coder Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Myślę o zrobieniu urządzenia do chmielenia jak na zdjęciu. Do tego protrzebna jest duża nylonowa torba. W USA używają 'paint strainer bag' - czyli sitka do farby. Pytałem o coś takiego w marketach budowlanych, bywały tylko papierowe. Ale w sklepie piwodzieja znalazłem torbę do serów: http://www.piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_id=161 myślę, że mogło by się nadać, nie wiem tylko czy jest wystarczająco przepuszczalna dla brzeczki. Czy ktoś miał taką torbę w ręku? Edytowane 30 Grudnia 2008 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Pisałem kiedyś o pielusze tetrowej, sprawdza się bardzo dobrze. Tania obszerna, przepuszczalna i trwała, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Nie używam takiej torby,ale w jej opisie jest napisane że nadaje się ona do chmielenia. Ja uszyłem sobie kilka woreczków z białego płótna pościelowego (musi być bawełna 100%) i przed pierwszym użyciem przegotowałem je przez 30 min w wodzie. Wsypuję do nich porcje chmielu, zawiązuję na supeł i wrzucam do gara. Od czasu do czasu podnoszę je łychą aby brzeczka się przez nie przelała (tak jak herbata w saszetkach) i nachmielenie jest bardzo dobre. Nawet chmiel granulowany nie jest w stanie się z nich wydostać. Po chmieleniu przewracam je na lewą stronę myję w czystej wodzie, suszę i gotowe. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 A jak aromaty? Fajnie się rozchodzą, ugniatasz łyżką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) siatki kalandrowane - siatki do sitodruku - będą rozwiązaniem Włókna tych sit mają grubość około 34 mikronów i takaninę można kupić o różnej gramaturze od 21 do 180 włókien na 1 cm. Edytowane 30 Grudnia 2008 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Moj kolega handluje towarem do lakiernictwa samochodowego. Wiem,że filtry do farb kiedyś miał, ale o takie worki go zapytam i dam odpowiedź na forum JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 A jak aromaty? Fajnie się rozchodzą, ugniatasz łyżką? Nie wiem czy do mnie to pytanie?,ale ugniatam, wyciągam, mieszam itp. Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem, może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia, dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) [...]Nie wiem jednak czy nie popełniam błędu wyjmując woreczki z chmielem zaraz po gotowaniu ,a przed chłodzeniem,może powinny zostać w czasie chłodzenia? Co wy na to? Zależy jakie piwo warzysz, kiedy wrzuciłeś ostatnią dawkę aromatycznego itp. Nie da się odpowiedzieć konkretnie na tak postawione pytanie. Zahaczamy tu o tematy, które pojawiały się niedawno - dochmielanie dla aromatu (podczas chłodzenia, na cichej). Jeśli masz na myśli goryczkę to się nie przejmuj i wyjmuj przed chłodzeniem. edit A te sitka (sitodruk, farby) powyżej nadają się do gotowania w brzeczce? PS. Pako1, widzę, że po pierwszym poście po sąsiedzku jesteś deko zdegustowany i przeskoczyłeś na piwo.org... Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Wracając do tematu, to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr Wg mnie to troche niepraktyczne. Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Wracając do tematu' date=' to zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkowania jednorazowych toreb do chmielenia,dla piwowarów domowych, wykonanych z tej samej bibuły co torebki do herbaty. Chętnie bym coś takiego kupił i zastosował. pozdr[/quote'] Wg mnie to troche niepraktyczne. Lepiej odważyć ilość szyszek i do woreczka Poza tym takie torebki po namoczeniu mogłyby nie wytrzymać gotowania i się rozpadać Z szyszkami pół biedy ,ale granulat przez muślinowy woreczek przeleci ,a woreczki z gęstego materiału po kilku warkach zakleja. Torebki z herbatą jakoś się nie rozpadają nawet po godzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Granulat sypać bez woreczka, a potem dekantacja. Chmiel zostanie w osadach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Granulat sypać bez woreczka, a potem dekantacja. Chmiel zostanie w osadach. Tak właśnie robię, i jest OK. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 To ja ostatnio stosuje inny system usuwania chmielin po granulacie, może i ryzyko zakażenia wzrasta,ale póki co od 4 warek jeszcze nic się nie stało. Po prostu po gotowaniu,a przed chłodzeniem wkładam do zwykłego plastikowego sitka białą bawełnianą chustę (wcześniej wygotowaną) i przez Nią przelewam.Wszystko pięknie zostaje na chuście,potem chłodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Mam taki sposób chmielenia http://www.piwo.org/forum/p7623-05-11-2008-00-20-35.html#p7623 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się