Jejski Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Wiem że zostanę opluty przez większą część braci piwowarskiej za propozycję oceniania piw takich jak w temacie. Niestety w różnych sytuacjach życiowych mamy do wyboru, albo wódkę (nie piję nic z wysokoprocentowych z wyjątkiem w kolejności dobrego bimbru i burbona) , albo piwo zazwyczaj przemysłowe. Pytanie brzmi: jakie według Was jest "wypijalne", jakie nie, a jakie jest dobre bo i takie się zdarzają? Proszę o głosowanie czy umieścić taki dział. Myślę że admin weźmie pod uwagę głos ludu piwowarzącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wiem że zostanę opluty przez większą część braci piwowarskiej Jejski skąd ta wiedza??? Skąd te pomysły? :o Przecież rzadko który z nas raczy się tylko piwem domowym. Choćby z tego względu, żeby popróbować piw kalibracyjnych, żeby wiedzieć jak blisko/daleko nam do stylu. Piwa takie jak Hoegaarden, Franziskaner, Guinness to są piwa przemysłowe. Co nie znaczy, że nie są warte uwagi. O rzemieślniczych browarach nie wspominając, bo mimo, że zbyt wiele ich jeszcze w Polsce nie ma, to najbliżej nam właśnie do takich browarów. I głęboko wierzę, że w ciągu kilku(nastu) najbliższych lat, kilku(nastu) domowych piwowarów podąży w tym kierunku. Pytanie brzmi: jakie według Was jest "wypijalne", jakie nie, a jakie jest dobre bo i takie się zdarzają? Proszę o głosowanie czy umieścić taki dział. Myślę że admin weźmie pod uwagę głos ludu piwowarzącego. Co do zamieszczania takiego działu. Można spróbować, aczkolwiek ja jestem na nie. Nigdy nie zbudujemy tu bazy takiej jaką ma browar.biz. Lepiej więc chyba skupić się na piwowarstwie domowym. W tym to forum może być kiedyś najlepsze. A tak to się rozmienimy na drobne. To tylko moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wloda1 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam, Dział jako taki może nie jest potrzebny, patrz argumenty Kopyra, ale temat i owszem. :)Jestem piwowarem z niezbyt bogatym doświadczeniem + 20 warek ale wciąż nie pogardzam wieloma piwami przemysłowymi, choćby niemieckie pszeniczne, czy guinness. Nie potrafię się też oprzeć przed zakupem, gdy widzę jakieś nowe, którego nie znam. Przyznam się też do słabości: nieodmiennie od co najmniej 20 lat smakuje mi, tak smakuje:D Pilsner Urquell. Ten zapach Saaza! Ech;) trochę wcześnie, żeby się ślinić do piwa... Pozdrawiam wszystkich:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Ja nie wstydzę się faktu iż sięgam po piwa komercyjne. Nie jestem piwowarem o ortodoksyjnych poglądach. Powiem szczerze że daleko mi do wysokiego stażu w wypróbowaniu szlachetnych piw komercyjnych jaki ma chociażby Kopyr. Ja jako nie doświadczony piwowar raczkujący uważam iż temat taki jest ciekawy. Mówię tak pod kątem szlifowania mojego smaku piwowarskiego - dopiero jest w fazie kształtowania i uzupełniania bazy wiedzy. Tak naprawdę zastanawiam się co tak naprawdę mi sprawia przyjemność. Picie piwa czy jego produkcja. Dochodzę do wniosku że chyba produkcja. Sam efekt końcowy jest owszem miły. Delektując się łykiem i mając w głowie cały proces jego produkcji piwo smakuje wyśmienicie. W nim jest moja praca, zaangażowanie , pasja - znam każdy składnik, każdy problem jaki w tym kufelku wystąpił. I to jest chyba cała filozofia i esencja tego napoju. