wyvern Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 W poniedziałek 23.07 rozlewałem wita. Zszedł z 11 do 3,5. Na 17 litrów poszło 150g cukru. Dzisiaj 25.07 wyłazi z butelki, muszę otwierać na raty. Nie aby za szybko? Zostawić go, czy budować wokół niego jakiś bunkier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Moim zdaniem dużo cukru, możliwe że nie do końca też odfermentowało. Kontroluj nagazowanie bo mogą być kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Cukier mierzyłem 17, 18 lipca, było 4, pięć dni później przy rozlewie było 3,5. Cukier policzony był na 19 litrów, niestety trochę poleciało na podłogę i wyszło 17:P Ad rem: zalecasz szybką konsumpcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 na jakich drożdżach robiłeś Wita? bo mi na 1214 i 3942 schodzi do 2blg a na 3944 do 3-3,5. Przypuszczam, że twoje jeszcze trochę dojedzą - uważaj na granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 S-33 zebrane z poprzedniej warki - alta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 S-33 schodzą dość nisko, możliwe że fermentacja jeszcze się nie skończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 No to pozostaje szybka konsumpcja raczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 .... potraktuj to jako uzasadnienie Twojej zwiększonej konsumpcji dla "drugiej połówki" no bo przecież się przegazuje! ... nie ma tego złego .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 .... potraktuj to jako uzasadnienie Twojej zwiększonej konsumpcji dla "drugiej połówki" no bo przecież się przegazuje! Mam to szczęście, że moja druga połówka baaardzo lubi piwo, aktywnie wspiera w warzeniu i konsumpcję ma niezgorszą. A wit to bodaj jej ulubiony styl, więc i dla niej to będzie uzasadnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) S-33 schodzą dość nisko, możliwe że fermentacja jeszcze się nie skończyła Hmm. Z doświadczeń i opini tych drożdży wiem że właśnie słabo odfermentowują. Mi zeszły do 4 Blg, a słyszałem o przypadkach, że zeszły tylko do 5 Blg przy standardowych 12-ach. Edytowane 26 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 S-33 schodzą dość nisko, możliwe że fermentacja jeszcze się nie skończyła Hmm. Z doświadczeń i opini tych drożdży wiem że właśnie słabo odfermentowują. Mi zeszły do 4 Blg, a słyszałem o przypadkach, że zeszły tylko do 5 Blg przy standardowych 12-ach. Tylko raz korzystałem z tych drożdży - przy IRA w momencie jak mi Irish Ale nie wystartowały z niewyjaśnionych przyczyny, a S-33 były jedynymi dostępnymi "od ręki" drożdżami. IRA z 12blg zeszła do 3blg i zrobiła się dość wytrawna. Tyle moich doświadczeń z tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Potwierdzam, mnie również w większości niezbyt głęboko odfermentowało. Tak chyba wynika z ich charakterystyki :Odfermentowanie: płytkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 W poniedziałek 23.07 rozlewałem wita. Zszedł z 11 do 3,5. Na 17 litrów poszło 150g cukru. Dzisiaj 25.07 wyłazi z butelki, muszę otwierać na raty. Nie aby za szybko? Zostawić go, czy budować wokół niego jakiś bunkier? Mam podobną sytuację z altem z HB, właśnie na drożdżach S-33, nie pamiętam tylko gęstości końcowej. Użyłem zgodnie z wyliczeniami 160 g cukru. Nieśmiało podejrzewam, że winne jest pominięcie fermentacji cichej. Piwo było na burzliwej trzy tygodnie i później poszło do butelek, bezpośrednio nalewane przez kranik z fermentora. Na dnie butelek jest sporo drożdży. Przy nalewaniu musiało się sporo dostać do butelki i może dlatego jest taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 te kalkulatory to o kant dupy rozbić,są drożdże co dojadają po 2-3 miesiącach i wtedy się przegazowuje,w twoim przypadku granaty masz na bank i to jak cholera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Może odratuje piwo, już raz odgazowałem, jutro ponownie to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 te kalkulatory to o kant dupy rozbić,są drożdże co dojadają po 2-3 miesiącach i wtedy się przegazowuje,w twoim przypadku granaty masz na bank i to jak cholera. Co do tej tezy jestem skłonny twierdzić, że wszystkie drożdże tak robią i jeśli piwo ma długo stać i czekać na konsumpcję trzeba dać odpowiednio mniej surowca na refermentację, bo po dłuższym czasie drożdże i tak zaczną jeść cukry które uważamy za nie fermentowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się