Jump to content

Torba do chmielu


coder

Recommended Posts

Myślę o zrobieniu urządzenia do chmielenia jak na zdjęciu. Do tego protrzebna jest duża nylonowa torba. W USA używają 'paint strainer bag' - czyli sitka do farby. Pytałem o coś takiego w marketach budowlanych, bywały tylko papierowe.

Ale w sklepie piwodzieja znalazłem torbę do serów:

http://www.piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_id=161

myślę, że mogło by się nadać, nie wiem tylko czy jest wystarczająco przepuszczalna dla brzeczki. Czy ktoś miał taką torbę w ręku?

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

Nie używam takiej torby,ale w jej opisie jest napisane że nadaje się ona do chmielenia.

 

Ja uszyłem sobie kilka woreczków z białego płótna pościelowego (musi być bawełna 100%)

i przed pierwszym użyciem przegotowałem je przez 30 min w wodzie.

Wsypuję do nich porcje chmielu, zawiązuję na supeł i wrzucam do gara. Od czasu do czasu podnoszę je łychą aby brzeczka się przez nie przelała

(tak jak herbata w saszetkach) i nachmielenie jest bardzo dobre.

Nawet chmiel granulowany nie jest w stanie się z nich wydostać.

Po chmieleniu przewracam je na lewą stronę myję w czystej wodzie, suszę i gotowe.

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

A jak aromaty? Fajnie się rozchodzą, ugniatasz łyżką?

Nie wiem czy do mnie to pytanie?,ale ugniatam, wyciągam, mieszam itp.

 

Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem,

może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to?

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,

dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty.

Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował.

 

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

[...]Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem,

może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to?

Zależy jakie piwo warzysz, kiedy wrzuciłeś ostatnią dawkę aromatycznego itp.

Nie da się odpowiedzieć konkretnie na tak postawione pytanie.

Zahaczamy tu o tematy, które pojawiały się niedawno - dochmielanie dla aromatu (podczas chłodzenia, na cichej). Jeśli masz na myśli goryczkę to się nie przejmuj i wyjmuj przed chłodzeniem.

 

edit

A te sitka (sitodruk, farby) powyżej nadają się do gotowania w brzeczce?

 

PS.

Pako1, widzę, że po pierwszym poście po sąsiedzku jesteś deko zdegustowany i przeskoczyłeś na piwo.org...

Edited by Infam
Link to comment
Share on other sites

Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,

dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty.

Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował.

 

 

pozdr

Wg mnie to troche niepraktyczne.

 

Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka :D Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać :)

Link to comment
Share on other sites

Wracając do tematu' date=' to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,

dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty.

Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował.

 

 

pozdr[/quote']

Wg mnie to troche niepraktyczne.

 

Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka :D Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać :)

Z szyszkami pół biedy ,ale granulat przez muślinowy woreczek przeleci ,a woreczki z gęstego materiału po kilku warkach zakleja.

 

Torebki z herbatą jakoś się nie rozpadają nawet po godzinie.

Link to comment
Share on other sites

To ja ostatnio stosuje inny system usuwania chmielin po granulacie, może i ryzyko zakażenia wzrasta,ale póki co od 4 warek jeszcze nic się nie stało. Po prostu po gotowaniu,a przed chłodzeniem wkładam do zwykłego plastikowego sitka białą bawełnianą chustę (wcześniej wygotowaną) i przez Nią przelewam.Wszystko pięknie zostaje na chuście,potem chłodzę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.