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Odpowiadając na propozycję Jejskiego - nie będziemy tworzyć takiego działu. Piwo.org to portal stricte piwowarski Jak dobrze za argumentował Kopyr. Na browar.biz dział ocen piw jest bardzo zaawansowany i dobrze prowadzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Przyszła mi za to do głowy inna propozycja. Widziałbym taki dział jak "Kalibracja" gdzie dla poszczególnych stylów BJCP założone byłyby tematy np. Witbier, Hefeweizen, Foreign Extra Stout, gdzie można by opisywać komercyjne przykłady piw z tego stylu. Po pierwsze opis i wrażenia jak takie piwo smakuje, po drugie fotka, po trzecie gdzie zakupione i za ile. Takie informacje są istotne, bo często trudno znaleźć piwo, z którym można by porównać swoje wyroby. Opisywać tam powinniśmy jedynie piwa wybitne lub bardzo typowe. Dla początkujących piwowarów byłaby to nieoceniona pomoc. W takich dyskusjach można by się spierać co jest Świętym Grallem np. w stylu witbier - Hoegaarden, Blanche de Namur a może Bile z Obolonia? Oczywiście nie trzeba tworzyć nowego działu, a takie dyskusje prowadzić w dziale "BJCP 2008 PL". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 [...]można by się spierać co jest Świętym Grallem np. w stylu witbier - Hoegaarden, Blanche de Namur a może Bile z Obolonia? Wnoszę, że nie pijesz do receptury witbiera, zamieszczonej na naszej stronie ? Pomysł jak najbardziej trafiony! Poszedłbym dalej. Swego czasu wstukałem do BA propozycję, żeby przy okazji podawania stylów piw do KPD podawano również piwa kalibracyjne (tam, gdzie będzie takowe). Na razie czekam na odpowiedź. Ale jako bardzo niecierpliwy gość, to czekanie mi się przedłuża (tym bardziej, że moja propozycja wypłynęła ze trzy miesiące temu...). A czy dodatkowym atutem nie byłoby wysłanie na KPD piwa, które wyszło idealnie tak, lecz deko lepiej jak np. Foreign Extra (nie, to zły przykład - wszyscy, bez podpowiedzi pojadą pod Foreign Guinness'a, jako klasyka - nie do zastąpienia)... Powyższe nie dotyczy wyłącznie Żywca (Marusiu, co ty na to?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Przyszła mi za to do głowy inna propozycja. Widziałbym taki dział jak "Kalibracja" gdzie dla poszczególnych stylów BJCP założone byłyby tematy np. Witbier, Hefeweizen, Foreign Extra Stout, gdzie można by opisywać komercyjne przykłady piw z tego stylu. Po pierwsze opis i wrażenia jak takie piwo smakuje, po drugie fotka, po trzecie gdzie zakupione i za ile. Takie informacje są istotne, bo często trudno znaleźć piwo, z którym można by porównać swoje wyroby. Opisywać tam powinniśmy jedynie piwa wybitne lub bardzo typowe. Dla początkujących piwowarów byłaby to nieoceniona pomoc. W takich dyskusjach można by się spierać co jest Świętym Grallem np. w stylu witbier - Hoegaarden, Blanche de Namur a może Bile z Obolonia? Oczywiście nie trzeba tworzyć nowego działu, a takie dyskusje prowadzić w dziale "BJCP 2008 PL". Poki, tlumaczenia nie sa skonczone prosilbym jednak ze wzgledow czysto technicznych jednak nie wrzucac nowych elementow, chyba ,ze stworzyc poddzial pod BJPC 2008 PL. Jak skoncze to bedzie mozna z umieszczac inne rzeczy, ale teraz by to mi troche utrudnilo prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Wczoraj w ramach pokuty za świąteczne obżarstwo degustowaliśmy piwa komercyjne: Złote Lwy - Amber Porter Grand - Amber Brackie - Cieszyn Porter - Żywiec właściwie Cieszyn Miodowe - Kormoran Porter Warmiński Directors Ale - angielskie Szymancko premium 1 L pet - bułgarskie -całe szczęście, że mam dobre serce i pozwoliłem wylać to piwo. Tragedia. Na zakończenie aby poprawić smak w ustach dałem swojego pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) Było też piwo otrzymywane z chmielu. Edytowane 27 Grudnia 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 No to trzeba pójść śladem angoli. Trzeba by zatrzeć ze 4kg marynki i niestety nie wiem co dalej. Może przy gotowaniu dodać parę