gąsior Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Nooo... biorąc pod uwagę, że powyższe piwo zrobiłem na nieśrutowanej pszenicy - nie jest źle powinieneś w opisie zasypu zmienić "pszenica niesłodowana" na "nieśrutowana", żeby komuś nie przyszło do głowy to śrutowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Swoją drogą nie wiem, czy to fatalna wydajność, czy po prostu surowce niesłodowane Jakbyś ześrutował pszenice to by był lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Następnym razem ześrutuj pszenicę, ja tak robię i mam ładną wydajność. Gdybyś dał znać to mam drożdże do WIta Wyeast 3944 słoiczek bym ci odstąpił Na weekend wpadam do wrocka jak chcesz możemy jakąś wymianę zrobić nowych produktów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Tak, wiem - nierutowana pszenica mnie tu zabiła, aczkolwiek biarąc ten fakt pod uwagę i tak nie jest źle do wita zadałem dzisiaj rano 1214 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Warka 14# fermentuje jak szalona - dzisiaj ma 2 BLG. 13stka za chwilę idzie do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Warka #13 - Sweet Leaf rozlana do 22 butelek 0,5 l z dodatkiem 160g cukru. Zapowiada się pyszne piwko. Kolorek przyjemny, miły zapach (aczkolwiek minimalna błonka na nim była...). W każdym razie fajny zapach, czuć zapowiedź chmielu, piwko na pewno będzie bardziej słodowe niż wytrawne (jak w Purple Rain) - dla mnie zapowiada się bomba Edytowane 6 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) A oto i eta Oczywiście etykieta bez literówki to nie etykieta Edytowane 7 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Warka #15 - Heartbreaker - Full Aroma Hops, zmieniłem zasyp celując w 25l, 12 BLG (ostatni raz w sumie) i tak: Zasyp: Pilzneński Strzegom - 4,5kg Zacieranie: wg przepisu: 63°C - 15min 73°C - 45min mash out i 10 min przerwy Wysładzanie i brzeczka przednia na poziomie 11 BLG Chmielenie dostosowane do pojemności: 90' - gotowanie 90' - 35g Magnum 2011, szyszki 45' - 40g Lubelski, granulat 10' - 15g Lubelski granulat drożdże S33 na tydzień cichej wrzucę 18g granulatu Lubelskiego Dlaczego nie celuję już w zasypy na 25l? bo w moim garze nie da się zebrać takiej ilości do chmielenia, żeby wyszło docelowe 20l. Teraz miałem prawie pod samą górę gara i ledwie wybroniłem się przed wykipieniem, a i tak wyszło około 21l 14 BLG. Dolałem 3l wody źródlanej To moja kolejna warka bez chłodzenia - przelanie przez dwa sita do fermentora zaraz po chmieleniu, potem do piwnicy, drożdże zadam jutro, jak się ochłodzi. BS2 wyliczył mi wydajność na poziomie 82%, a najprostszy wzór na poziomie 69% - jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 (edytowane) Kolejny pracowity, a na dodatek pełen wkurzenia i stresu dzień. Miały być dwie warki, ale ostatecznie poszła tylko jedna + zabutelkowanie. A co I tak: warka #14 - poszła w butelki. Wyszło: 41x0,5l 2x033 Wszystko z dodatkiem 160g cukru. Zapowiada się absolutnie pysznie Czuć w niej wita, cytrusy, jest goryczka. Na razie dzika i niezbalansowana, ale mam nadzieję, że to się zmieni Kolorek jak widać też fajny Z zacierania, dzisiaj przyszedł czas na warkę #16 - Zasyp: Pilzneński Strzegom: 1,3kg Pszeniczny Strzegom: 2,5kg Carahell (depełniony 30stką strzegomia): 0,2kg Zacieranie: 44°C - 10' 53°C - 15' 63°C - 45' (miało być 30', ale zatrzymał się stoper) 73°C - 40' mashout Brzeczka przednia: 16,5 BLG Do chmielenia: 9 BLG Chmielenie: gotowanie: 80' 70' - 20g Hallertau Mittelfruh 30' - 15 Lubelski 10' - 5g Hallertau Mittelfruh 5' - 5g Lubelski Wysłodziłem za dużo, więc nastawiłem się na mocne gotowanie przy maksymalnym płomieniu (na kuchence gazowej) i odkrytym garze (celem odparowania). Kurde, dopiero teraz zobaczyłem, co to prawdziwy przełom. I w sumie ta delikatna błonka na moich dotychczasowych piwach (przypominające bardziej tę z herbaty) mogłaby być właśnie z zostawionych garbników... no nic, zobaczymy. Od teraz gotuję właśnie tak. Wyszło 23l, pewnie będzie coś koło 11 BLG - celowałem w 12, ale pies to drapał, grunt, żeby piwo było dobre Edytowane 16 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 (edytowane) O jak ładnie - wczorajsza pszenica ma 12BLG, 23l, co daje mi radosne 72% wg uproszczonego, 88% wg BS2 A tymczasem zacieram polskie Blond Ale Warka #17 - (tym razem The Clash, a co:D) Zasyp: Pilzneński Strzegom: 5,45kg Pszeniczny Weyermann: 0,1kg Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,15 Słody były inspirowane Belgian Blond Ale by vettis - dziękuję Zacieranie: 19l wody ~40°C ? wsypane słody - 53°C - 10 min - 63°C - 40 min - 73°C - 20 min mash out Chmielenie 90' - gotowanie 90' - 15g Iunga 11% a-k 40' - 15g Williamette - 5,5% a-k 10' - 15g Williamette 0,55kg cukru trzcinowego - do gotowania Drożdże: Wyeast 3522 Adrennes - gęstwa od leszcza //edit: i to chyba będzie ostatnia warka. Kończą się wiadra, a mi się już nie chce jutro warzyć. Zresztą, dwie warki w butelkach, 3 w wiadrach to i tak niezły wynik Edytowane 15 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Się zadziwiłem. Co prawda poszło tam pół kilo cukru, ale 23l 21,5 BLG mega mnie zaskoczyło. Jak drożdże ładnie odfermentują to będzie bardzo dobre i mocno piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Nie, żebym Ci nie wierzył, ale sprawdź sprzęt pomiarowy, bo chyba z takiego zasypu, nawet z cukrem taka możliwość jest niemożliwa.Brewtarget pokazuje przy 100% wydajności 19.7 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Wczoraj mierzeyłem resztkę, która była po zlaniu do fermentora - może farfocle zafałszowały nieco pomiar. Dzisiaj przed zadaniem drożdży zmierzę normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Ano się potwierdziło. Ostataeczny pomiar dał 19BLG przy 23l. ciągle jest to dla mnie bardzo dobry wynik, cierpliwe eysładzanie chyba przynosi efekty. Dzisiaj zadałem drożdże, nic tylko czekać. Tym samym zakończyłem swój pierwszy piwowarski maraton. 4 dni, trzy warki uwarzone, jedna zabutelkowana. Nauczyłem się dużo, mam też nadzieję, że dużo dobrego piwa wypłynie z tej nauki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) warka #14 - dzisiaj miała pierwszy test. I tak: - 1214 chyba zabiły kolendrę, za to jest sporo cytrusów... w tym arbuz - 9BLG na wita to za mało (nieco wodnisty) - piwo ma mocną jak na swój styl goryczkę, ale dzięki temu jest bardzo orzeźwiające Co mnie martwi to słabe nagazowanie, ale winny może być fakt, że drożdże podczas pierwszego tygodnia zeszły do 1,5 BLG - i tak stały jeszcze tydzień. Na dodatek temperatura w piwnicy to teraz 16°C - więc jutro skrzynki pójdą na 2-3 dni do kuchni. Ogólnie piwo jest dobre, nawet bardzo dobre. Sądzę, że z racji dużej ilości chmielu trzeba mu dać jeszcze ze 2 tygodnie na sensowne ułożenie smaku Z innej beczki, dzisiaj nastał przełom mojego