morzedzungli Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Witam, Chciałbym uwarzyć pilsa z tej receptury http://www.wiki.piwo.org/Pils_%28Pils_Pozna%C5%84ski%29,_Artur_Olender_%282artur2%29 i mam pytanie czy mogę użyć drożdzy bayanus g 995 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Móc możesz, ale to są drożdże winiarskie. Kup sobie paczkę jakichś uniwersalnych, np. S-33, na pewno będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Moim zdaniem możesz, możesz również użyć drożdży Babuni ze spożywczego, ale pilsa z tego nie będzie. Do piwa są drożdże piwowarskie....a precyzując do pilsa dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Baynusów użyj do robienia cydrów z soków z kartonika Szkoda, żeby się zmarnowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Baynusy mam bo robię wina z malin i porzeczek. Znalazłem tu na forum taki przepis i zamówiłem już produkty na takie piwo: Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja. Słody: 4 kg pilzneński 1 kg monachijski Chmiel: Marynka 80 g Zacieranie: 40 minut 61-63 stopnie 20 minut 71-73 stopnie Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja Gotowanie 60 minut Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale Mam jednak pytanie, ponieważ licząc w litrach będę miał po zacieraniu 14-13 l brzeczki? i drugie tyle muszę uzykać z wysłądzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Po zacieraniu będziesz miał zacier, a nie brzeczkę. Musisz to przefiltrować. To, ile uzyskasz brzeczki na koniec, zależy, czy będziesz wysładzał do BLG, czy do pojemności. Jeśli do pojemności, to w zależności od wydajności wyjdzie Ci brzeczka o mniejszym, idealnym, lub większym BLG. Jeśli do BLG, to wyjdzie Ci odpowiednia gęstość, ale pojemność będzie: mniejsza, idealna większa. Osobiście wysładzam do pojemności, bo więcej w gar nie zmieszczę. Ostatniego Dunkelweizena musiałem przed zadaniem drożdży rozcieńczyć wodą do zakładanego BLG. Poczytaj: http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Ok Już orzumiem, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja. Słody: 4 kg pilzneński 1 kg monachijski ... Zacieranie: 40 minut 61-63 stopnie 20 minut 71-73 stopnie Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie. Edytowane 29 Maja 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Nie ja to pisalem. http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-70595.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie. To jest zasyp z którego można uzyskać 27litrów 12°Blg. W tym samym wątku jest też receptura zmniejszona do 20l 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Jeśłi mogę jeszcze prosić o radę, ponieważ nie lubię zbyt mocnej goryczki a kupiłem chmiele Lubelski i Marynkę to proszę o podpowiedź jak chmielić, bedę zacierał na 27 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Można użyć kalkulatora Tu tylko wyliczenie IBU Tu cały pakiet pomocny przy warzeniu I taka podpowiedź do pierwszego kalkulatora edit: w najnowszej wersji ToolKit'a jest zamieszczony przelicznik z odwołaniem do wykresu Edytowane 30 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 niestety nic mi to nie mówi, ile IBU ma żywiec? i jaka jest zasada chemielenia np gram marynki na litr t ile wyjdzie IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 25-32. Wpisz w google "ibu calculator" i wylicz sobie sam wpisując wielkość warki, wydajność itg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Otwierasz toolkit'a i ze spisu wybierasz 'Chmiel - wyliczenie IBU' Wprowadzasz dane nad dużą tabelą (gęstość i objętość brzeczki oraz czas warzenia) Następnie wprowadzasz nazwy chmielu i zawartość alfa kwasów (ta informacja powinna znajdować się na opakowaniu chmielu) i wstępnie gramaturę. Zakładasz czas w jakim będziesz wrzucał dany chmiel (aromatyczny krócej ma siedzieć we wrzącej brzeczce, goryczkowy - dłużej). Metodą prób i błędów (wpisywanie różnej gramatury) można wyliczyć interesujące IBU - goryczkę żywiec to jakieś 20-25 IBU edit: 25-32. Być może. Nie ma co się wzorować chyba na tym przedstawicielu gatunku Edytowane 30 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Żywiec to pewno nie ma więcej niż 20 IBU. Lech Premium to coś około 16 IBU. Bez przesady Panowie, w Polsce piwa koncernowe chmieli się ostrożniej niż ja solę zupę, a nie przepadam za solą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Pewno, ale nie na pewno. Ja w Żywcu coś tam goryczki czuję. 32 IBU podałem za Clone Brews s125. Edytowane 30 Maja 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, Nie mogę zmienić wartosci w komórkach przy wyliczaniu IBU, dostaję komunikat że plik jest tylko do odczytu, używam Open Office Org może dlatego? Atrybuty pliku nie są zaznaczone tylko do odczytu. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez morzedzungli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Spróbuj zapisać jako nowy plik z rozszerzeniem ods, i na tym pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nie mogę zmienić wartosci w komórkach przy wyliczaniu IBU, dostaję komunikat że plik jest tylko do odczytu Jesli interesuje Cię tylko IBU, to możesz skorzystać z tego arkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Spróbuj zapisać jako nowy plik z rozszerzeniem ods, i na tym pracować. Działa:) Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 zrobłem Dark Ale z puszki i tam podają że ma 50-60 IBU czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Toś sobie adekwatny temat znalazł... Dobrze podają, bo to wartość w samym zagęszczonym ekstrakcie, który to producent zaleca rozcieńczyć do poziomu 23l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Dalej nie wiem jak chmielić bo w recepturze któą podałem jest 40 gr marynki na pczątek i 40 gram na 10 przed końcem gotowania. Wrzuciłem to w kalkulator i wyszlo 79 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Nie wiem jak to liczyłeś, ale mnie na szybko wychodzi około 46IBU przy 22L brzeczki nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się