reizer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Planuję w niedalekiej przyszłości piwo porzeczkowe. Plan jest taki: 3kg słodu pilzneńskiego 1kg słodu monachijskiego 0,5kg caramunich ok 3-4l owoców czarnej porzeczki ciężar wg qbrew 1,057 (po obliczeniach ok 13°Blg) Mam tylko problem z dobraniem chmielu i chmielenia, jako że warzę dopiero od niedawna (głównie z gotowych zestawów) kompletnie nie mam pojęcia jaki chmiel by do tego pasował. Zależy mi na tym by piwo miało wyraźny smak porzeczki i wyczuwalny karmel (nie wiem czy nie przesadzam ze słodem caramunich). Planuję zacierać raczej na słodko coś koło 62*- 30 min, 72*-15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) 0,5 kg to za dużo, 0,4 kg karmelowego to max. Resztę sobie zostaw, przyda się. Lepiej zrób osobno piwo, osobno sok z porzeczki i mieszaj przed piciem. Będziesz miał dwa w jednym, piwo dobre i piwo.. zmarnowane. Chmielem się nie przejmuj, porzeczka i tak zabije cały jego smak i aromat. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Jacenty Jędruś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Co do doboru chmieli .. Jeśli chcesz zrobic piwo porzeczkowe możesz dodać Bramling X wnosi aromat porzeczkowy a na goryczke np Columbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Przyrządzając piwo wg w/w sugestii, otrzymamy piwo z sokiem. Proponuję prawdziwe piwo owocowe, czyli lambic: http://www.wiki.piwo.org/Fruit_Lambic Piłem zaledwie 2 razy, ale zostawiło niezapomniane wrażenia. W planach na sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jak duża warka to ma być? Jeżeli 20-litrowa i na podstawie dotychczasowych doświadczeń wiesz, że z 4,5 kg słodu wyjdzie Ci 13°Blg to pamiętaj, że porzeczka również zawiera cukry, które zwiększą eksrakt. Też ostatnio myślę o piwie owocowym, chyba zdecyduję się na wiśnie, ale gdybym robił z czarnej porzeczki to chyba jako bazę dla niego uwarzyłbym piwo ciemniejsze, z dodatkiem np. 200 g słodu czekoladowego. Chmielu użyj tylko na goryczkę, myślę, że marynka się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jak ma być na słodko, to chmielu raczej mało i dość neutralnego, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się goryczka, takie piwo trzeba później popijać wodą. Popieraj polskie - weź Sybillę, tak sądzę że ze 30g na 60' i może z 15g na 10', da Ci to goryczkę na poziomie ok. 25 IBU. To bardzo fajny, delikatny chmiel, trochę kwiatowy, świetnie podkreśla łagodne owocowe aromaty w piwach górnej fermentacji. Wyraźną karmelową słodycz daje Carahell/CaraBlond, te ciemniejsze będą bardziej w kiedunku ciemnego karmelu, więc i wyczuwalnie mniej słodkie. Jak kolor wychodzi za jasny, to daj albo paręnaście gramów Carafy Special albo w ogóle łyżeczkę barwnika karmelowego e150. Olo proponuje Marynkę i to też będzie bardzo dobry wybór, choć jak dla mnie ten chmiel jest zbyt charakterystyczny i wg mnie brakuje mu lekkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Jak duża warka to ma być? Jeżeli 20-litrowa i na podstawie dotychczasowych doświadczeń wiesz, że z 4,5 kg słodu wyjdzie Ci 13°Blg to pamiętaj, że porzeczka również zawiera cukry, które zwiększą eksrakt. Też ostatnio myślę o piwie owocowym, chyba zdecyduję się na wiśnie, ale gdybym robił z czarnej porzeczki to chyba jako bazę dla niego uwarzyłbym piwo ciemniejsze, z dodatkiem np. 200 g słodu czekoladowego. Chmielu użyj tylko na goryczkę, myślę, że marynka się sprawdzi. Warka na 20l, to 13°Blg to tak na oko liczone w qbrew przyjmując, że czarna porzeczka ma ok 85g cukru na 1l (przelicznik znaleziony w internecie). Też skłaniam się