xfranek Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Witam Moja pierwsza warka to Belgijskie Pale ale 12Blg/4,9% Alk. W ciągu pierwszej doby przefermentowało do 4Blg i tak się trzyma od 3 dni. Używałem startera drożdży (drożdże safbrew S-33 11,5g). Starter zrobiłem tak że do 0,5l wody z 50g suchego ekstraktu słodowego wsypałem całe opakowanie, po godzinie zaczęło intensywnie fermentować, następnego dnia jak wlewałem do brzeczki nie było już bąblowania w rurce fermentacyjnej. Wiem że moim błędem było to że fermentator stał w upale ok 30st Pytanie czy te 4Blg to normalne czy po burzliwej nie powinno być mniej? Jeśli tak to co można tu jeszcze zrobić? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaug Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Z suchych drożdży raczej nie należy robić startera (przynajmniej nie tak małego). W wątku o ich charakterystyce (http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/) koledzy podają, że raczej słabo odfermentowują, więc możliwe, że już skończyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 (edited) Dobrze mierzysz to blg? Czasami CO2 zakłuca pomiar. Zakolysz fermentatorem (z wyciągniętą rurką) tak żeby oderwać drożdże z dna: http://www.wiki.piwo...ona_fermentacja Edycja: teraz widzę, że zeszło do 4°Blg (a nie o 4°Blg) to może już faktycznie koniec. Edited July 4, 2012 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Starter zrobiłem tak że do 0,5l wody z 50g suchego ekstraktu słodowego wsypałem całe opakowanie, po godzinie zaczęło intensywnie fermentować, następnego dnia jak wlewałem do brzeczki nie było już bąblowania w rurce fermentacyjnej. Nie było już bąblowania w starterze czy w fermentorze? Zamieszaj wiadrem jak olo radzi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 S-33 już tak mają , 4°Blg to nie tak źle. Piwo bedźie bardziej treściwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 S-33 już tak mają , 4°Blg to nie tak źle. mniej wiecej miesąc temu s33 odfermentowały mi z 12°Blg do 2,6°Blg - pół saszetki uwodnione na 23l i burzliwa w temp. 26°C 4°Blg to nie tak źle. Piwo bedźie bardziej treściwe Bo na ciało nie składa się tylko odfermentowanie. Ale również dorzuć poziom goryczki i nagazowanie. Powszechnie mówi się, że niższe odfermentowanie = słodsze, bardziej treściwe piwo. Moim zdaniem piwo robi się kleiste, nieprzyjemne, puste, przy odfermentowaniu poniżej 70%. ktoś coś kręci Link to comment Share on other sites More sharing options...
xfranek Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 Starter zrobiłem tak że do 0,5l wody z 50g suchego ekstraktu słodowego wsypałem całe opakowanie, po godzinie zaczęło intensywnie fermentować, następnego dnia jak wlewałem do brzeczki nie było już bąblowania w rurce fermentacyjnej. Nie było już bąblowania w starterze czy w fermentorze? Zamieszaj wiadrem jak olo radzi.... W starterze nie było już bąblowania. W fermentorze po parunastu godzinach się skończyło i tak stoi. No nic zamieszam fermentorem i zobaczę co się stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 S-33 już tak mają , 4°Blg to nie tak źle. mniej wiecej miesąc temu s33 odfermentowały mi z 12°Blg do 2,6°Blg - pół saszetki uwodnione na 23l i burzliwa w temp. 26°C 4°Blg to nie tak źle. Piwo bedźie bardziej treściwe Bo na ciało nie składa się tylko odfermentowanie. Ale również dorzuć poziom goryczki i nagazowanie. Powszechnie mówi się, że niższe odfermentowanie = słodsze, bardziej treściwe piwo. Moim zdaniem piwo robi się kleiste, nieprzyjemne, puste, przy odfermentowaniu poniżej 70%. ktoś coś kręci Ja na s-33 nie przekraczam 21°C , kleistości