Jump to content

Co mi wyszło?

Recommended Posts

Warzyłem Hefe-Weizen, pierwszy błąd to zbyt wysokie blg. Zmieściłem się w górnej granicy, więc niby nic złego. Jednak Wb-06 odfermentowały mi za głęboko. W efekcie otrzymałem pszeniczne 14Blg i aż 6,7% alkoholu. Mówi się trudno. Jednak zastanawiam się jak to teraz zaklasyfikować, bo Hefe-Weizen to już nie jest :/

Edited by Jacenty

Ja bym się nie przejmował. Moje piwa powinny mieć 13°Blg a często wychodzi 17-17,5°Blg. Dodaje dodatkowo 1 kg cukru by było mocniejsze. Na dodatek mam ok 2-3 litry brzeczki więcej niż w przepisie. Jak dla mnie wyższe BLG to lepiej. Będzie mocniejsze piwo. Zawsze można rozcieńczyć. Jak dodasz laktozy to też podniesie się BLG.

W sumie tak. Tylko do Tripla nie dałem bo BLG wyjściowe wyszło 18°Blg. Ostatnio zrobiłem eksperyment i nie dodawałem 1 kg cukru do Dortmundera i jestem ciekaw czy będzie jakaś różnica w smaku. Lubię piwa mające ok 7%.

Rozcieńczyć za bardzo nie mogłem, bo i tak wyszło mi 26 litrów, bałem się, że w fermentorze mi się nie zmieści. Niepotrzebnie powiększyłem zasyp do 4,5 kg. Nie lubię piw powyżej 6%, wolę "za cienkie" szczerze mówiąc, niż zbyt mocne. No nic, Pszeniczne Imperialne- ta nazwa mi się podoba :okey: