coder Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 (edited) Myślę o zrobieniu urządzenia do chmielenia jak na zdjęciu. Do tego protrzebna jest duża nylonowa torba. W USA używają 'paint strainer bag' - czyli sitka do farby. Pytałem o coś takiego w marketach budowlanych, bywały tylko papierowe. Ale w sklepie piwodzieja znalazłem torbę do serów: http://www.piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_id=161 myślę, że mogło by się nadać, nie wiem tylko czy jest wystarczająco przepuszczalna dla brzeczki. Czy ktoś miał taką torbę w ręku? Edited December 30, 2008 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Pisałem kiedyś o pielusze tetrowej, sprawdza się bardzo dobrze. Tania obszerna, przepuszczalna i trwała, polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Nie używam takiej torby,ale w jej opisie jest napisane że nadaje się ona do chmielenia. Ja uszyłem sobie kilka woreczków z białego płótna pościelowego (musi być bawełna 100%) i przed pierwszym użyciem przegotowałem je przez 30 min w wodzie. Wsypuję do nich porcje chmielu, zawiązuję na supeł i wrzucam do gara. Od czasu do czasu podnoszę je łychą aby brzeczka się przez nie przelała (tak jak herbata w saszetkach) i nachmielenie jest bardzo dobre. Nawet chmiel granulowany nie jest w stanie się z nich wydostać. Po chmieleniu przewracam je na lewą stronę myję w czystej wodzie, suszę i gotowe. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 A jak aromaty? Fajnie się rozchodzą, ugniatasz łyżką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 (edited) siatki kalandrowane - siatki do sitodruku - będą rozwiązaniem Włókna tych sit mają grubość około 34 mikronów i takaninę można kupić o różnej gramaturze od 21 do 180 włókien na 1 cm. Edited December 30, 2008 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Moj kolega handluje towarem do lakiernictwa samochodowego. Wiem,że filtry do farb kiedyś miał, ale o takie worki go zapytam i dam odpowiedź na forum JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 A jak aromaty? Fajnie się rozchodzą, ugniatasz łyżką? Nie wiem czy do mnie to pytanie?,ale ugniatam, wyciągam, mieszam itp. Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem, może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia, dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 (edited) [...]Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem,może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to? Zależy jakie piwo warzysz, kiedy wrzuciłeś ostatnią dawkę aromatycznego itp. Nie da się odpowiedzieć konkretnie na tak postawione pytanie. Zahaczamy tu o tematy, które pojawiały się niedawno - dochmielanie dla aromatu (podczas chłodzenia, na cichej). Jeśli masz na myśli goryczkę to się nie przejmuj i wyjmuj przed chłodzeniem. edit A te sitka (sitodruk, farby) powyżej nadają się do gotowania w brzeczce? PS. Pako1, widzę, że po pierwszym poście po sąsiedzku jesteś deko zdegustowany i przeskoczyłeś na piwo.org... Edited January 31, 2009 by Infam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr Wg mnie to troche niepraktyczne. Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Wracając do tematu' date=' to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr[/quote'] Wg mnie to troche niepraktyczne. Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać Z szyszkami pół biedy ,ale granulat przez muślinowy woreczek przeleci ,a woreczki z gęstego materiału po kilku warkach zakleja. Torebki z herbatą jakoś się nie rozpadają nawet po godzinie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Granulat sypać bez woreczka, a potem dekantacja. Chmiel zostanie w osadach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Granulat sypać bez woreczka, a potem dekantacja. Chmiel zostanie w osadach. Tak właśnie robię, i jest OK. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 To ja ostatnio stosuje inny system usuwania chmielin po granulacie, może i ryzyko zakażenia wzrasta,ale póki co od 4 warek jeszcze nic się nie stało. Po prostu po gotowaniu,a przed chłodzeniem wkładam do zwykłego plastikowego sitka białą bawełnianą chustę (wcześniej wygotowaną) i przez Nią przelewam.Wszystko pięknie zostaje na chuście,potem chłodzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Mam taki sposób chmielenia http://www.piwo.org/forum/p7623-05-11-2008-00-20-35.html#p7623 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now