moon Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No dobra, przekonaliscie mnie ale zostaje przy swoim. Mi wygodniej rozrobić 4g w litrze Też muszę Stefany zdobyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wiem że vald swego czasu miał Stefany zapytaj się jego czy jeszcze ma je w garści:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 No to poszło na cichą właśnie warka nr 129 Belgian IPA wyszło 21 litrów blg nie zmierzyłem, dostała po 20 gram Citry, Amarillo i Chinooka. Zapach i smak wporzo, daje lekką landrynką ale jest dobrze alkohol umiarkowany trochę estrów i fenoli. W poniedziałek w butelki idzie. Na pierwszym i drugim zdjęciu chmielik w niej No i doczekałem się ardensy też wylazły Mam jakąś serię ostatnio z tym wychodzeniem piw z wiadra Zaraz założe Blow Off tube i posprzątam Pyrka nieźle... Temperatura niby 18C ale jadą równo. No i na ostatnim zdjęciu rozpiłem sobie ostatnie piwo gdzieś zachowane z warki 84 ESB na Essex Ale, nawet nieźle się trzyma po roku. Trochę przegazowane ale estry i chmiel dalej ładnie czuć, oprócz tego dochodzi lekkie utlenienie i wylazł alkohol w smaku, ale jest całkiem nieźle Piane mam przepiękną w nim czapa jak się patrzy. A właśnie teraz degustuje sobie warkę 58 czyli wędzone Marcowe i też jestem zadowolony, wędzonki już mniej ale jeszcze czuć, w tle przewijają się słodowe nuty, generalnie piwo super, a ma już 1,5 roku Dobrze czasem zostawić takie piwka... Za to nie jestem zadowolony z Marcowego 43 i Tmavego 42, obydwa piwa były zdominowane przez ziemistą nutę, a pachniały mi gotowanymi grzybami... Miały jakąś infekcję widocznie i dopiero po 2 latach się ujawniła. Nie dopiłem ich i poszły w kanał. No to w piątek Polskie Ale, drożdże rozbujane słody pośrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) No to jedziemy serię Alesów, a na początek: 04.09.2014 warka 133 Polskie Ale (receptura własna) SKŁAD: Optima Pilzneński - 3,6 kg Optima Pale Ale - 0,6 kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,2 kg Sybilla szyszka własna zerwana z krzaczora ?% 35 g Iunga 10% 30 g Lubelski Select 4,5% 45 g Na cichą: 48 g Iungi i 43 g Lubelski Select Drożdże 1450 Denny's Favorite 50, rozbujane w starterze około 120 ml Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l 15' - 54C pomiar pH 5,3 pH kwasu nie dodaje. 60' - 68-61C 5' - 75C mash out WYSŁADZANIE: 11+11 = około 22 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml. GOTOWANIE: FWH Sybilla szyszka 20 g 60' Iunga 5 g 30' Iunga 10 g 15' Sybilla szyszka 15 g 10' Lubelski Select 15 g 5' Lubelski Select 15 g 0' Lubelski Select 15 g i Iunga 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 11,3 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 11,8 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 25 minut około 90 litrów. Dochłodzone w lodówce do 18C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 18C. Planowana burzliwa: 18 C - 10 dni 18C - Cicha 5 dni z Lubelskim Select i Iungą [EDIT] 14.09.2014 zlałem na cichą wyszło 23 l, dodałem 48 g Iungi i 43 Lubelskiego select, generalnie piwo całkiem klarowne i drożdże opadły ładnie na dół, smaku nie spróbowałem, ale aromat ładny piwo miało owocowo- ziołowy Zobaczymy jak po chmieleniu na zimno, piwko leci do kega w piątek [EDIT] 19.09.2014 Zlałem właśnie warkę 133 Polskie Ale do kega 18,5 l i 9*0,5l butelek przy 2,4 blg (5,2 brix przed korektą) no i jestem pozytywnie zaskoczony, Iunga i Lubelski Select dały ciekawy efekt na zimno, lekko ziołowo cytrusowy z lekką żywicznością, niestety czuć też lekką trawiastość, za słabe to piwo na takie eksperymenty... Goryczka też jest mocna, widać dla mojej szyszki muszę zakładać 8 alfa-kwasów