Skocz do zawartości

Browar Olszynowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 11 Altbier,

 

19.12.2012

 

Brewtarget

22,0 l

BLG - 12,6

IBU – 35,5

SRM - 21,7

 

SKŁADNIKI

Słód Monachijski II Strzegom 18 EBC - 5,000 kg

Słód Pszeniczny Litovel 3-5 EBC - 0,100 kg

Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,100 kg

Chmiel Marynka - 25 g

Chmiel Hallertau Hersbrucker - 30 g

Chmiel Sybilla – 20 g

Mech Irlandzki – 5 g

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 17l – 60°C

54°C – 10’

63°C – 10’

Odebrano dekokt 1/3

72°C – 30’ -> gotowanie 20’ -> zwrócono do zacieru głównego

72°C – 20’

78°C - koniec

 

WYSŁADZANIE

17l - 80°C

 

CHMIELENIE

70' – Marynka 25 g

20' - Hallertau Hersbrucker 30 g

20’ – Mech Irlandzki 5 g

12’ – Sybilla 20 g

 

FILTRACJA

25,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

7h temp. 25°C

 

FERMENTACJA

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale – saszetka

 

UWAGI

- Wyszło 25 litrów – fajna wydajność,

- 13,0 blg końcowa gęstość

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 12 Czeska Dziesiątka,

 

21.01.2013

 

Brewtarget

22,0 l

BLG - 10,0

IBU – 20,4

SRM - 8,4

 

SKŁADNIKI

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 4,100 kg

Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,120 kg

Słód bursztynowy Strzegom 70 EBC - 0,100 kg

Chmiel Marynka - 15 g

Chmiel Hallertau Hersbrucker - 22 g

 

Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 16l – 30°C - 60'

63°C – 20’

Odebrano dekokt 1/3

72°C – 20’ -> gotowanie 20’ -> zwrócono do zacieru głównego

72°C – 20’

76°C - koniec

 

WYSŁADZANIE

17l - 80°C

 

CHMIELENIE

60' – Marynka 15 g

30' - Hallertau Hersbrucker 15 g

10’ – Hallertau Hersbrucker 7 g

 

FILTRACJA

24,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

7h temp. 22°C

 

FERMENTACJA

Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager - gęstwa I zbiór


  •  

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 13 PILS "drobiowy",

 

07.02.2013

 

Brewtarget

25,0 l

BLG - 11,5

IBU – 22,0

SRM - 9,4

 

SKŁADNIKI

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 3,600 kg (65%)

Płatki ryżowe Kupiec - 1,000 kg (18%)

Słód Carahell Weyermann 25 EBC - 0,600 kg (11%)

Słód Zakwaszający Weyermann 3-7 EBC - 0,200 kg (4%)

Słód Carapils Weyermann 3-5 EBC - 0,180 kg (3%)

Chmiel Tettnanger - 60 g

Chmiel Saaz - 20 g

 

Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 16l

53°C - 20'

63°C – 30’

72°C - 30'

78°C - the end

 

WYSŁADZANIE

18l - 80°C

 

CHMIELENIE

70' – Tettnanger 30 g

30' - Saaz 20 g

15’ – Tettnanger 30 g

 

FILTRACJA

26,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

17h - warunki zewnętrzne -2°C brzeczka schłodzona do temp. 11°C

 

FERMENTACJA

Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager - gęstwa II zbiór.

Piwo wlane do fermentatora po warce #12.

 

UWAGI

Podczas chmielenia miałem małą przygodę. W tym samym czasie na drugim palniku gotowałem pomidorową na obiad. Przez przypadek ok. 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka zamiast do zupy trafiło do brzeczki. Szczęście w nieszczęściu że to było ostatnie 10 minut chmielenia. Po ok. 5 minutach gorącą brzeczkę przelałem przez pieluchę tetrową do fermentatora. Nachmielony kurczak smakował całkiem, całkiem :). Zobaczymy jak ten dodatek wpłynie na smak piwa :D.

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielony Kurczak

 

0,5 kg piersi z kurczka

sól, pieprz

Nachmielona brzeczka

 

Kurczaka pokroić wedle uznania, posolić, popieprzyć, obsmażyć. Zdjąć z patelni i wrzucić do nachmielonej brzeczki na ostatnie 15 min gotowania. Podać z ziemniakami, surówką i świeżym koperkiem.

 

Będzie ? :D

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczęście w nieszczęściu że to było ostatnie 10 minut chmielenia. Po ok. 5 minutach gorącą brzeczkę przelałem przez pieluchę tetrową do fermentatora. Nachmielony kurczak smakował całkiem, całkiem :). Zobaczymy jak ten dodatek wpłynie na smak piwa :D.

