Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Rozlałem do butelek warkę 199 APA wyszło 41*0,5l i 1*0,33l butelek, przy 3,3 blg - 1,013 FG. Aromat mniej intensywny niż 198, ale delikatnie lepsza goryczka, zobaczymy po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Rozlałem do butelek warkę 199 APA wyszło 41*0,5l i 1*0,33l butelek, przy 3,3 blg - 1,013 FG. Aromat mniej intensywny niż 198, ale delikatnie lepsza goryczka, zobaczymy po nagazowaniu. Nie zaszkodzi jak na PWZ weźmiesz obie warki (druga, nie konkursowa, do spróbowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Rozlałem do butelek warkę 199 APA wyszło 41*0,5l i 1*0,33l butelek, przy 3,3 blg - 1,013 FG. Aromat mniej intensywny niż 198, ale delikatnie lepsza goryczka, zobaczymy po nagazowaniu. Nie zaszkodzi jak na PWZ weźmiesz obie warki (druga, nie konkursowa, do spróbowania) Wezmę na pewno Tylko żeby się nie okazało, że ta co nie startuje będzie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Przepis ten sam co zwycięska warka nr 188, zobaczymy czy uda się mniej więcej powtórzyć Piwo na PiwoWarZone jeżeli uda się przejść do drugiej rundy w lutym. Połowa warki pójdzie na cichą z brettami, bo chyba będę miał dosyć tego Saisona po wszystkim. 28.12.2015warka 202 Saison (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale- 3 kg Bestmalz Pszeniczny - 1,5 kg Płatki owsiane górskie - 0,2 kg Strzegom Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg Strzegom Karmelowy czerwony - 0,1 kg Iunga 11% 20 g Lubelski 4% 25 g Skórka pomarańczy kandyzowana własnej roboty tym razem znam ilość 100 g (razem z ciężarem cukru) 1 skórka z cytryny - 10 g Drożdże Fermentum Mobile 21 Odkrycie sezonu po BGSA Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,7 kg.ZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 64-61C - 35' 74-71C -15' WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60':60' Iunga 20 g 10' Lubelski 10 g + kandyzowana skórka pomarańczy 0' w 100C 15 g Lubelskiego i 10 g skórki z cytryny Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14,2 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 26Odczyt z refraktometru: 14,8 BrixSG: OG - 1.058FG - 1.01?Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:20 C - 19 dni [EDIT] 18.01.2016 Zlałem właśnie warkę 202 Saison do butelek wyszło 42*0,5l butelek przy 2,6 blg - 1.010 FG. Piwo na bitwę we Wrocławiu więc za wiele nie zdradzę, ale na pewno mogę powiedzieć, że nie wyszło podobnie do jego kolegi co wygrał w Poznaniu Niech się nagazuje to więcej napiszę. KOMENTARZ: - Czas pracy 6,5 h, Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Widzę, że już któraś warka na Odkryciu Sezonu - jakie masz obserwacje jeśli chodzi o czas trwania i głębokość odfermentowania tego szczepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Widzę, że już któraś warka na Odkryciu Sezonu - jakie masz obserwacje jeśli chodzi o czas trwania i głębokość odfermentowania tego szczepu? Powiem no tak zobacz do załącznika, polecam bardzo te drożdże do Saisonów, a do ilu schodzą masz zawsze w moich notatkach i recepturach Saison zajął I miejsce w Poznaniu na nich, a zszedł z 14 do 3 blg, natomiast Belgian Blond Ale z 16 do 1,7 blg (zacierałem wytrawniej + cukier) BGSA jeszcze nie wiem nie dawno wrzuciłem je na cichą z 2-3 tygodnie musi posiedzieć, a nie robię pomiarów często przy przelewaniu. Co do czasu trwania są dość powolne 2 tygodnie bite fermentacji, potem klarowanie piw, gęstwa jest bardzo sypka i obkleja fermentor w koło, a także nie chcą za bardzo opadać minimum 2 tygodnie cicha - w tym samym wiadrze albo w osobnym. Generalnie warto dla tych drożdżaków Jeszcze komentarz do odfermentowania Saisona, wg. wyniku z laba odfermentowało mi piwo 71% co daje z 14,2 do 4 blg, moje urządzenie pomiarowe refraktometr dało wyniki 14 blg oraz 3 blg - po korekcji widać metoda obliczania nie jest do końca poprawna u mnie ekstraktu końcowego... Ale nic na to nie poradzę Wiem mniej więcej za to jaki mam błąd pomiaru Edytowane 29 Grudnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Dzięki ze wyczerpującą odpowiedź. Czyli generalnie moje