Undeath Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zlałem warkę 362.1 Saison na FM 21 wyszło 17 litrów do kega i 6*0,5l butelek. Blg końcowe 2,3 blg (17,3 brix początkowe, 7 brix końcowe) Gęstość początkowa skorygowana: 16.64°BLG (1.068°SG) Gęstość końcowa skorygowana 2.28°BLG (1.009°SG) Pozorne odfermentowanie: 86.29% Rzeczywiste odfermentowanie: 70.69% Ekstrakt rzeczywisty: 4.88°Plato Szacunkowe ABV: 8.11% Jak na taki czas to nawet nie jest źle. Aromat owocowy, gdzieś tam majaczy fenol. lekko utlenione i lekki aldehyd tez jest. No cóż ważne, że nie do kibla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) 08.12.2023 warka 364 Pils (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Caramunich - 0,30 kg Iunga szyszka -11% - 45 g Saaz 3,2% - 50 g Drożdże: LalBrew NovaLager 11 g suchary oraz LalBrew Diamond Lager 11 g suchary Śrutowanie: ponad 8,3 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Brak ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 45 g 10' Saaz 25 g 0' w 75C Saaz 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 37l o gęstości 12,4 blg przy wydajności 69% oraz IBU 32 Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 13C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 364.1 21 litrów Diamond Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.012 - 3 blg wiadro I 364.2 16 litrów Novolager Planowana burzliwa: 10C -40 dni FG - 1.011 - 2,8 blg wiadro II - Czas 7 h - Co miało się zepsuć to się zepsuło oczywiście przy warzeniu lagera. Po pierwsze przypomniałem sobie dlaczego szyszki nie używałem dawno w browarze (bo kto by pamiętał o takich pierdołach) - szyszka jednak zwiększa dość objętość i zawartość śmieci w brzeczce, whicflock i do tego chłodna temp. przelewania zaskutkowała zawaleniem hopstoppera i leciało jak krew z nosa 1,5 h, a końcówka wcale nie leciała - stąd strat 4 litry. Nie miałem sił z tym walczyć i poszło na kompost ( bo całe szczęście sobie przypomniałem by szyszki też nie walić w kanalizacje XD ). Najgorzej, że wziąłem sobie tej szyszki 300 g heh no nic trzeba zacisnąć zęby i zużyć. Błędem też było że nie zrobiłem wiru mocnego, żeby szyszka mi się położyła obok hopstoppera. No nic rzadko się warzyło to się pozapominało to i owo Druga rzecz - bardziej niedopatrzenie zaszedł mi wąż do natleniania z kamieniem jakimś nalotem - nie wysuszyłem go dobrze. Kamień poszedł w kompiel zasadaową, potem kwas i jutro powtłaczam w niego starsan, Rurka w śmieci musze kupić kilka jednorazówek na zapas. Zobaczymy jak drożdże z Lalemanda się sprawią już od dawna chciałem je przetestować. Mam nadzieje, że rusza dobrze pomimo słabego natlenienia na piłce. Bardzo ciekaw jestem tych novolagerów - chciałem na nich zrobić jeszcze jednego pilsa, ale to za jakiś czas. Potem pomyślę o czymś mocniejszym jeszcze. [EDIT] 17.01.2024 r. Zlałem też do kega warkę 364.2 Pils wersja na drożdzach Novolager. O ile fermentacja przebiega dość czysto i trochę owocowo, tak nie podoba mi się to mocno że niestety nie klarują praktycznie w ogóle. Miesiac w wiadrze, a piwo wygląda jak błotko. Zobaczymy jak wyjdzie po leżakowaniu w kegu. Odfermentowanie na pozimiomie 6,2 brix czyli 2,8 blg. więc całkiem niezłe. 