mateos Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Skąd takie stwierdzenie że miedź jest kiepska?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 jak znajdę chwilę to opiszę sprecyzuję, miedź czysta tz pozbawiona utlenionej warstwy jest ok ale taka z warstwą tlenku i innych związków miedzi na powierzchni jest zła. szkodliwa. No chyba że ktoś ma niedobór miedzi w organizmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 O miedź w instalacji po prostu trzeba dbać. Kwas cytrynowy (ewentualnie z perhydrolem) i miedź jest jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitex Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 A czy pompa od CO poradzi sobie z fi 8mm? Czy jednak ten obieg będzie za wolny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 O miedź w instalacji po prostu trzeba dbać. Kwas cytrynowy (ewentualnie z perhydrolem) i miedź jest jak nowa. Czy płukanie taką mieszaniną nie spowoduje wyżerania miedzi ? Pytam, ponieważ kiedyś trawiłem płytki drukowane mieszaniną kwasu solnego i wody utlenionej. Woda utleniona utleniała miedź, a powstały tlenek był już możliwy do wyżarcia przez kwas (z samą miedzią kwas solny nie reaguje). Trawienie było szybkie do tego stopnia, że roztwór trawiący podgrzewał się. Tutaj mamy kwas cytrynowy. Pierwsze pytanie, czy utlenianie miedzi perhydrolem samo w sobie nie jest niekorzystne, drugie - czy powstały tlenek nie zareaguje z kwasem cytrynowym. W sumie to wystarczy wrzucić kawałek miedzi do roztworu, o którum mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Tak jak bnp napisał wcześniej miedz to kiepski materiał, po pierwszych próbach wywaliłem to i kupiłem wężownicę z "kwasiaka" u mnie w wymienniku jest ok 9 litrow wody i nawet tam teraz nie zaglądam po skończonym warzeniu przepompowuje gorąca wodę przez rury i tyle. Co do tego projektu RIMS-a to proponuje koledze przed włączeniem całego systemu sprawdzić prędkość swobodnego ( grawitacyjnego ) przepływu brzeczki przez młóto i ustalenie takiej samej szybkości na pompie w innym wypadku, FD zostanie wessane do rurki odpływowej brzeczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Instalacja poszła na żyletki, dorobiłem się znacznie większego wybicia i taki wynalazek stał się zbędny Sp 20/20 działa dalej, przepompowała ok. 2000l brzeczki (często z chmielinami) i ma sie dobrze:) Opróżnia mi warzelny do fermentora. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 miedz to kiepski materiał Możesz podać jakieś konkrety? Często jest spotykana na zdjęciach z domowych browarów. Dla mnie wielką zaletą miedzi jest łatwość obróbki mechanicznej i możliwość samodzielnego montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Chodzi o to ze znie czyszczona miedź a nawet czyszczona pokrywa się tlenkiem miedzi i innymi związkami z powietrza. sama miedź jest mało reaktywna ale już jej związki łatwo wchodzą w reakcje. Pamiętajmy, że brzeczka ma pH poniżej 7 i kwasy łatwo wchodzą w reakcję z tlenkiem miedzi i do brzeczki przechodzi duuuuża liści jonów miedzi. Tak wiec tylko wypolerowana miedź jest ok. W piwowarstwie domowym szczególnie wymienniki trudno się czyści tak więc przy spożywaniu piwa w większych ilościach można przesadzić z miedzią w organizmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Norbert, a jak wygląda wg. Ciebie używanie intensywnie filtratorów rurkowych z miedzi do filtracji zacieru? Taka sama sytuacja ? Mam dwa i wyglądają fatalnie Myślisz, że lepiej przejść np. na tworzywa sztuczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Sytuacja jest dosyć złożona bo w przypadku wymiennika mamy dużą powierzchnię i długi czas kontaktu. W przypadku filtratora jest trochę inaczej. mamy mniejszą powierzchnię i krótki czas kontaktu. Jeżeli przelewasz zacier na filtr i filtrujesz to nie powinno byc większego problemu ale jak masz na stałem w kadzi to już większe ryzyko ... Rurka z tworzywa do ciepłej wody załatwia wszystko, mamy pewność że w danych warunkach ( atest PZH chyba do80 stC) przedostaje sie do żywności dopuszczalna ilośc substancji toksycznych. Miedź jest dedykowana do wody a nie do brzeczki ... jak dobrze pójdzie to za jakiś czas będę miał dostęp do ASSA w pewnym labie i poproszę o próbki piwa z wymiennikiem z Cu oraz z Ko to wtedy będziemy mieli pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 jak dobrze pójdzie to za jakiś czas będę miał dostęp do ASSA w pewnym labie i poproszę o próbki piwa z wymiennikiem z Cu oraz z Ko to wtedy będziemy mieli pewność. No to trzymam kciuki, żeby się udało. Ciekaw jestem wyników. (aczkolwiek nie wiem co to ASSA ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Do instalacji mam rurki do wody z tworzywa a wymiennik mam ze stali KO, na rożnych stronach i filmach widziałem ze Amerykanie używają z powodzeniem miedzi. Ale kiedy zrobiłem wężownice do chłodzenia brzeczki to zauważyłem ze już po 1 tyg. nie używania miedź pokrywa się tlenkami i za każdym razem trzeba poświecić czas aby to doszorować a jak nie to woda do gara ocet i podgrzewanie... Jednym razem olałem cale czyszczenie i jak się okazało po gotowaniu i