Thorgall Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Może jakieś nagranie w sieci się pojawi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Nie widzę sensu nagrania jak jest kilkadziesiąt filmików o warzeniu na youtubie. W szkółce i tak omawiane są podstawy oraz to uczestnicy głównie warzą piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Wczoraj w ramach szkółki uwarzyliśmy: 28.08.2016warka 232 APA - American Pale Ale (receptura własna) SKŁAD: Pale Ale Strzegom - 4 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Marynka - własna szyszka ??% 35 g Ahtanum 4,5% 15 g Citra 11% 15 g Drożdże FM11 Wichrowe Wzgórza około 120 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5 minut 4,2 kg ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 67-61C - 60' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów bez korekty pH. Gotowanie przebiegło na dwa razy ze względu na warunki - jedno na szkółce drugie 15 minut w domu. GOTOWANIE 45' (szkółka): 45' Marynka 35 g 0' Citra 15 g GOTOWANIE 15' (w domu): 0' w 65 C Ahtanum 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 30 Odczyt z refraktometru: 12,5 BrixSG: OG - 1.048FG - 1.007Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 25C w 25 minut około 120 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:21C - 14 dni Cicha - 16C - 7 dni z 15 g Citry i 15 g Ahtanum [EDIT] 12.09.2016 Zlałem właśnie na cichą warkę 232 APA wyszło 21 litrów dodałem 20 g Citry i 15 g Ahtanum - posiedzi z tydzień w 7C. [EDIT] 18.09.2016 A dziś do kega poszła warka 232 APA szkółkowa wyszło 18,5l oraz 6 butelek 0,5 l przy 1,9 blg - 1,007 FG. Bardzo głęboko zeszło to piwo... Widać zacieranie poszło w 64C bardziej. Aromat owoców tropikalnych w normie. - Czas pracy 7 h - Ze względu na warunki szkółkowe i garnek, który nie chciał współpracować ( czujnik znowu zaczął działać w lidlowskim garze LOL) gotowanie przebiegło w dwóch etapach - na szkółce zlałem do fermentora wrząca brzeczkę i zawiozłem ją do domu gdzie drugi raz została zagotowana i schłodzona do 25C - ze względu na późną porę zadałem w tej temp. drożdże i nad ranem -21C była już ładna pianka. Mam nadzieje że nie będzie rozpucha z tego powodu choć czytałem że Wichrowe lubią trochę wyższą temperaturę zobaczymy... A zadałem je bo nie zdążyłem odpalić hotheadów - chroniczny brak czasu ostatnio Szkółka się udała miejmy nadzieje, że przybędzie 12 nowych piwowarów w regionie Edytowane 18 Września 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zlałem warkę 231 Lichtenhainer wyszło 42*0,5l butelek przy 2,8 blg - 1.011 FG. Wyszło mi kwaśne peated ale czyli coś za czym średnio przepadam... Liczyłem jednak na trochę wędzonki, a jest typowe whisky. Kwas idealny moim zdaniem wędzonka nie nachalna znika po chwili, a piwo dość orzeźwiające. Choć pierwszy aromat zaskakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Bookuje butelke radekw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Bookuje butelke Zobaczymy Może szybko zejdzie hehe A co jakaś wymiana się szykuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Czyli potwierdziło się to co już podejrzewałem, dobre wędzenie dębem pozwala osiągnąć aromat słodu wędzonego torfem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) 01.09.2016warka 233 Wiśniowe (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Map@pils - 4,2 kg Sybilla własna szyszka świeża pewnie koło 6% 55 g 5 kg wiśni Drożdże The Yeast Bay Saison Brettanomyces blend około 150 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5 minut 4,2 kg ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 67-61C - 60' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów bez korekty pH. GOTOWANIE 60': 60' Sybilla szyszka 55 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 