4,9% alko. 18.01.2024 r. Zlałem do kega warkę 364.1 Pils wersja na drożdzach Diamond. Odfermentowało do 6,5 brix czyli 3 blg. Pomimo tego, że siarkowały całą fermentację wydają się dość czyste w smaku i aromacie. Profil lagerowy fajny, słodowość jest, średnia goryczka choć przechylenie na finiszu w słodowość. Pewnie jeszcze z leżakowaniem trochę się zmieni. Piwo wyszło też delikatnie zmętnione. Czy to wpływ szyszki? Zobaczymy. Na dniach śmigam kolejnego Pilsa żeby porównać te szczepy. Edytowane 18 Stycznia przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Degustacja warki 363 Cream ale wersja na SDS Wygląd: Piwo w kegu trochę się jednak zmętniło dodatkowo - i można dodawać Whicfloka i tak drożdże, białka i chmiel zrobią swoje. Tak jest opalizująco zmętnione. Ładny jasny podchodzący pod słomkowy kolor. Piana biała - ładnie się budująca, zostająca do końca i oblepiająca szkło. Aromat: Na pierwszy niuch jest słodowo-słodkie z lekkim diacetylem, wychodzi też ziołowa chmielowość. Do tego lekkie estry owocowe w stronę jabłka. Aromat delikatny i nie intensywny, ale przyjemny. Smak: Na pierwszym planie wychodzi delikatna słodowa słodycz. Płatki kukurydziane dały aksamitności trochę, i chyba diacetyl też lekkiej śliskości nadał, reszta to zbożowa słodowość. Przechodzi to umiarkowaną goryczkę. Piwo jest lekkie dobrze pijalne. Retronosowo wychodzi trochę więcej ziołowego chmielu i estrów. Ogólne wrażenia: No cóż zwłaszcza patrząc na przeboje z drożdżami mogłem się spodziewać lekkiego diacetylu - całe szczęście dodaje on smaku i podbija estry, a na języku dodaje kremowości. Nie jest jeszcze to idealnie w stylu piwo, jednak trochę więcej kukurydzy muszę użyć. Prezencje za to ma piękną i można spijać je hektolitrami. Parę rzeczy do poprawki - zobaczymy jak przy drugim kegu na Us-05 wyszło ale to pewnie około świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) 21.12.2023 warka 365 CDA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 10,5 kg Carabelge - 0,30 kg Carahell - 0,24 kg Jęczmień Palony - 0,5 kg Simcoe 12% - 64 g Iunga -16 g Citra -12% - 84 g Motueka - 25 g Jaryllo - 25 g Azzaca - 25 g Drożdże: SDS i US-05 gęstwa z zbioru I Śrutowanie: ponad 11,54 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: 8 g chlorek wapnia, 2 g węglan sodu, 4 g sól epson, 15 ml kwas mlekowy i do wody do wysładzani 15 ml kwas mlekowy ZACIERANIE: woda do zasypu - 32l 64C- 45' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Simcoe - 64 g i Citra 36 g i 16 g Iunga 10' Citra 25 g 0' w 75C Citra, Jarrylo, Azzaka, Motueka po 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 16,5 blg oraz IBU 75 Odczyt z refraktometru: 17,2 Brix SG: OG - 1.069 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: 365.1 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C-16 dni 10 C - cicha 7 dni z Azzaca, Mouteka po 25 g i 50 g Citry FG - 1.016 - 4 blg wiadro I 365.2 16 litrów US-05 Planowana burzliwa: 19C -16 dni 10C - cicha 7 dni - z Azzaca, Citra i Jaryllo po 50 g FG - 1.012 - 3,1 blg wiadro II - Czas 7 h - Oczywiście fakap gruby - owinęła mi się sprężyna filtracyjna o mieszadło i musiałem przekładać cały zacier do drugiego gara, uciąć kawałek sprężyny i złożyć do kupy. Reszta w normie. [EDIT] 14.01.2024 r. Dzisiaj na rozlew poszło: warka 365.1 CDA na SDS - wyszło 18,5 l do kega i 3 butelki 0,5 l przy końcowym brix 9 po przeliczeniu 4 blg. Około 6,5% alkoholu. warka 365.2 CDA na US-05 -wyszło 16 litrów do kega przy