Jump to content

Areometry z Biowinu

Rageofhonor

Recommended Posts

Miałem jeszcze niedawno areometr z Biowinu (ten bez kolorowej skali) który był dobry i niestety ułamała mi się szyjka. Kupiłem nowy w markecie i wskazanie jest nieprawidłowe. Drugi przysłali mi kurierem i to samo. W wodzie wskazuje około -1 BLG. Czy macie podobny problem z tym produktem?

Tak, Niestety oba wskazują źle. Ciekawe jest że areometr od BA w skali amerykańskiej tą samą wodę pokazuje prawidłowo. Niestety mam problemy z dokładnym odczytem tego amerykańskiego dlatego potrzebuję areometr w skali BLG. Czy można jakoś przerobić ten w skali BLG u szklarza? Zastanawia mnie jedno: Dlaczego mój pierwszy areometr od Biowinu pokazywał dobrze a te nowe mają błąd.

Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany? Miałem 3 cukromierze z biowinu. 2 pękły, trzeciego używam. Pęknięte wskazywały mniej więcej tak samo, ten używany jakoś inaczej, ale kładę lachę, bo piwa coraz to lepsze :)

Skala jest bardzo mało dokładna, niedługo będę się rozglądał za czymś lepszym.

Ja prawie zawsze wrzucam spławik do gorącej brzeczki ( fermentor,cylinder) ostrzegano mnie przed rozkalibrowaniem.Robię tak od kilkudziesięciu warek i nie zaważyłem by znacząco oszukiwał

ps.mam 5 spławików

Edited by anteks

Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany?

Zauważ, że w środku tej rurki jest włożona papierowa zwitka ze skalą. Co będzie, jak się przesunie?

Już wiesz jak. Badum-tssss!

Normalnie jest ona przyklejona klejem do szkła. Tylko czy pod wpływem temperatury się nie przesunie jak klej zmięknie? Zapytam się w zakładzie szklarskim czy czegoś nie można zrobić bo błąd ok -1 BLG to dużo.