11,5 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 12 BrixSG: OG - 1.046FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 120 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:22C - 14 dni - w końcu bretty i szczep belgijski dam trochę wyższą temperaturę Cicha - 22C - z 5 kg wiśni [EDIT] 17.09.2016 Wczoraj zlałem warkę 233 Wiśniowe na cichą z dodatkiem 3 kg wiśni niedrylowanych (wiem kwas pruski ale liczę się z ryzykiem, bo słyszałem że przy fermentacji kwas pruski jest rozkładany). Wiśnie zamrożone czekały 1 miesiąc w zamrażalniku. wyszło jakieś 27 litrów. Zlałem to piwo do petainera 30 litrów, idealnie się do tego nadają. 22.12.2016 Zlałem właśnie do butelek warkę 233 Wiśniowe przy 2 blg - 1.008 FG wyszło 27*0,5l, 8*0,4l i 21*0,33l. Aromat zbrecony lekko w stronę owoców, z mocną wiśnią Jest owocowo i trochę dziko. W smaku kwaskowate z wiśnią na pierwszym planie lekko wodniste, nie pełne. Goryczka bardzo niska finisz lekko cierpki, alkoholu nie czuć. Jest super wiśniowo, lekko brettowo Saisonowe (wiadomo blend) kwaskowato i orzeźwiająco. Przetrzymałem je te 2 miesiące na cichej i diacetyl zniknął. Myślę, że z 2-3 tygodnie będzie się układać, ale bardzo ciekawie wyszło i tak Recenzja Maciejeq: Wiśniowe Piana: Drobniutka, różowa jak domek Barbie Nie zostaje, dość szybko się reaguje. Barwa: Wiśniowa, udało mi się nalać bez drożdży więc było niemalże idealnie klarowne. Taki trochę kompocik z mrożonych owoców. Aromat: Bret, stajenka, całkiem wyraźna wiśnia i leciutki ocet. No tak mi pachniały wszystkie kwaśne piwa które do tej pory piłem, więc to chyba pozytywne Smak: Lekko pustawe, po chwili wchodzi lekka kwaśność oraz wiśnia, ale taka szczypta tej wiśni, jest bardzo fragmentaryczna. Ogólnie: No to musi być hit na upały, już sobie wyobrażam jak to może wchodzić Bardzo fajne piwo, imo udane i stylowe, chociaż nie piłem w swoim życiu wielu piw z wisnią. Recenzja Bart3q: Wiśniowe kolor bardzo ładna czerwień piana na początku ładna, szybko opadła, ale kożuszek długo się trzyma Aromat - brety, wiśnia, delikatna stajnia, jak rasowy kriek. Do tego migdały - czuć że wiśnie niedrylowane. Delikatna ostra nuta (alkohol? aldehyd? rozpuch?) smak: delikatnie kwaskowe, troszkę jakby taninowe? Znów czuć pestki z wiśni, wiśnie IMO mogłyby być jeszcze wyraźniejsze. Ogólnie bardzo dobre. W smaku wg mnie nie jak rasowe lambiczi (chociaż w sumie za dużo ich nie piłem), ale w aromacie jak najbardziej. - Czas pracy 7 h - Zdjęcie zbioru Sybilli, której w tym roku miałem najmniej zebrałem szyszki 140 g -55g poszło do piwa reszta do piekarnika 40 C - 2 h suszenie. Jutro zapakuje w woreczek próżniowy i wyląduje w lodówce pewnie z 30-40 g jej zostanie po wysuszeniu Ogólnie brzeczka miała fajną średnią goryczkę, podoba mi się stosowanie mokrej szyszki tylko szkoda, że taki krótki okres jest jej użycia. Edytowane 22 Lutego 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) 04.09.2016warka 234 Szyszka Bitter (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 3,5 kg Strzegom bursztynowy -0,2 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,2 kg Sybilla własna szyszka suszona 6% 27 g Marynka własna szyszka suszona 8% 55 g Drożdże Thames valley II - z startera około 90 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5 minut 3,9 kg ZACIERANIE:woda do zasypu - 12l 67-61C - 60' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+10 = około 19 litrów bez korekty pH. GOTOWANIE 60': 60' Marynka szyszka 30 g 0' Sybilla 27 g i Marynka 25 g w 100C Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 9,7 przy wydajności 64% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 10,2 BrixSG: OG - 1.039FG - 1.012Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 35 minut około 120 