ku ciemnej wersji. Przyrządzając piwo wg w/w sugestii, otrzymamy piwo z sokiem. Proponuję prawdziwe piwo owocowe, czyli lambic: http://www.wiki.piwo.org/Fruit_Lambic Piłem zaledwie 2 razy, ale zostawiło niezapomniane wrażenia. W planach na sezon Lambik to na razie za wysokie progi, może za jakiś czas... Poza tym na razie chodzi mi właśnie takie "piwo z sokiem". Co do chmielenia i słodu karmelowego to chyba zrobię tak jak proponuje Zgoda. /Edit Byłbym zapomniał jakie polecilibyście drożdże (najlepiej suche)? Edytowane 20 Czerwca 2012 przez reizer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Ja w najbliższym czasie planuje zrobić malinowe. Osobiście zrobiłbym na bazie zwykłego Pale Ale na Safale S-04. Tu są bardzo fajne wskazówki http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ Edytowane 20 Czerwca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ten wątek dawno już przestudiowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Ostatecznie skończyło się na tym: 3kg słodu pilzneńskiego 1kg słodu monachijskiego II 0,5kg carahell 2kg owoców czarnej porzeczki Najpierw rozmemłane owoce podgrzałem w 5l wody aż poszły soki, później dolałem 9l wody i wsypałem słody. 50*-10' 63*-15' 72*-25' Chmielenie: 60'-30g Sybilla 15'-15g Sybilla Wyszło ok 22l 12°Blg, drożdże S-04. Na razie porzeczki nie wyczułem, podejrzewam że trzeba było jednak zagotować owoce, ale wstrzymam się od wyciągania wniosków przynajmniej do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 (edytowane) Moja prognoza- wyjdzie z tego kwaśno-mdło-cierpkie piwo o nieokreślonym kolorze. Z naciskiem na cierpkie. Szkoda słodów, porzeczek i pracy. Edytowane 2 Lipca 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Będzie kwaśne. Czarna porzeczka jest kwaśna. Owoce to najlepiej dać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Akurat mam słodką odmianę, więc cierpkie nie będzie, zresztą i tak planuję jeszcze dosładzać słodzikiem. Zobaczę jak po burzliwej nie będzie czuć porzeczki to dodam jeszcze na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Cukier zjedzą drożdże i ze słodkości nic nie zostanie, zostanie sam kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Cukier zjedzą drożdże i ze słodkości nic nie zostanie, zostanie sam kwas. Wiem , właśnie dlatego chce przed butelkowaniem dać słodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Oczywiście wiesz czym żywią się drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 witam. Moja prognoza- wyjdzie z tego kwaśno-mdło-cierpkie piwo o nieokreślonym kolorze. Z naciskiem na cierpkie. Szkoda słodów, porzeczek i pracy. Jak coś jest kwaśne to nie jest mdłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 No więc jak z tym piwem porzeczkowym? ciekaw jestem efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 (edytowane) Przy pomiarze blg spróbowałem i nie wyczułem posmaków porzeczkowych ani żadnych mdłych, cierpkich czy kwaśnych tylko chmielową goryczkę. Na chwilę obecną jedyny wpływ porzeczki na piwo jest taki, że ma ono kolor soku z czerwonych grejpfrutów. Ciekawi mnie czy coś się zmieni pod względem smaku porzeczkowego w miarę dojrzewania. W następnym tygodniu pójdzie ono do butelek albo na cichą, jeszcze nie wiem. /edycja Dziś spróbowałem trochę większej ilości. Wnioski: czuć głównie karmel i chmielową goryczkę, a także ledwo wyczuwalny, nieokreślony aromat owocowy. Piwo wyszło pijalne, ale czuję że będzie musiało poleżakować dłużej niż zwykle. Kolor i klarowność soku grejpfrutowego... Edytowane 15 Lipca 2012 przez reizer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się