Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Co sądzicie o takiej recepturze? Znalazłem ją kiedyś gdzieś na forum, a chciałem zrobić mocne piwo tak, żeby było gotowe akurat na zimę. 5,0 kg pale ale 1,2 kg monachijski 0,4 kg wiedeński 0,4 kg caramunich II 0,2 kg carahell 0,2 kg pszeniczny 0,25kg pszeniczny czekoladowy Eeast kent goldings 100g Tettnanger 70g Lubelski 49g Zacieranie 90 min. w 67 C Jakich suchych drożdży użyć? Myślałem o Safbrew T58. Czy takie chmielenie będzie OK: Kent Goldings 60 - minut Tettnager 30 minut Lubelski 5 minut Ewentualnie myślę o zastąpieniu tych chmieli amerykańskimi, tak żeby były posmaki cytrusowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Nie ryzykowałbym z tymi T58 - belgijskie drożdże kłócą się z tym stylem, produkują zbyt wiele fenoli, aromatów przyprawowych, co nie jest pożądane w barleyu. Sięgnąłbym po jakieś angliki lub szkoty, danstary, london ale itp. Użycie amerykańskich chmieli (zwłaszcza na zimno) zbliży to piwko do american barleywine, w którym rzecz jasna jest wszystkiego więcej. Zacieranie: 66°C przez godzinę (starczy) i wygrzew. Długie gotowanie, co najmniej 2 godziny. Chmielenie na goryczkę i aromat (odpowiednio 60' i 5'). Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Z taką ilością słodu barwiącego to będzie chyba bardzo ciemny, prawie czarny pewnie. Ja dodałem 0,8kg Caraamber i 0,7kg Carapils na 6kg Pale Ale i wyszedł mocno brązowy, głównie pewnie przez długie gotowanie i wysoki ekstrakt. Co do drożdży, nigdy nic nie robiłem na T-58 ale podobno jest to szczep ala belgijski i przyprawowość może zdominować inne cechy. Ja robiłem na S-04 i po 6 miesiącach zaczyna być naprawdę dobry, pewnie US-05 byłyby jeszcze lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Ja robiłem barelywine na us-05 (american) tutaj masz przepis. blade1231 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie Standardowe 20 l. Brewtarget wyliczył 22 Blg, a więc w granicach stylu, ale chyba dam trochę mniej wody, tylko nie wiem czy drożdże dadzą rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Ciężko będzie 20l Na na sam chmiel przy 220g trzeba pewnie będzie jakieś 2-3 l odliczyć. Ja przy zasypie 7 kg miałem 11l 24°Blg. Drożdże dadzą radę, gorzej z nagazowaniem, lepiej dodać świeżej gęstwy przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%. Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%. Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier? Najlepiej to parti gyle. Czyli duzo wiekszy zasyp, z pierwszej parti robisz barley wine, a z cienkusza drugie piwo, na przyklad milda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 ...albo podbicie ekstraktu ekstraktem niechmielonym z puszki. Ewentualnie jeszcze długie gotowanie w celu redukcji objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Właśnie w tym problem, że do dyspozycji mam 23 litry w kociołku z Lidla. Duży zasyp się nie zmieści przy normalnej gęstości. Edytowane 22 Lipca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Właśnie w tym problem, że do dyspozycji mam 23 litry w kociołku z Lidla. Duży zasyp się nie zmieści przy normalnej gęstości. A czemu ma sie duzy zasyp nie zmiescic w koncu stosunek slodu do wody powinien byc cos okolo 1:2,5? Pozatym zacierac mozna na przyklad w fermentorze opatulonym w spiwory, albo lodowce turystycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Dobrze, czy jest zatem jakaś metoda, żeby obliczyć ile słodu potrzeba, żeby wyszło 15 l brzeczki 24Blg i 15 l powiedzmy 9Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Jest, wystarczy użyć jakiegoś kalkulatora. np. QBrew Edytowane 22 Lipca 2012 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Niby jak? Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Jak ktoś pisał, to nie apteka. Przyjmij 30l, średnie Blg 16,5 i wprowadź do kalkulatora. Jeżeli nie jest to Twoje pierwsze zacieranie, to ze średniej wydajności browaru też możesz policzyć ilość słodu potrzebnego do takiej warki. Pamiętaj tylko, że łatwiej rozrzedzić brzeczkę niż ją zagęszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Niby jak? Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg. Oblicz 15l warkę na 33BLG dodaj coś na wszelaki wypadek i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Tak też robiłem na początku, ale jako umysł ścisły lubię jak mi się zgadza co mililitra. Wyszedłem z założenia, że jeżeli robimy normalną pojedynczą warkę o X Blg, to zawsze coś tam i tak zostanie i gdyby jeszcze raz to wysładzać to pewnie z kilka Blg by było (Y), więc taki zasyp zawiera naprawdę X+Y Blg, z tym, że Y przy jednej warce się marnuje. A więc druga warka (Z) z tego zasypu zawiera już tę resztę, a wiec brakuje jej Z-Y. Czyli moim zdaniem nie można sumować Blg obydwu warek. Ale w końcu browar to nie apteka i zrobię tak jak radzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Dlatego dodaj z 5-10% słodu więcej. Najwyżej będziesz miał kilka butelek piwa ponad plan a gotowanie 15 czy 16 litrów nie stanowi istotnej różncy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg. Zrobiłem kiedyś arkusz na takie właśnie wyliczenie. Oczywiście wszystko zależy jaką masz standardowo wydajność... Przy założeniu np 67% - potrzebujesz ok 8kg słodów, żeby uzyskać po 15l brzeczki 24°Blg i 9°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu. To zależy... Głównie od gęstości zacieru. Pamiętam że przy barleywine na pewno raz wysładzałem, a dwa kolejne wysładzania poszły już do cienkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Gęstość będzie taka, że brzeczki przedniej wystarczy na Barleywine. Bardziej chodzi mi o to, czy przy takim podejściu pierwsza brzeczka nie będzie za gęsta, a druga za cienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Taki problem, to nie problem. Zwasze można część wymieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Pewnie można, ale po co tracić czas na coś, co inni mają już przetrenowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 No niestety nie jest to takie proste. Na to ile wysładzać do którego garnka już nie mam arkusza. Możesz sobie założyć ile chcesz mieć barleywine i wysładzać (albo i bez wysładzania) do uzyskania konkretnej objętości, a resztę dać do cienkusza. Albo też wysładzać do uzyskania określonego blg w barleywine a resztę wysładzać do drugiego garnka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się