końcowym brix 8 po przeliczeniu 3,1 blg. Około 7% alkoholu. Edytowane 17 Stycznia przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) 30.12.2023 warka 366 Aframon i Pieprzowe (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Carahell - 0,4 kg Iunga -34 g Drożdże: SDS i US-05 gęstwa z zbioru I Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: bez modyfikacji ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 45' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 34 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 43l o gęstości 12,5 blg oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: 366.1 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C-16 dni 19 C - przez noc potem 10 C cicha z pieprzem czarnym 40 g FG - 1.012 - 3 blg wiadro I 366.2 22 litrów US-05 Planowana burzliwa: 19C -16 dni 19 C - przez noc potem 10 C cicha z pieprzem melegueta 45 g. FG - 1.010 - 2,6 blg wiadro II - Czas 5,5 h [EDIT] 17.01.2024 r. Dziś na cichą poszło: warka 366.1 na SDS z dodatkiem czarnego pieprzu. 40 g moczone w wódce żytniej przez kilka dni. warka 366.2 na US-05 z dodatkiem aframony - pieprz melegueta. 45 g moczone w wódce żytniej przez kilka dni. Fermentory zostawię przez noc w temp. 20C potem lądują w piwnicy do 10 C. 27.01.2024 r. Warkę 366.1 na drożdżach SDS z dodatkiem pieprzu czarnego. Odfermentowało do 6,5 brix - 3 blg. Wyszło 40*0,5l i 1*0,33l butelek. W aromacie i smaku jest mocno pieprzowe. Wyszło też pijalnie, choć jest ostry smak pieprzowy. Zalega trochę na kubkach. Zobaczymy po nagazowaniu. Warkę 366.2 na drożdżach US-05 z dodatkiem pieprzu melegueta - aframonu. Odfermentowało do 6 brix - 2,6 blg. Wyszło 44*0,5l butelek. Aframon pełną gębą - w aromacie lekka szarlotka, posmak też zostaje, delikatna pieprzność. Ciekawie się zapowiada Edytowane 27 Stycznia przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Dzisiaj na rozlew poszło: warka 365.1 CDA na SDS - wyszło 18,5 l do kega i 3 butelki 0,5 l przy końcowym brix 9 po przeliczeniu 4 blg. Około 6,5% alkoholu. warka 365.2 CDA na US-05 -wyszło 16 litrów do kega przy końcowym brix 8 po przeliczeniu 3,1 blg. Około 7% alkoholu. Lepiej późno niż wcale - zlałem też warkę 265.1 Lambik na drożdżach Melange z dodatkiem wiśni. Wyszło 43 butelki o pojemnościach od 0,2 do 0,4 l około 18 litrów. Aromat zdecydowanie octowo konny, z domieszką owocowości. Smak słodkawy z przelatanym posmakiem, a na samym końcu wiśnia. Zobaczymy po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) 15.01.2024 warka 367 Wędzony ulep (receptura własna) SKŁAD: WEYERMANN - BEECH SMOKED 16 kg Viking karmelowy 600 - 0,5 kg Iunga -75 g Drożdże: SDS zbiór II po CDA Śrutowanie: ponad 16,5 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: bez modyfikacji ZACIERANIE: woda do zasypu - 38l 64C- 45' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Na raty. Zlana pierwsza partia, dolano 5 l. Druga 10 l, trzecia 5 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 75 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 34 blg oraz IBU 60 Odczyt z refraktometru: 35,4 Brix SG: OG - 1.150 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: 367 24 litry SDS Planowana burzliwa: 19C-14 dni Przelane do drugiego wiadra blg 17 - 9,4%: 17 C - cicha z dodatkiem drożdży Bayanus - G995 FG - 1.01? wiadro I [EDIT] 29.01.2024 r. Zlałem