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18C - 15 dni i do kega [EDIT] 19.09.2016 Jednak dopiero dzisiaj zlałem warkę 234 Szyszka Bitter wyszło 18,5 l do kega oraz 13*0,5l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. W smaku karmelowe, aromat delikatny. Chmieli w aromacie jeszcze nie czuje Goryczka w sam raz, nie za mocna i raczej nie zalega. W aromacie jest delikatna truskawka też - Czas pracy 5 h Edytowane 12 Października 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Zlałem właśnie warkę 230 Berliner Weisse z czarną porzeczką wyszło 48*0,5 l butelek przy 2,7 blg -1.010 FG. Smak dla mnie bomba, bardzo owocowe - porzeczkowe, pszenica gdzieś tam się przebija, troszkę opalizujące ale kolor świetny. Pachnie porzeczką w smaku jest kwaśne ale nie wykręcające usta, potem porzeczka dochodzi do głosu. Bardzo ciekawie się prezentuje, oby utrzymało poziom w butelkach bo na powierzchni piwa już pojawiały się białe plamy z jakiś dzikusów Piwo i tak idzie do spicia dość szybkiego. A tak się prezentuje: Edytowane 7 Września 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 warka 234 Szyszka Bitter (receptura własna) skąd takie chmiele? Bida trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Czemu bida? Sybilla to bardzo fajny chmiel, na marynce za dużo nie robiłem ale też ma ogólnie dobre opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 warka 234 Szyszka Bitter (receptura własna) skąd takie chmiele? Bida trochę 52 g na aromat to bieda? 30 g daje już 30 IBU Marynki na goryczkę Zauważ też, że to jest Bitter nie całe 10 blg. A chmielenie sam sobie ustaliłem na podstawie doświadczenia, dodatkowo to jest eksperyment bo jeszcze swojej szyszki chmielowej suszonej nie używałem na aromat więc zobaczymy efekty. Choć ciężko będzie z tymi efektami - jednak Thames Valley II to mega drożdże - z fermentora dają bardzo owocowo i znowu truskawka się pojawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 warka 234 Szyszka Bitter (receptura własna) skąd takie chmiele? Bida trochę Zarówno Sybilla, jak i Marynka to bardzo dobre klasyczne chmiele. Do bittera idealne. Nie wszędzie musi bić po oczach nowa fala . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) 08.09.2016warka 235 APA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 1,5 kg Malteurope Pilzneński -2,5 kg Strzegom karmelowy 30 -0,2 kg Marynka własna szyszka suszona 8% 30 g Eureka 2015 18% - 25 g Zeus 16% - 15 g Cicha: 30 g Eureka Drożdże Omega Hothead starter 100 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5 minut 4,2 kg ZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 67-61C - 60' 5' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+10 = około 19 litrów korekta pH 6 ml kwasu mlekowego 80%. GOTOWANIE 60': FWH Marynka szyszka 30 g 5' Eureka 10 g 0' Eureka 15 g i Zeus 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 11,5 przy wydajności 65% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 12 BrixSG: OG - 1.048FG - 1.011Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 35 minut około 120 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:21C - w zależności od drożdży 18C - 7 dni z 30 g Eureka [EDIT] 22.09.2016 Zlałem właśnie warkę 235 APA na cicha z 30 g Eureki wyszło 24l. Pachnie owocowo, miło generalnie choć piwo samo w sobie jest dość mętne. Mam nadzieje, że ładnie się sklaruje, ewentualnie zrobię mu cold crush po cichej, 1.10.2016 Zlałem warkę 235 APA do kega 18,5 l oraz 12*0,5l butelek przy 2,9 blg - 1,011 FG. W aromacie wychodzi melon miodowy, potem spora grejfrutowość, ale są też posmaki ziołowo-żywiczne. Przesadziłem trochę z chmieleniem, goryczka jest potężna, ale dobra, krótka i nie zalega. Ciekawy ten chmiel zobaczymy go jak nagazuje kega. - Czas pracy 6 h Edytowane 1 Października 