dziedzicpruski Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Napisz coś po rozlewie,teraz to se można gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Pozwolę się podpiąć pod temat, mianowicie użyłem w ten weekend słodu wędzonego gruszą ze Strzegomia do uwarzenia piwa. 60% zasypu to był właśnie ten słód, pachniał bardzo intensywną wędzonką ale tylko przez pierwsze 5-10 minut zacierania, poźniej nic, mam wrażenie, że te słody są baardzo lekko wędzone, zwłaszcza, że kiedyś już użyłem wędzonego słodu 5-10ppm (Castlemalting o ile pamiętam) w ilości ok 20% w zasypie i wędzonka była bardzo wyraźna, a tutaj jak na 3 razy więcej jest słabo, ktoś już zrobił na tych słodach jakieś piwo i je próbował? jestem bardzo ciekaw rezultatów. W planach mam 4 piwa z takim samym zasypem i chmieleniem, z 4 nowymi słodami wędzonymi: jabłonią, wiśnią, czereśnią i gruszą. Wczoraj uwarzyłem pierwsze dwa z jabłonią i wiśnią. Zasyp: 67% Wędzonego 23% Żytniego 10% Abbey Chmielenie na 30 IBU: 60' - Iunga 15' - Cascade PL 0' - Cascade PL Wnioski mam bardzo podobne. Brzeczka nie pachniała wędzonką w ogóle. Z początku myślałem, że nos się szybko przyzwyczaił i po prostu nie czuje, ale po paru godzinach przy zadawaniu drożdży było tak samo słabo. Oczywiście na wnioski za wcześnie, ale nie spodziewam się wiele po tych słodach. Jeszcze kilka spostrzeżeń po wąchaniu samego słodu. Najbardziej intensywne są właśnie Wiśnia i Jabłoń, sam słód pachnie bardzo intensywny. Czereśnia i Grusza są bardziej stonowane, delikatne i subtelne w aromacie. Wydajność przy zacieraniu w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Wczoraj robiłem grodziskie na ichnim słodzie i modliłem się, żeby ta wędzoność wyparowała, no i wyparowała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Witam, Dzięki za pierwsze doświadczenia. Stopień uwędzenia odpowiada parametrom podanym w specyfikacji. Niestety nie udało nam się osiągnąć wyników na poziomie około 70, ale cały czas nad tym pracujemy!!! Robione są nowe próby z wędzeniem na innym etapie produkcji słodu i będzie to prawdopodobnie wymagało innej technologii. Nie poddajemy się!!! bart3q, Jezier i von_Alex 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Wczoraj robiłem grodziskie na ichnim słodzie i modliłem się, żeby ta wędzoność wyparowała, no i wyparowała . U mnie wędzoność dużo mocniejsza niż w Weyermannowym. Już po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Hmm, ale mam nadzieję, że nie szynka i kiełbasa. Jak będzie za mocna to następne rozcieńczę zwykłym pszennym słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Ja uwarzyłem na czereśni i jabłku (ok. 50% zasypu w każdym przypadku) i na gruszy (75%). Co do samego zacierania i brzeczki, faktycznie aromat był i zniknął, przy rozlewie nadal nic, aaaaaaale po otwarciu nagazowanego piwa pojawił się ponownie. Nie jest jakiś super intensywny, ale zdecydowanie jest. W smaku też czuć tę wędzonkę. Cięzko mi się wypowiadać na temat intensywności, bo lubię wędzonki i dla mnie chyba zawsze byłoby zbyt mało intensywnie. To jest opis efektu finalnego na czereśni. Jabłon dopiero zabutelkowałem, a gruszka dopiero od piąteku fermenci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Hmm, ale mam nadzieję, że nie szynka i kiełbasa. Jak będzie za mocna to następne rozcieńczę zwykłym pszennym słodem. Przyjemny dąb. W obu przypadkach "rozcieńczony" w tej samej proporcji. Weyrmann znikł pod chmielem natomiast Viking przykrył resztę aromatów. Zobaczymy jak się ułoży w trakcie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 W moich single maltach wędzonka po fermentacji jest bardzo przyjemna i dobrze wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 No więc sama grodziski bardzo fajny (3 tygodnie po rozlewie), dałem do drugiego 2kg grodziskiego i 1 kg jabłoni i jest ok, żadnego mięsa wędzonego, jeszcze młode i nie będę porównywał, czy inaczej smakuje, na ta chwile chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 No niestety, aromat wędzony szybko zanika, na obecna chwilę jest prawie niewyczuwalny (100% grodziski). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 U mnie wędzone ale jest wyraźnie wędzone (użyłem wędzonego gruszą w proporcji 3kg wędzonego na 2kg pale ale), w aromacie wędzonka jest bardzo przyjemna, nie jest dominująca, raczej delikatna, w smaku natomiast jest tej wędzonki więcej, retronosowo też wyczuwam bardzo wyraźnie wędzonkę, zaznaczam, że nie przypomina mi ona takiej typowo kiełbasianej, raczej coś pomiędzy ogniskiem, a kiełbasą z czego zdecydowanie więcej występuje u mnie ogniska, to tyle, jak z trwałością to nie wiem, piwo rozlałem z 2-3 tygodnie temu, czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 U mnie 80% zasypu olcha i wędzonka na granicy autosugestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Temat wędzonych słodów został wydzielony do oddzielnego wątku - http://www.piwo.org/topic/22349-s%C5%82ody-w%C4%99dzone-ze-s%C5%82odowni-viking-malt-w-strzegomiu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Pale Ale Zero to loteria czy trzymają różny poziom, w ogóle jest jakaś zauważalna różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Jak oceniacie slody karmelowe ze Strzegomia?