na cichą warkę 367 Wędzony ulep. XD Odfermentowało do 17 blg - wyszło 9,4%. Do piwa dodałem 0,4 l startera - brzeczka zamrożona z tego piwa około 400 ml blg 34 jak piwa, przegotowana w kolbie i zadane drożdże G995 Bayanus z Spiritferma. Po 4 h wychodziły już z kolby więc wlane do przetoczonego piwa do nowego wiadra. Gęstwy po SDS około 1,5 l i oblepiony cały fermentor. Jeżeli chodzi o smak i aromat to sama wędzonka, słodycz i słodowość plus alkohol lekki rozgrzewający. Piwo na G-995 jadę w 17C na początek i trzymam dolnej granicy. zobaczymy ile dofermentuje. - Czas 8 h - Normalne warzenie to nie było oczywiście XD Nie wiem co mnie pokusiło żeby nabyć 300 g szyszki chmielowej, jakieś zaćmienie umysłowe. Drugi genialny pomysł to było dodanie jej do tego piwa... zaskutkowało to że na filtracji przez hopstopper się oczywiście zapchało na maksa (balling czyli gęstość robi swoje) a szyszka nie zapychają całe sito. No cóż na wsze czasy dołączam do team granulat. Piwo ostatecznie zlałem przez wężyk z druciakiem, a także 4 litry ostatnie odcisnąłem i zagotowałem w garnku ponownie. Pomysł na piwo dziwny ale miałem darowany słód 41 kg wędzonego z bamberga i szkoda go wyrzucić. Zarazem jest to najmocniejsze piwo uwarzone w browarze 34 blg! Ledwo w garze się zmieściło. Pierwsza fermentacja optymistycznie SDS pójdzie, zobaczymy ile dadzą rade zrobić. Jak skończą to może dodam g955 - bayanusy dofermentują co trzeba. 20240115_133732.mp4 Edytowane 29 Stycznia przez Undeath Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Zacier jak ciasto naleśnikowe o.O. No, bayanusy mogą zostawić jednak posmaczek. Chociaż - 34 blg, i wędzonka... Mogłeś wsypać szyszkę do zacieru. Ale i tak, że dowiezione na garach 34 budzi respekt. A z wysłodzin coś będzie? Jakiś stoucik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 3 minuty temu, Ununul napisał(a): Zacier jak ciasto naleśnikowe o.O. No, bayanusy mogą zostawić jednak posmaczek. Chociaż - 34 blg, i wędzonka... Mogłeś wsypać szyszkę do zacieru. Ale i tak, że dowiezione na garach 34 budzi respekt. A z wysłodzin coś będzie? Jakiś stoucik? Wysłodzin zebrałem około 8 litrów, ale zamroziłem je - nie miałem weny do kombinowania po walce z tym piwem Bayanusy raczej nic nie zostawią - pojadę je dość chłodno w 17C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Dziś na cichą poszło: warka 366.1 na SDS z dodatkiem czarnego pieprzu. 40 g moczone w wódce żytniej przez kilka dni. warka 366.2 na US-05 z dodatkiem aframony - pieprz melegueta. 45 g moczone w wódce żytniej przez kilka dni. Fermentory zostawię przez noc w temp. 20C potem lądują w piwnicy do 10 C. Dodatkowo zabawiłem się w wymrażenie. Została mi resztka w kegu piwa świątecznego warzonego w browarze. Dolałem do tego 2 litry domowego RIS-a z warki 357. Początkowo było tego około 7 l. Końcowa objętość to 2,5 litry z hakiem. Po wymrożeniu zlałem piwo celem nagazowania do kega i rozlałem bezpośrednio przez kran (schłodzone do 4C). Poszło w miarę gładko. Do butelek wlałem 8*0,25 l i 2*0,33 l. Resztę spiłem. Czuć moc, fajnie wychodzą przyprawy, a samo piwo zrobiło się delikatniejsze i gładsze Muszę zrobić jeszcze w przyszłości jakąś wymrażankę - w sumie będzie okazja przy porterze bałtyckim. Zlałem też do kega warkę 364.2 Pils wersja na drożdzach Novolager. O ile fermentacja przebiega dość czysto i trochę owocowo, tak nie podoba mi się to mocno że niestety nie klarują praktycznie w ogóle. Miesiac w wiadrze, a piwo wygląda jak błotko. Zobaczymy jak wyjdzie po leżakowaniu w kegu. Odfermentowanie na pozimiomie 6,2 brix czyli 2,8 blg. więc całkiem niezłe. 