związku - piwo, mające dla mnie wyraźną i wyczuwalną goryczkę (nie dużą, wyraźną) posmakowało lepszej połowie. Jestem na dobrej drodze do IPA i AIPA Edytowane 21 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Warka #13 - Sweet Leaf Dzisiaj jej próbowałem i chyba dojrzała do konsumpcji. Bardzo lekki aromat chmielowy, sporo aromatu słodowego - może nawet za dużo. W zapachu lekko kwaskowate, tak jak kwaskowata jest pszenica. Można niby doszukać się bananów... ale banany przy T58? Smak - piwo aksamitne, dość mocno wysycone, lekko kwaskowate, ale z pełnym finiszem. Lekka goryczka na końcu, zasługa Spalt Selecta Acha. Jak zawsze, cholera - bez piany. Ogólnie bardzo dobre piwo, ale następne zrobię chyba przy mniejszym udziale słodu pszenicznego (za to z takim samym udziałem słodów specjalnych). Nie wiem jak z karmelowymi, chyba zostawię jak było... Może też zastosuję S33 a nie T58. Zobaczymy jak będzie Edytowane 24 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Korzystając z tego, że narzeczona siedzi na kanapie i pracuje do 22.20 postanowiłem strzelić sobie ciemną pszenicą (na wyraźne życzenie fanów) Dzisiaj zacieranie i wysładzanie, jutro chmielenie - układ idealny. I tak: warka #18: Hey Joe II Zasyp: pszeniczny 1,9 kg pilzneński 1,3 kg monachijski typ II 0,6 kg Carawheat 0,2kg pszeniczny czekoladowy 0,06 kg (0,05 normalnie, 0,01 w mash out) 14 l wody Zacieranie: 15' -> 44 C 10' -> 55 C 30' -> 64 C 20' -> 27 C negatywna próba skrobiowa mash out z dodatkiem Chmielenie: gotowanie 80' 70' - 20g Lubelski 10' - 20g Lubelski 5' - 5g Lubelski Nie wiem, czy nie za dużo chmielu... Zadam bezpośrednio gęstwą WB06 po zwykłem pszenicy, którą pewnie jutro zabutelkuję o ile BLG nie spadnie. Co ciekawe, dzisiaj z ciekawości otworzyłem moje pszeniczne grejpfrutowe, infekcyjne. Smak infekcyjny baaardzo mocno się cofnął. Piwo jest spokojnie pijalne, w zapachu pszenica z grejpfrutem, w smaku mocno czuć grejpfrutową goryczkę, ale jest ok... może faktycznie nie zawsze powinno się wylewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 2go października powstała warka #19 - (do Slasha mógłbym się po prostu modlić) Zasyp był nieco dyskutowany tutaj, ale i tak został zrobiony. Zobaczymy co będzie. I tak: Monachijski II, Strzegom, 4,4kg Zacieranie: 53°C - 20' 63°C - 30' 73°C - 50' i wygrzew Chmielenie: gotowanie: 70' Iunga 20g - 60' Iunga 15g - 20' Marynka 15g - 10' Wyszło równo 23l, 13BLG. Od wczoraj fermentuje na Wyeast 1007 German Ale - stwierdziłem, że S33 chyba będzie zbyt owocowe. Gęstwa po tym piwie pójdzie do powtórki Full Aroma Hops. No i teraz przez tydzień nie zrobię nic. Za to jak wrócę powinienem butelkować już Belgian Blonde oraz Dunkelweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Warka 18 - Hey Joe II poszła do butelek, 40x0,5 i 4x0,33 z dodatkiem 180g cukru. Zapowiada się pyszne piwko Za to warka 17 - Blonde Rock'n'roll zeszła do 5BLG i pewnie już niżej nie zejdzie... fermentuje już miesiąc - czas chyba butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 #17, Belgian Blonde zeszła ostatecznie do 4 BLG i poszła do 28 butelek 0,33 i 21 butelek 0,5 z dodatkiem 110g cukru (tak podał BS2, poza tym ostatnie dwie są deczko przegazowane). Generalnie zapowiada się pyszne piwo, ładnie się sklarowało (mimo braku cichej). Na razie ma bardzo wyczuwalny alkohol, ale i goryczka jest przyjemna - niech stoi ze 2 miesiące, zobaczymy, co