nie zauważyłem. A treściwość nie oznacza słodyczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jq Posted July 13, 2012 Share Posted July 13, 2012 Witam Podepnę się pod temat bo mam podobny problem, fermentowałem Pale Ale zacierane w 64 stopniach na drożdżach Mauribrew Ale 514 i z 12blg spadło do 5blg po 2,5 tygodniach burzliwej fermentacji (w temperaturze 18st), w smaku jest słodkie, piwa są już zlane na cichą i siedzą w temperaturze pokojowej. Dodalibyście jakieś inne drożdże na dokończenie czy zostawić jak jest i rozlać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 13, 2012 Share Posted July 13, 2012 Jak nie jest mdłe to piwko to zostaw, jeżeli nie zależy ci na mocy piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 13, 2012 Share Posted July 13, 2012 skoro piwo jest słodkie,to chyba drożdże nie dokończyły fermentacji ,trzeba było zamieszać,poderwać je z dna może by się wzięły do roboty .Może przeniesienie do wyższej temp by pomogło- fermentowałeś prawie w dolnej granicy. Ja bym dodał nowych drożdży Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Witam, Mam problem z moją drugą warką. Dopiero raczkuję jeśli chodzi o tworzenie piwka (bo piwowarstwo to chyba jeszcze określenie na wyrost:)). O ile pierwszy Pilsner z brewkita wyszedl znakomity i wlasnie dzisiaj na imprezie urodzinowej nastapi konsumpcja przez wieksze grono gosci tak z druga warka nie jest juz tak dobrze. Opisze po krotce w czym rzecz. Piwko India Pale Ale z Brewmakera do tego ekstrakt slodowy z BA ciemny. Drozdze z brewkita zadane w temp 24 stopni. Cala operacja wykonana w temp 22 stopni BLG poczatkowe 11,5. Odstawione do piwnicy temp 18 stopni 9.07.12 temperatura na fermentorze od 22 do 18 stopni dobila do temperatury w pomieszczeniu. Pierwszy pomiar BLG 15.07 - 5 BLG, 18.07 - 5 BLG. Wertujac forum zdecydowalem sie zamieszac fermentatorem i wynioslem piwko do domu (21 stopni) - temp na fermetatrorze 20 stopni. Pomiar BLG dzis - 5 BLG. Uchylilem wieko - osad na sciankach tak jak przy pilsnerze. Na powierzchni piwka bable i jakby troche piany. No i w koncu pytanie proste i trudne zarazem. Co robic? zlewac do butelek bo dalej to nie pojdzie? jakies rozwiazanie pozwalajace dofermentowac piwko do mniejszego BLG? Z gory dziekuje za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaug Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Przypuszczam, że drożdże bez nazwy z zestawu i nic więcej o nich nie wiadomo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Po tylu dniach i opisanych przez Ciebie, nieskutecznych próbach zachęcenia drożdży do dalszej pracy, pewnie bym zabutelkował z niewielką ilością cukru. Po zabutelkowaniu regularnie bym sprawdzał co się tam dzieje i ogólnie to nie nastawiałbym się na jakieś długie leżakowanie tego piwa. To drugi brewkit, więc myślę, że i tak by długo nie poleżał, w razie czego zrobisz następną imprezę Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Dziekuje za pomoc! Drozdze byly standardowe z brewkitu. Tak jak radziliscie rozlalem do butelek w poniedzialek i czekam na efekty a ze w srode wyjezdzam to bedzie latwiej bo z dala od skrzynek Nastawilem nastepna puche tak w razie gdyby z tym India Pale Ale bylo cos nie tak to niebawem bede mogl sie cieszyc English Bitterem Jeszcze raz dzieki za pomoc i mam nadzieje ze o nastepne rady bede musial poprosic dopiero przy przeskoczeniu na wyzszy poziom czyli tworzeniu piwka z ekstraktow czy juz samym zacieraniu bo zdecydowanie na puchach nie zamierzam poprzestac pozdrawiam! Zycze milego weekendu z piwkiem w tle! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now