Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Witam. W znalezionej recepturze mam 0,1 kg Karapils Litovel i właśnie próbuje złożyć zamówienie w Piwodzieju, a tam takiego nie ma. Czym mogę go zastąpić z oferty tego sklepu. Mógłby ktoś tam zerknąć i mi pomóc? Edytowane 12 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 carapils Weyermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 carapils Weyermann Właśnie o to chodzi, że tego też nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Kup w innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Myślę, że bardzo odpowiedni byłby Carahell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Kup w innym. W każdym sklepie coś mi brakuje do złożenia receptury w piwodzieju Karapils znowu w CP pszenicznego czekoladowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Możesz poprostu pominąć ten słód w recepturze skoro jest jego tylko 0,1kg. Daj więcej słodu bazowego o taką ilość. Edytowane 12 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Mam ze 100 g Caraaroma nie będzie to coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Nie, możesz spokojnie niedawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Obecność Caprapils możesz zastąpić zacieraniem w nieco wyższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Aha. OK. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Zamiast carapils zrób dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zamiast carapils zrób dekokcję. Przepraszam, a możesz rozwinąć? 100g Carapils = dekokcja? Nie rozumiem do końca co ma to ze sobą wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 CaraPils dodaje się do lekkich lagerów aby skopiować smakowe efekty dekokcji. Przydaje się też do innych piw, np. ja używam CaraPils do moich IPAs (8 oz), daje to efekt głębszego smaku (mouthfeel) a także polepsza piane. Swoją drogą, 100g CaraPils w tej recepturze to naprawdę mało i jeżeli nie możesz tego kupić, to ja bym to po prostu ominął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Ok, dzięki za odpowiedź, tylko zawsze wydawało mi się, że "efekt dekokcji" daje słód melanoidowy/parzony. Daję czasem Carapils do piw jasnych i traktowałem go trochę jak jasny karmel - jak widzę nie do końca prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi