Wiktor Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Tak wygląda browar w czasie powstawania: a tak wygląda nasz nowa kadź filtracyjna: będziemy się chwalić w miarę postępów Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 A jakie wybicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Super wykonanie. Może kiedyś też "dorosnę" do takiego browaru. Pomarzyć można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 to dopiero początek jeszcze jest mnóstwo rzeczy do zrobienia. Ogółem oba zbiorniki będę zaizolowane. Zbiorniki mają po 60 litrów więc 40-45 litrów gotowego piwa nie powinno być problemem. Będziemy też warzyć zamiennie z użyciem kotła grzanego gazem - wtedy można jedna za drugą robić - 2 warki po 60-65 litrów w ciągu 8-10 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Kolejna zabawka - pojemnik na drożdże podpinany pod fermentor stożkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Hej. Pytałem podczas imprezy w Lublinie, ale mi z główki uleciało....jaki jest koszt takiego ładnego nacięcia fałszywego dna o sednicy ok 38cm (pod keg'a 50l) ? Edytowane 29 Października 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 w tej firmie co paliliśmy nasz sito to z blachy 1 mm kosztowałoby koło 400 zeta, na nas się nauczyli ze jednak takie gęste sito się okropnie wycina Teraz szukamy innego warsztatu i rozważamy sita szczelinowe bo taka kasa za to dno to zdecydowanie za dużo - połowa była jak najbardziej w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 A ja chcę jeszcze raz podziękować Bromani za chłodnicę. Przy 20l z 97°C schodzi poniżej 25°C w 8 min i w 10 min do 20°C. Dla mnie efekty więcej niż zadowalające, właśnie o to mi chodziło Wiktor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Pietruś dzięki za szczerą i pochlebną opinię Miło jest mi poinformować że niedługo nasze chłodnice i łopaty do zacieru pojawią się w ofercie Centrum Piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Jak ta chłodnica ma się do większych warek np. 40-50l ? Testowaliście ją na większych warkach ? Czy może dla większej warki zalecana jest po prostu większa chłodnica ? Ewentualnie jeśli ktoś używa takiej chłodnicy do większych warek proszę o opinie i czasy chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) możemy pierwszą warkę na nowym sprzęcie wychłodzić tą chłodnicą i zobaczyć ile czasu to zajmie. Pietruś ma chłodnicę 10 metrową trochę dłuższą niż standardowa, więc na 40-50 litrów może się okazać że trzeba będzie 2 połączyć. Ogółem zastanawiamy się jeszcze nad innym urządzeniem do chłodzenia opartym na tych rurkach, ale to jak zrobimy i przetestujemy to się pochwalimy Edytowane 9 Listopada 2012 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 No jak zrobicie przeciwbieżną to będzie coś A tak na marginesie to wydaje mi się, że w warunkach domowych 20min chłodzenia dla chłodnicy zanurzeniowej to rozsądne rozwiązanie i należy tak dobrać sprzęt do zakładanego wybicia żeby się w tym czasie mieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 połączenie dwóch chłodnic to nie problem - wystarczy nypel i 2 uszczelki, więc jak ktoś będzie chciał zwiększyć wybicie to nie będzie z tym problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 możemy pierwszą warkę na nowym sprzęcie wychłodzić tą chłodnicą i zobaczyć ile czasu to zajmie chętnie się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Oj nieładnie Wiktor.. nieładnie.. z wiedzy z udostępnionej na forum biznes robić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Oj nieładnie Wiktor.. nieładnie.. z wiedzy z udostępnionej na forum biznes robić.. Domyślam się że chodzi o puszkę na drożdże. Nie wyszło to ode mnie a od osoby z forum - zapytała się czy coś takiego pospawam jak mi da materiał, co też uczyniłem. Przyznam się szczerze że nie widziałem w tym nic nieetycznego. Wrzuciłem to zdjęcie nie jako rzecz którą mamy na stałe w swojej ofercie, a jedynie jako zdjęcie realizacji na zlecenie klienta - może takiego opisu zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Oj nieładnie Wiktor.. nieładnie.. z wiedzy z udostępnionej na forum biznes robić.. Domyślam się że chodzi o puszkę na drożdże. Nie wyszło to ode mnie a od osoby z forum - zapytała się czy coś takiego pospawam jak mi da materiał, co też uczyniłem. Przyznam się szczerze że nie widziałem w tym nic nieetycznego. Wrzuciłem to zdjęcie nie jako rzecz którą mamy na stałe w swojej ofercie, a jedynie jako zdjęcie realizacji na zlecenie klienta - może takiego opisu zabrakło. Umieszczasz w wątku praktycznie reklamującym działalność... a więc z praktycznego punktu widzenia jest to oferta.. nie wspomnę już o podpytywaniu na chacie jakiś czas temu. Zrobiłeś co zrobiłeś..zrobisz co uważasz za słuszne. Dla mnie zamknięty temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Wzór był zastrzeżony? Wojomir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Oczywiście, że nie.. podane ku ogólnemu użytkowi forum.. ale biznesowo to trochę inaczej się robi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Dlaczego zatem sam na tym nie zarobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Dlaczego zatem sam na tym nie zarobisz? ile osób ma fermentory stożkowe w skali domowej i takie puszki? 5-10 osób? i większość z nich zrobione to po znajomości. Nie ma tego u nas na stronie wrzuconego w ofertę i nie będzie, a tu wrzuciłem tylko żeby pokazać że takie coś też spawam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 zrobiłem szybki test chłodnicy na większej objętości wody: chłodnica standard tylko trochę szerzej zwinięta, 7,5 metra, chłodzenie było w zaizolowanym zbiorniku (50 mm wełny) ilość po ochłodzeniu ~39 litrów. Przepływ - zawór kulowy otwarty do połowy. Temperatura wody chłodzącej 15 stopni początkowa temperatura - 85°C 3 minuty 66°C 7 minut 50°C 10 minut 41°C po 10 minutach zacząłem intensywnie mieszać chłodnicą, i po 18 minutach było 21 stopni bez szaleństwa, ale da się. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzięki Wiktor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 zrobiłem szybki test chłodnicy na większej objętości wody: chłodnica standard tylko trochę szerzej zwinięta, 7,5 metra, chłodzenie było w zaizolowanym zbiorniku (50 mm wełny) ilość po ochłodzeniu ~39 litrów. Przepływ - zawór kulowy otwarty do połowy. Temperatura wody chłodzącej 15 stopni początkowa temperatura - 85°C 3 minuty 66°C 7 minut 50°C 10 minut 41°C po 10 minutach zacząłem intensywnie mieszać chłodnicą, i po 18 minutach było 21 stopni bez szaleństwa, ale da się. Przy okazji , dziękuję Wiktor za pomoc , uchwyt do wyciągania kosza ze Speidla rewelacja , polecam usługi Bromanii , szybko solidnie i przystępnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Wielu nie chce się, nie ma takiej możliwości lub zwyczajnie woli by ktoś to profesjonalnie za nich zrobił. Ja tam się cieszę, że jest taki sklep, taka firma, a że przy okazji dzielą się uwagami na forum to chyba dobrze. Jeśli ktoś może mieć zastrzeżenia to właściciel serwisu piwo.org. Nikt henry nie broni CI robić to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się