4,9% alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Zlałem do kega warkę 364.1 Pils wersja na drożdzach Diamond. Odfermentowało do 6,5 brix czyli 3 blg. Pomimo tego, że siarkowały całą fermentację wydają się dość czyste w smaku i aromacie. Profil lagerowy fajny, słodowość jest, średnia goryczka choć przechylenie na finiszu w słodowość. Pewnie jeszcze z leżakowaniem trochę się zmieni. Piwo wyszło też delikatnie zmętnione. Czy to wpływ szyszki? Zobaczymy. Na dniach śmigam kolejnego Pilsa żeby porównać te szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 21.01.2024 warka 368 Pils (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Carapils Bestmalz - 0,40 kg Iunga -11,5% - 40 g Halertau Tradition 5,5% - 50 g Drożdże: LalBrew NovaLager gęstwa oraz LalBrew Diamond Lager gęstwa Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 5 ml kwasu mlekowego, 8 g chlorku wapnia, 8 g Wodoręglanu sodu, 6 g soli epsom. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 40 g 10' Whicflock 1 tabletka 5' Halertau Tradition 25 g 0' w 75C Halertau Tradition 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 32 Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 368.1 21 litrów Diamond Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? - 3 blg wiadro I 368.2 21 litrów Novolager Planowana burzliwa: 10C -21 dni FG - 1.01? - 2,66 blg wiadro II - Czas 5,5 h [EDIT] 02.03.2024 Zlany na diamondach do kega i butelek. blg 3. 16.03.2024 Zlałem do kega warkę 369.2 Pils na Novolagerach - wyszło 18,5 l i 6*0,5 l butelek przy blg końcowym niby dość głęboko 2,66 blg (6brix). Spiłem próbkę jest ok - lepsze od pierwszego. Niech poleżakuje trochę teraz. Edytowane 16 Marca przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Zlałem przed chwilą: Warkę 366.1 na drożdżach SDS z dodatkiem pieprzu czarnego. Odfermentowało do 6,5 brix - 3 blg. Wyszło 40*0,5l i 1*0,33l butelek. W aromacie i smaku jest mocno pieprzowe. Wyszło też pijalnie, choć jest ostry smak pieprzowy. Zalega trochę na kubkach. Zobaczymy po nagazowaniu. Warkę 366.2 na drożdżach US-05 z dodatkiem pieprzu melegueta - aframonu. Odfermentowało do 6 brix - 2,6 blg. Wyszło 44*0,5l butelek. Aframon pełną gębą - w aromacie lekka szarlotka, posmak też zostaje, delikatna pieprzność. Ciekawie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) Zlałem na cichą warkę 367 Wędzony ulep. XD Odfermentowało do 17 blg - wyszło 9,4%. Do piwa dodałem 0,4 l startera - brzeczka zamrożona z tego piwa około 400 ml blg 34 jak piwa, przegotowana w kolbie i zadane drożdże G995 Bayanus z Spiritferma. Po 4 h wychodziły już z kolby więc wlane do przetoczonego piwa do nowego wiadra. Gęstwy po SDS około 1,5 l i oblepiony cały fermentor. Jeżeli chodzi o smak i aromat to sama wędzonka, słodycz i słodowość plus alkohol lekki rozgrzewający. Piwo na G-995 jadę w 17C na początek i trzymam dolnej granicy. zobaczymy ile dofermentuje. Edytowane 29 Stycznia przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 02.02.2024 warka 369 Wiedeński Lager (receptura własna) SKŁAD: Viking Wiedeński - 5 kg Bestmalz Pilzeneński- 3,1 kg Carapils Bestmalz - 0,20 kg Melanoidowy Bestmalz - 0,20 kg Weyermann Caramunich typ I - 0,2 kg Iunga -11,5% - 35 g Lubelski 3,8% - 25 g Drożdże: LalBrew NovaLager gęstwa oraz LalBrew Diamond Lager gęstwa zbiór 2 Śrutowanie: ponad 8,7 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 10 ml kwasu mlekowego, 10 g chlorku wapnia, 5 g Wodoręglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 35 g 5' Lubelski 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 43l o gęstości 13,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 14,0 Brix SG: OG - 1.055 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 369.1 21 litrów Diamond Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.014 - 3,5 blg wiadro I 369.2 22 litrów Novolager Planowana burzliwa: 10C -21 dni FG - 1.01? - ? blg wiadro II - Czas 6 h [EDIT] 16.03.2024 Warkę 369.1 Lager Wiedeński do kega 18,5 l oraz 5*0,5l butelek przy blg końcowym 3,5 blg (7,4 brix). Smak i zapach ok. Edytowane 16 Marca przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Przeklejka z tematu: 13 minut temu, Undeath napisał(a): 10C Dobra nie wytrzymałem - porównanie Diamond po lewej, Novolager po prawej. Jak widać obydwa piwa są zmętnione pomimo długiego czasu fermentacji -40 dni i długiego coldcrusha. Widać szyszka, którą użyłem do chmielenia tak wpłynęła na to piwo. Piwa są kolorystycznie takie same, w novolagerach jest troszkę lepsze nagazowanie i dzięki temu też piana. (Muszę dogazować kegi bo i tak z niskie jest). Aromat: Novolager - głównie nutka słodowa - surowego ziarna pilzneńskiego, co oznacza też lekki DMS, drugie tło jest chmielowość taka korzenno ziołowa. Jest dość czysto brak estrów, ale też kłuje w nos brak sznytu z drożdża lagerowego. Diamond - jest diametralnie inny, na pierwszym planie lekko słodowo-miodowy, brak DMS, chmielowości brak. Jest lagerowy aromaci. W miarę czysto choć w tle po wymieszaniu siedzi siarka. Smak: Nowolager jest słodowo chmielowy, z przechyłem w goryczkę. Jest odpowiednio wytrawny ale też delikatnie taninowe na końcu. Jest też bardziej czysty słodowy i tu się pojawia nuta lagerowa. W odbiorze jest dość przyjemne. Diamond - wypada o wiele gorzej, jest słodowo słodkie, z goryczką średnią ale profiluje w słodowość. Wyraźna lagerowość, z delikatną siarką na końcu. Porównując te dwa piwa Novolager o dziwo wypada lepiej, od Diamondów. Te drugie jednak są dość "siarkowe" w tle choć mają większy sznyt lagera. Novolagery za to ładniej wyciągają profil piwa i słodowość. Piwa muszą jeszcze po leżakować Generalnie piwa jeszcze muszą swoje odleżakować. Jednak chciało mi się pilsa spić Mam nadzieje, że następne będą lepsze piw bo zawsze na gęstwie drugie piwo jest lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 18 godzin temu, Undeath napisał(a): SKŁAD: Viking Wiedeński - 5 kg Widzę, że jednak dajesz mu szansę 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, dzejkej napisał(a): Widzę, że jednak dajesz mu szansę 😁 Nie daje - zamówiłem Bestmalza, a przysłali mi Vikinga, nie sprawdziłem wcześniej, a już miałem wstawioną wodę do warzenia zmodyfikowaną, żal było mi wylać ją. I szczerze jestem dalej na nie z jego jakością. Pierwszy raz od 2019 użyłem ich słód, a całe warzenie śmierdziało źle i kolor brzeczki nie był taki jak zakładałem. Drugie 5 kg już