gradagala Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Warka # 11 Altbier, 19.12.2012 Brewtarget 22,0 l BLG - 12,6 IBU – 35,5 SRM - 21,7 SKŁADNIKI Słód Monachijski II Strzegom 18 EBC - 5,000 kg Słód Pszeniczny Litovel 3-5 EBC - 0,100 kg Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,100 kg Chmiel Marynka - 25 g Chmiel Hallertau Hersbrucker - 30 g Chmiel Sybilla – 20 g Mech Irlandzki – 5 g Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale ZACIERANIE Zacier główny Woda 17l – 60°C 54°C – 10’ 63°C – 10’ Odebrano dekokt 1/3 72°C – 30’ -> gotowanie 20’ -> zwrócono do zacieru głównego 72°C – 20’ 78°C - koniec WYSŁADZANIE 17l - 80°C CHMIELENIE 70' – Marynka 25 g 20' - Hallertau Hersbrucker 30 g 20’ – Mech Irlandzki 5 g 12’ – Sybilla 20 g FILTRACJA 25,0 l brzeczki CHŁODZENIE 7h temp. 25°C FERMENTACJA Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale – saszetka UWAGI - Wyszło 25 litrów – fajna wydajność, - 13,0 blg końcowa gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka #10 zabutelkowana 05.01.2013 z dodatkiem 160g cukru. Wyszło 48 x 0,5l butelek. Warka #11 zabutelkowana 21.01.2013 z dodatkiem 170g cukru. Wyszło 47 x 0,5l butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Warka # 12 Czeska Dziesiątka, 21.01.2013 Brewtarget 22,0 l BLG - 10,0 IBU – 20,4 SRM - 8,4 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 4,100 kg Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,120 kg Słód bursztynowy Strzegom 70 EBC - 0,100 kg Chmiel Marynka - 15 g Chmiel Hallertau Hersbrucker - 22 g Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager ZACIERANIE Zacier główny Woda 16l – 30°C - 60' 63°C – 20’ Odebrano dekokt 1/3 72°C – 20’ -> gotowanie 20’ -> zwrócono do zacieru głównego 72°C – 20’ 76°C - koniec WYSŁADZANIE 17l - 80°C CHMIELENIE 60' – Marynka 15 g 30' - Hallertau Hersbrucker 15 g 10’ – Hallertau Hersbrucker 7 g FILTRACJA 24,0 l brzeczki CHŁODZENIE 7h temp. 22°C FERMENTACJA Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager - gęstwa I zbiór Edytowane 16 Lutego 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 7 luty 2013 Warka #12 przelana na cichą, temp. 11C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Warka # 13 PILS "drobiowy", 07.02.2013 Brewtarget 25,0 l BLG - 11,5 IBU – 22,0 SRM - 9,4 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 3,600 kg (65%) Płatki ryżowe Kupiec - 1,000 kg (18%) Słód Carahell Weyermann 25 EBC - 0,600 kg (11%) Słód Zakwaszający Weyermann 3-7 EBC - 0,200 kg (4%) Słód Carapils Weyermann 3-5 EBC - 0,180 kg (3%) Chmiel Tettnanger - 60 g Chmiel Saaz - 20 g Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager ZACIERANIE Zacier główny Woda 16l 53°C - 20' 63°C – 30’ 72°C - 30' 78°C - the end WYSŁADZANIE 18l - 80°C CHMIELENIE 70' – Tettnanger 30 g 30' - Saaz 20 g 15’ – Tettnanger 30 g FILTRACJA 26,0 l brzeczki CHŁODZENIE 17h - warunki zewnętrzne -2°C brzeczka schłodzona do temp. 11°C FERMENTACJA Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager - gęstwa II zbiór. Piwo wlane do fermentatora po warce #12. UWAGI Podczas chmielenia miałem małą przygodę. W tym samym czasie na drugim palniku gotowałem pomidorową na obiad. Przez przypadek ok. 