gram pilzeńskiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jejski idąc śledem tej etykiety i Twojego przepisu to byłby szlagier sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Poszedłbym dalej. Swego czasu wstukałem do BA propozycję, żeby przy okazji podawania stylów piw do KPD podawano również piwa kalibracyjne (tam, gdzie będzie takowe). Powyższe nie dotyczy wyłącznie Żywca (Marusiu, co ty na to?) Taka propozycja padła też w temacie Warsztatowym. Wtedy jednak to już chyba trzeba by było rzeczywiście zmienić zasady na "warzymy piwo podobne do..." a nie "warzymy piwo w stylu...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Poszedłbym dalej. Swego czasu wstukałem do BA propozycję' date=' żeby przy okazji podawania stylów piw do KPD podawano również piwa kalibracyjne (tam, gdzie będzie takowe). Powyższe nie dotyczy wyłącznie Żywca (Marusiu, co ty na to?)[/quote'] Taka propozycja padła też w temacie Warsztatowym. Wtedy jednak to już chyba trzeba by było rzeczywiście zmienić zasady na "warzymy piwo podobne do..." a nie "warzymy piwo w stylu...". Jestem zdecydowanie przeciwny. Powinniśmy też walczyć z tym w komisjach jurorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Wychodząc z założenia, że piwowarstwo domowe nakreśla kierunki dla stylów to macie rację Może nie kierunki (to za dużo powiedziane) - subtelności? Dlaczego pozwalać kaprysowi piwowara na przeistoczenie w wykładnik stylu pomimo, że niejednokrotnie jest jego zaprzeczeniem... Tak może trochę w niesprawiedliwym skrócie: wygra "najlepsze organoleptycznie", niekoniecznie stylowe piwo. Czy więc nie sądzicie, że należy wziąć przykład ze Słowaków w bieżącym roku (piwo ze słodu jasne do 14 °Blg / piwo ze słodu jasne pow. 14 °Blg itp.)??? Powinniście być zwolennikami "słowackich kategorii open". Jesteście? Brak piwa kalibracyjnego powoduje większą przypadkowość ocen. Mając jasno sprecyzowane kryteria (t.j. w przypadku, gdy mamy piwo kalibracyjne) jury ma możliwość precyzyjnej oceny. Nie ma miejsca na przypadkowe widzimisie (lub też jest wyeliminowane do granic możliwości). Z drugiej strony, wprowadzenie piwa kalibracyjnego zapewne spowoduje zubożenie samej idei piwowarstwa domowego. "Uwarzcie przemysłowego klona i on wygra, bez względu na to, czy będzie najlepszy w ocenie sensorycznej. Jest za to identyczny do tego tutaj". Od początku nie byłem przekonany o słuszności wprowadzania piw kalibracyjnych w KPD. Przekonuje mnie jednak stworzenie jasnych, jednoznacznych zasad, określenie policzalności czegoś co wydawałoby się niepoliczalne. Takie skrzywienie zawodowe. Nie ukrywam też, że przemawia za tym moje wygodnictwo (wiem co dokładnie uwarzyć i jak ma smakować, wygra ten, który umie się najdokładniej do tego zbliżyć). Biorąc jednak pod uwagę główną ideę - pewnie macie rację, nawet kosztem przejrzystości, jednoznaczności kryteriów w KPD. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Może w następnym poście - to dlatego, żeby wyjaśnić skąd wziął się temat i dlaczego tak osobiście poruszył Infama. Odłóżmy aspekt "czy w KPD należy przewidzieć piwa kalibracyjne". Jeżeli natomiast takowe ma wystąpić w roli głównej to bezapelacyjnie należy podać "co to będzie" w momencie ogłaszania kategorii konkursowych. O to od początku mi chodziło i to jest moim głównym motywem wywoływania tematu (Marusiu wybacz, to była tylko zaczepka). Temat drążę od momentu, gdy w KPD Żywiec podano piwo kalibracyjne, które znajdowało się "na skraju marginesu tolerancji stylu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Właśnie bardzo podobne przemyślenia ostatnio prowadzę na temat konkursów dla piwowarów