obserwacje są podobne, długa fermentacja i nie aż tak bardzo niskie odfermentowanie jak można by się spodziewać po typowym szczepie saisonowy, wszystko w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Właśnie zlałem do butelek Warkę 200.5 Marchewkowe wyszło 2*0,5l i 13*0,33l butelek przy 2,7 blg - 1,011 FG. Wyszło bardzo ciekawie, w aromacie marchewkę czuć jak z świeżo wyciśniętego soku. W smaku też jest wyraźna, ale cierpka, choć generalnie jak podfermentowany sok z marchwi Trochę za wytrawne ale przyjemnie pijalne, po nagazowniu jak się ułoży może będzie lepiej. Jak kolega dowiezie to dam do paru butelek jeszcze słodzika. No to jak co roku w sylwestra małe podsumowanie roku. Udało się tak jak w poprzednim roku zrobić 52 warki plus dwie z wysłodzin oraz 2 piwa warzone komercyjnie Bożonarodzeniowe w Wąsoszu i Zimowe w Częstochovi. W domu piwa zrobiłem około 1100 litrów, natomiast komercyjnie - Wąsosz 70hl, Częstochovia około 600l. Piwa wychodziły raz lepsze raz gorsze, z postanowienia o startowaniu w konkursach mało wyszło, ale wziąłem udział w 3 konkursach, z czego w 2 wygrałem pierwsze miejsca - Piwo Świąteczne warka 140 ( ubiegłoroczna ) i warka 188 Saison w Poznaniu. W reszcie finały ale bez podium, więc poszło całkiem nieźle. Były też piwa gorsze - 2 zakażenia jedno w Pszenicy i jedno w APA, udało się piwa spić ale nie było szału część i tak w kiblu wylądowała. Generalnie rok zaliczam do udanych. Mam nadzieje, że i przyszły będzie jeszcze lepszy i wszystkim tego życzę w nadchodzącym roku! Samych dobrych warek. W planach na nowy rok Polskie ale potem się zobaczy, na pewno lagery, na pewno kilka eksperymentów i mam dużą ochotę na belgi oraz kwasy No to jeszcze raz najlepszego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Powodzenia w warzeniu w 2016r. Plany ambitne. Wszystkiego najlepszego i oby ten rok nadchodzący był jeszcze lepszy od tego mijającego. Do usłyszenia za rok I o godzinie 24 .... na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 No to na nowy rok trzeba było przelać na cichą warkę 200 wyszło 21 litrów przy 5 blg- 1.019 FG. W aromacie nie czuć tych przypraw jest coś co bym określił jako lekka kawa z chilli ale nie jest to mega przyjemny aromat. Przewijają się gdzieś orzechy ale co tu dużo mówić jeszcze z 2 tygodnie cichej dam bo piwo jest lekko mętne nie chce się coś sklarować. Odfermentowanie spore będzie miało z 8%, a alkoholu w aromacie nie czuć Fermentacja poszła czysto. Dobra na 2 tygodnie zapominam jeszcze o nim Coś czuje, że 3-6 miesięcy będzie się układać w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) 03.01.2016warka 203 Polskie Ale (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale - 4 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Taurus 12% 12 g Sybilla 6,6% 50 g Lubuski 4% 50 g Drożdże WLP 090 San Diego Super około 90 ml, rozbujane w starterze Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,2 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 68-61C - 50' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60': 60' Taurus 12g 30' Lubelski 10 g15' Sybilla 10 g 10' Lubuski 10 g 5' Sybilla 10 g 0' w 70C po 30 g Lubuskiego i Sybilli Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 32Odczyt z refraktometru: 13,0 BrixSG: OG - 1.050FG - 1.012Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:20C - 12 dni 8C - 4 dni bez cichej [EDIT] 19.01.2016 Zlałem właśnie warkę 203 Polskie Ale do kega 18,5l i 9*0,5l i 1*0,33l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. Aromat trochę dziwny jakby orzecha włoskiego.. czyżby aldehyd? W smaku nawet dobre Piwo w sumie codzienne do spicia nie podniecania się nim Zobaczymy co ponagazowaniu wyjdzie. Degustacja: Konus -Polskie Ale Wygląd: Ciemnozłote, klarowne, piana średnia, dość małe-średnie pęcherzyki, opada do kożuszka, lekko zdobi szkło. Aromat: Przyprawowo-ziołowy, potem słodowość, coś karmelowo-imbirowego mi majaczy w tle, nie wiem co to jest. Smak: Średniowytrawne, podbicie słodowe, goryczka niska-średnia, trochę taka zalegająco-taninowa. W smaku też lekka karmelowość. Wysycenie dość wysokie, w miarę pasuje do tego piwa. Dziwne