Rageofhonor Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Miałem jeszcze niedawno areometr z Biowinu (ten bez kolorowej skali) który był dobry i niestety ułamała mi się szyjka. Kupiłem nowy w markecie i wskazanie jest nieprawidłowe. Drugi przysłali mi kurierem i to samo. W wodzie wskazuje około -1 BLG. Czy macie podobny problem z tym produktem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak, mam takie dwa i oba źle wskazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Sprawdzałeś w 20C? Niby drobiazg, a często dlatego źle wskazuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak, Niestety oba wskazują źle. Ciekawe jest że areometr od BA w skali amerykańskiej tą samą wodę pokazuje prawidłowo. Niestety mam problemy z dokładnym odczytem tego amerykańskiego dlatego potrzebuję areometr w skali BLG. Czy można jakoś przerobić ten w skali BLG u szklarza? Zastanawia mnie jedno: Dlaczego mój pierwszy areometr od Biowinu pokazywał dobrze a te nowe mają błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Taka przypadłość cukromierzy, że trzeba je kalibrować. Jak wiesz o ile oszukuje, to odpowiednio dodajesz lub odejmujesz przy odczycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A może spróbować znaleźć temperaturę w której wskazuje dobrze i wtedy w tej robić pomiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dlaczego producenci areometrów nie mogą sprawdzać ich przed opuszczeniem hali produkcyjnej? By nie trzeba było kombinować z odejmowaniem czy dodawaniem itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 To delikatny sprzęt. Może się zdarzyć. Możesz kupić z atestem, ale nikt nie zagwarantuje, że i on się nie rozkalibruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany? Miałem 3 cukromierze z biowinu. 2 pękły, trzeciego używam. Pęknięte wskazywały mniej więcej tak samo, ten używany jakoś inaczej, ale kładę lachę, bo piwa coraz to lepsze Skala jest bardzo mało dokładna, niedługo będę się rozglądał za czymś lepszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja prawie zawsze wrzucam spławik do gorącej brzeczki ( fermentor,cylinder) ostrzegano mnie przed rozkalibrowaniem.Robię tak od kilkudziesięciu warek i nie zaważyłem by znacząco oszukiwał ps.mam 5 spławików Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jak można rozkalibrować hermetyczny odlew szklany? Zauważ, że w środku tej rurki jest włożona papierowa zwitka ze skalą. Co będzie, jak się przesunie? Już wiesz jak. Badum-tssss! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Normalnie jest ona przyklejona klejem do szkła. Tylko czy pod wpływem temperatury się nie przesunie jak klej zmięknie? Zapytam się w zakładzie szklarskim czy czegoś nie można zrobić bo błąd ok -1 BLG to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 a ja nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem pływaka - teraz używam tylko refraktometru podczas wysładzania i wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Mój cukromierz również źle wskazywał. W swoich zapiskach opisałem jak został reanimowany. http://www.piwo.org/topic/2393-rybnicki-browar-domowy/page__pid__145766__st__240?do=findComment&comment=145766 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Skala nie zawsze jest przyklejona. Wystarczy popukać i nieco ją przesunąć. Wskazania będą w marę poprawne. Nie zaszkodzi też skalibrować przyrząd w najbardziej interesującym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się