schłodzeniu brzeczki wężownica błyszczała jak nowa zatem wszystkie tlenki zostały wypłukane do piwa. Tak samo miałem z dwuzwojowa wężownicą w kolumnie rektyfikacyjnej, tlenki na niej były od fioletowego do czarnego, kiedy chciałem to doczyścić wyszło tak ze dnia następnego wewnętrzna cześć wężownicy byłą już zielona a to już trucizna. Im bardziej agresywnie chciałem to doczyścić tym gorzej wychodziło... I jak sobie z tym poradziłem ? zastosowałem wężownicę z karbowanej rurki KO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jednym razem olałem cale czyszczenie i jak się okazało po gotowaniu i schłodzeniu brzeczki wężownica błyszczała jak nowa zatem wszystkie tlenki zostały wypłukane do piwa. to jest podsumowanie mojego przekazu dla czego miedź nie czyszczona jest zła smacznego... ps w kolumnie rektyfikacyjnej mamy inna sytuację ale to nie to forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 to jest podsumowanie mojego przekazu dla czego miedź nie czyszczona jest zła No właśnie podobnie mam po zacieraniu - wszystko pięknie błyszczy. Możesz podlinkować w wolnej chwili jakiś artykuł dla laików poświęcony zagrożeniom dla zdrowia związanymi z tlenkami miedzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 tutaj jest nieco o tlenku miedzi II http://docs8.chomikuj.pl/282673836,0,0,TLENEK-MIEDZI(II).doc Kiedyś słyszałem ze naczynia miedziane do gotowania wody były wewnątrz cynowane, ale niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi jeśli się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Kiedyś słyszałem ze naczynia miedziane do gotowania wody były wewnątrz cynowane prawdę powiadasz, było to tzw bielenie służące izolacji miedzi od potraw i dostawaniu się do nich związków miedzi Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 No stary żydowski sposób na żonę: Jak się chciał zmierzłej żony pozbyć to najpierw fundował jej sztuczną szczękę ze złota (zawiera dużo miedzi), a potem co drugi dzień kapuśniak na zmianę z ogórkową. Po roku problem ze zmierzłą żoną się sam "rozwiązywał". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 za każdym razem trzeba poświecić czas aby to doszorować a jak nie to woda do gara ocet i podgrzewanie Akurat to jest kiepski sposób- ocet i miedź to złe połączenie, tworzy się grynszpan. Dlatego miedź czyści się kw. cytrynowym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Może nie o tlenkach ale dla laików http://dooktor.pl/ar...sci_miedzi.html i jeszcze cytat z wiki o tlenku: Copper (II) oxide (Cupric oxide, not Cuprous oxide) has extremely low bioavailability (practically zero) and should not be taken in conditions of copper deficiency,...Copper oxide is used in vitamins supplements as a safe source of copper[6] and over-the-counter treatments. Copper oxide is also used in consumer products such as pillowcases and socks, due to its cosmetic and anti-microbial properties.[7][8][9][10] The risk of dermal sensitivity to copper is considered extremely minimal Oczywiście byłoby lepiej, gdyby w sprawie szkodliwości miedzi lub jej związków wypowiedział się ktoś bardziej do tego uprawniony (z racji wykształcenia bądź profesji). Mnie osobiście jakoś nie przekonują plastikowe rurki do gorącej brzeczki, ale każdy ma swoje mniejsze lub większe lęki. Z trochę innej działki - destylarnie łyski, które odeszły od miedzi szybko do niej wróciły z racji jej pozytywnego wpływu na końcowy produkt. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Cemik Sprawdź jakie pH ma ; -woda -brzeczka -destylat Później sprawdź w jakim pH tlenek miedzi ulega rozpuszczaniu. Podpowiem Destylat będzie miał ~7 więc do gorzałki przejdzie znikoma ilość miedzi. Piszę tutaj nie o czystej miedzi tylko o jej tlenu i innych związkach na powierzchni które w brzeczce są rozpuszczalne a ludzie to piją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Coś miedziowego To niefajnie. Chłodnicę mam miedzianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dlaczego? Cytat z linkowanej strony: Tlenki metali zwykle źle rozpuszczają się w wodzie i dlatego są mało toksyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Copper (II) oxide (Cupric oxide, not Cuprous oxide) has extremely low bioavailability (practically zero) and should not be taken in conditions of copper deficiency,...Copper oxide is used in vitamins supplements as a safe source of copper[6] and over-the-counter treatments. Copper oxide is also used in consumer products such as pillowcases and socks, due to its cosmetic and anti-microbial properties.[7][8][9][10] The risk of dermal sensitivity to copper is considered extremely minimal mam prośbę o cytowanie w języku polskim - wszak to polskie forum (nie każdy zna angielski), ewentualnie po niemiecku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dlaczego? Cytat z linkowanej strony: Tlenki metali zwykle źle rozpuszczają się w wodzie i dlatego są mało toksyczne. Cemiku zrozum ze my nie mamy doczybienia z woda tylko z kwasna brzeczką która reaguje z tlenkiem miedzi. Miedź w formie jonów jest później pita wraz z piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się