roofman Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ale przeźroczyste z dedykowanymi pokrywami są ? Chyba są, bo wysyłka mojego zamówienia na wiaderko została dziś rano potwierdzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Pojemników przeźroczystych z przeźroczystymi deklami już nie ma i w najbliższym czasie nie będzie, będą natomiast tylko z białymi deklami. Wszyscy którzy dotychczas złożyli zamówienia otrzymają zamówione wiadra z przeźroczystymi pokrywami. Nie mam takiej możliwości żebyśmy sprzedawali więcej niż mamy na stanie ( no chyba że wkradnie się jakiś błąd, ale to się tylko raz zdarzyło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Na otwieranie tych przezroczystych wiader pomaga posmarowanie olejem kołnierza przed zamknięciem femrnetora. Wysyłane z mojego A500 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 akurat dla mnie cała uciecha była z przeźroczystego dekla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Wiadra przeźroczyste dotrą do nas dopiero 26 Kwietna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Coś jest nie tak z wyskalowaniem tych fermentorów. Dzisiaj przelewałem na cichą. Wg. skali fermentora z Alepiwo 24l, po przelaniu do fermentora z Browamatora 21l + 1l osadu = 22l Już mnie to zaciekawiło po przelaniu brzeczki z chłodzenia, ale chciałem się upewnić. Jak jest u was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 A to mnie zaciekawiłeś Jutro w weekend będę majstrował coś w browarze to obczaję te skale jak są wyskalowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Dokładnie, u mnie też jest duża różnica w tych przezroczystych a tych z BA tak 2-3 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zaniepokoiły mnie powyższe posty i szybko zacząłem sprawdzać jak to jest z tą pojemnością. Po raz kolejny zmierzyłem pojemność wiader, tym razem dwoma różnymi naczyniami pomiarowymi i rzeczywiście wyszła mi różnica, ale 200ml!?!? Nie wiem co o tym sądzić, juro podjadę do sklepu ze szkłem laboratoryjnym i zakupię jakieś kalibrowane naczynie i jeszcze raz sprawdzę pojemność (być może moje naczynka których używałem do kalibrowania są trefne?). Różnica 3 litrów jest zbyt duża żeby można było to interpretować jako błąd pomiaru. maaniek dziękuję, że na to zwróciłeś uwagę i napisałeś, nawet nie zdawałbym sobie z tego sprawy gdyby nie Twój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zaniepokoiły mnie powyższe posty i szybko zacząłem sprawdzać jak to jest z tą pojemnością. Po raz kolejny zmierzyłem pojemność wiader, tym razem dwoma różnymi naczyniami pomiarowymi i rzeczywiście wyszła mi różnica, ale 200ml!?!? Nie wiem co o tym sądzić, juro podjadę do sklepu ze szkłem laboratoryjnym i zakupię jakieś kalibrowane naczynie i jeszcze raz sprawdzę pojemność (być może moje naczynka których używałem do kalibrowania są trefne?). Różnica 3 litrów jest zbyt duża żeby można było to interpretować jako błąd pomiaru. maaniek dziękuję, że na to zwróciłeś uwagę i napisałeś, nawet nie zdawałbym sobie z tego sprawy gdyby nie Twój post. A skąd wiesz, że to u Ciebie jest źle naniesiona skala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Masz rację nie mierzyłem pojemności fermentatorów których używają koledzy, nie mam takiej możliwości, mogę jedynie dokładnie sprawdzić czy sam nie popełniłem błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) u mnie też jest duża różnica w tych przezroczystych a tych z BA tak 2-3 L Dobrze sprawdzić na czyją niekorzyść. A tak BTW. jak przy takich pomiarach można pomylić się o litr??? 2-3 litry - to albo 2 albo 3 litry! Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH seba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Mnie się zgadza +-0.5l (a może mniej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Miałem wczoraj wieczorem trochę czasu i jeszcze raz sprawdziłem skalę w przeźroczystych wiadrach. Naczynie które użyłem do wyskalowania ma na pewno 1 litr (sprawdziłem to za pomocą szkła laboratoryjnego a konkretnie cylindra miarowego 250ml). Skala rzeczywiście trochę się "rozjeżdża" ale różnice pomiędzy tą naniesiona a ta nowo odmierzona są max 350ml. Teraz jestem pewien, że nie ma błędu 2-3 litrów. Przy okazji chciałbym tutaj zauważyć, że wszelkie tego typu skale na wiadrach, dzbankach których używacie do odmierzania wody są ORIENTACYJNE. (Przy okazji oznaczania objętości naczynia do skalowania wiadra zauważyłem że różnice przy oznaczonej pojemności 1l mogą być