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Dnia 8.10.2017 o 09:59, dziedzicpruski napisał: Pale Ale Zero to loteria czy trzymają różny poziom, w ogóle jest jakaś zauważalna różnica ? Przepraszamy za późną odpowiedź, mieliśmy problem z zalogowaniem do nowej wersji serwisu. Każda partia Pale Ale to ok. 200 ton słodu, kiedy się skończy, przygotowujemy nową o podobnych parametrach. Więc przez jakiś czas, zależnie od zainteresowania, wysyłamy właściwie ten sam słód, a kolejne partie powinny być na baardzo podobnym poziomie. PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Dnia 8.10.2017 o 09:59, dziedzicpruski napisał: Pale Ale Zero to loteria czy trzymają różny poziom, w ogóle jest jakaś zauważalna różnica ? Przerobiłem ostatnio kilka palet i jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam,mam pytanie jak teraz jest z jakością słodów viking malt chodzi mi o podstawowe jak i słody specjalne wiem że te nie cieszyły się zawsze dobrą opinia.czy coś się zmieniło,poprawiło ? Pytam dlatego że korzystam z słodów innej polskiej słodowni i chciałbym mieć porównanie czy warto zmieniać czy zostać przy tych co mam . Widziałem że kolega pisał wyżej że pale ale zero jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 ja nie mam żadnych uwag, używam podstawowych, karmeli, palonego jęczmienia i piwa wychodzą bdb, wydajność też normalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Również polecam, korzystam głównie z pilzneńskiego, pale ale wiedeńskiego i monachijskiego. Te nowe pale ale też fajne (colorado). Kiedyś robiłem na weyermann i moim zdaniem nie warto przepłacać :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Słody te przywróciły sens mojemu piwowarstwu...:) Trzy lata temu, uznając za pewnik, że słód jako taki nie gra kluczowej roli, podjąłem próby warzenia piwa ze słodów. Zacząłem stosować najtańszy, łatwo dostępny w mojej lokalizacji, słód z dużej ogólnoświatowej słodowni i zacząłem próby, ogólnie było tak "drewniano". Nieświadomy przerobiłem tematy związane z wodą (RO), wszystkie niuanse fermentacji (kupiłem lodówkę), dopracowywanie receptur, chmielenie na wszystkich etapach, zbudowałem fermentor stożkowy, etc., skutek był taki, że piwa były tylko trochę lepsze, ale cały czas było "ciężko" w podbudowie słodowej. Ostatnio kumpel namówił mnie na zmianę słodu...ja na to: "słód!, przecież to nie robi różnicy"... ale, że razem składaliśmy się na warkę...kupił worek "Viking Malt", i to jeszcze pilzneńskiego - nauczony wcześniejszymi doświadczeniami, gdzie używałem już tylko pale ale (mniej prekursorów DMS), myślę sobie: "kukurydza będzie..." Bez emocji nastawiłem kolejny raz moją wycyzelowaną recepturę na wodzie RO, kumpel (trochę pukając się w głowę)... przywiózł do minie słód, śrutowanie, warzenie, fermentacja, butelkowanie i już zaledwie po tygodniu pisze do mnie: "...nie wiem jak to się udało ale piwo jest genialne. Wczoraj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną flaszkę. Piwo jest zajebiste i tyle. Smak zapach, goryczka i wogóle - wszystko na 6" Dokładnie nie wiem co zaważyło o sukcesie, chyba coś z DMSem. Ten słód Viking Malt już na etapie warzenia mniej "pachnie" (kalafior, zbożowość), jest czystszy pod względem piwowarskim, co finalnie daje łatwiejszą do osiągnięcia dobrą słodową podstawę. Może to kwestia intensywności gotowania, ale akurat na tym punkcie też dostałem już jobla i już wcześniej fest gotowałem - bez lepszych rezultatów, a przy Viking Malt okazuje się, że to gotowane jest wystarczające . Musze teraz nadrobić stratę czasu w branży piwowarskiej...z przed trzech lat, bo przez te trzy lata jako próbną warkę non stop klepałem AIPĘ Czesława Dziełaka i dopiero po zastosowaniu tych słodów jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Bardzo dziękujemy za miłe słowa, to prawdziwa przyjemność móc przeczytać, że na naszych słodach powstają świetne piwa (a jeszcze większa przekonać się o tym na własnym języku :-) Nota bene zwycięska IPA Czesława Dziełaka powstała właśnie na słodach Viking Malt :-) Przy okazji chcieliśmy ogłosić, że właśnie wprowadziliśmy do naszej stałej oferty nowe słody: Viking Słód Golden Ale Viking Słód Dekstrynowy Viking Słód Caramel Pale Viking Słód Pale Cooki Viking Słód Caramel Sweet Viking Słód Caramel Aromatic Viking Słód Ekologiczny Pilzneński Viking Słód Ekologiczny Monachijski Viking Słód Ekologiczny Karmelowy 100 Viking Słód Ekologiczny Barwiący Wszystkie dostępne są w naszym sklepie oraz w najlepszych współpracujących z nami sklepach dla piwowarów :-) Jeśli ktoś z Was miał okazję uwarzyć już coś z ich udziałem (rozdawaliśmy je przy okazji różnych wydarzeń) zapraszamy abyście podzielili się opinią! PL Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Viking Malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 A pszenny gdzie robicie, w Sierpcu czy Strzegom ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Dnia 20.12.2017 o 08:10, dziedzicpruski napisał: A pszenny gdzie robicie, w Sierpcu czy Strzegom ? W Strzegomiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się