domowych. Jeśli wybieramy piwo kalibracyjne nie powinno być mowy o stylu piwa, tylko o klonowaniu konkretnego piwa. I wynik taki wyobrażam sobie w %. Czyli ile piwo wystawione w konkursie przypomina piwo kalibracyjne. Zaś z drugiej strony wystawiamy wyznacznik stylu z opisem. A później z żalem odrzucać piwa, które są wybitne, ale niestety nie mieszczą się w "stylu". Trzecie wyjście to kategoria open, czyli warzymy piwo pod danego sędziego i wygrywa piwo bez większych błędów, w których gustuje osoba oceniająca. Zatem w pierwszym, możemy sobie pozwolić na posiadanie sędziów bez olbrzymiego doświadczenia, bo zawsze można sobie przypomnieć jak dane piwo powinno smakować. Natomiast zawęża bardzo pole popisu dla piwowarów. W drugim potrzeba po pierwsze bardzo szczegółowo przemyśleć i opisać dany styl. Każdy z wyznaczników ma wady przykładem może być BJCP, który jest napisany z punktu widzenia amerykanów i na podstawie piw jakie się tam warzy, jak również przeważnie przemysłowych produktów, które docierają tam z kontynentu wraz z delikatną domieszką historii i marketingu. No i osoby oceniające powinny być specami w danej kategorii, bo nie umiem sobie wyobrazić by ktoś umiał równie dobrze ocenić kilka czy wręcz kilkanaście styli. Bo to by oznaczało, że trzeba byłoby spróbować przynajmniej kilkaset piw i dokładnie przemyśleć jak smakują. No i kolejna sprawa, jak oceniać kategorie, do której jest bardzo słaby dostęp do piw przemysłowych (w końcu na ich podstawie są tworzone opisy kategorii). Przykładem może być na przykład mild czy SEBA w UK. Niby ma się dobrze wśród piwowarów domowych, gorzej to wygląda niestety na rynku piwa. Bo jest praktycznie nie do kupienia w wersji butelkowej. I ostatni przypadek jest w pełni zależny od osoby czy kilku osób. Tutaj wszystko zależy od tego kto prowadzi konkurs, jakie ma gusta i co lubi w piwie. Z drugiej strony można założyć, że wygrywa piwo, które ma najmniej wad technicznych. Ale do tego potrzeba byłoby profesjonalistów w komisji. W praktyce zapewne będzie to mniej czy bardziej mieszanka powyższych, bo zakładając drugi wariant oceniając zawsze będziemy mieli jakieś piwo jako ideał. I wszystko jest do zaakceptowania, pod warunkiem, że każdy wie na jakich zasadach oceniane będzie wystawione w konkursie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Wychodząc z założenia, że piwowarstwo domowe nakreśla kierunki dla stylów to macie rację Może nie kierunki (to za dużo powiedziane) - subtelności? Dlaczego pozwalać kaprysowi piwowara na przeistoczenie w wykładnik stylu pomimo, że niejednokrotnie jest jego zaprzeczeniem... Tak może trochę w niesprawiedliwym skrócie: wygra "najlepsze organoleptycznie", niekoniecznie stylowe piwo. Czy więc nie sądzicie, że należy wziąć przykład ze Słowaków w bieżącym roku (piwo ze słodu jasne do 14 °Blg / piwo ze słodu jasne pow. 14 °Blg itp.)??? Powinniście być zwolennikami "słowackich kategorii open". Jesteście?Brak piwa kalibracyjnego powoduje większą przypadkowość ocen. Mając jasno sprecyzowane kryteria (t.j. w przypadku, gdy mamy piwo kalibracyjne) jury ma możliwość precyzyjnej oceny. Nie ma miejsca na przypadkowe widzimisie (lub też jest wyeliminowane do granic możliwości). Ależ ja nie jestem zwolennikiem tego, aby odrzucić stylowość jako kryterium. Po prostu niektóre style są dość szerokie. Decydując się na kalibratora, świadomie się ograniczamy, czy wręcz fałszujemy rzeczywistość, o czym napisałeś w kolejnym poście. Niestety ale większość ikon stylu jest częstokroć dość wypranych ze smaku. Spotyka je to co naszego Żywca lub Tyskie. Przecież kiedyś Żywiec mógł być wzorcem jasnego