illuzio Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 powiedzmy jeżeli dam te całe 30% i reszta to ten pilzneński, to jakich smaków bądź efektów mam się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 będzie intensywne palone, do tego aromat przypieczonych rodzynek. 30% to stanowczo za dużo, 300g na 20l da już bardzo dużo smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Opis słodu ze strony sklepu Homebeer Dodatek słodu karmelowego 600 nadaje piwu zdecydowany charakter i lekką słodycz oraz utrwala ciemnobursztynowy kolor. Odpowiedni do 5% udziału w zasypie w piwach typu Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer Z koleii sklep Twój browar podaje że zasyp do 30 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) będzie intensywne palone, do tego aromat przypieczonych rodzynek. Z tego co pamiętam to aromat rodzynek daje słód Special B Edytowane 1 Lipca 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 No właśnie pytam dlatego że są różne dane też przeszukiwałem i raz pisało do 30% za drugim że powiedzmy 5 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Raz dasz za dużo i już będziesz wiedział ile lubisz. Ja staram się nie przekraczać 150g przy standardowych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Brakuje mi dwóch słodów w ofercie: ciemnego pszenicznego i czekoladowego pszenicznego z naciskiem na czekoladowy. Byłby komplet tego co potrzebuję. Jak mi się skończą słody to zacznę kupować u Was. Edytowane 2 Lipca 2013 przez MaciekB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Już kilka sklepów oferuje słody ze Strzegomia, w dobrych cenach. więc można zrobić zakupy tam gdzie jest Strzegom i słody specjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Chyba macie błąd na stronie. Pół tony słodu pszenicznego? Sam zamawiam po 100kg, a nie jestem mini browarem. "Na trzecim - pod względem popularności – miejscu znalazł się słód pszeniczny. Największy popyt na ten typ słodu jest w grupie mini browarów, do której trafiło prawie pół tony surowca. Domowi piwowarzy kupują chętnie także słody monachijskie i słód wiedeński, a sklepy specjalistyczne wracają po słody karmelowe." Edytowane 20 Lipca 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Czy ktoś mi może powiedzieć jakich różnic spodziewać się po pale ale strzegomia a niemieckim czy belgijskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Chyba macie błąd na stronie. Pół tony słodu pszenicznego? Sam zamawiam po 100kg, a nie jestem mini browarem. "Na trzecim - pod względem popularności – miejscu znalazł się słód pszeniczny. Największy popyt na ten typ słodu jest w grupie mini browarów, do której trafiło prawie pół tony surowca. Domowi piwowarzy kupują chętnie także słody monachijskie i słód wiedeński, a sklepy specjalistyczne wracają po słody karmelowe." Nie wszyscy normalni piwowarzy domowi mają takie wybicie i konsumpcję jak Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 @Pietruś Najczęściej warzę na pale ale'u i jakoś istotnych różnic między Strzegomiem a Weyermannem nie wyczułem. Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 jak to !? jest istotna-------------->>>>>>> W CENIE !!! Najczęściej warzę na pale ale'u i jakoś istotnych różnic między Strzegomiem a Weyermannem nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam, Zapraszamy na małą promocję we wrześniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Chyba macie błąd na stronie. Pół tony słodu pszenicznego? Sam zamawiam po 100kg, a nie jestem mini browarem. Nie przyznawaj się do takich ilości, bo US Cię namierzy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Z czystej ciekawości wszedłem na stronę Strzegom, oczywiście firma zagraniczna ale polskie ziarno używają. Wcześniej jakoś nie interesowało mnie to. Dwa nowe słody są :melanoidowy i pszeniczny karmelowy. Edytowane 10 Lutego 2014 przez GB... Przeniesiono z dyskusji o słodach/chmielach amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Z czystej ciekawości wszedłem na stronę Strzegom, oczywiście firma zagraniczna ale polskie ziarno używają. Ja myślałem, że Strzegom to w dolnośląskim leży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Należy do Danish Malting Group, związanej kapitałowo z Carlsbergiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Należy do Danish Malting Group, związanej kapitałowo z Carlsbergiem. Czy są jeszcze w ogóle polskie słodownie, bez zagranicznego właściciela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Czy są w ogóle jeszcze jakieś duże polskie firmy bez zagranicznego właściciela? Ale to może nie wątek na to forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 hhehe Byłeś pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Czy są jeszcze w ogóle polskie słodownie, bez zagranicznego właściciela? http://www.optimaslo...pl/pozycja.html http://www.optimaslodownia.pl/histo.html Edytowane 11 Lutego 2014 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Właśnie na profilu FB Słodowni Strzegom pojawił się komunikat o obniżce ceny od 1 września, Słód pilzneński, pale ale oraz pszeniczny - 15%. Pozostałe słody - 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Odkopuję Piszcie jak wygląda obecna sytuacja z wydajnością podstawowych słodów i klarownością brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Kupiłem pod koniec sierpnia worek 25 kg pilzneńskiego ze Strzegomia. Ponad dwa miesiące stał i czekał nierozpakowany ponieważ pierwsze piwa w tym sezonie warzyłem dopiero w listopadzie. Jestem zadowolony z jakości, wydajność wychodzi nawet o kilka procent większa niż w piwach warzonych na Bruntalu w pierwszej części roku. Jeśli chodzi o klarowności brzeczki to muszę przyznać, że po chłodzeniu u mnie brzeczka raczej mniej lub bardziej, ale zawsze jest mętna. Ale APA przelewane na cichą ubiegłej niedzieli było już zupełnie wyklarowane, a pilzneński stanowił w nim 95% zasypu. Nie wiem czy to istotna informacja, ale worek słodu kupiłem w Twoimbrowarze będąc we Wrocławiu w dniu dostawy ze słodowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się