Gawon Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam,od jakiegoś czasu robię samodzielnie coś (nie wiem do czego to zaliczyć) alkoholowego Biorę 0,5L wódki,zazwyczaj jakąś w miarę tanią i zalewam w jakimś szczelnym naczyniu,najlepiej z dużym otworem dużą paczkę wiórek kokosowych. Po około 2 tygodniach przelewam przez pieluchę flanelową i odciskam wiórki,dodają puszkę skondensowanego mleka kokosowego i gotowe,można więcej mleka jak ktoś lubi mniej % Raz spróbowałem wiórki z wódką rozdrobnić blenderem i innymi sprzętami tego typu ale strasznie ciężko ,po przelaniu przez flanelę i wstawieniu do lodówki w butelce tak zgęstniało że nie chciało butelki opuścić i wyszło jako deser do jedzenia łyżeczką. Kawowy wygląda identycznie,tylko moczyłem kawę mieloną ,nie wiem po jakim czasie jest dobre ale ja zawszę moczę koło 2 miesięcy bo na tyle mi starcza Polecam spróbować,szybko (nie licząc moczenia) się robi ,pracy zero praktyczni Kobiet zawszę się dopominają o to jak jest jakaś okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 ja mieszam kawę rozpuszczalną z masą krówkową i mlekiem - no i oczywiście duchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 zazwyczaj jakąś w miarę tanią Zrobiłam tak raz i nie polecam. Ja mam dwa przepisy w/g których robię "kokosówkę" Przepis nr 1 1 szklanka wódki -2 szt. cukru waniliowego -3 szklanki mleka 3,2% -1 puszka słodkiego mleka skondensowanego -200 gram wiórek kokosowych Jak przyrządzić: Mleko, wiórki i cukier zagotować i odcedzić. Wlać mleko skondensowane i wymieszać. Powoli dolewać alkohol cały czas mieszając. Przepis nr 2 - 1/2 litra wódki (może być więcej) -1 puszka słodkiego mleka skondensowanego -200 gram wiórek kokosowych Jak przyrządzić: Wiórki zalewamy alkoholem i zapominamy o nich na tydzień .Po tym czasie wiórki należy odcedzić(wycisnąć) . Wlać powoli mleko skondensowane do alkoholu cały czas mieszając. A mój ulubiony przepis na likier kawowy jest taki : Składniki : 600 ml wódki 50% 1 piwo 0,5l (najlepiej porter, stout) 150ml wody 1,8 szklanki cukru cukier wanilinowy (paczuszka 32g) , ja dodałam cukier do którego wcześniej wrzuciłam laskę wanilii. Wszystko na małym ogniu często mieszając doprowadzić do prawie wrzenia. Po podgrzaniu dodać 3-4 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu dodać 600ml 50% wódki. Uzyskany płyn zlać do butelki. Przed podaniem odmierzyć ilość przeznaczoną do spożycia i uzupełnić mlekiem niesłodzonym zagęszczonym z kartonu w ilości jedna część mleka do trzech części nalewki. misiuzeb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 hym... ja robię ale ze spirytusem Zalewam 400 g wiórek 0,5l spirytusu na 2tygodnie odstawiam. Przecedzam przez gazę i odciskam. dodaje 3 mleczka skondensowane 2 słodkie 1 zwykłe i znowu na 2 tygodnie. Jest wtedy naprawdę wyśmienita. Co do kawowej naleweczki: 0,5 litra kawy mielonej zaparzonej najlepiej mocnej 100 g cukru i 1 saszetka cukru waniliowego 5-6 łyżek kakao-takiego dla dzieci rozpuszczalnego w mleku 0,5 litra spirytusu Wymieszać wszystko razem aby dobrze się rozpuściło i zostawić w szczelnym słoiku przez około 1 miesiąc. W smaku będzie bardziej jak cukierek kukułka ale wszyscy moi znajomi to uwielbiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 tania nie miałem na myśli hmmm... nie wiem jakie są takie tanie :E ostatni robiłem na czystym krupniku co do kawowej próbowałem z rozpuszczalną i normalną parzoną na różne sposoby i jednak najlepsza jak się nasypie mielonej,najbardziej aromatyczna jest ,no i dodatkowej wody się nie wprowadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Likier kokosowy robię z mleczka kokosowego- 1 puszka plus 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, i około pół litra wódki, mleczko i mleko razem wymięszać, dolewać powoli dolewać wódkę.Dla mnie trochę za słodkie ale wszyscy chwalą, więc robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 podobno zajebiszcze są "nalewki" na Skittles'ach (tak tych kolorowych cukierasach)rozdziela się na poszczególne smaki/kolory i rozpuszcza się w wódce każdy osobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 podobno zajebiszcze są "nalewki" na Skittles'ach (tak tych kolorowych cukierasach)rozdziela się na poszczególne smaki/kolory i rozpuszcza się w wódce każdy osobno Jak uwielbiasz chemie to witaminki z serii E-000 nadają tylko tych kolorów i smaków.... Ja wole naturalne rzeczy robić w domu, bo można fajniejsze rzeczy smakowe uzyskać niż kolorowe coś co smakuje gumą i apteką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 napisałem "podobno" bo nie robiłem i nie próbowałem ,a samych cukierasów nie jadasz? co do chemii to pamiętaj że wszystko jest z nią związane począwszy na zwykłym H2O,ale wiem o co ci chodzi,dużo normalnych składników kryje się pod E choć by witamina C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogonowiak Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Likier kokosowy robię z mleczka kokosowego- 1 puszka plus 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, i około pół litra wódki, mleczko i mleko razem wymięszać, dolewać powoli dolewać wódkę.Dla mnie trochę za słodkie ale wszyscy chwalą, więc robię. Ja robie podobnie tylko że dodaje jescze jedno mleko skondensowane ale niesłodzobe. Czyli: -puszka mleczka kokosowego, -puszka mleka skondensowanego słodzonego, -puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, -pół litra 40%, jak ktoś woli mocniejsze to 0,7litra, Zmieszac puszki i powoli dolewać wódki, wtedy nie zetnie mleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się