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka zamiast do zupy trafiło do brzeczki. Szczęście w nieszczęściu że to było ostatnie 10 minut chmielenia. Po ok. 5 minutach gorącą brzeczkę przelałem przez pieluchę tetrową do fermentatora. Nachmielony kurczak smakował całkiem, całkiem . Zobaczymy jak ten dodatek wpłynie na smak piwa . Edytowane 12 Lutego 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Chmielony Kurczak 0,5 kg piersi z kurczka sól, pieprz Nachmielona brzeczka Kurczaka pokroić wedle uznania, posolić, popieprzyć, obsmażyć. Zdjąć z patelni i wrzucić do nachmielonej brzeczki na ostatnie 15 min gotowania. Podać z ziemniakami, surówką i świeżym koperkiem. Będzie ? Edytowane 12 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Szczęście w nieszczęściu że to było ostatnie 10 minut chmielenia. Po ok. 5 minutach gorącą brzeczkę przelałem przez pieluchę tetrową do fermentatora. Nachmielony kurczak smakował całkiem, całkiem . Zobaczymy jak ten dodatek wpłynie na smak piwa . 10 min, czyli bardzo dobrze nakurczakowałeś brzeczkę na aromat Chicken Pils - hmm..ciekawe czy np. KFC byłoby zainteresowane odkupieniem receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Warka # 14 Bezstylowe Piwo Kobiece Jabłkowe i Malinowe, 15.02.2013 Baza na piwo Brewtarget 22,0 l BLG - 11,0 IBU – 28,1 SRM - 6,7 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 3,450 kg (78%) Słód Pszeniczny Litovel 3-4 EBC - 0,970 kg (22%) Chmiel Citra - 16 g Drożdże Wyeast 3463 Forbidden Fruit /gęstwa od Leszcz007/ Drożdże Saflager S-23 ZACIERANIE Zacier główny Woda 16l wsypano słody do wody temp. 45°C 40°C - 25' 53°C - 10' 63°C – 20’ 72°C - 45' 78°C - the end WYSŁADZANIE 26l - 80°C CHMIELENIE 60' – Citra 10g 20' - Citra 6g FILTRACJA 26,0 l brzeczki DEKANTACJA Podzielono brzeczkę Jabłkowe - warka 14.1 10l brzeczki ponownie zagotowano. Dodano na 5' minut gotowania miętę pieprzową 50g Dekantacja. Gorącą brzeczkę wymieszano z 10l. soku jabłkowego (11,5blg). Wyszło 20 l - 11 blg. Po schłodzeniu do 21°C, zadano drożdże starter z 1/3 saszetki Saflager S-23. Po 9h przeniesiono do pomieszczenia o temp. 11°C. Malinowe - warka 14.2 12l brzeczki zagotowano z 1l syropu malinowego, uzupełniono cienkuszem z filtracji ok. 3 blg. Wyszło 21 l - 11 blg. Po schłodzeniu do 16°C, zadano drożdże starter 3463 Forbidden Fruit. Fermentacja w pomieszczeniu o temp. 18°C. Na cichą planowane jest dodanie aromatu malinowego. Edytowane 17 Lutego 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) W dn. 21.02.2013 - Warka #12 zabutelkowana. Wyszło 46x0,5l i 1x0,33l. Użyto 150 g cukru. Edytowane 23 Lutego 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 W dniu. 22.02.2013 - warka #13 Chicken Pils - przelany na cichą - blg 3,0 - warka #14.1 Jabłkowe - przelana na cichą - blg 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Warka # 15 Belgian Dubbel, 23.02.2013 Brewtarget 20,0 l BLG - 17,1 IBU – 23,0 SRM - 35,2 SKŁADNIKI Słód Pale Ale Strzegom 6 EBC - 3,500 kg /58%/ Słód Abbey Malt Weyermann 40-50 EBC - 1,000 kg /17%/ Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,300 kg /5%/ Słód Pszeniczny Steinbach 3-5 EBC - 0,300 kg /5%/ Cukier kandyzowany własnej produkcji 150 EBC - 0,300 kg /5%/ Słód Caramunich II Weyermann 120 EBC - 0,200 kg /3%/ Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,200 kg /3%/ Cukier kandyzowany własnej produkcji 150 EBC - 0,300 kg /5%/ Cukier biały - 0,200 kg /3%/ Chmiel Marynka - 