olo333 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 01.02.2013 warka 102 Pils kolejna wersja (receptura własna) Jak tak dalej pójdzie, to setną warkę uwarzysz razem z dwusetną FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jednak chyba za mało drożdży Miałem nadzieję że dadzą radę, na cichej może jak dostaną trochę tlenu to coś jeszcze dojedzą. jak to się ma do wypowiedzi z wątku "3 tyg burzliwej a blg wysokie"? Nie rozumiem, a co to ma wspólnego z tym wątkiem? Możesz rozwinąć bo nie rozumiem o co ci chodzi? Zadałem za mało drożdży i mi nie od fermentowało prawidłowo, tu jest tylko mój błąd że nie rozbujałem większej ilości drożdży, nie rozumiem co ma do tego ten temat co przytoczyłeś... zlałem na cichą, a przy dekantacji piwa zawsze się trochę natleni młode piwo, do tego drożdże dojedzą trochę brzeczki na cichej. Ja nie dodałem cukru do brzeczki jak pisali w tym wątku, anie nie natleniałem ponownie młodego piwa majtając fermentorem! Cicha ma służyć do klarowania piwa i tak jak w tym wątku pisałem potrzebuje ono spokoju, niech się masztat wypowie co stało się z tamtym piwem w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Zadałem za mało drożdży i mi nie od fermentowało prawidłowo, tu jest tylko mój błąd że nie rozbujałem większej ilości drożdży, nie rozumiem co ma do tego ten temat co przytoczyłeś... zlałem na cichą, a przy dekantacji piwa zawsze się trochę natleni młode piwo, do tego drożdże dojedzą trochę brzeczki na cichej. wtedy zaproponowałem koledze aby przelał na cichą ale zagrzmiałeś o tym, że to i tak nic nie da i tak się zastanawiam co mam teraz myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Do ciebie nie zagrzmiałem, akurat przelanie na cichą tam było okej zagrzmiałem do dodatkowego napowietrzania piwa, albo jak niektóre osoby zaproponowały do dodania jeszcze cukru do fermentacji... Ja przelałem z dwóch względów na cichą po pierwsze żeby uzyskać drożdże do następnych warek po drugie, od 4-5 dni nie schodził niżej ten pils więc co zjadło to zjadło nie było sensu przetrzymywać dłużej go na burzliwej. Wiesz przy przelewaniu na cichą staram się nie napowietrzać piwa, lekko zawsze się to samo zrobi, nie są to też takie ilości tlenu żeby wznowić fermentację, liczę na to że o 0,5 blg jeszcze zejdzie ten Pils nie więcej, mój błąd i go już nie naprawię... Jak się poczułeś urażony w tamtym temacie to sory, ale nic tam nie napisałem, że fermentacja cicha to zły pomysł i nie piłem w żaden sposób do ciebie. Czasem jak widzę jakie bzdury ludzie piszą, to się zagotowuje Powiedz sam: Jest sposób na rozruszanie leniwych drożdży, niestety nie zawsze skuteczny. Do piwa dodajemy syrop przygotowany ze 100g cukru i wody, dokładnie mieszamy. Drożdże po otrzymaniu łatwo przyswajalnego cukru rozruszają się przerabiając go, a że jest go mało to szybko się kończy i pobudzone drożdże dojadają cukry z którymi wcześniej grymasiły. Albo tekst o tym że jak drożdże uciekły z wiadra to nie dofermentują piwa... Cicha jeszcze raz napiszę służy do klarowania piwa głównie i dofermentowanie w niej ma służyć powstaniu warstwy ochronnej CO2 nad piwem tak żeby nie doszło do infekcji, a nie dodatkowemu dofermentowaniu piwa to nie jest burzliwa... Edytowane 2 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Do ciebie nie zagrzmiałem, akurat przelanie na cichą tam było okej zagrzmiałem do dodatkowego napowietrzania piwa, albo jak niektóre osoby zaproponowały do dodania jeszcze cukru do fermentacji... Ja przelałem z dwóch względów na cichą po pierwsze żeby uzyskać drożdże do następnych warek po drugie, od 4-5 dni nie schodził niżej ten pils więc co zjadło to zjadło nie było sensu przetrzymywać dłużej go na burzliwej. Wiesz przy przelewaniu na cichą staram się nie napowietrzać piwa, lekko zawsze się to samo zrobi, nie są to też takie ilości tlenu żeby wznowić fermentację, liczę na to że o 0,5 blg jeszcze zejdzie ten Pils nie więcej, mój błąd i go już nie naprawię... Jak się poczułeś urażony w tamtym temacie to sory, ale czasem jak widzę jakie bzdury ludzie piszą, to się zagotowuje spoko - chodziło mi o usystematyzowanie mojej wiedzy ja też nie napowietrzam specjalnie