odczucie jakby kwaśności jest, nie jest to kwaśne ale jakieś dziwne Podsumowanie: Polskie Pale Ale-wypić, nie podniecać się, zwłaszcza kiedy jest dobre! - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 201 Pils wyszło 21 litrów piwa, aromat niezły lagerowy i troszkę siarkowodoru zostało pomimo 2 dni w 16C, no cóż skoki temperatury jednak mu nie posłużyły Piwo trochę mętne jest, ale posiedzi tydzień w piwnicy i tydzień w garażu w 4C to się sklaruje. Pomiaru nie robiłem. Jutro rozlew BGSA i na wtorek szykuje surowce na Wiedeńskiego Lagera. W planach jeszcze Marcowe i czas myśleć o wędzonce jak skończą fermentować. Muszę zdążyć zrobić Koźlaka i jakiegoś Porterka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zlałem dzisiaj warkę 197 BGSA do butelek wyszło 42*0,5l przy 2,5 blg - 1,010 FG. No nieźle Z 20 blg to daje jakieś 9% Piwo w aromacie bardzo owocowe i fenolowe, smak dobry delikatnie cierpki na finiszu. No to teraz najdłuższa część leżakowanie minimum 3 miesiące do spróbowania piwa Pośrutowałem na Wiedeńskiego Lagera- jutro będzie warzony. Zleję też Polskie Ale do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) 14.01.2016warka 204 Wiedeński Lager (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Monachijski - 3,5 kg Strzegom Pilzneński - 1 kg Strzegom melanoidowy - 0,1 kg Strzegom karmel 30 - 0,1 kg Iunga 11% 17 g Perle 7% 15 g Lubelski 4% 10 g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager około 100 ml po Pilsie Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,7 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 15l 64-61C - 30' 74-71C - 30' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. GOTOWANIE 60': 60' Iunga 17 g 30' Lubelski 10 g10' Perle 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 13,5 Blg, przy wydajności 68% oraz IBU 30Odczyt z refraktometru: 14,0 BrixSG: OG - 1.055FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 30 minut około 100 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:10C - 14 dni cicha: 10C - 10 dni [EDIT] 13.02.2016 r. Dzisiaj zlałem do butelek warkę 204 Wiedeński Lager wyszło 44*0,5l przy 2,6 blg - 1,011 FG. W smaku znowu trochę estrów, choć był w 9 C robiony, dalej czysto i słodowo oraz przyjemna goryczka. Mam nadzieje że te estry uciekną w miarę dojrzewania No to 2 miesiące zapominamy o nim co najmniej [EDIT] - Czas pracy 6 h, Edytowane 13 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Lubuski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Lubuski? Lubelski Jak się mieszka w Lubuskim to się cały czas to myli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zlałem właśnie warkę 202 Saison do butelek wyszło 42*0,5l butelek przy 2,6 blg - 1.010 FG. Piwo na bitwę we Wrocławiu więc za wiele nie zdradzę, ale na pewno mogę powiedzieć, że nie wyszło podobnie do jego kolegi co wygrał w Poznaniu Niech się nagazuje to więcej napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zlałem właśnie warkę 203 Polskie Ale do kega 18,5l i 9*0,5l i 1*0,33l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. Aromat trochę dziwny jakby orzecha włoskiego.. czyżby aldehyd? W smaku nawet dobre Piwo w sumie codzienne do spicia nie podniecania się nim Zobaczymy co ponagazowaniu wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zlałem do kega warkę 201 Pils wyszło 18,5l oraz 8*0,5l butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. W aromacie i smaku powiem, że nie pilsowate, popsułem temperature fermentacji za duże skoki zaowocowały dosłownie Mam estry jak cholera czuć też alko, nie wiem czy nie ma lekkiego rozpucha. Jest taki perfumowaty zapaszek, na pewno nie pilsowy. No cóż wiem co zepsułem następnym razem nie nastawię lagera jeżeli nie będę miał w piwnicy stałych warunków fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 20.01.2016warka 205 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Monachijski - 3 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Strzegom melanoidowy - 0,1 kg Strzegom karmel 300 - 0,1 kg Strzegom czerwony - 0,2 kg Taurus 12% 10 g Perle 7% 25 g Lubelski 4% 15 g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager około 100 ml po Pilsie Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 5,4 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 17l 64-61C - 35' 74-71C - 25' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. GOTOWANIE 60': 60' Taurus 10 g i Perle 10 g 10' Perle 15 g 5' Lubuski 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14,7 Blg, przy wydajności 68% oraz IBU 27Odczyt z refraktometru: 15,3 BrixSG: OG - 1.060FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C w 27 minut około 100 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:8,5C - 14 dni cicha: 8,5C - 10 dni [EDIT] [EDIT] - Czas pracy 6 h, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 No cóż wiem co zepsułem następnym razem nie nastawię lagera jeżeli nie będę miał w piwnicy stałych warunków fermentacji. I 2h później: 20.01.2016 warka 205 Marcowe (receptura własna) bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) No cóż wiem co zepsułem następnym razem nie nastawię lagera jeżeli nie będę miał w piwnicy stałych warunków fermentacji. I 2h później: 20.01.2016 warka 205 Marcowe (receptura własna) Hehehe to nie tak Pilsa nastawiałem jak zapowiadali mrozy w piwnicy miałem 10 C więc dobre warunki fermentacji, oczywiście pogoda się zmieniła i przyszło ocieplenie i skoczyła temperatura mi w piwnicy do 13C, zareagowałem wrzucając go do lodówki i schładzając do 8C. Tak się złożyło też, że siadło mi ogrzewanie w domu na najgorsze mrozy i miałem jakieś 4C w piwnicy następnie... A lodówka była używana w innych celach. Po uruchomieniu pieca (który stoi w pomieszczeniu obok przez ścianę) w piwnicy nagrzało się ponownie do 13C.... Takie skoki zestresowały widać drożdżaki, a ja źle to zaplanowałem - gdybym miał więcej czasu to bym całą fermentacje w lodówce przeprowadził Teraz mam równe 8,5 C od jakiegoś tygodnia w piwnicy więc idealne warunki i z tego co widzę utrzymają się jeszcze jakiś miesiąc Więc mogę robić lagerki spokojnie Mam nadzieje, że teraz nie będzie niezaplanowanych skoków temperatury, ale jak coś to u rodziców ostatnio odgrzebałem zasypany przez dziadka kanał samochodowy gdzie jest stała temperatura 7C Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 5000 post Ale naspamowałem na forum... No to trzeba jakieś dobre piwko spić z tego powodu A ogólnie to zlałem warkę nr 200 do 21*0,33l i 27*0,5 l butelek przy 5 blg - 1.019 FG. W smaku powiem, że ciekawe dość treściwe alkoholu nie czuć. W aromacie papryczka chilli i kurkuma, oraz słodycz. Dziwnie i zarazem ciekawie No to czekamy na gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) 26.01.2016warka 206 SH Iunga (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale - 4 kg Strzegom bursztynowy - 0,1 kg Strzegom karmel 30 - 0,1 kg Iunga 2015 11,6% 65 Drożdże WLP 090 San Diego Super po Polskim Ale około 120 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,2 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 15l 68-61C - 60' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60': 60' Iunga 15 g 5' Iunga 20 g 0' w 70C po 25 g Iunga Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 32Odczyt z refraktometru: 13,0 BrixSG: OG - 1.050FG - 1.012Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:20C - 12 dni Cicha 7 dni z 50 Iungi. [EDIT] 10.02.2016 r. Zlałem na cichą warkę 206 Sh Iunga i dałem 50 g Iungi na zimno. W aromacie znowu przewija sie ten zapach zielonego groszku co w Polskim Ale. Słód idzie w odstawkę chwilowo, z ciekawości zrobię AIPA na innym słodzie i tych drożdżach zobaczymy czy to faktycznie wina słodu. [EDIT] 16.02.2016 r. Rozlałem warkę 206 SH Iunga wyszło 18,5 litra do kega oraz 7*0,5l i 1*0,33 butelek przy 3 blg - 1,012 FG. W smaku dalej jest ten aromat zielonego groszku czyli wina słodu. Piwo ma ładny aromat ziołowo-owocowy z Iungi, ale bardziej w stronę ziołowości. Goryczka solidna i delikatnie zalega będzie trzeba uważać z tym rocznikiem. - Czas pracy 5 h, Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 odgrzebałem zasypany przez dziadka kanał samochodowy Aaa, i to dlatego mówi się, że piwo poszło w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się