zareklamowałem, które miałem dać do portera. Edytowane 3 Lutego przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca (edytowane) 02.03.2024 warka 370 Wędzony porter i Wędzona APA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 10 kg Bamberg wędzony - 2,00 kg Jęczmień prażony - 0,40 kg Weyermann Caramunich typ I - 0,2 kg Weyermann Caramel Pils - 0,2 kg Castlemalting Kawowy 500 EBC - 0,2 kg Castlemalting Czekoladowy 1200 EBC - 0,2 kg Bestmalz Melanoidowy -0,1 kg Weyermann Carabelge - 0,1 kg Weyermann Carared - 0,1 kg Iunga -11,5% - 30 g Citra 13% - 75 g Drożdże: LalBrew Diamond Lager gęstwa zbiór 3 - bezpośrednio z wiadra po Pilsie, SDS gęstwa zbiór II Śrutowanie: ponad 13,5 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 12 ml kwasu mlekowego, 8 g chlorku wapnia, 8 g Wodorowęglanu sodu i 4 g soli epson. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego -4 g chlorku wapnia i 4 g wodorowęglanu sodu. ZACIERANIE: woda do zasypu - 33l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 25 l porteru oraz wysłodziny 25 litrów. Porter: GOTOWANIE 70': FWH Iunga 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 25l o gęstości 25 blg przy wydajności ??% oraz IBU 30 Odczyt z refraktometru: 25,7 Brix SG: OG - 1.106 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 150 litrów. Wędzona APA: GOTOWANIE 90': FWH Iunga 25 g 5' Citra 25 g Whirpool w 72C - 30': 50 g Citry Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 18l o gęstości 13 blg przy wydajności ??% oraz IBU 40 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.055 FERMENTACJA: 370.1 25 litrów Diamond Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? - ? blg 370.2 18 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C -12 dni 10C - cicha z 50 g Citry FG - 1.01? - ? blg wiadro II - Czas 8,5 h [EDIT] 16.03.2024 Warka 370 Wędzona APA na cichą z 80 g Citry. Edytowane 16 Marca przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca W trakcie warzenia do zlałem Warkę 267 Wędzony ulep do butelek 60 szt. od 0,2 do 0,4 l nie chce mi się liczyć konkretnie- przewaga 0,33 l około 23 l. Blg ostatecznie po korekcie 13 czyli około 11,5% alko. Czuć moc i te cukry resztkowe. Czekam na nagazowanie. 368.1 Pils na diamondach - wyszło 18,5 l kega oraz 7 butelek 0,5 l. Odfermentował do 2,8 blg. Smak poprawny - dopiero jak będę porównywał z novolagerami to opiszę bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 09.03.2024 warka 371 APA i English Pale Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Carahell Bestmalz - 0,40 kg Iunga -11,5% - 40 g Citra 13% - 25 g Jaryllo 15% - 25 g Idaho 7 -13,1% - 25g Drożdże: LalBrew Windsor i White Labs WLP077 Tropicale Yeast Blend Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 10 ml kwasu mlekowego, 10 g Wodoręglanu sodu i 10 g Soli Epson. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego oraz po 5 g Wodorowęglanu sodu i Soli epson.. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 50 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 40 g Schłodzone do 72C -dodane po 25 g Citry, Jaryllo i Idaho 7 -przetrzymane 30 minut. