korzen16 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Dokładnie tak - uszczelniłem to w ten sam sposób nezrok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Dzięki! Wężyk 6mm dał radę. pora warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Odgrzeję bo ja tez mam problem. Już mnie krew zalewa. Po kilku wizytach w Leroy Casro itp zdecydowałem się jednak na połączenie chłodnicy z baterią kuchenną poprzez taki perlator: http://www.frito.pl/Dom_i_ogrod/Akcesoria_kuchenne/Pozostale/Perlator_z_metalowym_przedluzeniem,2596.html wężyk połączyłem i git. Po wkręceniu leje się jednak z połączenia w miejscu wkręcania perlatora do kranu. Dałem podkładki ale dalej dupa:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 może spróbuj użyć taśmy teflonowej. ewentualnie sprawdź na innych kranach, może któryś element jest felerny bądź też kran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Ile metrów rurki fi8 będe potrzebował do budowy chłodnicy do garnka 15l o szerokości 28cm? Dodam tylko, że na wielkiej wydajności mi mocno nie zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Myślę, że: 3,14 x ilość zwojów x średnica + 1,5m na wyprowadzenia zwojów pewnie z 20 średnica z 25cm (nie ma za co ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) 20 zwojów? o.O Nie pamietam w którym wątku przeczytałem, że ktoś pisał ze kupił ~20 metrów ale stwierdził po budowie, że wystarczyłaby połowa. Wyprowadzeń praktycznie nie będzie (max po 20cm), reszta silikon. Myślałem że 10 metrów to max ile będę potrzebował. Edit: Tym bardziej że gar 15l a nie "trzydziestka". Edytowane 24 Maja 2016 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Jak wiesz lepiej to po co pytasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejW Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Witam wszystkich.Jestem w trakcie robienia chłodnicy. Poniosło mnie i kupiłem 20 m rurki miedzianej 8mm (elastycznej). Warzę w garach 30 i 50l. Z tego co wyczytałem na forum to długość rurki 20m to za dużo. Zastanawiam się więc czy jest sens zwijać te 20 m w jednym kawałku czy je pociąć i zrobić 2 lub 3 równolegle płynące zwoje? Teoretycznie powinno szybciej chłodzić. Ktoś tak próbował zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Poszukaj sobie na jotubcu. Są filmiki instruktażowe jak nawinąć chłodnicę dwuzwojową tzn taką jedną w drugiej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Jestem w trakcie robienia chłodnicy. Poniosło mnie i kupiłem 20 m rurki miedzianej 8mm (elastycznej). Warzę w garach 30 i 50l. Z tego co wyczytałem na forum to długość rurki 20m to za dużo. Zastanawiam się więc czy jest sens zwijać te 20 m w jednym kawałku czy je pociąć i zrobić 2 lub 3 równolegle płynące zwoje? Teoretycznie powinno szybciej chłodzić. Ktoś tak próbował zrobić? Ja tak zrobiłem, ale nie powiem Ci czy chłodzi dużo szybciej od 20-metrowej w jednym kawałku, bo nie testowałem takiej. Poza tym ja mam z 10mm i mniej niż 20m. Tym niemniej chłodzi szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Też zrobiłem chłodnicę z trzech rurkek, fi 8mm: 3x6mb, (w takich odcinkach sprzedawane). Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ze względów praktycznych, żeby nie spawać takich cienkich rurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Też zrobiłem chłodnicę z trzech rurkek, fi 8mm: 3x6mb, (w takich odcinkach sprzedawane). Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ze względów praktycznych, żeby nie spawać takich cienkich rurek. chłodnica.jpg obolon piana (2).jpg Może trochę offtop, ale zainteresowało mnie to jak masz zaizolowany gar, mógłbyś pokazać kilka fotek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejW Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Chłodnica zrobiona na szybko, będzie wymagała dopracowania (usztywnienie). Jeden zwój średnicy 30 cm (około 12m), drugi 20 cm (ok 8m). Brzeczka ~24l schłodzona do 28 stopni w 9 minut, do 23 stopni w 16 minut, oczywiście z mieszaniem. Chyba nie jest źle... tym bardziej że 'zimna' woda w kranie ma 21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Też zrobiłem chłodnicę z trzech rurkek, fi 8mm: 3x6mb, (w takich odcinkach sprzedawane). Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ze względów praktycznych, żeby nie spawać takich cienkich rurek. chłodnica.jpg obolon piana (2).jpg Może trochę offtop, ale zainteresowało mnie to jak masz zaizolowany gar, mógłbyś pokazać kilka fotek ? Szybko, żeby nie zaśmiecać: Gar zaizolowany jest taką matą: http://www.caldo-izolacja.pl/produkt/prorox-wm-950-alu-pl-alu-wired-mat-80 grubość maty 4cm, przyklejona do gara za pomocą taśmy: http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/elementy-uszczelniajace-i-izolacyjne/tasmy/talk.html Trzeba uważać, żeby gar stał równo na środku nad palnikiem gazowym, jak jest na środku to nic się nie fajczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokoko Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Temat trochę się wlecze. Mam chłodnicę z nierdzewki ( kocioł 52 litry ) , wydawała mi się mało wydajna . Zrobiłem więc chłodnicę z rury nierdzewnej karbowanej - 10 metrów ( średnica chyba 1/2 cala ). Jeden metr takiej rury odpowiada 1,7 metra zwykłej rury nierdzewnej , nadto na korzyść rurki karbowanej przemawia fakt , że ma bardzo cienkie ścianki jest znacznie bardziej plastyczna i cena jest barszczowa . Pomysł okazał się trafiony , chłodnica jest znacznie bardziej wydajna od zwykłej wykonanej z rurki nierdzewnej 0,8 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Ja delikatnie wznowię temat. Tworze chłodnicę według projektu osoby zakładającej posta. Mam zapytanie: - za pomocą czego na stałe rozłożyć chłodnicę - w gotowcach rurki się nie składają.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zrobiłem chłodnice według opisu z jednej rurki, owinąłem na garnku i jest naprawdę super. Chłodzenie z mieszaniem do temp 17st maks 20 minut. Jedyny problem jaki miałem to nieznacznie mi przeciekało łączenie wężyka igielitowego z rurka miedzianą, zaciski jakieś felerne, ale problem rozwiązałem taśmą teflonową. Polecam zrobić taką chłodnicę, dużo nie kosztuje a jest naprawdę super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Ja ostatnio też robiłem chłodnice z rurki miedzianej fi 8mm długości 10m koszt rurki 90zł, do tego wężyk PU 10/8 2*1m i przejściówka 1/2"/8mm jak w pierwszym poście. Rurka nawinięta na garnek średnicy 26cm wysokość spirali około 24cm, dobrana do poziomu 25l brzeczki w garnku, usztywniona dwoma paskami blachy nierdzewki 0,2mm i poskręcana śrubami nierdzewnymi M5 i nawet ładnie to ustabilizowało całość. Sobotni test chłodzenia wypadł pomyślnie chłodzenie 25l brzeczki z temperatury wrzenia ~99°C do 50°C 6:30 min, do 40°C 10min, do 30°C 16:30 min, do 20°C 25:30 min i 31:30min do 15°C. Woda na zasilaniu miała 7°C, pierwsze 12l wody poszło do garnka i 30l do lodówki turystycznej w której filtruje, do mycia sprzętu po warzeniu. Zużycie wody do samego chłodzenia według licznika 115l co mnie bardzo cieszy, ostatnio poszło ponad 4 pełne brodziki i dużo więcej czasu. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez ovner literówki :| arkdom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 2 godziny temu, ovner napisał: usztywniona dwoma paskami blachy nierdzewni 0,2mm i poskręcana śrubami nierdzewnymi M5 i nawet ładnie to ustabilizowało całość. Możesz wstawić zdjęcie jak dokładnie to u Ciebie wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zasilanie wody od góry, odpływ pionowa rurka skręcona drutem miedzianym 1,5mm2 dony i górny ring też trochę stabilizuje. Jak bym miał jeszcze jeden pasek nierdzewki, to bym usztywnienia dał co 120* teraz chłodnica może się nieznacznie skręcać, widać to na tylnym usztywnieniu. Rozstaw robiony "na oko", dlatego są nieznaczne luzy. Myślę że jakbym dał podkładki pod śruby i nakrętki to dokładniej docisnęło by blachę do rurki i bardziej usztywniło całość. Śrubki M5 A2 x 10 i nakrętki M5 A2 kosztowały 4zł za 22 kpl. arkdom i Gawron 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakubu Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 W dniu 23.01.2018 o 18:17, ovner napisał: fi 8mm długości 10m koszt rurki 90zł, do tego wężyk PU 10/8 2*1m i przejściówka 1/2"/8mm Koszt takiej chłodnicy to ponad stówka, jest sens się bawić jeżeli w tej samej cenie można zamówić ze Wschodu? Pomijając czas oczekiwania na sprzęt - coraz bardziej się skłaniam ku kupnie zamiast kombinowania z rurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Moja wygląda tak Dziękuję[mention=5663]Wajcha[/mention] za pomoc myślę właśnie czy trytki zostawić czy wywalić Co mówicie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 23 minuty temu, Kubuch napisał: myślę właśnie czy trytki zostawić Ja bym ich we wrzątku nie moczył, zwłaszcza że potem masz to pić. To nie jest plastik przeznaczony do spożywki. Kubuch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Panowie mam problem Kupiłem chłodnice biowin, chłodnica ogólnie okej ale problem to rurki które nie sa zgięte na końcach. Podczas chłodzenia gumowe rurki od temperatury się zaginają i blokują przepływ. Chciał bym zagiąć końcówki ok 5cm w jedną stronę żeby było łatwiej użytkować ową chłodnice. Tylko problem w tym że nie mam giętarki ani narzędzi do wyginania a jest to stal nierdzewna i załamie się bez tego. Macie jakieś pomysły jak to zrobić ? Na zdjęciu moja chłodnica i to jak bym chciał wygiąć końce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi