Stasiek Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Fajny pomysł na piwo. Kiedyś robiłem piwo na samym lubelskim , ale chmieliłem bardziej "tradycyjnie". Pamiętam że goryczka była porządna, ale trochę takie "trawiaste" było. No cóż... 160g chmielu w garze swoje zrobiło. 20g szyszki do filtratu 20g szyszki FWH FWH rozumiem jako chmiel do gara bezpośrednio po rozpoczęciu wysładzania. A co to jest "do filtratu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) FHW to dla mnie sypnięcie chmielu do gara razem z pierwszą porcją brzeczki, którą już zaczynam podgrzewać. Do filtratu to po prostu dodanie chmielu podczas przenoszenia z gara do wiadra z oplotem (nie filtruję ani nie wysładzam w garze). Chcę uniknąć potężnej goryczki i trawiastości, a uzyskać mocny aromat Lubelskiego Edytowane 16 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) a robił już ktoś coś tą metodą? i co wyszło? bo jakoś mało sensu widzę w dodawaniu chmielu przed gotowaniem, tylko efektowna rozpiska chmielenia Edytowane 16 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Chcę uniknąć potężnej goryczki i trawiastości, a uzyskać mocny aromat Lubelskiego nieeeee, naprawdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) No dobra, jak na Twoje standardy: chcę uzyskać potężną goryczkę, aromat Lubelskiego i brak trawiastości Stachu68: z tego co wyczytałem ma to sens. Rozmawiałem też np z Kopyrem i mówi, że oni do każdeg mocno aromatycznego piwa dodają chmiel do zacierania. Czy da to jakieś efekty? Nie wiem, zobaczę. Nie nasypię, to się nie dowiem. Warkę mogę też spokojnie powtórzyć i zrobić wszystko tak samo, ale bez chmielenia zacieru i sypania do filtratu. A poza tym, to co mi szkodzi? 1 kg szyszek się sam nie zużyje. Jest jeszcze kilogram marynki, kilogram perle... szyszek Ci u mnie dostatek Edytowane 16 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 A poza tym to zrobiłem pomiary i tak: warka #23 - na danish lager zeszła do 5,5 BLG warka #24 - na german ale zeszła do 3,5 BLG warka #25 - weizenbock na stefanach i german ale zeszłą do 5,5 BLG Temperatura w piwnicy spadła do 8 stopni - wydaje mi się trochę za mało. Wstawiłem fermentor z 20stoma litrami wody o temp około 60°C i najbliższe wiadra skoczyły już do 10ciu. Dobrze, widać, że fermentacja ruszyła nieco szybciej. Ale fakt faktem, danish lager są wolne jak cholera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Już pisałem josefikowi, że u mnie danish lager szły jak przysłowiowa krew z nosa, poza tym przy 10 praktycznie stanęła fermentacja. Wolne są nawet jak na drożdże lagerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jakie drożdże do warki #27? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jakie drożdże do warki #27? Pójdą na San Diego Chodzi mu o wlp090 Sandiego Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Chyba we wszystkich przepisach chmiel na aromat sypie się pod koniec gotowania żeby się zapach nie ulotnił. Dlatego dziwi mnie chmielenie aromatyczne zacieru lub filtratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Chyba we wszystkich przepisach chmiel na aromat sypie się pod koniec gotowania żeby się zapach nie ulotnił. Dlatego dziwi mnie chmielenie aromatyczne zacieru lub filtratu. Już mu to mówiliśmy, ale jak pisał ma (za)dużo chmielu i chce poeksperymentować. Niech się bawi chłopak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Chyba we wszystkich przepisach chmiel na aromat sypie się pod koniec gotowania żeby się zapach nie ulotnił. Dlatego dziwi mnie chmielenie aromatyczne zacieru lub filtratu. Spraktykowałem i to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 @zgoda, a co to dokładnie daje, smak, aromat, wyciąga