35 g Rodzynki - 150 g Daktyle - 100 g Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity /gęstwa od Raczek84/ ZACIERANIE Zacier główny Woda 20l – 48°C' 45°C – 15’ 54°C – 15’ 62°C – 15’ 73°C – 35’ 78°C - koniec WYSŁADZANIE Do objętości - 80°C CHMIELENIE 70' – Marynka 20 g 20' – Marynka 15 g 15' – Cukry 10' – Rodzynki, Daktyle FILTRACJA 20,0 l brzeczki CHŁODZENIE 7h temp. 15°C FERMENTACJA Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - starter 1 l ekstraktu UWAGI - Rodzynki, Daktyle przed zadanie rozdrobniłem, - Cukier kandyzowany przygotowywałem ok 1h i wyszedł koloru ciemnej wiśni. W brewtarget przyjąłem orientacyjną wartość 150 EBC - Kolejny termometr poszedł... Trzeba kupić jakiś elektroniczny. Raczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) 04.03.2013 Warka 14.1 Jabłkowe rozlana. Wyszło 19x0,66l + 16x0,5l. Do refermentacji 130g cukru. Do butelek dodano stewię w tabletkach - 0,66 - 3szt., 0,5 - 2szt. Czarne kapsle :-) Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Marca 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) 05.03.2013 Warka 14.2 Malinowe. Przelana na cichą. Blg 3,0. Podczas dekantacji dodano aromat malinowy 3 ml. Zobaczymy jakie da efekty. Jeżeli za słabe, poprawi sie przy rozlewie do butelek. Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk Edytowane 5 Marca 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Małe zamieszanie w browarze. Warka #15 była na burzliwej 11 dni, a od 4 dni rurka cichutka. Więc pewny swego bez mierzenia blg przelałem wszystko na cichą. W trakcie przelewania przypomniało mi się że z chmielin część poszła na test FFT Po konfrontacji okazało się że brzeczka przelana na cichą miała 4blg, brzeczka testowana zeszła do 2,5. Więc szybka decyzja i całość z powrotem poszła na burzliwą, przelana "szerokim strumieniem" do fermentatora z gęstwą. Całość od początku fermentowała w temp. 19,5 - 20,2. Aktualnie poszła na temp. 23,0. Rutyna gubi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 06.03.2013 Warka #13 dostała 9gr. żelatyny. Rozlew planowany w weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warka #13 przelana do butelek. Cukier 168 gram. Wyszło 51x0,5l oraz 1x0,4l. Trudno ocenić czy piwo jest bardziej klarowne po użyciu żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Mineły 2 miesiące od zabutelkowania witbiera warka #10. W piwie wyczuwalne cytrusy, delikatnie banan, niestety na czoło wychodzi kolendra. Użyłem takiej zwykłej Kamisa i chyba to był błąd. Zamówiłem na Alledrogo kolendrę indyjską. Jak dojdzie dowiem się wreszcie jaka jest różnica w smaku. Warka 10 najprawdopodobniej pójdzie w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Drugie podejście do warki #15. Tym razem blg zeszło do 2,0. Nawet więcej niż przy FFT. FFT stał w 18-19 st. C, to pewnie dlatego. Końcówka dla warki przy 24-25 st. C. Gęstwa w fermentatorze czeka na tripla, za którego właśnie się zabieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Warka #16 Belgian Tripel 12.03.2013 BLG 19,0 IBU 27,6 SRM 11,9 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 5.500 kg Słód Biscuit Weyermann 50 EBC - 0,300 kg Miód Gryczany 40 EBC - 0,300 kg Cukier 0 EBC - 1,000 kg Chmiel Marynka - 20 g Chmiel Chinook - 10 g Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity ZACIERANIE Słody