misiu36100 Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Chce kupić książkę jak dla początkującego krok po kroku jak warzyć w czym a przede wszystkim przepisy na piwo co i jak zrobić od ważenia do butelkowania jaką książkę kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Dwie bardzo dobre książki na początek: "Jak warzyć piwo" - Praktyczny Poradnik http://www.browamator.pl/szczegoly.php?quotJak_warzyc_piwoquot_-_Praktyczny_Poradnik&przedm=1213644&grupa_p=6 "Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" http://www.browamator.pl/szczegoly.php?quotZnakomite_Piwa_-_Sprawdzone_Recepturyquot&przedm=2658851&grupa_p=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Podłączę się do tematu . I zapraszam do dyskusji na temat książek o piwowarstwie. Pochwalcie się z jakich książek o piwowarstwie najcześciej korzystacie, jakie polecacie, jakie odradzacie. Ja oprócz wspomnianych wcześniej korzystam z "Piwowarstwo" Michael J. Levis, Tom W. Young "Browarnictwo" Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk "Technologia Piwowarstwa i słodownictwa" Kunze - moja ulubiona książka natomiast osobiście nie polecam "Piwo Klasztorne i Domowe" Grzegorz Sieczkowski - książka zawiera masę ewidentnych błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Póki co, mam trzy książki o piwowarstwie: "Jak warzyć piwo" - ciekawa pozycja dla początkujących, takie małe kompedium wiedzy oraz właśnie książkę z przepisami którą wnikliwie analizuje ;] W kolejce zaś czeka jeszcze "Wszystko o piwie" Ziemowita Fałata, jak przeczytam to opisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki_B Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Gdyby ktoś chciał sobie zrobić Portera Pszowskiego z książki "Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury", niech koniecznie zwróci uwagę na erratę! Bo zamiast 0,9 kg słodu karmelowego ciemnego powinno być 90 g, czyli 0,09 kg. Jeśli chodzi o książki, to prócz "Piwowarstwa" i "Browarnictwa" czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna. Chętnie nabyłbym książkę Kunzego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 [...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna. Kupiłeś w naszym kraju, czy za granicą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki_B Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 [...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna. Kupiłeś w naszym kraju' date=' czy za granicą ?[/quote'] na Amazon.com wybór tam zresztą duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 [...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna. Kupiłeś w naszym kraju' date=' czy za granicą ?[/quote'] na Amazon.com wybór tam zresztą duży. Dla szybko poszukujących Wielki B mówi nam o CloneBrews oraz Beer Captured. Swoją drogą, rzeczywiście pozycji tam wiele Takowe zamówienie dochodzą w sprawnie do naszego kraju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Szkoda że wersja językowa Angielska ,istnieją może przedruki na język Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 ...Swoją drogą, rzeczywiście pozycji tam wiele Takowe zamówienie dochodzą w sprawnie do naszego kraju ? tak. kumpel zamawia różne towary z Japonii, Australii czy Stanów i nie ma z tym problemów jak tylko masz kartę kredytową. misiu, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby... by zacząć wystarczą te pozycje, które już ci podano. kiedy zaczniesz, szybko zorientujesz się, że inni piwowarzy pewne rzeczy zrobili już przed tobą i będziesz korzystał z ich doświadczeń, które to znajdziesz na forach dyskusyjnych. wiedzy nigdy dość, ale tej nauczonej na własnych błędach nic nie zastąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 ..."Piwowarstwo" Michael J. Levis, Tom W. Young "Browarnictwo" Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk "Technologia Piwowarstwa i słodownictwa" Kunze - moja ulubiona książka procz powyzszych i tych wczesniej wspomnianych posiadam "Wszystko o piwie" Fałata - lekturka na jeden romantyczny wieczor przy skrzyneczce pifka "Browarnictwo" Władysława Dylkowskiego podrecznik do technikum, wydanie z 1978 roku, latwo sie czyta... "Beer, tap into the art and since of Brewing:, autor Charles Bamforth - ciekawa pozycja, przystepna z jasnymi klarownymi wizualizacjami zarowno procesow jak i urzadzen stosowanych w browarnictwie... j.ang. "Brewing Since and practice", ISBN 0-8493-2557-1, bardzo obszerna praca zbiorowa traktujaca zasadniczo o przemyslowym warzeniu, lecz jakos takos przystepnie uwazam, ze nieoceniona jezeli chodzi o wiedze na temat urzadzen i technologii stosowanych w brow. przemyslowych, j.ang. pozycja mloda z 2004 roku, wiec dosc aktualna w artystycznym porzadku podrecznej biblioteki zapodzialy mi sie dwie inne pozycje w j. angielskim... aaa posiadam jeszcze ciekawostke "Traité théorique et pratique de la biere", Rohart, François z 1948, pozycja dostepna w gdzies w sieci w calkiem legalny sposob, tylko ni w zab francuskiego nie znam, nawet znaczki diakrytyczne jakos podejrzanie wygladaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jeśli się nie mylę to "Browarnictwo" Pazery i Rzemieniuka jest nowszą wersja "Browarnictwa" Dylkowskiego. Te dwie pozycje anglojęzyczne bardzo by mnie interesowały Gdzie je kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 tak sie szczesliwie sklada ze nie kupowalem... lecz otrzymalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) ta pozycja "Traité théorique et pratique de la biere", jest z 1848 roku nie zmiania to faktu, iz wciaz niestety jest po francusku Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez reeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek81c Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 ja zainteresowalem sie tematem jak w rece wpadla mi ksiazka 'Wyrob wina i piwa domowego moim hobby" wydanie I, od konkurecji Browamatora, czyli Biowin'a, jednakze nie czytalem dzialu dotyczacego win (ponad 3/4 objetosci ksiazki), a tylko czesc poswiecona piwom... i moge powiedziec tyle, ze nadaje sie ona raczej do wprowadzenia, poniewaz po jej przeczytaniu wciagnelem sie w temat, aczkolwiek w glowie pojawilo sie duzoooo pytan na ktore nie znalazlem tutaj odpowiedzi... pozniej zakupilem "Jak warzyć piwo" - Praktyczny Poradnik autorstwa Z. Falata i te pozycje oceniam o niebo lepiej nizli poprzednia, chcociaz w 1szej pozycji znalazlem pare wskazowek, ktorych nie wycztalem w 2giej, mimo to jest to dobry podrecznik wprowadzajacy, przystepnie i z humorem wyjasniajacy temat, chociaz i w niej nie ma wszystkiego (ale od czego jest forum)... teraz mam zamiar kupic ksiazke (wraz z rozwojem doswiadczen piwowarskich) jakas pozycje z przepisami na piwa... no i moze na gwiazdke dostane leksykon piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) ...natomiast osobiście nie polecam "Piwo Klasztorne i Domowe" Grzegorz Sieczkowski - książka zawiera masę ewidentnych błędów. Potwierdzam. Człowiek nigdy w życiu nie warzył, a na pewno nie z zacieraniem. Np zaleca podgrzanie brzeczki do 82°C przed filtracją. :rolleyes: Zgroza! Edytowane 28 Października 2007 przez Seta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 poza książkami warto poczytać opracowania na browar.biz, polecam również artykół Andrzeja Sadownika "Cud zacierania" dostępny w archiwum browamatora (lipiec 2003r) - to klasyka tematu. Niektóre książki zawierają mniej sensownych wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) A ja odkopałem dzisiaj takiego suchara : Strona o piwku: Jest wzmianka o grodziskim. Utrwalacz i Dobijacz mnie 'dobił" Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Utrwalacz i Dobijacz mnie 'dobił" Za to Czyściec brzmi przerażająco dwuznacznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się