mirfak Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Przeglądałem forum i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na pytanie o starter z drożdży suchych. Mam tylko jedną saszetkę, a planuję zrobić 30l piwa o blg w okolicy 20. Powinien przygotować starter 10 blg i do niego dodać uwodnianie drożdże i na mieszadło, czy może inaczej (bez uwodnienia)? Edytowane 14 Lutego 2016 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Przeglądałem forum i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na pytanie o starter z drożdży suchych. Mam tylko jedną saszetkę, a planuję zrobić 30l piwa o blg w okolicy 20. Powinien przygotować starter 10 blg i do niego dodać uwodnianie drożdże i na mieszadło, czy może inaczej (bez uwodnienia)? Trochu dziwnie przeglądałeś , istnieje coś takiego jak "wiki " tam na początek napisano aż za nadto . Proszę http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Starter nigdy nie zaszkodzi . Edytowane 14 Lutego 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 I gdzie tam jest napisane jak technicznie wykonać starter z drożdży suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Oj to będzie ciężko. Generalnie z suchych nie robi się startera bo jest tam dużo komórek drożdżowych i nie bardzo mogą się rozmnożyć (tak gdzieś tutaj wyczytałem). Ja kiedyś jednak robiłem 4l startera z paczki sucharów, ale poszło do piwa 12blg i wszystko było ok. Dla takiego piwa lepiej zrobić mini warkę, np. 10-15l 12blg potem zebrać i zadać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 tak samo jak na mokrych użyj kalkulatora do obliczenia ilości startera http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram ale tak koło 3L potrzebujesz z 10'P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Oj to będzie ciężko. Generalnie z suchych nie robi się startera bo jest tam dużo komórek drożdżowych i nie bardzo mogą się rozmnożyć (tak gdzieś tutaj wyczytałem). jeżeli jest taka obawa (nie czytałem czegoś takiego), to wystarczy zmniejszyć ilość drożdży wrzucanych do startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Drożdże wrzucać suche, czy uwadniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 jeżeli jest taka obawa (nie czytałem czegoś takiego), to wystarczy zmniejszyć ilość drożdży wrzucanych do startera Albo powiększyć starter. Do takiego też wniosku doszedłem i dlatego zrobiłem 4l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Przeglądałem forum i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na pytanie o starter z drożdży suchych. Mam tylko jedną saszetkę, a planuję zrobić 30l piwa o blg w okolicy 20. Powinien przygotować starter 10 blg i do niego dodać uwodnianie drożdże i na mieszadło, czy może inaczej (bez uwodnienia)? Nie znajdziesz opisu z sucharów w kolbie bo nie robi się takowego. Lekkie piwo i gęstwa zdrowa po nim zrobi dobrą robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Drożdże wrzucać suche, czy uwadniać?Uwadniac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam, Proszę o pomoc. Robię starter na FM21. Ze względów technologicznych (mały garnek) robię dwie warki dzień po dniu 10L. Czy mogę starter podzielić na pół? W pierwszy dzień zlać połowę zawiesiny z kolby. W drugi natomiast dodać to co zostało po osadzeniu się w kolbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jeżeli będzie wystarczająca ilość gęstwy, to nie widzę przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam, Proszę o pomoc. Robię starter na FM21. Ze względów technologicznych (mały garnek) robię dwie warki dzień po dniu 10L. Czy mogę starter podzielić na pół? W pierwszy dzień zlać połowę zawiesiny z kolby. W drugi natomiast dodać to co zostało po osadzeniu się w kolbie? Nie baw się w to ... zadaj drożdże do pierwszej warki w całości, a na drugi dzień wlej resztę brzeczki. Drożdże będą Ci wdzięczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jak ma mało drożdży to faktycznie sposób von_Alexa lepszy. Natomiast jeśli drożdży jest wystarczająca ilość, i zamierzasz fermentować w dwóch osobnych wiadrach, to nie ma przeciwwskazań do podzielenia startera na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jak ma mało drożdży to faktycznie sposób von_Alexa lepszy. Natomiast jeśli drożdży jest wystarczająca ilość, i zamierzasz fermentować w dwóch osobnych wiadrach, to nie ma przeciwwskazań do podzielenia startera na pół.Oczywiście moje założenie było takie, że fermentacja jest w jednym pojemniku. Tą metodę powszechnie stosują browary o warzelniach mniejszych od tanków fermentacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jak w jednym wiadrze to bez sensu dzielenie drożdży na pół, i dodawanie drugiego pół w czasie kiedy w wiadrze już się namnożą i ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Tu nie chodzi o ilość fermentorów, tylko ograniczeniem jest gar do zacierania (15L). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 To ładuj całość drożdży od razu ... będzie im łatwiej bo mniej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 To ładuj całość drożdży od razu ... będzie im łatwiej bo mniej brzeczki I na drugi dzień dolać warkę do pierwszej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dokładnie tak ... oczywiście z zachowaniem wszelkich rygorów sterylności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dokładnie tak ... oczywiście z zachowaniem wszelkich rygorów sterylności Mogę wlać cały starter? Czy muszę tylko gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Im mniej plynu wlejesz tym mniejszy wplyw bedzie to mialo na zmniejszenie gestosci oraz na smak Twojego piwa. Zalezy tez ile masz drozdzy w zawiesinie ale to juz sam ocen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się