Qxa Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Witam. Zakładam nowy temat gdyż stara nazwa mojego browaru domowego, a mianowicie "GWP" nie spodobała się domownikom, więc postanowiłem zmienić ją na "Żywiecki Browar Domowy". Teraz powinienem zostać już przy tej nazwie. (prośba do moderatorów o usunięcie starego tematu lub połączenie go z tym). Jak że powoli rzucam inne zajęcie i staram się jak najwięcej wolnego czasu poświęcać piwowarstwu, będę częściej odwiedzał swój temat i starał się zdawać relacje z moich piwnych bojów, a także modernizacji browarku, co idzie ostatnio pełną parą. Na początek chciałem pochwalić się ostatnio zrealizowanym zakupem - kegatorem (dzięki Wesoły za krany i kolumne - są spoko). Niestety jeszcze nie testowany - nie mam ani jednego keaga - w trakcie załatwiania. w zaszłą sobotę uwarzyłem #32 Dunkel weizena: Surowce Słody pilzneński weyerman - 6,5 Kg pszeniczny jasny weyerman - 9 Kg monachijski typ II weyerman - 3 Kg caravheat - 1 Kg pszeniczny czekoladowy - 0,25 Kg Chmiele Chmiel Lubelski 200g Drożdże safale wb-06 Zacieranie - do 60L wody o temp 51°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego - 49°C - 15 min - 53°C - 15 min - 63°C - 30 min - 72°C - do negatywnej próby jodowej jakieś 7 min, następnie dorzucam słód czekoladowy - 78°C - filtracja Czas gotowania 80 minut Chmielenie 100g - Lubelski - 70 min 50g - Lubelski - 30 min 50g - Lubelski - 5 min Fermentacja Wyszło około 90L brzeczki 12,5 BLG Fermentacja burzliwa - 7 dni w temp. ok. 24°C Dziś przeleję wieczorem na cichą na 14 dni. Zakupiłem także dwa dodatkowe garnki 100L z nierdzewki, czekam na zawory które mają przyjść w tym tyg. i będę montował 3 kadziowy systemik w piwnicy. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Fotki, a właściwie to, co na fotkach robią wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Wieści na dziś: Kagator: Drzwi obcierają u dołu - trzeba skrócić o jakieś 3-4mm. Jeśli chodzi o chłodzenie to sprawuję się znakomicie - opłacało się dać 250zł za używkę z alledrogo. #32 - po pomiarze dwa dni temu i przelewaniu na cichą zeszło na 2oblg z 12,5oblg. Oddałem dziś 3 garnki 100L do wspawania nypla - ja nie mam tig'a w domu. (niedługo odsłona warzelni i sita filtracyjnego w akcji) Planowany zakup: dwa palniki 15Kw o średnicy 40cm; pompa nierdzewna grundfos do przelewania brzeczki; refraktometr. PS. Miałby ktoś pożyczyć keg na próbę do kegatora, (może być pełny oddam w naturze)? Ja na swoje chyba się nie doczekam... Edytowane 11 Lipca 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Cześć Jaki keg? 19l czy 30 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Ten pepsi 19 litrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Warzelnia w wersji beta. Fermentory. Leżakownia. elroy i bielok 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dziś degustacja Dunkelweizena, tydzień przed terminem. Jest Super. Chyba najlepszy z dotychczasowych. Dam mu jeszcze kilka tygodni - będzie lepszy. Dodatkowo 5h przy spawarce i kątówce. Juto stelaż pod kadzie powinien być zespawany i oszlifowany. Z malowaniem chyba zaczekam do montażu trzech palników - na razie mam tylko jeden. Jutro wrzucę fotki jak to wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 planujesz trawić spawy? albo chociaż oszlifować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Oszlifować i wypolerować. Ale nie wiem jak mi to wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 rób to delikatnie i powoli - po chwila nie uwagi i będziesz musiał jechać z garami do poprawki. Wierz mi wiem co mówię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Bielok mi da kwas do wytrawiania spawów więc je tym pociągnę. Tylko jeszcze muszę obczaić jak to się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Cześć. Smaruje sie spawane miejsca i po kilku minutach spłukuje woda z detergentem. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Stelaż wy spawany i w części oszlifowany. Jutro postaram się go doszlifować do końca i pomalować srebrzanką ognioodporną. Mam nadzieję, że w końcu uda się zrobić jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Pierwsza warka na nowej instalacji za mną. Szału nie było - niska wydajność słaba filtracja. Siadł mi silnik i nie chciało mi się dodatkowo łazić po ciepłą wodę. Fotki można zobaczyć w galerii. Następna warka za 2 tyg. do tego czasu muszę kupić i zainstalować pompę oraz dwa dodatkowe palniki. Zrobić im osłonę i odprowadzacz spalin. Oraz naprawić silnik. Pewnie dlatego że wysładzałem nie do końca ciepłą wodą i mieszałem tylko podczas podnoszenia temperatury wyszła mi wydajność ledwo 50%. Trzeba będzie nad tym popracować. Jutro jak znajdę chwilkę naskrobię coś więcej. Muszę odpoczać. Acha - warka zajeła mi od 10 rano do 2 w nocy. Oczywiście