crosis Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Wczoraj dałem drożdże do Desitki (a właściwie do 11stki, trzeba będzie dolać wody)... w piwnicy 8°C. Mam nadzieję, że ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak to te o których myślę to u mnie robią w 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 2278 Czech Pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Tak, wiem Swoją drogą Koelsche zaraz obok też robią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 U siebie zauważyłem, że 2278 poniżej 10°C mocno zwalniają, trudniej im też wtedy wystartować. U mnie w 9°C pierwsza pianka pojawiła się po 12h ale tak naprawdę rozhulały się po 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 U siebie zauważyłem, że 2278 poniżej 10°C mocno zwalniają, trudniej im też wtedy wystartować. U mnie w 9°C pierwsza pianka pojawiła się po 12h ale tak naprawdę rozhulały się po 48h. No to ciekawie się zapowiada, bo właśnie zadałem je do brzeczki która stoi w 4 stopniach. Wspomniane wcześniej wiadro pracuje, Koelsche też i mam nadzieję że ta gęstwa też ruszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 2278 moje ulubione drożdże, choć polecam trochę miedzi wrzucić do wiadra, bo nie miłosiernie produkują duże ilości siarki. Po prawidłowej fermentacji i pozbyciu się siarki, potrafią również nieźle zasmrodzić piwo w butelkach przy refermentacji. dobrze refermentować w temp. pokojowej, a potem do zimnego. Potwierdzam, dobre pilsy i dobra fermentacja to tak burzliwa w 10-11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) No coś czuję, że u mnie będą strasznie mocno pracować. Co do smordku, to faktycznie - wczoraj wrzuciłem je do startera, który stał w 16°C i nieźle daje siarką. Poszedł więc do piwnicy, do 10°C, niech tam się dranie bawią. A dzisiaj nie ma lekko, trzeba korzystać z mocy przerobowych. Warka #58 - Polotmave, 33'9 IBU, 23l 12 BLG Skład: 3,0 kg - pilzneński Bestmalz 0,2 kg - pszeniczny Bestmalz 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg - karmelowy 300 Strzegom 0,15 kg - karmelowy 600 Strzegom 50 g - Lubelski (2011) 57 g - Saaz (2011) Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils (po pilsie i czerwonym), 250 ml gęstwy rozpędzone w 1,5 l brzeczki 5 BLG Zacieranie: 10-30-30 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 25 g Lubelski 30' - 27 g Saaz 15' - 25 g Lubelski 10' - 30 g Saaz Wiem, chmielenie takie sobie, ale trzeba sprzątać. Fermentacja w 8°C, a potem się zobaczy. Sprawdzę ile jest na strychu i może po raz pierwszy będę robił lagerowanie? Generalnie zaczynam właśnie cykl dolniaków, jako, że w domu mogę mieć tylko 2 wiadra na raz. A w piwnicy? Mnóstwo miejsca Edytowane 5 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 To lubię! Start fermentacji w 7 godzin :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) A dzisiaj prosty na Munich Halbdunkel (nie wiem czy wyjdzie takie helles, ale zobaczymy). Warka #59 - - Munnich Helles, 25 l, 13 BLG, 25 IBUCzemu szkopski punk? Na wspomnienie pewnego pieprzniętego kolegi z czasów studiów w Furtwangen. Heiko był basistą w Ex Nör Säx i w sumie wieki temu zapoznał mnie ze światem niemieckiego piwa A to ja z tamtych "ciekawych czasów" Zasyp: 2,0 kg - pilzneński Bestmalz 2,0 kg - monachijski Bestmalz 0,1 kg - bursztynowy Strzegom 10 g - chmiel Iunga 20 g - chmiel Sybilla Drożdże: Wyeast 2352-PC Munich Lager II Yeast Zacieranie: 10-30-50 -> I tutaj postanowiłem co nieco zmienić. Ponieważ steruję zacieraniem przez grzanie gazem, mam dość spore czasy podgrzewania. Do tej pory prowadziły one do tego, że trudno było mi uzyskać pełne, bardziej treściwe piwa przy niskim BLG. Postanowiłem zrobić tutaj eksperyment, skoro i tak nie trafiłem już z kolorem. Tak więc 54°C - wsypanie słodów 53°C - 10' 53°C -> 63°C - 10' 63°C - 10' 63°C -> 73°C - 20' 73°C - 50' mashout i 10' przerwy Zobaczymy, co będzie. Chmielenie: 90' - gotowanie 80' - 10 g Iunga 30' - 20 g Sybilla Edytowane 11 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Hehe Niezły czub Normalnie chyba bym cię nie poznał gdybyś tak się ubrał Jakie drożdżaki dajesz? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 A sorki, nie poprawiłem. Wyeast 2352-PC Munich Lager II Yeast. Ta, generalnie były takie czasy, po długich włosach musiałem je ściąć przez wojsko na uczelni, a potem od czasu do czasu robiłem sobie irokeza - w końcu nie można tak po prostu normalnie wyglądać. Zresztą, do irokezów czasem wracam, więc możesz mnie jeszcze nie poznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 wyczesana fryzura! a utwór muzyczny mnie poskładał z rana - nie ma to jak niemiecki punk, haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Kiedyś była z ciebie ładna dupa z twarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zazdrość Cię zżera, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) a maszzzzz...... Edytowane 28 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Hehehe Jeszcze lepiej Ja swojego nie wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja swojego nie wrzucę To ja kolegę wyręczę: crosis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jaka walka tytanów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 undeath, cycki schowaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja swojego nie wrzucę To ja kolegę wyręczę: Dzięki Jarku ale zdjęcie twojej matki nam nie potrzebne Dobra nie spamujmy mu zapisków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 E tam, od tego są linki. Leszczu, ale rozumiem, że rozmiar źrenic na fotce współgra z fryzurą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 A tak na poważnie: ahahahaahaaaaa! Ile wtedy miałeś lat? a maszzzzz...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Leszczu, ale rozumiem, że rozmiar źrenic na fotce współgra z fryzurą? trochę Ile wtedy miałeś lat? jakieś 19cie Edytowane 28 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Don`t panic - we are from Poland Czasy "Górskiej perły" z Radkowa, "Karlika" z Głubczyc i "Fulla" z Wrocławia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się