wsypano do 16l wody 55oC 51oC - 15' 62oC - 37' 72oC - 37' 78oC - 2' WYSŁADZANIE 75oC - do 25 l CHMIELENIE 60' - 20 g Marynka 20' - 10 g Chinook 10' - 0,300 kg Miód Gryczany FILTRACJA 23,0 l brzeczki CHŁODZENIE 7h do temp. 29oC FERMENTACJA Dekantacja do fermentatora z gęstwą po warce #15 UWAGI - Planuje dodać cukier w syropie w 3-4 dniu fermentacji - Planuję przeprowadzić fermentację w trochę wyższej temp. niż warki #15 (18-19oC). Planowana temp. 22-23oC, - z cienkusza uzyskano 5l brzeczki 9 blg, aby nie marnować do tegoż dodano 5l soku jabłkowego 11,5 blg. Całość chmieliłem 30' Chinookiem 8 g, oraz dodałem 2 łyżki miodu gryczanego. 10l poszło do fermentatora z częścią gęstwy Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Warka oznaczona jako 16.1 Edytowane 12 Marca 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Warka #16 dostała 1kg cukru. Cukier rozpuściłem w 0,5l gorącej wody. Nie chciało mi się czekać i syrop wlałem do wiaderka bez studzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Warka 14.2 zabutelkowana 125g cukru. Wyszło 40 x 0,5l. Niebieski kapsel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Warka 16.1 przelana na cichą. Bardzo nisko odfermentowalo. 0,5 blg Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) W związku z tym, iż dopadło mnie jakieś choróbsko i nie wiem jak długo pociągnę , postanowiłem uwarzyć coś odpowiedniego Warka # 17 w stylu Baltic Porter Plan wg Brewtarget BLG - 18,5 IBU - 32,4 SRM - 38,7 SKŁADNIKI Słód Pale Ale Strzegom 6 EBC - 1,500 kg Słód Monachijski Weyermann 19 EBC - 1,000 kg Słód Wiedeński Weyermann 7,9 EBC - 1,000 kg Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 0,600 kg Słód Pszeniczny Ciemny Steinbach 15 EBC - 0,500 kg Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,300 kg Słód Caraamber Weyermann 69,9 EBC - 0,200 kg Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,187 kg Słód Barwiący Castle Malting 1400 EBC - 0,030 kg Kawa Arabica Orzechowa - 0,020 kg Wiśnie - 0,500 kg Chmiel Marynka - 30 g Chmiel Lubelski - 10 g Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager ZACIERANIE 55oC - 15' 62oC - 20' 73oC - 40' 76oC - 7' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości 18L CHMIELENIE 70' - 20g Marynka 40' - 10g Marynka 25' - 10g Lublin 10' - wiśnie CHŁODZENIE 15h - do temp. 9oC FERMENTACJA Rozkręcony na mieszadle (6dni) szczep drożdży. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 10oC. UWAGI - Trochę za dużo brzeczki poszło na chmielenie. Musiałem dłużej chmielić niż zakładałem aby część odparować. - Wydajność spadła z zakładanej 70% do ok 67%. Zamiast planowanych 15L - 18,5 blg, wyszło 15L - 17,5 blg, - Zostało ok. 9L cienkusza 8 blg. Zastanawiam się co z nim zrobić. Jak znajdę w ciągu 2 dni czas to będzie wykorzystana. Jak nie to do wylania. Problemem są fermentatory - wszystkie zajęte (w tym jeden pożyczony od kumpla) i butelki - już w tej chwili wiem że jak będę chciał rozlać to co jest w fermentatorach to nie mam gdzie . Edytowane 26 Marca 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Warka #15 poszła do butelek. Wyszło 68 x 0,33l. Refermentacja 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Warka 16 poszla do butelek. Wyszlo 42x0,5l i 1x0,33l. Do refermentacji 116g cukru. Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się