będzie. Jako, że w wiadrze tylko #19 - , to trzeba uwarzyć ze 3 warki. W związku z tym jutro mycie butelek i płukanie gęstw ClO2. Nie wiem jeszcze co uwarzę, ale planuję delikatnie chmielone połączenie ze 4kg jęczmiennego i 0,4kg gryczanego. Co wyjdzie, to wyjdzie. Pochmielę Lubelskim, przefermentuję na S33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Przyroda nie znosi pustki. Dzisiaj w Rockowym Browarze Domowym powstała: warka #20: Warka eksperymentalna, ze słodem gryczanym z CP. Długo kombinowałem, googlałem itd - stwierdziłem, że najlepiej dodać tego słodu do jakiegoś lekkiego zasypu, żeby sprawdzić, co toto daje. I tak: Zasyp: 4kg jęczmienny Strzegom 0,4kg gryczany Steinbach Zacieranie: 63°C - 15min 73°C - 45min mash out i 10 min przerwy Wysłodziłem i zamknąłem, chmielenie jutro. Planuję nachmielić delikatnie, marynka + lubelski. Tak, żeby zobaczyć, co ten słód gryczany faktycznie daje. Jeśli chodzi o drożdże zastanawiałem się nad German Ale (mega neutralne) i S33 (zrobiłem na nich FAH i jest bardzo zadowolony, minimalna ilość estrów podkreślająca sam sens tego piwa). Ostatecznie pójdę w S33. Wydaje mi się, że jeśli ten słód ma dać jakieś dodatkowe posmaki, to S33 mogą to uwypuklić Wrażenia degustacyjne: za 5 tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 No to chmielenie. Warki #20. Kombinowałem, kombinowałem i wymyśliłem, że pochmielę to Perle - mam kg szyszek, to poszaleję. Nie wiem co prawda ile a-k to ma, więc tak: 25g - 90' 10g' - 25' 15g - 10' 5g - 5' Zobaczymy, czy to nie zabije efektu słodu gryczanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Monachijskie (warka #19) rozlane do 45ciu butelek 0,5l z dodatkiem 130g cukru. Zapowiada się dobrze, wyraźna goryczka Iungi. Zobaczymy za 4 tygodnie. Edytowane 5 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Warka #19 - . Dokładnie tydzień od rozlania i już jest bardzo ładna piana, oblepia szkło, nie jest śnieżnobiała, lekko kremowa. Zapach: jest odrobinę kwaskowaty, ale nie odrzucająco, nie infekcyjnie (chociaż cholera wie, licho nie śpi). Poza tym dominuje słodowy zapach, Marynki praktycznie nie czuć. W zapachu jest lekka ?paloność? minimalna, ale jest. Nie wiem, czy ona ma szansę pojawić się przy 100% zasypie monacha II. Goryczka. I tutaj się zaskoczyłem: przy pierwszym próbowaniu zielonego piwa goryczka była atakująca, mocna. Teraz jest mocna, ale przyjemna, zbalansowana z resztą piwa. Pojawia się raczej z początkiem picia, zostaje na chwilę w ustach. Iunga jest stanowczo wdzięcznym chmielem - nie daje dodatkowych smaków. Piwo w smaku lekko kwaskowate, orzeźwiające. Nie jest ciężki, mało tego, jest bardzo lekkie, pijalne, z miłą goryczką. Nie mogę się go doczekać za miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 A dzisiaj powstała warka #21 - - dolny bezstylowiec (a właściwie psedu-dolny, bo pójdzie na German Ale). Generalnie po sukcesie FAH chcę zrobić jakieś proste piwko, ładnie chmielone, ale z dodatkiem słodów karmelowych. Stąd właśnie to: Zasyp: Pilzneński Strzegom: 3,7 kg kg Karmelowy 300 Strzegom: 0,15 kg Karmelowy 30 Strzegom: 0,30 kg Zacieranie 53°C - 10min 63°C - 20min 73°C - 60min mash out i 10 min przerwy Wysłodziłem do pełnego gara, wyszło 10,2 BLG (liczyłem na więcej, ale w ogóle nie nacinałem młóta). Chmielenie jutro. Mam pomysł, ale go jeszcze dopracuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się