w takich naczyniach znaczne (w jednym dzbanku ze skala 1 litr miał 970ml w drugim 1050ml )). Tylko skalowane naczynia laboratoryjne (oznaczone cechą) maja dokładnie taka objętość jaka jest na nich naniesiona. Jeszce jedna uwaga, gorąca brzeczka będzie miała inna objętość niż brzeczka w temp np. 12C Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez quraqus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Wczoraj przelewałem na cichą z wiadra BA, które wskazywało 24,5l. W przeźroczystym wiadrze z Alepiwo pokazało 26l mimo pozostawienia 0,5l osadów w wiadrze z BA. Muszę sprawdzić oba fermentory, dopiero wtedy okaże się, które skalowanie wypada słabiej. ... Przy okazji chciałbym tutaj zauważyć, że wszelkie tego typu skale na wiadrach, dzbankach których używacie do odmierzania wody są ORIENTACYJNE. ... Nigdzie nie jest napisane Piotrze, że skala jest orientacyjna. Kupując pojemnik ze skalą klient oczekuje prawidłowych (choć oczywiście nie super precyzyjnych) wskazań. Nadal nie twierdzę, że to Twoje skalowanie jest gorsze, tylko, że sporo się rozjechały w stosunku do fermentorów z BA, na których skalowaniu najczęściej się opierałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Zgadza się nigdzie na żadnym naczyniu (czy to będzie szklana czy plastikowa kuchenna miarka, czy inny pojemnik ze skalą pojemności) nie ma takiej informacji że skala jest orientacyjna, ale należy zdawać sobie sprawę, że tego typu naczynia nie są skalowane dokładnie. Nawet szkło laboratoryjne (jeśli nie ma odpowiedniej informacji na nim) ma naniesiona skalę z jakimś błędem. (na cylindrach se skalą, ale bez cechy różnice były do 10%). Przypuszczam, że błędy w obu typach fermentorów z sumowały się i dało to tak dużą różnicę. Nowa dostawa wiader będzie miała już poprawioną skalę. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez quraqus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 A co z użytkownikami "starych" wiader, jest opcja żeby dostać poprawioną skalę do samodzielnego montażu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Może markerem po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Wszystko można, byle szybko i z ostrożna. Jarzyn, jak przeskaluję swoje fermentory to podam, ale nową, poprawioną skalą też bym nie pogardził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Ok. Jak już zrobię, sprawdzę to nie ma sprawy mogę podesłać nawet listownie. Postaram się to zrobić do końca tygodnia, zanim przyjdzie nowa dostawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 zamiast męczyć się naczyniami miarowymi, możecie do sprawdzenia poprawności skali użyć wagi, przyjmując gęstość wody jako 1g/cm3 i po sprawie. Może być waga łazienkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Bardzo przepraszam wszystkich którzy czekają na przeźroczyste pojemniki, nie będę ich miał na 26 jak obiecałem. Właśnie dostałem informację od dostawcy, że wyślą je do mnie dopiero 29.04 Gdyby tak było była by szansa że dotrą przed majowym weekendem, ale szczerze w to wątpię, bardziej prawdopodobne jest, że przyjadą dopiero po długim weekendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Przeźroczyste pojemniki już dotarły do magazynu, są już dostępne na sklepie. Mają białe nieprzeźroczyste pokrywki, z bardziej plastycznego tworzywa, mam nadzieję, że nie będzie już z nimi problemów, skala też jest poprawiona, tylko cena pozostaje bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Fajne są te przeźroczyste fermentory - można bez obaw podglądać pracę drożdży non stop , zauważyłem tylko jeden tylko mały niuans - użyłem tego fermentora do zbierania wysładzanej brzeczki i niestety naklejka ze skalą nie wytrzymuje gorąca i się z lekka wichruje (przynajmniej tak się stało u mnie). Nie jest to dramat ale mam nauczkę aby nie używać ich do wysładzania. Poza powyższym wszystko gitara - jestem bardzo z nich zadowolony pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Też potwierdzam , w jednym witbier już pracuje Inny wymiar warzenia Taki bigbrother bez szkody dla drożdżaków . Dzięki za wzkazówkę ,żeby uważać na temp , leci plusik. Te nowe pokrywy będą na stałe razem z pojemnikami ? Bo rzeczywiście są liche , przy pierwszym użyciu pękła jedna. Ale mimo to , cały pojemnik jest szczelny ( w sensie rurka którą nie wiem po co zakładam ) pracuje normalnie. A może dałoby się tą skalę jakoś nadrukować na fermentor ? Edytowane 5 Maja 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi