VeryBerry Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Znalazłem ostatnio książkę z przepisami na różne "napitki" w tym m.in. piwo. Myślę że składy ponizszych piw, i sam sposób robienie ostatniego z nich, was zaciekawi. a moze ktoś sie nawet pokusi o uważenie któregoś z nich;) źródło: Andrzej Sarwa: "Lecznicze napitki" " "piwo domowe jęczmienne" skład: słód jęczmienny - pół wiadra woda - 2 wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra sół - łżeczka szklanka drożdżymiód ciemny płynny - 200g" i w tej samej książce zupełna odwrotność - dokłądność do 1g " "piwo z patoki" patoka (płynny miód pszczeli) - 2,5kg woda - 5,5kg imbir - 39g liść laurowy - 3szt chmiel - 60g drożdże - 30g kolendra - 39g cynamon - 39g goździk korzenny - 1szt" i na koniec ciekawy sposób warzenia piwa:) "piwo domowe (przepis starorosyjcki) skład: słód żytni - 1,5 kg mąka żytnia - 1,5 kg drożdże rozpuszczone w wodzie - 35g woda 3,5 l chmiel rozdrobiony słód i mąkę wymieszać z ciepłą wodą. przygotować duże gliniane naczyni, dno naczynia wysłać czystą żytnią słomą, wlać na to cisko słodowo-mączne, przykryc pokrywką i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Wyjąć zeń po 24 godzinach. Delikatnie zlać rozczyn do osobnego naczynia, na ciasto nalać wrzątku, odstawić na godzinę i powonie zlać rozczyn (połączyć do ze zlanym wcześniej). do rozczyny dodać uwarzony wcześniej chmiel, wymieszać dodać drożdże.Naczynie zakryć i odczekać aż ustanie burzliwa fermentacja. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Zdaje się, że Ćwierczakiewiczowa też miała przepis na piwo, nawet z wysładzaniem przez słomę No cóż, technologia produkcji idzie naprzód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 słód jęczmienny - pół wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra I proporcje mieli godne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 To ja polecam wydawnictwo z 1936 r. Wina, octy, miody, piwa likiery itp. Jak wyrabiać sposobem domowym z ilustracjami opracowali inż. Ludomir Mariacki i dr Mieczysław Wisser. Technika bardzo zbliżona, tyle, że bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 słód jęczmienny - pół wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra I proporcje mieli godne Polska IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Chyba chodzi o zielone szyszki, a nie granulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się