kadzie myłem dopiero dziś jak wróciłem z roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Dziś wykonałem pomiar blg po 7 dniach fermentacji w temperaturze około 22-24 oC hefe weizena: fermentor nr 1 - 3,5 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Mauribrew Weiss fermentor nr 2 - 3 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Brewferm Blanche fermentor nr 3 - 2,5 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Danstar Munich Daje zdjęcia jak to wygląda. Drugi fermentor mnie troszkę niepokoi, piwo wydaje się być kwaśne i ma dalej pianę drożdżową (a może jest to co innego?), co widać na zdjęciu. Przy fermentacji drożdże tak wystartowały że aż wyszły z fermentora, a osadu z nich jest chyba z 12 cm. W pozostałych #1: 1,5 - 2 cm; #3: 5cm. One powinny się tak zachowywać czy jest coś z nimi nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Te drożdże tak mają, startują dość szybko, a potem fermentacja się trochę ślimaczy, tak więc myślę, że będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dziś bawiłem się z kadzią zacierną... bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Butelkowałem wczoraj hefeweizena. Wyszło mi 13 skrzynek i keg. Piwo z fermentora nr 1 jest wpożądku. Nr 2 jest nad wyraz kwaśne (zobaczymy co będzie po refermentacji). Nr 3 jest ok, ale dziwnie ciemne. Nr 2 i 3 miały bardzo dużo osadu drożdżowego - moim zdaniem za dużo. Jakieś dziwne te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 PROHIBBICJA Musiałem wylać 5 skrzynek piwa do ścieku...kwas jakich mało. Można by lać do akumulatora. Ostatni raz używałem drożdży brewferm. Jakby nie wyszły z fermentora to zapewne było by ok. Ale na szczęście zostało się jeszcze 8 skrzynek i keg. Na razie nic nie warzę bo garaż jest zawalony klejem do styropianu i innymi badziewiami, bo na domu pojawia się elewacja... Mam nadzieję że szybko się ten koszmar skończy bo z chęciom bym coś nawarzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ostatni raz używałem drożdży brewferm. No ale to nie ich wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 No niby nie, ale w nocy wyszły na przechadzkę i mogły coś przynieść do fermentora, a poza tym taki duży osad? To jakieś nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Wczoraj uwarzyłem belgijskiego dubla w ilości dwóch warek i wyszło mi 166l. Receptura z wiki "vitaminator". Popełniłem mały błąd w zasypie i wyszedł bardzo bardzo ciemny - wręcz stoutowy, ale zobaczymy po fermentacji jaki będzie w smaku. Gęstości nie mierzyłem bo stłukłem aerometr. Kupuje z tego powodu jak najszybciej refraktometr. Warzyłem ciągle na jednym palniku dlatego warka zajęła mi 15,5 H. Jak najszybciej kupuje palniki i pompę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Warka # 35-36 Dubbel Belgijski [07 - 09- 2012] Słody pale ale - Strzegom - 13,5 Kg wiedeński - Strzegom - 4,5 Kg bursztynowy - Strzegom - 2,25 Kg karmelowy 150 - Strzegom - 1,125 Kg karmelowy 300 - Strzegom - 1,35 Kg pszeniczny - Strzegom - 1,125 Kg pszenica karmelowa - Strzegom - 0,45 Kg ( w sumie dodane przez przypadek dlatego wyjdzie bardzo ciemy - pomyliłem barwę o jedno zero ze 140 na 1400 ) czekoladowy 1200 - Strzegom - 0,225 Kg ( w drugiej warce nie dodany ) Chmiele Chmiel Marynka (granulat) 200g Drożdże Fermentis Safbrew S-33 Inne dodatki Rodzynki - 400 g Cukier trzcinowy - 2 Kg Zacieranie - do około 60L wody o temp 36°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego - 35°C - 15 min - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 64°C - 90 min następnie dorzucam słód czekoladowy (tylko w pierwszej warce) - 78°C - filtracja Czas gotowania 60 minut Chmielenie 2000g - Cukier trzcinowy - w 0 min 100g - Marynka - w 0 min 50g - Marynka - w 45 min 400g - Rodzynki - w 50 min Fermentacja Wyszło około 166L brzeczki ? BLG ( stłukł mi się balingometr, a refraktometru nie zdążyłem kupić) Fermentacja burzliwa w planach - 10 dni w temp. ok. 20°C Fermentacja Cicha w planach - 15 dni w temp. ok. 20°C Oczywiście przy warzeniu spalił się silnik (musiał mieć jakąś wadę bo strasznie się grzał) Tak oto bulka po 24h od zadania drożdży: [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Dziś zamontowałem do warzelni konstrukcje podtrzymującą mieszalnik (poprzednia nie zdała egzaminu) z nowym silnikiem. Zamontowałem także dwa paniki pod kadzią zacierną i warzelną po 15.05 kW. Palniki mają regulację odległości od dna garnka. Pozostało mi do podłączenia pompa i pomalowanie konstrukcji oraz zrobienie obejm do odprowadzania spalin (chwilowo nie mam odpowiedniej blachy). Zdjęcia wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zdjęcia udoskonalonej warzelnie z palnikami, pompą, nowym mieszadłem (silnik), i złączkami do przepinania pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się