10 min, czyli bardzo dobrze nakurczakowałeś brzeczkę na aromat :D

Chicken Pils - hmm..ciekawe czy np. KFC byłoby zainteresowane odkupieniem receptury? :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 14 Bezstylowe Piwo Kobiece Jabłkowe i Malinowe,

 

15.02.2013

 

Baza na piwo

Brewtarget

22,0 l

BLG - 11,0

IBU – 28,1

SRM - 6,7

 

SKŁADNIKI

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 3,450 kg (78%)

Słód Pszeniczny Litovel 3-4 EBC - 0,970 kg (22%)

 

Chmiel Citra - 16 g

 

Drożdże Wyeast 3463 Forbidden Fruit /gęstwa od Leszcz007/

Drożdże Saflager S-23

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 16l wsypano słody do wody temp. 45°C

40°C - 25'

53°C - 10'

63°C – 20’

72°C - 45'

78°C - the end

 

WYSŁADZANIE

26l - 80°C

 

CHMIELENIE

60' – Citra 10g

20' - Citra 6g

 

FILTRACJA

26,0 l brzeczki

 

DEKANTACJA

Podzielono brzeczkę

 

Jabłkowe - warka 14.1

10l brzeczki ponownie zagotowano. Dodano na 5' minut gotowania miętę pieprzową 50g

Dekantacja. Gorącą brzeczkę wymieszano z 10l. soku jabłkowego (11,5blg). Wyszło 20 l - 11 blg.

Po schłodzeniu do 21°C, zadano drożdże starter z 1/3 saszetki Saflager S-23.

Po 9h przeniesiono do pomieszczenia o temp. 11°C.

 

Malinowe - warka 14.2

12l brzeczki zagotowano z 1l syropu malinowego, uzupełniono cienkuszem z filtracji ok. 3 blg.

Wyszło 21 l - 11 blg.

Po schłodzeniu do 16°C, zadano drożdże starter 3463 Forbidden Fruit.

Fermentacja w pomieszczeniu o temp. 18°C.

Na cichą planowane jest dodanie aromatu malinowego.

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 15 Belgian Dubbel,

 

23.02.2013

 

Brewtarget

20,0 l

BLG - 17,1

IBU – 23,0

SRM - 35,2

 

SKŁADNIKI

Słód Pale Ale Strzegom 6 EBC - 3,500 kg /58%/

Słód Abbey Malt Weyermann 40-50 EBC - 1,000 kg /17%/

Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,300 kg /5%/

Słód Pszeniczny Steinbach 3-5 EBC - 0,300 kg /5%/

Cukier kandyzowany własnej produkcji 150 EBC - 0,300 kg /5%/

Słód Caramunich II Weyermann 120 EBC - 0,200 kg /3%/

Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,200 kg /3%/

 

Cukier kandyzowany własnej produkcji 150 EBC - 0,300 kg /5%/

Cukier biały - 0,200 kg /3%/

 

Chmiel Marynka - 35 g

 

Rodzynki - 150 g

Daktyle - 100 g

 

Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity /gęstwa od Raczek84/

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 20l – 48°C'

45°C – 15’

54°C – 15’

62°C – 15’

73°C – 35’

78°C - koniec

 

WYSŁADZANIE

Do objętości - 80°C

 

CHMIELENIE

70' – Marynka 20 g

20' – Marynka 15 g

15' – Cukry

10' – Rodzynki, Daktyle

 

FILTRACJA

20,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

7h temp. 15°C

 

FERMENTACJA

Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - starter 1 l ekstraktu


  •  

UWAGI

- Rodzynki, Daktyle przed zadanie rozdrobniłem,

- Cukier kandyzowany przygotowywałem ok 1h i wyszedł koloru ciemnej wiśni. W brewtarget przyjąłem orientacyjną wartość 150 EBC

- Kolejny termometr poszedł... Trzeba kupić jakiś elektroniczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

04.03.2013

Warka 14.1 Jabłkowe rozlana.

Wyszło 19x0,66l + 16x0,5l. Do refermentacji 130g cukru.

Do butelek dodano stewię w tabletkach - 0,66 - 3szt., 0,5 - 2szt.

Czarne kapsle :-)

 

Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk

 

 

 

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.03.2013

Warka 14.2 Malinowe.

Przelana na cichą. Blg 3,0. Podczas dekantacji dodano aromat malinowy 3 ml. Zobaczymy jakie da efekty. Jeżeli za słabe, poprawi sie przy rozlewie do butelek.

 

Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk

 

 

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe zamieszanie w browarze.

Warka #15 była na burzliwej 11 dni, a od 4 dni rurka cichutka. Więc pewny swego bez mierzenia blg przelałem wszystko na cichą. W trakcie przelewania przypomniało mi się że z chmielin część poszła na test FFT :roll:

Po konfrontacji okazało się że brzeczka przelana na cichą miała 4blg, brzeczka testowana zeszła do 2,5.

Więc szybka decyzja i całość z powrotem poszła na burzliwą, przelana "szerokim strumieniem" do fermentatora z gęstwą.

