viki Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Hej Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru. W piwnicy mam 14-16 stopni bez względu na porę roku więc równie dobrze mogę zacząć ważyć już teraz. Ze względu na lokalizacje (Wrocław) będę kupował w twojbrowar.pl. Na początek pójdzie piwo pszeniczne (ciemne). Złożyłem taki zestaw: Safbrew WB-06 Lubelski granulat 100g Kapslownica GRETA Kapsle złote 100 sztuk Areometr piwowarski Fermentor 33L z rurką i kranikiem Pirosiarczyn sodu 500g Słód karmelowy ciemny - 1kg Słód Pilzneński 5 kg Niemcy Słód pszeniczny jasny 5 kg Słód pszeniczny ciemny 1 kg Mauribrew Weiss Dodatkowo mam garnek 20L + filtrator z oplotu + jodek do próby skrobiowej. Zamierzam ważyć wg takiego przepisu Słód pszeniczny 2,4 kg Słód pilzneński 1,5 kg Słód pszeniczny ciemny 0,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Czy wszystko już mam, nie zapomniałem o niczym? Czy śrutownik mogę zastąpić maszynką do mielenia (2-3 przepuszczenia) ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 (edited) 1) za mało fermentorów, jeden do filtracji, fermentacji i rozlewu to naprawdę problem 2) po co ci dwie saszetki różnych drożdży tego samego stylu? Chyba że na wszelki wypadek, ale to IMO przesada 3) zamów śrutowany, serio, maszynka do mielenia mięsa nierówno ześrutuje, a jeszcze potnie ci łuskę, a i tak pilzneńskiego masz mało co do receptury się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia. Edited May 22, 2012 by Gabe Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru. Podaj w jaki sposób, może innym się przyda Poza tym potrzebny będzie dobry termometr (do zacierania). Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted May 22, 2012 Author Share Posted May 22, 2012 (edited) Gabe 1 - pomyślę na 2 wiaderkami 2 - surowców ma być na 2 warki - jedna na Safbrew WB-06 a druga na Mauribrew Weiss 3 - śrutowany ile może może leżeć, 2 miesiące da radę ? WiHuRa - termometr mam ten z ikea'i sposób przekonania: - ja: dobre to piwo skarbie żona: tak, lubie ciemne przeniczne ja: ale skarbie ten paulaner to 6zł kosztuje a to juz kilo słodu by było żona: no ok Edited May 22, 2012 by viki Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Akurat pszenica, 1 wiadro starczy, robisz tylko burzliwą i butelkujesz. Jak będzie chciał robić cichą drugie wiadro obowiązkowo. Śrutowany może kilka miesięcy przeleżeć (zamknięty i w suchym miejscu). Skuteczny sposób przekonania viki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 A ja 2 tygodnie podchody robiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Przepis OK Piwo sie warzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted May 22, 2012 Author Share Posted May 22, 2012 łoł jaki odzew tak jak pisał WiHuRa - tylko burzliwa i do butelek więc zaczne od 1 wiadra - każdy od czegoś zaczynał przepis ok czy coś zmodyfikować ? sztyft 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Czy to będzie klon Paulaner to nie wiem, ale sam przepis ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted May 22, 2012 Author Share Posted May 22, 2012 nie chcę klonu paulanera - ma być podobne ale bardziej bananowo-goździkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 (edited) No to do roboty! EDIT. Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. Edited May 22, 2012 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted May 22, 2012 Author Share Posted May 22, 2012 Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Pytanie czy masz jeszcze inne potrzebne sprzęty np. wagę? Poczytaj Moje przemyślenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię Zatrzeć da radę w 20l. A to co uzyskasz przy filtracji i wysładzaniu możesz podzielić na parę garnków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted June 16, 2012 Author Share Posted June 16, 2012 (edited) o i po prawie miesiącu uwarzyłem pierwszą warkę najpierw nie mogłem się zabrać za zamawianie, potem sklep przez 2 tygodnie umawiał odbiór osobisty... ale jest oczywiście nie obyło się bez przygód 1 - musiałem użyć gara na 12l i tyle planuję, że wyjdzie 2 - w połowie wysładzania padł mi termometr z ikeai - nalało mi się chyba wody do środka szczęściem teściowa mieszka obok i miała taki sam przepis taki jak wyżej tylko przeliczony na 12l po chmieleniu piękne 12 BLG całość zadana Mauribrew Weiss dziś o 17.00 stoi w piwnicy ~19 stopni KURDE zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ?? Edited June 16, 2012 by viki Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted June 17, 2012 Share Posted June 17, 2012 KURDE zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ?? No toś stary dał do pieca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted August 2, 2012 Author Share Posted August 2, 2012 heh z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę. Uważaj, chcą Ci wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted August 7, 2012 Share Posted August 7, 2012 A można zmodyfikować tytuł, bo trochę mylący! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now