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 13,4 Brix SG: OG - 1.053 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 371.1 22 litry WLP 077 Planowana burzliwa: 20C-10 dni Cicha - 7 dni z Idaho 7 i Citrą FG - 1.01? - ? blg wiadro I 371.2 22 litrów Windsor Planowana burzliwa: 21C -14 dni FG - 1.01? - ? blg wiadro II - Czas 6,5 h [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca Dzisiaj parę rzeczy ogarnąlem w browarze: 1. Zlałem do kega warkę 369.2 Pils na Novolagerach - wyszło 18,5 l i 6*0,5 l butelek przy blg końcowym niby dość głęboko 2,66 blg (6brix). Spiłem próbkę jest ok - lepsze od pierwszego. Niech poleżakuje trochę teraz. 2. Warkę 369.1 Lager Wiedeński do kega 18,5 l oraz 5*0,5l butelek przy blg końcowym 3,5 blg (7,4 brix). Smak i zapach ok. 3. Warka 370 Wędzona APA na cichą z 80 g Citry. Jutro śmiga drugi wiedeński do butelek - udało się dziś zmusić i umyć je więc jutro tylko zostanie sama przyjemność rozlewu Porter wędzony za tydzień gdzieś wyląduje w butlach, a APA kończą fermentacje. Tropicale śmieszne drożdże 2 dni laga miały, a teraz zostawiły czapę 1 cm na powierzchni piwa, gęstą i zbitą. Trochę też siarkowały podczas fermentacji. W tygodniu przeleję je na cichą z chmielem, a Windsory zapakuje tak jak są do kega tylko niech się sklarują odrobinę więcej. Tropicala chce wykorzystać do następnych piw - AIPA i Double IPA. Na windsory nie mam pomysłu jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października W dniu 16.03.2024 o 19:55, Undeath napisał(a): Tropicale śmieszne drożdże 2 dni laga miały, a teraz zostawiły czapę 1 cm na powierzchni piwa, gęstą i zbitą. Trochę też siarkowały podczas fermentacji. W tygodniu przeleję je na cichą z chmielem, a Windsory zapakuje tak jak są do kega tylko niech się sklarują odrobinę więcej. Tropicala chce wykorzystać do następnych piw - AIPA i Double IPA Czesc! W przyszłym tygodniu planuje uwarzyć mgliste APA na tych drożdżach. Jak wyszło piwko na nich? Szukałem w sieci jakiś informacji o piwach na nich ale w sumie niewiele znalazłem. Jakieś sugestie co do temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 25 Października Udostępnij Opublikowano 25 Października W dniu 30.12.2023 o 19:31, Undeath napisał(a): Dziś na cichą poszło: warka 366.1 na SDS z dodatkiem czarnego pieprzu. 40 g moczone w wódce żytniej przez kilka dni Powiedz jak Ci to wyszło po nagazowaniu? Bo mam ochotę zrobić pieprzowego lagera, podobnego do pieprzowego Opata i w sumie nie wiem ile i jak dać tego pieprzu. Czemu macerowałeś w wódce żytniej? Potem wrzuciłeś całość (wódka plus pieprz) do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada W dniu 25.10.2024 o 09:11, Rheged napisał(a): Powiedz jak Ci to wyszło po nagazowaniu? Bo mam ochotę zrobić pieprzowego lagera, podobnego do pieprzowego Opata i w sumie nie wiem ile i jak dać tego pieprzu. Czemu macerowałeś w wódce żytniej? Potem wrzuciłeś całość (wódka plus pieprz) do wiadra? Wyszło świetnie. Generalnie lepiej dać więcej niż mniej pieprzu, ale ta ilość z tego przepisu jest wystarczająca - czuć mocno pieprzowość piwie, nawet mocniej niż w opacie. Macerowałem by wybić ewentualne mikroby, wrzucałem całość bo taka ilość wódki nie zaszkodzi piwu ani jej nie będzie czuć. Dlaczego wódka żytnia? Wolę coś lepszego i jakościowego, a zwykłe wódy śmierdzą po prostu - ja miałem z małej destylarni Wolf and Oak, a że wysokoprocentowych alkoholi właściwie w ogóle nie pijam tak stała od roku w kącie i się nareszcie do czegoś przydała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się