Jacenty Posted August 8, 2012 Share Posted August 8, 2012 (edited) Warzyłem Hefe-Weizen, pierwszy błąd to zbyt wysokie blg. Zmieściłem się w górnej granicy, więc niby nic złego. Jednak Wb-06 odfermentowały mi za głęboko. W efekcie otrzymałem pszeniczne 14Blg i aż 6,7% alkoholu. Mówi się trudno. Jednak zastanawiam się jak to teraz zaklasyfikować, bo Hefe-Weizen to już nie jest Edited August 22, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemczysław Posted August 8, 2012 Share Posted August 8, 2012 Trzeba było "rozcieńczyć" to teraz Imerialna Pssssszenica CI wyszła swoją droga ciekawe jak to będzie smakować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 8, 2012 Share Posted August 8, 2012 No nie ma co przesadzać. Nas urząd celny nie rozlicza z każdego % Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 Ja bym się nie przejmował. Moje piwa powinny mieć 13°Blg a często wychodzi 17-17,5°Blg. Dodaje dodatkowo 1 kg cukru by było mocniejsze. Na dodatek mam ok 2-3 litry brzeczki więcej niż w przepisie. Jak dla mnie wyższe BLG to lepiej. Będzie mocniejsze piwo. Zawsze można rozcieńczyć. Jak dodasz laktozy to też podniesie się BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 Czy styl jest dla Ciebie aż tak ważny? Często robię bezstylowce i są bardzo dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 Dodaje dodatkowo 1 kg cukru by było mocniejsze. Do każdego piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 W sumie tak. Tylko do Tripla nie dałem bo BLG wyjściowe wyszło 18°Blg. Ostatnio zrobiłem eksperyment i nie dodawałem 1 kg cukru do Dortmundera i jestem ciekaw czy będzie jakaś różnica w smaku. Lubię piwa mające ok 7%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 Ostatnio zrobiłem eksperyment i nie dodawałem 1 kg cukru do Dortmundera .... Wychodzi na to, że większość z nas robi same eksperymenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 Wyszedl weizenbock. Z doświadczenia powiem tobie, że lepsza za gęsta pszenica niż za cienka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 10, 2012 Author Share Posted August 10, 2012 Rozcieńczyć za bardzo nie mogłem, bo i tak wyszło mi 26 litrów, bałem się, że w fermentorze mi się nie zmieści. Niepotrzebnie powiększyłem zasyp do 4,5 kg. Nie lubię piw powyżej 6%, wolę "za cienkie" szczerze mówiąc, niż zbyt mocne. No nic, Pszeniczne Imperialne- ta nazwa mi się podoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now