Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 13.01.2013 warka 49 Koźlak (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 3,5 kg Wiedeński - 1,8 kg Pale Ale - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,25 kg Karmelowy ciemny - 0,3 kg Perle 6% 23g Magnum 12,3% 20g cukier trzcinowy 550g Drożdże W34/70 gęstwa po Tmavym II zbiór około 250ml. Śrutowanie: Dzień wcześniej pod wieczór około 30 minut ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l Słody wrzucone 52C - 10' 68-61C - 25' 73-71C - 50' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 80' Magnum 20 g 15' Perle 23 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5 l o gęstości 17 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 27 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 35 litrów, do 14C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 14C i do piwnicy Planowana burzliwa: 11C - 10-12dni cicha 11C- 10 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h nie wiem jak to jest że przy mocnych piwach szybciej mi to idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No to na mały jubileusz uwarzyłem Koźlaka wędzonego Zrobię podsumowanie, przez 50 warek bardzo dużo się nauczyłem, choć wiem że jeszcze wiele przed mną niespodzianek i na pewno wiedzy na temat piwa. Górnej fermentacji piwa już mi coraz lepiej wychodzą, a lagerą muszę jeszcze trochę czasu poświęcić, najwięcej warzyłem Witbiera i Koelsha, jedno piwo miałem bardzo zakażone (nr 30 Bitter), oraz jedno z lekką infekcją (dunkelweizen), mam nadzieje że nie będę miał już więcej infekcji Tak jak pisałem dopiero za 50 warek nabędę jako takiego doświadczenia. W planach kilka modernizacji browaru, a także przejście na kegi pepsi do rozlewu mam nadzieje że już w lutym! A w najbliższych planach do zrobienie jeszcze Porter, a potem muszę poplanować coś dla drożdży Bavarian Lager, żeby wykorzystać sezon dolniaków do końca, a w trakcie jeszcze mam nadzieję zrobić tripla. No to nic zdrowie! 16.01.2013 WARKA 50 Rauchbock (receptura własna) SKŁAD: Wędzony Belgijski -3 kg Pilzneński - 2,5 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Karmelowy ciemny - 0,3 kg Tettnanger 4,1% 20g Magnum 12,3% 20g Drożdże W34/70 gęstwa po Marcowym II zbiór około 230ml. Śrutowanie: Rano o 10 zacząłem poszło gładko w 30 minut już wsypywałem do garnka słody ZACIERANIE: woda do zasypu - 14l Słody wrzucone 44 C i od razu podgrzane do 68-61C - 25' 73-71C - 50' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Magnum 20 g 15' Tettnanger 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22 l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 61% oraz IBU 27 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 40 litrów wody zużyłem , do 14C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 14C i do piwnicy Planowana burzliwa: 11C - 10-12dni cicha 11C- 10 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 7h - Słód Belgijski wędzony, jest bardzo mało aromatyczny, nic nie czuć przy zacieraniu wędzonką, dopiero po spróbowaniu brzeczki czuć śliwkę i susz owocowy... trochę się zawiodłem bo chciałem uzyskać coś jak grodziskie z Wędzonką ładną drzewną i mięsną, a będzie owocowa. Więcej go nie użyje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Gratulacje okrągłej warki! Teraz tylko do setki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) A dzięki coś nie spojrzałem Dzisiaj zlałem warkę 48 Witbier do 38*0,5l butelek przy 3,5 blg. Piwko dobre ale trochę mydlaste, za dużo cytryny podejrzewam dało taki smak. Oraz warkę 47 Belgian Dubel poszła do 45*0,5l butelek przy 2 Blg, w smaku ciekawa, biszkoptowa a zarazem mocna, czuć też alkohol, więc piwko postoi na pewno długo, po nagazowaniu 12 butelek do zapomnienia na rok albo dwa, reszta w ciągu roku do wypicia, zobaczymy czy się będzie tak diametralnie smak zmieniał, a zapowiada się ona obiecująco. Drożdże THG przypadły mi do gustu kiedyś do nich wrócę ale muszę jeszcze wypróbować Ardensy do porównania Plany się trochę pozmieniały, bo gęstwa jedna z W34/70 miała dziwny zapach to poszła w kanał i mam za mało drożdży do portera... ale zakupiłem Bavarian Lagery z Wyeasta, i zacznę ją eksplatować na początek jakaś dziesiątka może potem znowu marcowe i koźlak, dalej zobaczymy ale zastanawiam się czy da radę ona na porterze czy ktoś robił na tych drożdżach portera?. Z THG zrobię tripla i to na dniach, natomiast jutro chyba zrobię A'la grodziskie tak z 10 blg, bo zostało mi dwa kilo słodu wędzonego, a nie chcę na nim robić marcowego wędzonego jak było w planach, (tylko dokupię jakąś wędzonkę), ponieważ jest okropny, a Żona nalega na grodzisza Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 26.01.2013 warka 51 Grodziskie (receptura własna) SKŁAD: Wędzony Castlemalting Belgia - 2 kg Pilzneński - 0,6 kg Pszeniczny - 0,4 kg Tettnanger 4,1% 31 g Magnum 12,3% 9 g Safbrew S-33 Po Koelshu z 12.01.2013 Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 10.00. 