Rageofhonor Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Miałem jeszcze niedawno areometr z Biowinu (ten bez kolorowej skali) który był dobry i niestety ułamała mi się szyjka. Kupiłem nowy w markecie i wskazanie jest nieprawidłowe. Drugi przysłali mi kurierem i to samo. W wodzie wskazuje około -1 BLG. Czy macie podobny problem z tym produktem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Tak, mam takie dwa i oba źle wskazują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Sprawdzałeś w 20C? Niby drobiazg, a często dlatego źle wskazuje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted April 17, 2012 Author Share Posted April 17, 2012 Tak, Niestety oba wskazują źle. Ciekawe jest że areometr od BA w skali amerykańskiej tą samą wodę pokazuje prawidłowo. Niestety mam problemy z dokładnym odczytem tego amerykańskiego dlatego potrzebuję areometr w skali BLG. Czy można jakoś przerobić ten w skali BLG u szklarza? Zastanawia mnie jedno: Dlaczego mój pierwszy areometr od Biowinu pokazywał dobrze a te nowe mają błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Taka przypadłość cukromierzy, że trzeba je kalibrować. Jak wiesz o ile oszukuje, to odpowiednio dodajesz lub odejmujesz przy odczycie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 A może spróbować znaleźć temperaturę w której wskazuje dobrze i wtedy w tej robić pomiary? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted April 17, 2012 Author Share Posted April 17, 2012 Dlaczego producenci areometrów nie mogą sprawdzać ich przed opuszczeniem hali produkcyjnej? By nie trzeba było kombinować z odejmowaniem czy dodawaniem itd.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 To delikatny sprzęt. Może się zdarzyć. Możesz kupić z atestem, ale nikt nie zagwarantuje, że i on się nie rozkalibruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany? Miałem 3 cukromierze z biowinu. 2 pękły, trzeciego używam. Pęknięte wskazywały mniej więcej tak samo, ten używany jakoś inaczej, ale kładę lachę, bo piwa coraz to lepsze Skala jest bardzo mało dokładna, niedługo będę się rozglądał za czymś lepszym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 (edited) Ja prawie zawsze wrzucam spławik do gorącej brzeczki ( fermentor,cylinder) ostrzegano mnie przed rozkalibrowaniem.Robię tak od kilkudziesięciu warek i nie zaważyłem by znacząco oszukiwał ps.mam 5 spławików Edited April 18, 2012 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany? Zauważ, że w środku tej rurki jest włożona papierowa zwitka ze skalą. Co będzie, jak się przesunie? Już wiesz jak. Badum-tssss! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 Normalnie jest ona przyklejona klejem do szkła. Tylko czy pod wpływem temperatury się nie przesunie jak klej zmięknie? Zapytam się w zakładzie szklarskim czy czegoś nie można zrobić bo błąd ok -1 BLG to dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 a ja nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem pływaka - teraz używam tylko refraktometru podczas wysładzania i wybicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Mój cukromierz również źle wskazywał. W swoich zapiskach opisałem jak został reanimowany. http://www.piwo.org/topic/2393-rybnicki-browar-domowy/page__pid__145766__st__240?do=findComment&comment=145766 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted April 20, 2012 Share Posted April 20, 2012 Skala nie zawsze jest przyklejona. Wystarczy popukać i nieco ją przesunąć. Wskazania będą w marę poprawne. Nie zaszkodzi też skalibrować przyrząd w najbardziej interesującym zakresie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now