jakieś inne aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Do zacieru - dużo smaku, spory aromat. FWH - dużo smaku. Ale ja bym tak nie chmielił Lubelskim, nie pasuje mi jego smak, a oba te sposoby chmmielenia dają go dużo. Jest ostry, przyprawowy i bardzo długo się układa. Za to przypasowało mi połączenie Lubelskiego z Fuggle do zacieru, powiedzmy w proporcji 1:3 (tak na oko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 @zgoda, a czy to nie jest tak, że pańskie oko konia tuczy? mi też moje piwa smakują, a pewnie certyfikowany sędzia objechał by je z góry na dół że stylu nie trzymają i diacetyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Chyba we wszystkich przepisach chmiel na aromat sypie się pod koniec gotowania żeby się zapach nie ulotnił. Dlatego dziwi mnie chmielenie aromatyczne zacieru lub filtratu. To samo chciałem na pisać :-) Trzeba by było zrobić test i na chmielić piwo tylko do zacierania, FWH i ewentualnie na goryczkę. Wtedy by było wiadomo czy to coś daje. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Wtedy by było wiadomo czy to coś daje. Przecież zgoda napisał co daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 zgoda daje chmiel praktycznie na każdym etapie produkcji, chodzi o porównanie efektu "albo do zacierania, albo do gotowania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Przecież wam napisałem, że to spraktykowałem. No ale jak chcecie, to sobie róbcie eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgoda, dzięki za wsparcie - jak pisałem, nie tylko zgoda polecał takie metody - nie robię tego bez powodów - i trochę dziwi mnie to oburzenie - rozumiem, zapytać o efekty, ale żeby 3 razy tłumaczyć dlaczego to robię? Jak się wpisze w google mash hoping wychodzi pierdylion odnośników mówiących, co to daje. Spraktykowane za oceanem, u nas przez niektórych piwowarów też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Homeopatia z pewnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 amap, nie narzekaj, goryczka będzie za to homeopatyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Nie wyszło zacieranie dzisiaj, ale co się odwlecze to nie uciecze. Tymczasem fermentujące polish ale pachnie przecudnie - trzeba trzasnąć jeszcze jedno, póki dobra piana na wierzchu. A tutaj przepis na warkę #28 - Back in black - porterek z dodatkami Zasyp: 3 kg - pale ale 1 kg - monachijski 1 kg - wiedeński 1 kg - aromatyczny 0,2 kg - karmelowy 150 0,2 kg - karmelowy 300 0,2 kg - Special B 0,2 kg - Carafa I 0,1 kg - czekoladowy pszeniczny 0,1 kg - czekoladowy żytni Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 40' 73°C - 30' Chmielenie: gotowanie: 60' 60' - Marynka (szyszki) - 30g 10' - Lubelski (szyszki) - 20g 0' - 200 g kakao odtłuszczone 0' - 100 g rodzynek Fermentacja: Budvar Lager Będę musiał jednego dnia wyskoczyć z godzinę wcześniej z roboty, żeby się wyrobić przed 23, ale cóż - nie ma lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 No to poszło. Warka 28 uwarzona, musiałem tylko zmienić nieco zasyp, bo karmelowy 30 mi się skończył. Poszło więc 0,45kg 150. Dodałem też 0,4 kg cukru trzcinowego. Jakieś 23-24 l, 19°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 I ehhh, co za świat. Wszystko w piwnicy praktycznie stanęło, temperatura 7-8°C. Urquelle dają jakoś radę, ale wolno jak cholera. Praktycznie wszędzie zostało jakieś 4-5 BLG do końca, więc będę sukcesywnie przenosił do domu na dofermentowanie i butelkowanie - niech będzie. Z tym, że mam teraz zajęte 6 wiader i jakoś nie ma w co warzyć - a weekend za pasem. W sobotę definitywnie muszę coś zabutelkować. Albo chociaż w niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się