3 kg słodów w 20 minut, ZACIERANIE: woda do zasypu - 8l słody wrzucone 63-61C - 60' 73-71C - 25' 3' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 60 minut GOTOWANIE: 70' Magnum 9 g i Tettnager 11g 15' Tettnager 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 19,5 l o gęstości 10 Blg, przy wydajności 68% oraz IBU 27 Chłodzenie na dworze, w 4,5 h. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C, zadane ze gęstwy tego samego dnia Planowana burzliwa: 22C - 10 dni bez cichej KOMENTARZ: - Czas pracy 5h - Nigdy więcej tego wędzonego słodu z Belgii, jest słaby wcale nie jest wędzony!! Czuć lekką śliwkę i tyle, a w tym grodziszu to w ogóle nie ma żadnego smaku... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Spróbowałem też koźlaka wędzonego, przy użyciu 3kg słodu czuć lekką śliwkę tylko, aż żal. Oprócz tego wyczuwam trochę jakby plastik w tym piwie tak samo jak w marcowym... no nie wiem co to oznacza ale gęstwa w kanał i fermentator do chloru. Zobaczymy może coś się zmieni w smaku. Koźlak wędzony 5 BLG ma już, a koźlak zwykły który wcześniej był nastawiony 7 blg Czekamy. Następny w planach tripel, albo coś z tego gatunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) A co po spotkaniu w Strzegomiu stwierdziłem że też zrobię jakieś "sesyjne piwo" Padło na tripla, i zrobiłem mały błąd więc będzie lekki tripel 18 blg. 06.02.2013 warka 52 Belgian Tripel (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 5,5 kg Biscuit - 217 g Karmelowy 300 Strzegom - 83 g Sybilla 6,2% 60 g 1,5 kg cukru Wyeast 3787 Trappist High Gravity gęstwa po Dublu 25.01.2013 Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 10.00. 5,5 kg słodów w 40 minut, ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l słody wrzucone 63-61C - 25' 73-71C - 50' 3' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 60 minut GOTOWANIE: 70' Magnum 9 g i Tettnager 11g 15' Tettnager 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24 l o gęstości 18 Blg, przy wydajności 69% oraz IBU 29 Chłodzenie zanurzeniową w 30 minut, około 40 litrów, woda poszła do mycia butelek. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 21C, zadane ze gęstwy tego samego dnia Planowana burzliwa: 22C - 14 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 8h - Z warki zabrałem około 4 litra jeszcze wysłodzin i zrobiłem błąd że je wymieszałem przed chmieleniem uzyskałem tak około 31 litrów piwa 13 blg (bez cukru jeszcze) więc odebrałem około 3 litrów do startera, co i tak odbiło się na BLG planowałem 19 wyszło 18, zostawię tak jak jest mój błąd. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Otrzymałem gęstwę w Strzegomiu od Leszcza London Ale 3 i Ardensy, więc żeby je dobrze wykorzystać, a mam już ochotę to londony wylądują na wirówce w planach na początek Polish Ale na nich, a potem jakieś IPA-y i Sotuty, Drugie w kolejności są moje Bavarian Lagery, a na nich zacznę od czeskiej 10 potem przez marcowe i wędzone marcowe, do koźlaka, rauchbocka i portera, na tym zakończymy sezon dolniaków. To tyle z planów. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Otrzymałem gęstwę w Strzegomie od Leszcza Panie, ja cie dam gęstwa. To żadna gęstwa, tylko hodowla wyprowadzona z linii pierwotnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Undeath miejscowość w której byliśmy nie odmienia się czasem" w Strzegomiu" ? A przy okazji dzięki za THG Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 No nie gęstwa, jakoś tak odpowiedniego słowa nie mogłem odszukać Właśnie szykuje starter 3 stopniowy żeby rozbujać te drożdże! A co odmiany masz rację raczek ale tak jakoś pozmieniałem bo mnie automat cały czas poprawiał, więc mu zawierzyłem Zaraz to naprawię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Po