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Nie miałem na myśli ilości, raczej "narodowość" chmielu. I oczywiście nie wszędzie musi być nowa fala, bardziej myślałem o sile tradycji w brytyjskim wydaniu. Chociaż muszę przyznać, że nie znam zbyt dobrze polskich odmian chmiel, może to błąd? Pewnie i na polskie single hopy przyjdzie pora. Po namyślę stwierdzam, że ta awersja do polskich odmian chmielu bierze się z faktu, że gdzieś z tyłu głowy mam, że większość polskich koncerniaków jest z tymi chmielami. Oczywistym jest, że proporcję są zupełnie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Nie miałem na myśli ilości, raczej "narodowość" chmielu. I oczywiście nie wszędzie musi być nowa fala, bardziej myślałem o sile tradycji w brytyjskim wydaniu. Chociaż muszę przyznać, że nie znam zbyt dobrze polskich odmian chmiel, może to błąd? Pewnie i na polskie single hopy przyjdzie pora. Po namyślę stwierdzam, że ta awersja do polskich odmian chmielu bierze się z faktu, że gdzieś z tyłu głowy mam, że większość polskich koncerniaków jest z tymi chmielami. Oczywistym jest, że proporcję są zupełnie inne. Mylisz się, większość koncerniaków jest na ekstrakcie chmielowym z chin A Polskie chmiele są bardzo przyjemne i dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Zlałem właśnie na cichą warkę 232 APA wyszło 21 litrów dodałem 20 g Citry i 15 g Ahtanum - posiedzi z tydzień w 7C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Wczoraj zlałem warkę 233 Wiśniowe na cichą z dodatkiem 3 kg wiśni niedrylowanych (wiem kwas pruski ale liczę się z ryzykiem, bo słyszałem że przy fermentacji kwas pruski jest rozkładany). Wiśnie zamrożone czekały 1 miesiąc w zamrażalniku. wyszło jakieś 27 litrów. Zlałem to piwo do petainera 30 litrów, idealnie się do tego nadają. A dziś do kega poszła warka 232 APA szkółkowa wyszło 18,5l oraz 6 butelek 0,5 l przy 1,9 blg - 1,007 FG. Bardzo głęboko zeszło to piwo... Widać zacieranie poszło w 64C bardziej. Aromat owoców tropikalnych w normie. A jak się uda to jeszcze Szyszka Bitter wyląduje dzisiaj w kegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Jednak dopiero dzisiaj zlałem warkę 234 Szyszka Bitter wyszło 18,5 l do kega oraz 13*0,5l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. W smaku karmelowe, aromat delikatny. Chmieli w aromacie jeszcze nie czuje Goryczka w sam raz, nie za mocna i raczej nie zalega. W aromacie jest delikatna truskawka też Przyszły słody no to warzę Pale Ale i jak zleję piwo na HH to AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Zlałem właśnie warkę 235 APA na cicha z 30 g Eureki wyszło 24l. Pachnie owocowo, miło generalnie choć piwo samo w sobie jest dość mętne. Mam nadzieje, że ładnie się sklaruje, ewentualnie zrobię mu cold crush po cichej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 No i dziś testy na "sucho" nowego sprzętu Jutro uwarzę na nim WCIPA, ale dzisiaj udało się już to ładnie złożyć do kupy. A wygląda to tak jak poniżej Wyszło całkiem nieźle mam nadzieje, że tak samo będzie się sprawować. Gar wyhaczony za 150 zł, chłodnica 140 zł, kran 70 zł i hopstopper 135 zł. Czekam jeszcze na taboret gazowy i będę robił warki 45 litrów czyli dwa fermentory po 22,5 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Jeszcze FD do gara zorganizuj i będziesz pociskał warkę za warką Podwoisz wybicie to i konsumpcję musisz podwoić, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 E tam FD zacieram normalnie i przerzucę młóto albo będę oplot do gara montował Wybicie zwiększam z braku czasu, a spożycie pozostaje takie samo santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Wybicie zwiększam z braku czasu, a spożycie pozostaje takie samo Pewnie niejeden już tak mówił ... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się