viki Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Hej Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru. W piwnicy mam 14-16 stopni bez względu na porę roku więc równie dobrze mogę zacząć ważyć już teraz. Ze względu na lokalizacje (Wrocław) będę kupował w twojbrowar.pl. Na początek pójdzie piwo pszeniczne (ciemne). Złożyłem taki zestaw: Safbrew WB-06 Lubelski granulat 100g Kapslownica GRETA Kapsle złote 100 sztuk Areometr piwowarski Fermentor 33L z rurką i kranikiem Pirosiarczyn sodu 500g Słód karmelowy ciemny - 1kg Słód Pilzneński 5 kg Niemcy Słód pszeniczny jasny 5 kg Słód pszeniczny ciemny 1 kg Mauribrew Weiss Dodatkowo mam garnek 20L + filtrator z oplotu + jodek do próby skrobiowej. Zamierzam ważyć wg takiego przepisu Słód pszeniczny 2,4 kg Słód pilzneński 1,5 kg Słód pszeniczny ciemny 0,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Czy wszystko już mam, nie zapomniałem o niczym? Czy śrutownik mogę zastąpić maszynką do mielenia (2-3 przepuszczenia) ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) 1) za mało fermentorów, jeden do filtracji, fermentacji i rozlewu to naprawdę problem 2) po co ci dwie saszetki różnych drożdży tego samego stylu? Chyba że na wszelki wypadek, ale to IMO przesada 3) zamów śrutowany, serio, maszynka do mielenia mięsa nierówno ześrutuje, a jeszcze potnie ci łuskę, a i tak pilzneńskiego masz mało co do receptury się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia. Edytowane 22 Maja 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru. Podaj w jaki sposób, może innym się przyda Poza tym potrzebny będzie dobry termometr (do zacierania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Gabe 1 - pomyślę na 2 wiaderkami 2 - surowców ma być na 2 warki - jedna na Safbrew WB-06 a druga na Mauribrew Weiss 3 - śrutowany ile może może leżeć, 2 miesiące da radę ? WiHuRa - termometr mam ten z ikea'i sposób przekonania: - ja: dobre to piwo skarbie żona: tak, lubie ciemne przeniczne ja: ale skarbie ten paulaner to 6zł kosztuje a to juz kilo słodu by było żona: no ok Edytowane 22 Maja 2012 przez viki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Akurat pszenica, 1 wiadro starczy, robisz tylko burzliwą i butelkujesz. Jak będzie chciał robić cichą drugie wiadro obowiązkowo. Śrutowany może kilka miesięcy przeleżeć (zamknięty i w suchym miejscu). Skuteczny sposób przekonania viki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 A ja 2 tygodnie podchody robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Przepis OK Piwo sie warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 łoł jaki odzew tak jak pisał WiHuRa - tylko burzliwa i do butelek więc zaczne od 1 wiadra - każdy od czegoś zaczynał przepis ok czy coś zmodyfikować ? sztyft 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Czy to będzie klon Paulaner to nie wiem, ale sam przepis ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 nie chcę klonu paulanera - ma być podobne ale bardziej bananowo-goździkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) No to do roboty! EDIT. Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. Edytowane 22 Maja 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Pytanie czy masz jeszcze inne potrzebne sprzęty np. wagę? Poczytaj Moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l. to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię Zatrzeć da radę w 20l. A to co uzyskasz przy filtracji i wysładzaniu możesz podzielić na parę garnków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) o i po prawie miesiącu uwarzyłem pierwszą warkę najpierw nie mogłem się zabrać za zamawianie, potem sklep przez 2 tygodnie umawiał odbiór osobisty... ale jest oczywiście nie obyło się bez przygód 1 - musiałem użyć gara na 12l i tyle planuję, że wyjdzie 2 - w połowie wysładzania padł mi termometr z ikeai - nalało mi się chyba wody do środka szczęściem teściowa mieszka obok i miała taki sam przepis taki jak wyżej tylko przeliczony na 12l po chmieleniu piękne 12 BLG całość zadana Mauribrew Weiss dziś o 17.00 stoi w piwnicy ~19 stopni KURDE zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ?? Edytowane 16 Czerwca 2012 przez viki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 KURDE zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ?? No toś stary dał do pieca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 heh z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę. Uważaj, chcą Ci wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A można zmodyfikować tytuł, bo trochę mylący! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się