DEGUSTACJA: Piwo wyszło bardzo dobra, niedługo poleci do powtórki jak będzie nowa Iunga. Dała bardzo ona w połączeniu z Lubelskim select aromaty cytrusowo- żywiczne z nutą korzenną. Ogólnie piwo miało być lekkie i wodniste i takie wyszło! Bardzo pijalne z ładną pianą i aromatem z polskich chmieli Mam nadzieje że Iunga 2014 będzie też tak genialna. KOMENTARZ: - Czas pracy 4,5 h, - Przyjemne lekkie piwko myśle, że wyjdzie mam nadzieje że denny's się spiszą dobrze jak San Diego super Wszystkie wiadra zapełnione teraz czekamy aż się przefermentuje. Jutro może Whiskey Stouta w butelki zamknę jak będzie czas Edytowane 21 Października 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jak liczysz IBU skoro nie wiesz ile ma Twoja Sybilla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 18C - Cicha 5 dni z Lubuskim Select i Iungą po 20 gram na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jak liczysz IBU skoro nie wiesz ile ma Twoja Sybilla? Pi razy drzwi przyjąłem 6,5 a.k. do obliczeń A dopiero się okaże ile będzie miała w tym roku sybilla, porównam z plantatorami. W sumie też obliczenia IBU Vami pamiętaj, że są trochę naciągane i poglądowe, tak naprawdę bez laboratorium to nie dowiesz się dokładnie ile masz 18C - Cicha 5 dni z Lubuskim Select i Iungą po 20 gram na zimno ? Hehe fakt błąd Nie zauważyłem tego, tak to jest jak się mieszka w Lubuskim i na co dzień tego województwa używa, pochrzaniło mi się z rozpędu Już zmienione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 tak to jest jak się mieszka w Lubuskim i na co dzień tego województwa używa a już myślałem, że to z Twojej uprawy jakaś nowa odmiana się znalazła FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 tak to jest jak się mieszka w Lubuskim i na co dzień tego województwa używa a już myślałem, że to z Twojej uprawy jakaś nowa odmiana się znalazła Jeszcze tak zaawansowany w uprawie chmielu nie jestem, ale kto kto wie Za parę lat może jakąś krzyżówkę stworzę i co by mi było lżej z nazewnictwem i pomyłkami nazwę Lubuski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Zlałem właśnie do butelek warkę 130 Whiskey Stout wyszło 44*0,5l przy 3,2 blg (7,2 brix przed korektą) chyba osiągnąłem to co chciałem piwo jest lekkie, aromat torfu, brak karmeli, delikatna goryczka, zapowiada się naprawdę ciekawie W poniedziałek BIPA pójdzie do butelek. Polskie Ale pięknie fermentuje w 17C. Edytowane 5 Września 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Wczoraj wspólnie z Wyvernem zlałem warkę nr 129 Belgian IPA wyszło 41*0,5l butelek przy 3,5 blg (9 brix przed korektą) trochę fenoli, lekki alkohol i mega aromat z chmieli na cichą ooooo taaaaaaak O to chodziło, zaczekam aż się ułoży jako tako ale będzie morderca z 18,5 na 3,5 blg zeszło i ma 8% FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Piwo zajęło 3 miejsce w XIV KPD w Cieszynie 12.09.2014warka 134 Tripel (receptura własna)SKŁAD: Optima Pilzneński - 5,3 kg Cukier Kandyzowany 1 kg (przepis na dole) Bruntal - Ekstrakt słodowy jasny - 0,65 kg Sybilla swoja szyszka ak nieznane przyjąłem 7 - 180 g Sybilla granulat 7% 8 g Lubelski Select 4,5% 12 g Drożdże 3522 Belgian Ardenns zbiór nr II po warce Saison. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5,3 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 17l60' - 63-61C20' - 73-71C5' - 75C mash outWYSŁADZANIE:10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,4 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. CUKIER KANDYZOWANYY:1 kg cukru1 szklanki wody6 g pożywki DAP3/4 szklanki wodyTrzy pierwsze pozycje wrzucone do gara, podgrzewane na małym ogniu do temperatury 136C, temperatura uciekła mi do 140 zalałem 3/4 szklanką wody. Kolor wyszedł jak toffi, aromat ładny jak karmel. Ładnie skrystalizowało, dodane do chmielenia po zalaniu wrzątkiem.GOTOWANIE:60' Sybilla swoja szyszka 60 g45' Sybilla swoja szyszka 60 g30' Sybilla swoja szyszka 60 g15' Sybilla granulat 8g i Lubelski Select 12 g 10' Cukier KandyzowanyNo i tu jest pies pogrzebany Schłodziłem piwo a zapomniałem na śmierć o ekstrakcie! Wyszło to po zmierzeniu blg dopiero po whirpoolu, więc na szybko gar i grzanie ekstraktu (jak się psuje to wszystko i mi wykipiał oczywiście) zlałem brzeczkę do fermentora dodałem ekstrakt ale i tak nie wyszło tyle ile chciałem mam tylko 17,5 blg miałem mieć 18,5 blg no nic... wyszło za to 24 litry Wrzuciłem piwo do lodówki do rana będzie się chłodzić i przed 6 zadam drożdże Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 24l o gęstości 17,5 Blg, przy wydajności ??% oraz IBU ??(może z 35)Odczyt z refraktometru: 18 BrixChłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 24C w 25 minut około 90 litrów. Potem akcja z ekstraktem temperatura skoczyła do 28C, dochłodzone w lodówce do 16C. FERMENTACJA:Temperatura zadania drożdży 16C, potrzymane dwie doby w lodówce .Planowana burzliwa:16 C - 2 dni20 C - 4 dni 22 C - 7 dniCicha - 2 tygodnie[EDIT]17.10.2014 zlałem do 44*0,5l butelek przy 3,4 blg (8,6 przed korektą) i znowu powtórka z Dubbla, mocny banan, trochę pieprznych fenoli, do tego lekki goździk, fajny alkohol rozgrzewający, jeszcze trochę pachnie drożdżem ale to się ułoży. Na miesiąc do gazowania się i spróbujemy butelkę KOMENTARZ:- Czas pracy 6 h, - Wyjdzie lżejsze niż miałem zamiar ale u mnie to norma nad pewnymi stylami mam klątwę chyba W zeszłym roku też za słabego tripla zrobiłem... Modlę się tylko żeby w Pumpkin Ale nie było infekcji bo się załamię normalnie I staremu koniowi zdarza się gapiostwo no nic Jutro powstanie Pszeniczne kolejne jak zleję obecne do butelek. Edytowane 22 Lipca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Hmmm... Wydawało mi się, że cukier inwertowany to jest z dodatkiem kwasku cytrynowego, a ten z DAP to cukier kandyzowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Racja z przyzwyczajenia tak napisałem już ktoś mi zwracał na to uwagę Już poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Wczoraj ... zlałem warkę nr 129 Belgian IPA wyszło 41*0,5l butelek przy 3,5 blg (9 brix przed korektą) trochę fenoli, lekki alkohol i mega aromat z chmieli na cichą ... Krzysztof ... Zlewasz na cichą do butelek? Coś wydaje mi się że ostra degustacja była! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Buahaha.... Ewentualnie takie ulepszenie procesu, po cichej tylko kapsluje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Hehe błędne sformułowanie, a się czepia No parę piw poszło przed zlaniem parę po zlaniu Chodziło o mega aromat z chmielenia na zimno na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Coś wydaje mi się że ostra degustacja była! Podobno była. Spotkałem Wyverna w Strefie w środę i coś wspominał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) 13.09.2014 warka 135 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pszeniczny - 2,3 kg Optima Pilzneński - 2 kg Sybilla własna szyszka tylko już wysuszona 7% 32 g Drożdże 3068 Weihenstephan Weizen gęstwa 120 ml, przelane z wiadra do wiadra. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,3 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 44C -30' 54C-15' 64C-10' Potem 1/3 zacieru odjęta do osobnego gara 10'-72C, 30' gotowania, zwróciłem zacier i troszkę podgrzałem: 72C-15' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 10+10 = około 19 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. GOTOWANIE: 60' Sybilla szyszka 20 g 15' Sybilla szyszka 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22,5l o gęstości 11,5 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 18 Odczyt z refraktometru: 12 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 90 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 22C, przeniesione do pokoju. Planowana burzliwa: 19 C - 14 dni [EDIT] 27.09.2014 Rano zlałem warkę 135 Pszeniczne wyszło 18,5 l keg oraz 10*0,5l butelek przy 3,5 blg (6,8 brix przed korektą), w smaku banan i goździki, dużo innych owocków, piwko jest w sam raz tak jak pierwsze DEGUSTACJA: Powtórka z poprzedniej warki, z tym że to było serwowane na urodziny z kega... Pszenice to jedne z lepszych piw jakie mi wychodzą, dużo banana i goździka, smak średnio pełny z kwaskowatym finiszem, kolor słomy, mętny z bardzo ładną pianką. Goście bardzo byli zadowoleni z tego piwa Degustacja piwa z depozytu - Kosa (piwo dość stare z 2-3miesiące): Pszeniczne Undeath Piłem na imprezie jako pierwsze ale z tego co pamiętam to: Wygląd: słaba piana, nie lałem z góry ale mimo wszystko coś powinna się pojawić. Może szkło było nie wypłukane po detergentach... Aromat: goździkowy Smak: Bardziej bananowy niż goździkowy, mi się podobało. ( albo na odwrót Aromat ze Smakiem :] ) Goryczka: stosunkowo mocna jak na styl ale dzięki temu piwo miało trochę charakteru Odczucie w ustach: brakowało mi gazu, praktycznie zero go było. Poza tym bardzo fajne i pijalne. KOMENTARZ: - Czas pracy 6 h ------------------------------------------------------------------------------------ W trakcie zlałem poprzednią pszenicę z warki 131 do 46*0,5l butelek przy 3,1 blg (6,6 brix przed korektą) dużo goździka, średni banan i lekka guma balonowa... Nagazowanie na 3 v celuje, czekam parę dni i spróbuję piwko. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Dzisiaj zlałem na cichą warkę 133 Polskie ale wyszło 23 l, dodałem 48 g Iungi i 43 Lubelskiego select, generalnie piwo całkiem klarowne i drożdże opadły ładnie na dół, smaku nie spróbowałem, ale aromat ładny piwo miało owocowo- ziołowy Zobaczymy jak po chmieleniu na zimno, piwko leci do kega w piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 dodałem 48 g Iungi i 43 Lubelskiego select, chmieliłeś juz polskimi na zimno? jestem ciekawy efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Tak, ale tylko sybillą wcześniej efekt średnio zadowalający, zapach miała korzenno-perfumowy dość szybko on się zredukował w butelce, ale eksperyment był udany. Trzeba jednak się oswoić z tym, że Polskie chmiele to nie amerykańce, które są super aromatyczne. Nasze odmiany są o wiele delikatniejsze Chmiele w tym piwie to granulat zbiór 2013 (chciałem się go już pozbyć ), jak dorwę tego roczny granulat to myślę, że zrobię serię Single Hopów z nimi Zobaczymy czy to będą Ale czy Lager, ale na pewno chce przetestować samą Iungę, Magnata, Lubelski (normalny lub wersję Select) i być może jeszcze raz sybillę Edytowane 15 Września 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 No właśnie tez sie zastanawiam nad przetestowaniem chmieli polskich i zrobienie paru singiel hopów, albo raczej SMaSHów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 No właśnie tez sie zastanawiam nad przetestowaniem chmieli polskich i zrobienie paru singiel hopów, albo raczej SMaSHów No tylko trzeba poczekać na chmiel tego roczny świeży... Ploty niosą też, że jakaś nowa (stara) odmiana ma wejść do obiegu.... Ale co będzie to się zobaczy w pod koniec października albo w listopadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 mówisz o Magnacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się