez to, że nie odfermentowują tak nisko jak WB-06. Aha, póki co uwarzyłem dopiero 2 pszenice w życiu, więc ekspertem nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Na mauribrew weiss zrobiłem 2 pszeniczki i 2 wity. Witów jeszcze nie degustowałem , a co do pszenicy , to nie powala. Ostatnie pszeniczki na zenkach i wb zacierane podobnie dla mnie były lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witam, A jakby do porównania dorzucić Brewferm Blanche? Proszę o wypowiedzi osób, które stosowały ten szczep drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Brewferm Blanche to drożdże do wita. Można je porównywać z MB Weiss, jeżeli te drugie ktoś użył do wita, ale trudno je porównać WB-06, które są do weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Ja popełniłem narazie tylko 2 warki - oba pszeniczniaki na tych samych słodach 60% pszeniczny 30% pilzneński 5% pszeniczny ciemny 5% karmelowy ciemny pierwsza była na MB Weiss a druga na WB-06. MB Weiss - piwo wyszło bardzo fajne nawet lekko bananowe ale bez goździków ( zeszło z 12 do 3 BLG ) WB-06 - całe morze goździków - zeszło z 12,5 do 2,5 BLG ale niestety nie zrobiłem testu odfermentowania i skończyło się granatami Teraz mam w piwnicy kolejną warkę pszenicy ( prawie taka sama ale bez ciemnej pszenicy) na WB-06 i wczoraj zlałem na cichą przy lekko mniej niż 2BLG Edytowane 20 Września 2012 przez viki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Mam pytanie - jak szybko ruszyła Wam fermentacja przy Y1433 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) szybko, po kilku godzinach była już ładna piana, fermentowane około 20 C Edytowane 20 Listopada 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 U mnie po 20h prawie, ale szybko działają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się