Całość od początku fermentowała w temp. 19,5 - 20,2. Aktualnie poszła na temp. 23,0.

Rutyna gubi....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mineły 2 miesiące od zabutelkowania witbiera warka #10.

W piwie wyczuwalne cytrusy, delikatnie banan, niestety na czoło wychodzi kolendra.

Użyłem takiej zwykłej Kamisa i chyba to był błąd. Zamówiłem na Alledrogo kolendrę indyjską. Jak dojdzie dowiem się wreszcie jaka jest różnica w smaku. Warka 10 najprawdopodobniej pójdzie w kanał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drugie podejście do warki #15.

Tym razem blg zeszło do 2,0. Nawet więcej niż przy FFT. FFT stał w 18-19 st. C, to pewnie dlatego.

Końcówka dla warki przy 24-25 st. C.

 

Gęstwa w fermentatorze czeka na tripla, za którego właśnie się zabieram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Belgian Tripel

 

12.03.2013

 

BLG 19,0

IBU 27,6

SRM 11,9

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 5.500 kg

Słód Biscuit Weyermann 50 EBC - 0,300 kg

Miód Gryczany 40 EBC - 0,300 kg

Cukier 0 EBC - 1,000 kg

 

Chmiel Marynka - 20 g

Chmiel Chinook - 10 g

 

Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

 

ZACIERANIE

Słody wsypano do 16l wody 55oC

51oC - 15'

62oC - 37'

72oC - 37'

78oC - 2'

 

 

WYSŁADZANIE

75oC - do 25 l

 

 

CHMIELENIE

60' - 20 g Marynka

20' - 10 g Chinook

10' - 0,300 kg Miód Gryczany

 

 

FILTRACJA

23,0 l brzeczki

 

 

CHŁODZENIE

7h do temp. 29oC

 

 

FERMENTACJA

Dekantacja do fermentatora z gęstwą po warce #15

 

 

UWAGI

- Planuje dodać cukier w syropie w 3-4 dniu fermentacji

- Planuję przeprowadzić fermentację w trochę wyższej temp. niż warki #15 (18-19oC). Planowana temp. 22-23oC,

- z cienkusza uzyskano 5l brzeczki 9 blg, aby nie marnować do tegoż dodano 5l soku jabłkowego 11,5 blg. Całość chmieliłem 30' Chinookiem 8 g, oraz dodałem 2 łyżki miodu gryczanego. 10l poszło do fermentatora z częścią gęstwy Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Warka oznaczona jako 16.1

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym, iż dopadło mnie jakieś choróbsko i nie wiem jak długo pociągnę :D , postanowiłem uwarzyć coś odpowiedniego

 

Warka # 17 w stylu Baltic Porter

 

Plan wg Brewtarget

BLG - 18,5

IBU - 32,4

SRM - 38,7

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pale Ale Strzegom 6 EBC - 1,500 kg

Słód Monachijski Weyermann 19 EBC - 1,000 kg

Słód Wiedeński Weyermann 7,9 EBC - 1,000 kg

Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 0,600 kg

Słód Pszeniczny Ciemny Steinbach 15 EBC - 0,500 kg

Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,300 kg

Słód Caraamber Weyermann 69,9 EBC - 0,200 kg

Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,187 kg

Słód Barwiący Castle Malting 1400 EBC - 0,030 kg

 

Kawa Arabica Orzechowa - 0,020 kg

Wiśnie - 0,500 kg

 

Chmiel Marynka - 30 g

Chmiel Lubelski - 10 g

 

Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager

 

 

ZACIERANIE

 

55oC - 15'

62oC - 20'

73oC - 40'

76oC - 7'

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości 18L

 

 

CHMIELENIE

 

70' - 20g Marynka

40' - 10g Marynka

25' - 10g Lublin

10' - wiśnie

 

 

CHŁODZENIE

 

15h - do temp. 9oC

 

 

FERMENTACJA

 

Rozkręcony na mieszadle (6dni) szczep drożdży. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 10oC.

 

 

UWAGI

 

- Trochę za dużo brzeczki poszło na chmielenie. Musiałem dłużej chmielić niż zakładałem aby część odparować.

- Wydajność spadła z zakładanej 70% do ok 67%. Zamiast planowanych 15L - 18,5 blg, wyszło 15L - 17,5 blg,

- Zostało ok. 9L cienkusza 8 blg. Zastanawiam się co z nim zrobić. Jak znajdę w ciągu 2 dni czas to będzie wykorzystana. Jak nie to do wylania. Problemem są fermentatory - wszystkie zajęte (w tym jeden pożyczony od kumpla) i butelki - już w tej chwili wiem że jak będę chciał rozlać to co jest w fermentatorach to nie mam gdzie :) .

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • gradagala zmienił(a) tytuł na Browar Olszynowy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.