przy przelewaniu - wiadomo jednak, że w warunkach domowych zawsze to piwo się trochę napowietrzy ps. sorry za OT w Twoim wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie szkodzi lepiej wyjaśnić nieścisłości W sumie mógłbym dzisiaj tego Pilsa zlać ale dam mu jeszcze 3-4 dni. 01.02.2013 warka 102 Pils kolejna wersja (receptura własna) Jak tak dalej pójdzie, to setną warkę uwarzysz razem z dwusetną Oj tam oj tam Miałem drożdże to warzyłem W tygodniu zlewam Marcowe na cichą to będę miał drożdże do setnej warki, którą planuje na przyszły weekend jak tylko ekstrakt słodowy przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Niezłe krętactwa wyczyniasz z tą setną warką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 oszukiwanie samego siebie przecież setna warka padła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ja tam siebie nie oszukuje Wiem że setna warka padła, a numeracja ich jest umowna przecież Panowie nikt mi nie zabroni pobawić się numerkami A że chcę żeby numer 100 nosiło jakieś specjalne piwko, a że nie po drodze było mi je uwarzyć, no to stąd taki zabieg! Edytowane 2 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Niewinny się nie tłumaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 W tygodniu zlewam Marcowe na cichą to będę miał drożdże do setnej warki, którą planuje na przyszły weekend jak tylko ekstrakt słodowy przyjdzie. O! Setna warka będzie z brewkita? Jednak potrafisz nas zaskoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 W tygodniu zlewam Marcowe na cichą to będę miał drożdże do setnej warki, którą planuje na przyszły weekend jak tylko ekstrakt słodowy przyjdzie. O! Setna warka będzie z brewkita? Jednak potrafisz nas zaskoczyć Się okaże, że to będzie najlepsze jego piwo leszcz007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 O! Setna warka będzie z brewkita? Jednak potrafisz nas zaskoczyć A co jak szaleć to szaleć ale i tak nie trafiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jak zgadywanka to stawiam na RISa wzmacnianego ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Eee tam, RISa wysłodzi na dwa razy a ekstrakt potrzebny do wzmocnienia cieńkusza do rangi Imperial Cieńkusz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Co tak ludzie się na tego RIS-a uwzięli? Są lepsze piwa dla mnie od ruska Po za tym nie da rady zrobić dobrego RIS-a na drożdżach lagerowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Zaraz będziesz miał temperaturę na Altbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Zaraz będziesz miał temperaturę na Altbiera. No właśnie tego też się boję, w piwnicy temperatura już mi wzrosła z 8 C do 10 C, ale całe szczęście jeszcze mam garaż gdzie cały czas 4 C są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Znaczy Porter Bałtycki się szykuje ;-) Sam muszę go chyba zrobić, kilka sklepowych ostatnio degustowałem i chyba nawet powinienem się za niego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Hehe i dalej nie trafiłeś... W sumie to żadna tajemnica co powstanie na setną warkę ale jak już zaczęliście się bawić to mała podpowiedź inspiracją było piwo z nazwą tego stanu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Alaskan smoke porter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Całe dwie minuty to zajęło ale wiedziałem, że tak będzie... jako nagrodę dostałbyś talon na .... i balon ale chyba Sylwia by mnie zabiła w takim bądź razie masz kartkę na alkohol do odebrania w każdym sklepie Edytowane 3 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Alaskan Smoked Porter. edit: ups. był już post zanim swój napisałem Jeśli tak to zacznij już wędzić swój słód (żeby być zgodnie z oryginałem). Edytowane 3 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 No dlatego napisałem, że będzie to interpretacja Dopiero na wiosnę coś będę podwędzał jak wędzarnię zrobię, teraz to pomarzyć jedynie mogę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 No to z takiej okazji zawędzę Ci olchą jak chcesz - będziesz mógł szybciej postawić tego ASP Dymiony olchą daje swój specyficzny aromat, robiłem ASP rok temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się