Jacenty Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Warzyłem Hefe-Weizen, pierwszy błąd to zbyt wysokie blg. Zmieściłem się w górnej granicy, więc niby nic złego. Jednak Wb-06 odfermentowały mi za głęboko. W efekcie otrzymałem pszeniczne 14Blg i aż 6,7% alkoholu. Mówi się trudno. Jednak zastanawiam się jak to teraz zaklasyfikować, bo Hefe-Weizen to już nie jest Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Trzeba było "rozcieńczyć" to teraz Imerialna Pssssszenica CI wyszła swoją droga ciekawe jak to będzie smakować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No nie ma co przesadzać. Nas urząd celny nie rozlicza z każdego % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ja bym się nie przejmował. Moje piwa powinny mieć 13°Blg a często wychodzi 17-17,5°Blg. Dodaje dodatkowo 1 kg cukru by było mocniejsze. Na dodatek mam ok 2-3 litry brzeczki więcej niż w przepisie. Jak dla mnie wyższe BLG to lepiej. Będzie mocniejsze piwo. Zawsze można rozcieńczyć. Jak dodasz laktozy to też podniesie się BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Czy styl jest dla Ciebie aż tak ważny? Często robię bezstylowce i są bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Dodaje dodatkowo 1 kg cukru by było mocniejsze. Do każdego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 W sumie tak. Tylko do Tripla nie dałem bo BLG wyjściowe wyszło 18°Blg. Ostatnio zrobiłem eksperyment i nie dodawałem 1 kg cukru do Dortmundera i jestem ciekaw czy będzie jakaś różnica w smaku. Lubię piwa mające ok 7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ostatnio zrobiłem eksperyment i nie dodawałem 1 kg cukru do Dortmundera .... Wychodzi na to, że większość z nas robi same eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Wyszedl weizenbock. Z doświadczenia powiem tobie, że lepsza za gęsta pszenica niż za cienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Rozcieńczyć za bardzo nie mogłem, bo i tak wyszło mi 26 litrów, bałem się, że w fermentorze mi się nie zmieści. Niepotrzebnie powiększyłem zasyp do 4,5 kg. Nie lubię piw powyżej 6%, wolę "za cienkie" szczerze mówiąc, niż zbyt mocne. No nic, Pszeniczne Imperialne- ta nazwa mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się