ilu dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Dopiero po jednym a co? już mi piwo wstręt przeszedł po imprezie. A tym czasem rozlałem warkę 51 Wędzona 10 do 36*0,5l butelek, i muszę powiedzieć że to najgorsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, po prostu słów brak zastanawiam się na wylaniem całej warki, ale szkoda mi nakładu czasu... nie wiem co się stało ale od ostatniego próbowania zmieniła się w smaku na gorsze. Zapach słodowy ładny, z tłem mocno owocowym, po spróbowaniu najpierw słodowość i zielone jabłko, potem lekki susz owocowy (czyli podejrzewam ,że to cała wędzonka w tym piwie a jest słaba i wręcz niewyczuwalna), a na sam koniec rozpuszczalnik na niskim poziomie, ale zasłania on szybko resztę piwa. No nic dam mu trochę poleżakować, jak się nagazuje to sprawdzę. Prawdopodobnie za wysoka temperatura całych 22C... bo żadnej błony nie było tylko spore 3 wyspy drożdży na tafli piwa. No żebym więcej tak niedobrego piwa nie zrobił... a to najwyżej będzie dla niegrzecznych piwowarów i pokazowe jak można spierd**ić piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Częstuj takich co do tej pory tylko koncerniaki pili - dla nich i tak będzie zaj#$%biste;-DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Nie przesadzaj, nie będę ludzi rozpuszczalnikiem truć, a po za tym nie częstuje osób, które twierdzą, że koncerniaki są lepsze i je cały czas piją, choć już mało takich znajomych mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 No to dzisiaj do butelek po miesiącu czasu poszły: Warka 49 Koźlak załadowana została do 42*0,5l butelek przy 5 blg, w smaku dobre lecz, jakby lekką palonkę było czuć zobaczymy jak się w butelce ułoży, będzie akurat na Spotkanie w Zielonej Górze. Warka 50 Koźlak wędzony wszedł do 43*0,5l butelek przy 5 blg, co dziwne w smaku fajny, lekki susz owocowy, na koniec wędzonka delikatna, nie spodziewałem się po nim niczego specjalnego ale wyszedł smaczny i dość dobrze pijalny. Niech od leżakuje trochę to spróbuje ponownie. Jutro śrutuję słody i na weekend planuje dwie warki naraz Polish Ale na London 3 i Czeską 10 na Bavarian Lagerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Wg mnie London 3 nie za bardzo nadają się do jasnych, wytrawnych piw z rześką końcówką. Mają słodki finisz, który dodatkowo gryzie się z mocnym nachmieleniem na smak. Z angielskich to chyba najprędzej Nottingham i British Ale 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Dobrze wiedzieć, ale wyboru nie mam za bardzo dopiero na marzec kupię jakieś suche drożdże do zapasu (bo mam tylko s-33 ale się nie nadają). Zrobię Polish Ale i zobaczę jak w smaku, jeżeli będą słodkawe to faktycznie z nich zrezygnuje, ale póki co wszystkiego trzeba spróbować, może do Zielonej Góry zdążę na nich zrobić Miałem raz gęstwę Britishów 2 tylko mi w starterze kwasem zapodały więc wolałem nie ryzykować, ale kiedyś je też wypróbuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 .... może do Zielonej Góry zdążę na nich zrobić A cóż to za impreza szykuje się w Zielonej Górze? Mieszkałem parę lat w tym mieście, mam tam Brata i wielu znajomych - tak więc odwiedzam te okolice w miarę często. Jakieś spotkanie/zlot piwowarski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak London III są płytko dofermentowując i dają właśnie słodkawy finisz. Do jasnego Ale'a raz stosowałem (chyba PA) i był całkiem całkiem (dupy nie urywał), ale jak dla mnie dobre są do Owsianego/Czekoladowego Stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) No spotkanie jak co roku w Zielonej Górze to masz info: http://www.piwo.org/...orze-9032013/ ja wpadnę na 2-3 godziny ale zawsze coś No zobaczymy jak nie będą mi odpowiadały to trudno, ale do Stouta użyję je na pewno, bo już dawno żadnego nie robiłem a zostały mi tylko 4 ostatnie butelki z poprzedniej warki. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 16.02.2013 WARKA 53 Polskie Ale - Polish Ale (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 4 kg Karmelowy jasny - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Marynka szyszki 7,8% 43g Lubelski szyszki 4% 44g Drożdże Wyeast London Ale 3 rozbujane w mieszadle. Śrutowanie: Dzień wcześniej pośrutowałem razem z słodami do czeskiej 10 ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 68-61C - 35' 73-71C - 45' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Marynka 27 g 30' Marynka 16 g 15' Lubelski 33 g 5' Lubelski 11 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20,5 l o gęstości 11 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 44 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 40 litrów wody zużyłem FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C i do piwnicy Planowana burzliwa: 20C - 10-12dni KOMENTARZ: - Czas pracy 8h ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Miałem robić drugą warkę na drożdżach Bavarian Lager ale niestety jeszcze nie odpaliły w starterze, mam nadzieję że wkońcu ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) 17.02.2013 WARKA 54 Czeska dziesiątka (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 3 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,2 kg Premiant 7,5% 20g Saaz/Żatecki 4,3% 20g Drożdże Wyeast Bavarian Lager rozbujane w mieszadle długo startowały ale dały radę. Śrutowanie: Kilka dni wcześniej pośrutowałem razem z słodami do czeskiej 10 ZACIERANIE: woda do zasypu - 10l Słody wrzucone 64C - 10' potem dekokcja 1/3 zacieru do innego garnka 72C-20' potem 100C-15' zwrot dekoktu 73-71C - 25' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Premiant 20 g 15' Saaz 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20,5 l o gęstości 10,5 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 25 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 40 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 14C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 11C Planowana burzliwa: 10C - 10-14dni cicha jeszcze nie wiem... KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Udało się Bavariany zaczęły fermentować starter już bałem się że nic z tego nie będzie ale nie potrzebnie zasiałem panikę. Mam nadzieje że wyjdzie dobre piwo. - Spadła strasznie mi wydajność, prawdopodobnie przez słód pilzneński ze Strzegomia ma mniejszą wydajność niż poprzednia partia, oj chyba następny worek kupię Bruntala żeby przeczekać tą słabość. Wczoraj też miałem bardzo niską wydajność i przy poprzednich piwach też mi się to wydawało ale nie skojarzyłem tego dopóki ktoś nie napisał na forum.... - Czekam na przefermentowanie i zabieram się za marcowe i Lagera Wiedeńskiego z londonów idzie Amber Ale i IPA - otwieram worek Pale Ale, potem Stout i coś jeszcze Edytowane 18 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 - Spadła strasznie mi wydajność, prawdopodobnie przez słód pilzneński ze Strzegomia ma mniejszą wydajność niż poprzednia partia, oj chyba następny worek kupię Bruntala żeby przeczekać tą słabość. Wczoraj też miałem bardzo niską wydajność i przy poprzednich piwach też mi się to wydawało ale nie skojarzyłem tego dopóki ktoś nie napisał na forum.... Potwierdzam - warzyłem w sobotę, i również miałem strasznie słabą wydajność przy pilzneńskim ze Strzegomia - wyszło 10,5BLG przy zakładanym 12BLG - mimo że cuda wyprawiałem przy wysładzaniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Przepraszam, a ile worków tego słodu zużyliście, że macie takie porównanie? Jak dla mnie jest to dość przewidywalny słód, może nie najlepszy, ale w górnym zakresie. Może ostatnio się coś popsuło, a mój jest jeszcze ze starszej partii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Ten był z nowej partii z połowy stycznia, wydajność spadała o jakieś 3-6%, Wesoły też to potwierdza. To jest mój trzeci worek 25kg ze Strzegomia, przy poprzednich miałem od 65-71% wydajności na tym, zaledwie osiągnąłem 63% więc chyba mogę wysnuć taki wniosek, a schematy zacierania i sprzęt mi się nie zmienił, więc obstawiam, że to wina tej partii słodu. Przy Polskim Ale dałem go 4 kg i ledwo co wycisnąłem 11 blg (miało być 12), przy Triplu to samo zamiast 19 wyszło mi 18 blg, a zazwyczaj przy takich zasypach osiągałem te wartości. Nic nie poradzisz zostało mi już tylko 5 kg tej partii, a chce i tak i siak spróbować Bruntala, żeby mieć odniesienie do słodu Strzegomskiego. Zaczynam teraz męczyć wora z Pale Ale ze Strzegomia, a czytałem że to bardzo dobry słód jest, przekonamy się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 A wziąłeś atest przy zakupie? Ta partia którą brałem ze słodowni ma stosunkowo niską ekstraktywność, niecałe 80%. Spodziewałem się 82%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się