lagera, na równi z Budejovickym Budvarem. Niestety konieczny jest bardzo dokładny opis stylów, jestem za korzystaniem z BJCP, co wiem, że wielu odrzuca. Jest to moim zdaniem o wiele uczciwsze, niż wybranie tylko jednego piwa kalibracyjnego. W opisie jest "goryczka niska, do średniej", "karmelowość wyraźna do bardzo intensywnej", "diacetyl dopuszczalny". A piwo kalibracyjne ma konkretne atrybuty "niską goryczkę", "intensywną karmelowość" i brak diacetylu. Co pozostawia większe pole manewru jurorowi. Popatrzmy zresztą na niektóre ikony stylu. Mało goryczkowe IPA jak Old Empire, Thisted IPA. Wytrawny Maerzen jak Paulaner Oktoberfest. W ogóle nie gorzki bitter jak Bombardier. Itd. itp. EDIT: wyciąłem ostatni fragment, który wyglądał jak część moje wypowiedzi, a był cytatem z Infama. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Kalibracja piwa?Na podstawie jakiego?Na podstawie piw wielkich koncernów?Zatem poprośmy o recepture i warzmy wszyscy jednakowe.Wg PN i DIN i innych są produkowane śryby, rury,blachy i inne produkty.Czy chleb pieką wszyscy piekarze taki sam?Ma być dobry.Piwa które warzymy mają nam smakować .Przestańmy gonić za doskonałością -fabryczną.-Odkąd warze piwo rzadko kupuje piwo w sklepie,nawet takiego którego nigdy nie piłem-może to błąd.Moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Jeżeli natomiast takowe ma wystąpić w roli głównej to bezapelacyjnie należy podać "co to będzie" w momencie ogłaszania kategorii konkursowych. O to od początku mi chodziło i to jest moim głównym motywem wywoływania tematu (Marusiu wybacz, to była tylko zaczepka). No to ja, blondynka, nie rozumiem. Zaczepka Ci się udała, bo odpowiedziałam na nią. Gadane to dziś Infam widzę masz niesamowite, ale chyba trochę za dużo tego, bo się gubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Było też piwo otrzymywane z chmielu. Więc uwarzmy takie piwo. Piwo na bazie etykiety. To żarty. Uważam, że to co pisał KOPYR jest zasadne BJCP określa jakieś ramy i tego się powinniśmy trzymać. Oczywiście musimy dążyć do ideału, ale czy jurorzy go docenią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Odpowiadając na propozycję Jejskiego - nie będziemy tworzyć takiego działu. Piwo.org to portal stricte piwowarski Jak dobrze za argumentował Kopyr. Na browar.biz dział ocen piw jest bardzo zaawansowany i dobrze prowadzony Zawsze zamiast całego działu można po prostu zacząć temat w Hyde Park i zobaczymy jak to pójdzie. Moim zdaniem taki dział to nie tylko dobry pomysł, ale to jest też coś co jest w każdym podobnym forum piwowarstwa domowego. Co do Browar.biz to tam trzeba się zarejestrować żeby z tego korzystać a ja nie pamiętam passwordu. Nie mówiąc o tym że tam na moje powitanie zostałem "obrzygany" ( http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=589616 ), więc nie będę się wpraszał gdzie mnie nie chcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Wpisałem nowy temat na Hyde Park, gdzie możemy sobie oceniać "komercjalne" piwa: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=58292#p58292 Mam nadzieję że Admin się na mnie za to nie pogniewa... Edytowane 15 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Nie mówiąc o tym że tam na moje powitanie zostałem "obrzygany" Scooby zazdroszczę opanowania i spokoju ducha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 zaglądam na forum B.biz acz z dystansem wielkim, bo w dużej mierze (nie większości) składa się ono z frustratów którzy zamiast iść do psychologa odreagowują emocje na forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=18936&page=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się